Zoon C. heeft het er al maanden over: “Ik wil naar een klimbos!”. Helaas is hij voor de meeste Nederlandse klimbossen net te klein. In het Zwarte Woud is er de mogelijkheid om te waldkletteren op de Feldberg, het leuke is dat dit klimbos ook geschikt is voor jonge kinderen. Op naar kletterwald op de Feldberg!
Klimmen bij kletterwaldop de Feldberg
Een ‘Kletterwald’ kennen we in Nederland als klimbos. We gaan dus klimmen in het bos, tussen de bomen. We? Nee, ik blijf met beide benen op de grond. Iemand moet toch de foto’s maken? Maar vooral heb ik het niet op hoogtes waarbij je spannende dingen moet doen. Ik vermaak me ook zeker met kijken.
We melden ons bij het kantoortje en luisteren naar de instructie die ieder uur wordt gegeven. Alle deelnemers krijgen een helm op en de klimtuigjes worden verzameld. Dan lopen we naar het beginpunt. Opnieuw enkele instructies, vooral dat de karabijn-haak niet is om mee te spelen. Doe je dat toch herhaaldelijk, dan word je van het parcours verwijderd. Zo, dat kan maar even duidelijk zijn. Ze nemen hier duidelijk geen risico met de veiligheid. Het het klimtuigje over de schouder lopen we naar het volgende punt. Hier wordt uitgelegd hoe je het klimtuigje moet aantrekken en daarna wordt dit goed gecontroleerd. De kinderen worden indien nodig geholpen door een van de medewerkers.
“Mogen we nu klimmen?” Twee vragende gezichten kijken ons aan. Maar nee, eerst volgt nog uitleg over hoe je het parcours dient te gebruiken en mag je laten zien dat je hebt opgelet op het proefparcours. Geen overbodige luxe, want een aantal mensen heeft duidelijk moeite met luisteren en instructies opvolgen.
Inmiddels zijn we al een uur bezig. De kinderen worden duidelijk ongeduldig. Nadat de starttijd op de ‘klettern-karte’ is aangegeven mogen ze van start. Bij het kletterwald op de Feldberg heb je keuze uit 6 verschillende routes. De makkelijkste is een meter boven de grond en ook goed te doen voor de allerkleinsten. Daarna lopen ze op in moeilijkheidsgraad. De medewerker aan het einde van het oefenparcours geeft aan waar je het beste kan starten voor jouw route. G., dochter M. en zoon C. volgen braaf dat advies.
Via een ladder komen ze op het grote plateau. Bovenaan moet je de karabijnhaken los maken en op een andere plek weer vast maken. Met een beetje moeite lukt M. dat prima, maar C. komt centimeters tekort. Andere bezoekers helpen hem om zijn karabijnen elders vast te maken. Als G. ook boven is begint de tocht tussen de bomen. Eerst balanceren ze over een touw. Dan karabijnen verhangen en naar het volgende gedeelte. Tot nu toe loopt alles voorspoedig.
Het derde gedeelte is spannend als je niet zo groot bent, hangend aan een trapezestok ga je naar de overkant. Je moet dus echt van het plateau afspringen om vaart te maken. M. vindt het heel spannend, maar doet het. Helaas niet met voldoende kracht en ze haalt net het volgende plateau niet. Iemand anders helpt haar uiteindelijk met het laatste stukje. C. is te klein om de trapezestok te pakken. Een van de medewerkers heeft wel een alternatief voor hem en door zijn karabijnen net anders vast te maken glijdt hij zo naar de overkant.
De andere stukken gaan heel goed. Ze lopen over het net alsof het niets is en balanceren dan weer op twee touwen. Vooral M. heeft een flink tempo te pakken en blijkt verbazingwekkend handig. Dit had ik niet verwacht. Meestal is C. diegene die het meeste durft, maar hij is eigenlijk net te klein voor deze route. Dan klimmen ze langs een spinnenweb en komen ze met een beetje moeite op het laatste plateau aan. Eindelijk is daar het gedeelte waar C. al de hele tijd naar uitkijkt: naar beneden roetsjen!
M. stuitert naar mij toe. “Dit is zo leuk mama, ik wil nog een keer, dit is zo leuk”. C. is het daar helemaal mee eens, maar is ook vol met verhalen over de stukken waar hij er net niet bij kon. We vinden het voor hem wel een beetje sneu dat ze geen makkelijkere route hebben gedaan, maar hij lijkt er zelf helemaal niet mee te zitten. Als we beloven een keer hier terug te komen, lopen M. en C. met ons mee terug naar het kantoortje.
Wat is er nog meer te doen op de Feldberg?
Trek voor een bezoek aan de Feldberg maar minstens een dag uit. Er is nog veel meer te doen:
- Haus der Natur, het bezoekerscentrum met alles over natuurpark Süd Schwarzwald.
- Wichtelfpad, een 1,8 km lang natuurleerpad voor kinderen.
- Feldbergbahn, bezoek de toren, geniet van het uitzicht en wandel boven op de berg.
Op de Feldberg is een familiehotel gevestigd waar heel veel leuke activiteiten voor het gezin worden aangeboden. Meer informatie is te vinden op de website van Feldberger Hof.
Praktische informatie
Met de Hochschwarzwaldkarte zijn alle activiteiten op de Feldberg gratis toegankelijk. Je krijgt deze pas bij een groot aantal accommodaties in deze regio als je minstens 2 nachten blijft slapen. Let daar dus even op bij het boeken. Deze kaart is echt de moeite waard.
M. en C. waren respectievelijk 8,5 en bijna 7 jaar oud tijdens ons bezoek aan kletterwald op de Feldberg. M. is circa 135 cm en C. is 120 cm lang. Zijn je kinderen kleiner? Dan zouden we je aanraden om een van de drie routes te kiezen die niet vanaf het hoge plateau vertrekken. Kies je toch voor een van de drie routes vanaf het hoge plateau, dan is begeleiding door twee volwassenen geen overbodige luxe. Meer over kletterwald op de Feldberg lees je op hun website.
Heb jij al zin om kletterwaldop de Feldberg te bezoeken? Of zou je liever een van de andere activiteiten gaan doen?
Meer lezen
Actief eropuit met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Wandelen in de bergen met kinderen
- Sprookjes geocaching bij Tennenbronn
- Wandelen op hoogte bij het boomkroonpad bij Borger
- Tiger and Turtle sculpture beklimmen in Duisburg
KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en de regio Hochschwarzwald. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.
Slovenië al bezocht? Dat is een aanrader!
Eh ja, kijk maar eens in het menu van de website onder Europa. Daar kun je doorklikken naar Slovenie en al onze ervaringen lezen. Zie: https://kidseropuit.nl/kindervakantie-slovenie/