Museum van Bommel van Dam: een echt kunstmuseum met kinderen bezoeken

0
471

Een echt kunstmuseum met kinderen bezoeken? Niet de meest voor de hand liggende keuze in het weekend. In Venlo gingen wij naar Museum van Bommel van Dam met onze kinderen. Een kunstmuseum met witte muren en kunstwerken aan de muur. Zonder speurtocht. Gewoon een echt kunstmuseum.

Naar een kunstmuseum met kinderen?

Jullie vragen je misschien af hoe we met de kinderen in een echt kunstmuseum terecht zijn gekomen. Tijdens ons bezoek aan het Limburgs Museum zagen we het naastgelegen Museum van Bommel van Dam liggen. Even dachten de kinderen dat dat al het Limburgs Museum was, maar nee. De vraag kwam al snel: “Maar gaan wij dan ook naar het kunstmuseum?”. Toen het twee dagen later mistig en grijs weer was, hebben we de kinderen de keuze voorgelegd: wandelen of naar het kunstmuseum. De keuze is snel gemaakt en zo stappen we in de auto en rijden we opnieuw naar Venlo.

Een paar maanden eerder genoten dochter M. en zoon C. al bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Ik besluit in de auto iets aan verwachtingsmanagement te doen. Museum van Bommel van Dam heeft geen speurtocht, geen app, geen workshop voor kinderen. Hou er rekening mee dat er alleen kunst aan de muur hangt. Het enthousiasme wordt er niet minder op. Nou ja, we hebben een Museumkaart, dus als we snel uitgekeken zijn is dat niet erg.

Museum van Bommel van Dam
Museum van Bommel van Dam

Museum van Bommel van Dam met kinderen

In Museum van Bommel van Dam zijn er wisselende tentoonstellingen. Tijdens ons bezoek zijn dat:

  • Limburgse beeldend kunstenaar Willy Gorissen
  • Land, licht, lucht & water

Inmiddels zijn deze tentoonstellingen er niet meer. Je kan altijd op de website van Museum van Bommel van Dam kijken wat er op dat moment te zien is. Mijn indruk is dat de tentoonstellingen altijd best hoogdrempelig zijn voor kinderen. Toch is dat geen reden om niet te gaan. Soms verrassen je kinderen je echt.

We beginnen bij de tentoonstelling met werk van Willy Gorissen. Al snel splitsen we op. M. is meer dan bovengemiddeld geïnteresseerd in alles. C. kijkt ook, maar heeft een hoger tempo. Ik loop met M. langs de kunstwerken en we bespreken wat we zien. Zelfs mijn tempo ligt hoger dan dat van M. Ik kijk met verbazing naar haar grote interesse in de kunstwerken.

Eerst een deel van een film kijken over Willy Gorissen.
Eerst een deel van een film kijken over Willy Gorissen.
Maureen en ik bekijken alle schilderijen een voor een.
M. en ik bekijken alle schilderijen een voor een.
Wat zien we en wat zijn de verschillen?
Wat zien we en wat zijn de verschillen?
Vanaf een afstand kijken.
Vanaf een afstand kijken.
Nog even van dichtbij kijken.
Nog even van dichtbij kijken.

Ook ‘Land, licht, lucht & water’ valt in de smaak. Het is een hele andere tentoonstelling dan de andere. Moderner, abstracter en meer variatie in gebruik van materiaal. We beginnen gesplitst. M. neemt opnieuw veel tijd voor het bekijken van de kunstwerken. Ze kiest haar route zodanig dat ze haar broertje niet te veel tegen komt. Bij het kijken van kunst wil ze niet gestoord worden. Ze is nieuwsgierig naar het materiaal dat is gebruikt, bekijkt de kunstwerken van dichtbij en vanaf een afstandje. Opeens vraagt ze: “Kan je hier ook geld mee verdienen?” Eh… “Ja, dat kan. Maar dan moet je wel eerst naar de Kunstacademie en veel oefenen” antwoord ik maar. Dat het vast geen vetpot is om kunstenaar te zijn vertel ik maar niet.

Alweer opperste concentratie.
Alweer opperste concentratie.
Gebruik van ander materiaal.
Gebruik van ander materiaal.
Kunstwerk op de grond.
Kunstwerk op de grond.
Hier viel het kwartje: "Kan je geld verdienen hiermee?".
Hier viel het kwartje: “Kan je geld verdienen hiermee?”.

1,5 uur later staan we weer buiten. M. had nog wel meer tijd in Museum van Bommel van Dam kunnen doorbrengen. C. had het inmiddels echt wel gezien. Wij zijn vooral verwonderd dat ze het beide zo lang hebben vol gehouden in een museum dat geen kindvriendelijke extra’s biedt.

3tips voor een geslaagd bezoek aan een kunstmuseum met kinderen

Durf jij het ook aan om met je kinderen naar een echt kunstmuseum te gaan? Met deze 3tips is de kans groter dat het een geslaagd bezoek wordt:

  1. Volg het tempo van je kind bij het bekijken van de tentoonstelling. Splits indien nodig op of ga een keer met 1 kind op pad.
  2. Stel open vragen aan je kind: Wat zie je? Waarom zou de kunstenaar dat hebben gedaan? Wanneer is het kunstwerk gemaakt? Waar was de kunstenaar bij het maken? Hoe heeft hij het gemaakt? Het gaat daarbij niet om de juistheid van de antwoorden. Het helpt om samen te kijken.
  3. Is de aandacht weg? Dan verlaat je het museum weer. Zeker met een Museumkaart is dat heel makkelijk. Ga je kinderen vooral niet dwingen om langer te blijven. Een positieve ervaring, hoe kort ook, is erg belangrijk als je nog een keer naar zo’n museum wil.

Durf jij met je kind naar een echt kunstmuseum?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Noord-Limburg te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.