Terschelling met kinderen: reis en vervoer

2
557

Staat bij jou het bezoeken van een Waddeneiland ook hoog op je vakantiewenslijst? Dan kan blogger KarijnTerschelling van harte aanbevelen. Vanaf haar twintigste komt ze vrijwel elk jaar voor een korte of wat langere vakantie op dit fantastische eiland en treurt een beetje als ze een jaartje moet overslaan. Voor KidsErOpUit deelt ze haar ervaringen op Terschelling met kinderen in een serie blogs. Vandaag deel 1.

Terschelling met kinderen: reis en vervoer

Terschelling is een paradijs voor gezinnen met kleine kinderen: kleinschalig, mooie natuur, kind- en fietsvriendelijk en heerlijk brede stranden. Maar het eiland heeft ook een keerzijde: het kan druk zijn, is best prijzig en het heeft de naam veel jongeren te trekken. In een aantal blogs geef ik je tips voor een relaxte en betaalbare Terschelling vakantie voor gezinnen. We trappen af met de reis er naar toe en het vervoer op Terschelling.

Terschelling, hoe kom je er?

Om maar met het relatief duurste onderdeel van je Terschellingvakantie te beginnen: de bootreis. Je zult vanaf Harlingen met de boot mee moeten om het eiland te kunnen bereiken. Blogger Suzanne schreef al eerder over de hoge kosten voor de overtocht. Met name het vervoer van je auto en eventuele aanhanger in de vorm van een caravan of een vouwwagen loopt in de papieren. Check hier de actuele tarievenvan rederij Doeksen.

Als je kort op vakantie gaat, is het verstandig om zonder auto naar het eiland af te reizen. Als je een huisje hebt gereserveerd of kampeert met een kleine tent, dan is dat meestal geen enkel probleem: het eiland is helemaal ingericht op fietsers. Je kunt je eigen fiets meenemen op de boot (dit is het goedkoopst) of je kunt een fiets huren op het eiland. In geval van het laatste doe je er verstandig aan om er vooraf één te reserveren. Dit is bijvoorbeeld echt noodzakelijk als je naar Oerol gaat. Sowieso ben je dan verzekerd van een fiets, maar je weet ook zeker, mits aangegeven, dat bij de boot een grote bus of aanhangwagen klaarstaat die jouw bagage naar jouw vakantieverblijf op Terschelling brengt. Viceversa gebeurt natuurlijk ook. Superhandige service die vrijwel elke fietsverhuurder aanbiedt en bij de huurprijs is inbegrepen.

Mocht je geen fiets willen huren, dan kan je ook met de bus. Een kaartje is niet duur en koop je nog gewoon in de bus. Er is één lijn op Terschelling die alle dorpen aandoet. De bus rijdt in ieder geval vanaf een uur voor de eerste én tot na de laatste bootafvaart.

De veerdienst Terschelling.
De veerdienst Terschelling.
Deze bagagekarretjes brengen je bagage op en van de boot
Deze bagagekarretjes brengen je bagage op en van de boot

Veerdienst en snelle dienst

Als je de auto en/of je fiets meeneemt naar het eiland, moet je met de veerdienst. Deze doet er ongeveer 2 uur over om van Harlingen naar Terschelling te komen. Persoonlijk vind ik de veerdienst ook het leukst. De veerdiensten worden met grote boten gevaren, die allemaal meerdere buitendekken hebben. Genieten van de zon op het dek, met de kinderen naar de meeuwen kijken en zoeken naar zeehondjes is zo gezellig, dat al onderweg je vakantie begonnen is. Uiteraard is er binnen ook zitruimte. Er is een kleine speelplek voor kinderen, maar neem voor je kinderen kleurboeken of spelletjes mee die je aan tafelt kunt doen. Twee uur overbruggen kan, zeker bij slecht weer, best een opgave zijn. Zorg dus voor genoeg vertier. Er is horeca op de boot aanwezig. Onze tip: ga met je kinderen in het loungecafé zitten. Daar is het rustig, zit je op loungebanken en heb je zicht op de halletjes in de boot waar je kinderen nog de mogelijkheid hebben rond te lopen.

Als je geen auto of fiets meeneemt, kun je ook met de sneldienst de overtocht doen. Je reis wordt er een stuk sneller van: in drie kwartier ben je naar de overkant. Hier betaal je wel een toeslag voor. Verder is er geen horeca en kun je niet buiten zitten.

Sneldienst van Harlingen naar Terschelling.
Sneldienst van Harlingen naar Terschelling.

Fietsen op Terschelling met kinderen

Eenmaal op Terschelling is de fiets het belangrijkste vervoersmiddel. Het eiland is helemaal ingericht op fietsers: veel fietspaden, stallingen én verhuurders. Fietsen kan je huren in alle soorten en maten. Van een standaard fiets tot elektrische bakfiets met extra kinderzitje. Er zijn basic fietsen, zonder versnelling, moederfietsen, fietsen met een karretje erachter, tandemfietsen en electrische bakfietsen met maxicosi: voor elke leeftijdsfase van je kinderen is er geschikt fietsvervoer. Vrijwel alle fietsverhuurders hebben meerdere locaties op het eiland, handig in geval van panne met je fiets.

Fietsroutes opTerschelling

Fietsend verdwalen is bijna onmogelijk op Terschelling: ideaal voor de ‘ruimtelijk inzicht beperkte’ mens zoals ik. De fiets domineert op het eiland. Er zijn vier hoofdfietspaden die van West naar Oost lopen: eentje langs de Waddenzee, eentje langs de hoofdweg voor auto’s, eentje waar de duinrand begint en eentje door de duinen. Ze zijn allemaal leuk en geven een diverse blik op het eiland.

Tip: neem bij harde wind de wadroute alleen met wind mee. Dat gaat hard! Met wind tegen kan je bijna weggeblazen worden. Meest beschut rijd je over de route langs de duinrand. Het fijnst zijn de schelpenpaadjes door de duinen. Geknisper van de schelpen, de lucht van de duinen en de zee, geklets van je kindjes en de zon op je gezicht: gelukkiger kun je mij niet maken.

Meer weten over Terschelling met kinderen? Binnenkortvind je meer blogs met tips voor vakantieverblijven, activiteiten bij goed en bij slecht weer op kidseropuit!

Meer lezen

Zin gekregen in een vakantie vlakbij zee? Klik & kijkvoor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.