Met de kleinsten naar het Nijntje Museum in Utrecht

0
1207

Wat is nou een echt leuk uitje voor de allerkleinsten? Blogger Daphnevond dit in Utrecht. In het vernieuwde Nijntje Museum in Utrecht. Ga je mee op bezoek bij eenlief klein konijntje?

Het Nijntje Museum in Utrecht voor peuters en kleuters

Op de site van hetNijntje Museum in Utrecht lees ik dat dit het allerleukste museum is voor peuters en kleuters. Onze peuter gaat altijdmee naar musea die vooral leuk zijn voor haar twee grote zussen. Ook al vermaakt ze zich vrijwel overal, ik besluit om eens een ochtendje alleen met haar erop uit te gaan. Het Nijntje museum is net heropend, dus we gaan eens kijken of het er echt zo leuk is.

Wanneer we met de auto langs de ingang van het museum rijden op zoek naar een parkeerplekje ziet E. een grote Nijntje staan. Ze is meteen enthousiast. We zoeken snel een plekje, kopen een kaartje bij het Centraal Museum aan de overkant en kunnen naar binnen. Wanneer je een Museumkaart hebt kun je deze bij het Nijntje museum laten scannen.

Overal Nijntje

Het is bij binnenkomst meteen duidelijk in welk museum we zijn. Het Nijntje thema is in alle details doorgevoerd. Zelfs de kluisjes zijn voorzien van leuke plaatjes. Er is genoeg plek voor alle kinderwagen en buggy’s, en er staan er heel veel. Ook bij de kapstokken is aan de kleintjes gedacht. Er zijn hoge en lage kapstokken. Wanneer de buggy netjes aan de kant gezet is en de jassen opgehangen zijn, gaan we naar binnen. Allereerst komen we langs het huis van Nijntje. Daar is het echter zo druk, dat we deze kamer even overslaan. We nemen de trap naar boven. Ook hier is rekening met kleine kinderen gehouden. Er is een hoge en lage trapleuning.

Leuke kluisjes om je spullen handig op te bergen bij het Nijntje Museum in Utrecht
Leuke kluisjes om je spullen handig op te bergen.
Zelf de trap op. Detail, de lage leuning in het Nijntje Museum in Utrecht
Zelf de trap op. Detail, de lage leuning.

Verkeersland

Boven komen we in verkeersland. Er is een bus waar de kinderen in kunnen zitten en er is een trein waar ze mee kunnen spelen, met slagbomen. We zien een verkeersparcours met drie fietsjes, zebrapad en werkend stoplicht. Ook zijn er verkleedkleren en gele veiligheidshesjes die de kinderen aan kunnen trekken. De zondagochtend dat wij er zijn is het heel erg druk. Het duurt even voordat E. een fietsje bemachtigd heeft. Helaas voor de andere kinderen trekt ze zich nog niets aan van de verkeerslichten :-). In dezelfde ruimte zijn er nog spelletjes te spelen met geluiden en kaarten. In de hoek staat ook nog een grote poppenkast. De kleine dame vermaakt zich hier heel erg goed.

Dieren voeren

Na verkeersland lopen we naar de dierentuin. Ook hier zijn allemaal leuke plekjes. Het voeren van de dieren kan E. maar even boeien. De glijbaan is veel leuker! Het is een ontdekkingstocht waar ze een kooi in klimt en vervolgens bij de glijbaan uitkomt. Onderweg zijn er verschillende plekjes waar ze naar buiten kan kijken.

Glijden maar!
Glijden maar!
Duidelijke boodschap.
Duidelijke boodschap.
Dieren voeren..
Dieren voeren.

Picknicken bij Nijntje

Na al dat glijden is het tijd voor een broodje. In het bos van Nijntje staan allemaal kleine bankjes en paddestoelen waar je een meegebracht broodje kunt eten. Binnenkort kun je in het Centraal Museum cafe lunchen of iets drinken, open vanaf 20 februari 2016. Daar is ook een ruimte die je kan afsluiten om rustig borstvoeding te geven. In die ruimte staat ook een flessenwarmer. Minpuntje, er is geen magnetron aanwezig om melk of een groentehapje op te warmen. Overal waar we komen zien we het Nijntje thema terug, zo ook in het toilet. Er zijn toiletruimtes met een groot en klein toilet naast elkaar en naast de hoge wasbakken zijn lage wasbakken voor de kinderen.

Ook bij het handen wassen zien we het thema terug.
Ook bij het handen wassen zien we het thema terug.

Naar de dokter

Als het broodje en de melk op is lopen we naar Nijntje en de dokter. Hier kunnen de kinderen van alles doen wat met de dokter te maken heeft. Wegen, meten, gehoor en zicht testen. Er zijn bedjes en dokterspullen om mee te spelen. E. klimt even in een bedje en wil wel gewogen worden. Daarna loopt ze vrij snel verder, naar een stel kasten die achter in deze ruimte staan. Alle deurtjes kunnen open en de bovenkleppen ook. Daar kan ze echter nog niet bij.

Kijken in de kastjes.
Kijken in de kastjes.

Huis van Nijntje

Tot slot komen we weer uit bij het huis en de tuin van Nijntje. Het tuinhuisje is vooral heel leuk omdat de deur open en dicht kan. Binnen ligt er gereedschap voor de kinderen. In de tuin staan allemaal plantjes. Met de kruiwagen kan je deze verplaatsen naar een andere plek in de tuin. Met de gieter geeft E. de planten zogenaamd water. Aan de andere kant van deze ruimte is het huis van Nijntje. Een keuken, een woonkamer, een slaapkamer en een badkamer. In de keuken kan het deurtje van de oven niet open. Dat maakt haar niets uit, via een open ruimte klimt ze de keuken in om een pannentje in de oven te zetten. Er zijn genoeg keukenspullen om mee te spelen. Dit is leuk, maar het allerleukste hier is toch het bedje van Nijntje. Met kussen en echte deken doet E. net alsof ze slaapt. Ook het ballenbadje, en de wastafel met spons is een groot succes in het huis van Nijntje.

Alle plantjes water geven.
Alle plantjes water geven.
Slapen in het bed van Nijntje in het Nijntje museum in Utrecht
Slapen in het bed van Nijntje.
Als je goed kijkt, zie je de voetjes van E. in de oven :-) Nijntje Museum in Utrecht
Als je goed kijkt, zie je de voetjes van E. in de oven 🙂

Knutselen met Nijntje

Het kunstatelier hebben wij overgeslagen. Daar kun je knutselen en tekenen. Dit is ook de plek waar er op zondag voorgelezen wordt om 14 en 15 uur. Op dat tijdstip waren wij op de terugweg en lag E. al heerlijk te dromen over alle belevenissen in het Nijntje museum in Utrecht. Wat heeft ze een leuke ochtend gehad. Wij gaan zeker nog eens terug. Dan wel op een doordeweekse ochtend in de hoop dat het iets rustiger is!

Alle banken staan klaar voor het voorlezen bij het Nijntje Museum in Utrecht
Alle banken staan klaar voor het voorlezen.

Praktische info over het Nijntje Museum in Utrecht

  • Het Nijntje museum in Utrecht is open van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur. Sommige feestdagen is het museumgesloten en andere extra geopend. Kijk voor actuele openingstijden op de website: www.nijntjemuseum.nl.
  • Voor kinderen van twee tot twaalf jaar betaal je 7,50 euro. Kinderen boven de twaalf jaar en volwassenen betalen 2,50 euro. Er zijn ook jaarabonnenmenten en gezinstickets te koop. Met je museumjaarkaart kan je gratis naar binnen (prijspeil 2019).
  • Parkeren kan in de buurt beperkt en is betaald. Zondagochtend tot twaalf uur is er gratis parkeren.

Ga jij binnenkort met jouw kleintje naar het Nijntje museum in Utrecht?

Peuter checklist – dit moet mee naar het Nijntje Museum in Utrecht

Behalve alle uitjes die we hebben verzameld, hebben we ook een handige checklist gemaakt voor items die onmisbaar zijn wanneer je met je peuter op pad gaat. Doe er je voordeel mee!

Meer lezen

Op zoek naar meer leuks in Utrecht? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.