De Sloveense hoofdstad is in 2016 European Green Capital. Maar Ljubljana is niet alleen groen, er stroomt ook ‘blauw’ door de stad. Met jonge kinderen kozen we vaak voor een rondvaart tijdens een stedentrip. Nu ze ouder worden zijn er ook andere mogelijkheden om een stad vanaf het water te bekijken. Dochter M. en ik gaan daarom SUPpen in Ljubljana.
Wat is SUPpen?
SUPpen lijkt een nieuw werkwoord te worden in Nederland. Het is een verbastering van Stand Up Paddeling: SUP. Doe je aan Stand Up Paddeling? Dan ben je dus aan het SUPpen. SUPpen doe je op een speciaal SUP-board. In vergelijking met een surfbord is een SUP-board breder en stabieler. Hierdoor kan je er op staan en je al peddelend voort bewegen.
SUPpen in Ljubljana
M. en ik gaan SUPpen in Ljubljana. We melden ons iets voor tienen op een zaterdagochtend bij Bananaway. Onze instructeur Špela heeft de SUP-boarden al klaar gelegd aan de waterkant. Ik moet een formulier ondertekenen en daarna is het even wachten op een Engels stel dat tegelijk met ons gaat SUPpen.
Als we compleet zijn begint Špela met een introductie over het SUPpen. We leren hoe we op het board moeten zitten en gaan staan, hoe we moeten peddelen en waar we op moeten letten. Ze vertelt dat het vooral de bedoeling is om plezier te hebben. Dus wil het staan niet goed, dan mag je ook op je knieën of zittend op je kont SUPpen. Ik vertaal alles voor M., maar ze heeft tijdens de uitleg al heel wat opgepikt.
SUPpen met kinderen: onze ervaring
Dan gaan we te water. Het is even wiebelig om op je knieën op het board te zitten. We oefenen eerst met het peddelen en een rondje draaien. Dan is het tijd om te gaan staan. M. heeft het zo voor elkaar. Wow, ik vind haar echt stoer!
Daarna ben ik aan de beurt. Ik wiebel wat af. Mijn evenwichtsgevoel is belabberd (ik kan struikelen over letterlijk niets, kost me geen enkele moeite…) en ik vind het doodeng. Ik zie me al na 5 minuten in het water vallen. Dan merk ik dat ik slapende knieën heb door het paddelen op m’n knieen. Ik krijg het niet voor elkaar om overeind te komen. Ik twijfel. Blijf ik proberen met het risico op een nat pak? Of ga ik gewoon veel plezier hebben door Sit Up Paddeling te doen? Ik kies voor het laatste. Het is nog niet echt warm op dit tijdstip en het vooruitzicht om 2 uur met natte kleding op een SUP-board te staan spreekt me niet aan. Ik ga erbij zitten en geniet terwijl ik naar mijn stoere dochter en de mooie stad kijk. Hier voel ik me goed bij. Hier word ik blij van en daar draait het om tijdens deze SUP tour.
M. heeft het peddelen snel onder de knie en peddelt rustig door. Als er een rondvaartboot aankomt vaart ze keurig naar de kant. Zelfs als een eend onverwacht rakelings langs haar vliegt blijft ze staan. Ze pakt de instructies goed op en begrijpt het zelfs als ze aanwijzingen in het Engels krijgt van Špela of het Engelse stel.
We peddelen onder de bruggen door. “Ben je moe?” vraagt Špela aan M. Nee hoor, helemaal niet. Als ze wel moe is dan moet ze het zeggen. We zijn inmiddels in het centrum van Ljubljana. Op een rustige plek kunnen de liefhebbers meedoen aan evenwichtsoefeningen op het SUP-board. Stoere M. durft het aan om heen en weer te wiebelen met het board. Ik doe mee met de relax oefening waarbij je gaat liggen op het SUP-board.
Als het tijd is om terug te peddelen geeft M. aan dat ze toch wel moe is. We vinden het allemaal ontzettend knap dat ze het zolang heeft volgehouden. Špela maakt het board van M. aan haar been vast en M. kan gaan zitten. Ze wordt nu voortgetrokken. Wat geweldig dat SUPpen in Ljubljana op die manier ook goed te doen is met kinderen.
Op de terugweg vertelt Špela dat er beverratten in de rivier zwemmen. Als we goed opletten kunnen we ze zien zwemmen. Wij hebben heel veel geluk en zien er een op een nest zitten. We kunnen echt heel dichtbij komen. Later zien we er eentje voor ons zwemmen en de kant op klimmen. Het water is ontzettend helder, dus ook vissen zien we genoeg.
Opvallend is dat we nauwelijks afval in het water zien. Kom daar in Amsterdam maar eens om. Tijdens het SUPpen pakt Špela het zwerfafval dat ze ziet op en neemt het mee. Ik hou ervan als een bedrijf zich verantwoordelijk voelt voor de openbare ruimte en daar ook naar handelt. Pluspunt voor Bananaway dus!
Als we er bijna zijn zien we drie kajakken aankomen. He, die kennen we. G. en zoon C. maken een prachtige kajaktocht terwijl wij SUPpen in Ljubljana. We zwaaien en delen snel onze eerste ervaringen. “Ik zag een schildpad” roept C. en M. roept terug: “Bij de brug kan je een soort bever met oranje tanden zien”. En dan zijn we elkaar al voorbij.
Het SUPpen in Ljubljana zit er bijna op. We stappen de wal op en tillen de SUP-boards naar de auto. M. zit vol met verhalen. “En toen kwam die eend zomaar omhoog en ik bleef staan en ik heb ook gewiebeld en toen mocht ik zitten en werd ik getrokken”. Dan komt al snel het grootste compliment dat een activiteit kan krijgen: “Mama, kunnen we dit met mijn kinderfeestje doen?”. De conclusie is duidelijk: SUPpen in Ljubljana met kinderen is geweldig leuk!
Handig om te weten over SUPpen in Ljubljana
Kinderen moeten goed kunnen zwemmen als ze zelf willen suppen in Ljubljana. Ook is het belangrijk dat ze goed naar instructies kunnen luisteren en voldoende kracht hebben. M. was bijna 9 jaar oud en dat ging goed. Jongere kinderen kan je met een zwemvest aan voorop je SUP-board zetten. Dan is het wel zo praktisch als ze goed stil kunnen zitten. Controleer vooraf of er zwemvesten aanwezig zijn of neem er zelf een mee.
Als je gaat SUPpen is het handig om flip flops aan te trekken. Je staat met blote voeten op het SUP-board en doet je slippers onder het elastiek op je board. Neem ook droge kleding mee. Mijn broek was zeiknat geworden van het zitten en het water dat af en toe over het board ging. Vlakbij de plek waar je het water in- en uitgaat is een schoon openbaar toilet waar je je kan omkleden.
De SUP-excursie in Ljubljana begint bij Špica Café. Een erg leuk cafeetje waar je in strandstoelen kan relaxen. Vanaf dit punt is het zo’n 15 minuten lopen naar het centrum. De route gaat langs het water waardoor de tijd erg snel gaat.
Geef ook altijd aan als je met kinderen komt, indien mogelijk neemt Bananaway dan een kleiner SUP-board voor ze mee. SUPpen in Ljubljana duurt 2 a 2,5 uur en kost 35 euro per persoon (prijspeil 2016). Bananaway biedt ook op andere locaties in Slovenië SUP-tours aan. Meer informatie en direct boeken kan op de website van Bananaway.
Zouden jouw kinderen het ook leuk vinden om te SUPpen in Ljubljana?
Meer lezen
Op zoek naar meer informatie over het prachtige Slovenië? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Op vakantie in Slovenië met kinderen
- Postojna grotten ontdekken
- Direct naar alle blogs over Slovenië
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Ljubljana en Bananaway. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.
Wat gaaf om te doen en wat knap van je dochter dat ze het zolang heeft volgehouden. En een hele leuke manier om een stad te zien!
Van de zomer zag ik een groep jongens Suppen. Vier hele gespierde mannen en één die wel van wat feesten hield. De vier hele gespierde mannen hadden geen enkel probleem met blijven staan, de vijfde van het gezelschap lag direct in het water. Staan op zo’n bord is blijkbaar veel zwaarder dan je denkt als je het andere mensen ziet doen!
Ik windsurf sinds deze zomer en kan wel zeggen dat je na een aantal lessen weinig moeite meer hebt met rustig blijven staan :0