DOMunder met kinderen: op zoek naar de Romeinen in Utrecht

0
572

Wist je dat een van de eerste bewoners van Utrecht de Romeinen waren? Blogger Jolinda ging met haar kinderen op zoek naar de bewijzen hiervan, in het Universiteitsmuseum en diep onder de grond. Ze ging DOMunder met kinderen. Ga je mee op ontdekkingstocht?

DOMunder met kinderen

De Domtoren is de trots van Utrecht. Een citytrip Utrecht is niet compleet zonder een bezoekje aan de Dom. Met kinderen is het leuk om de toren te beklimmen, of om het juist iets lager bij de grond te zoeken. Tijdens ons weekend Winter in Utrecht gaan wij DOMunder met kinderen. “Gaan we echt onder de Domtoren de grond in?” Mijn zoon vindt het reuze interessant. Hij wil er graag over vloggen, het resultaat bekijk je hier.

We verzamelen bij het ticketkantoor. Mijn jongste wiebelt wat heen en weer. Een toiletbezoekje voor we onder de grond gaan is misschien wel zo handig. Gelukkig zijn er toiletten in de ontvangstruimte van DOMunder. Onze tassen kunnen we in de gratis kluisjes achter laten. De gids haalt ons op. We gaan de eerste trap af en komen in de middeleeuwse kelders van het ticketkantoor. De gids voorziet ons van allerlei informatie over de geschiedenis van het Domplein en de Domtoren.

De resten van het Romeinse Rijk zijn nog te zien in de onderste lagen van deze muur.
De resten van het Romeinse Rijk zijn nog te zien in de onderste lagen van deze muur.
Bekijken wat er allemaal onder de grond gevonden is.
Bekijken wat er allemaal onder de grond gevonden is.

Mijn jongste heeft wat moeite om haar aandacht erbij te houden als de gids zijn verhaal doet. De korte film gemaakt om een snelle indruk te krijgen van 2000 Utrechtse geschiedenis vindt ze wel mooi. Na al deze informatie is het tijd om echt onder de grond te gaan onder het Domplein. “Onder de Domtoren komen we niet, maar wel onder het Domplein, waar vroeger het schip van de Domkerk heeft gestaan.”

We steken het Domplein over en lopen de trappen af naar beneden. Op zoek naar de Romeinen. We krijgen allemaal een slimme zaklantaarn en instructies hoe deze te gebruiken. “Er is nog 1 belangrijke afspraak die ik met jullie wil maken, je mag nergens aankomen.” Dat is duidelijk, de archeologische schatten zijn niet voor kinderhandjes bestemd.

Op ontdekkingstocht met slimme zaklampen

Mijn oudste dochter heeft al snel door hoe de slimme zaklampen werken. Dat is mooi, ik ben in het begin nog aan het stuntelen en kan haar hulp wel gebruiken. “We zoeken nog vrijwilligers, jij kunt zo goed helpen.” Een van de gidsen merkt ook op dat de jongeren net iets handiger zijn dan de oudere bezoekers. Als je eenmaal door hebt hoe het werkt, kun je op onderzoek uit. In het donker zoeken we onze weg.

We richten onze slimme lampen, waar ook een laserstraal uit komt, op de zwarte plaatjes bij verschillende objecten. Door onze oortjes krijgen we de bijbehorende informatie te horen. De verhaaltjes zijn kort en daardoor ook voor kinderen interessant. De gids wijst ons op andere dingen, die we niet via onze oortjes te horen krijgen. “Kijk, zie je deze stenen? Dat zijn dakpannen. In de Romeinse tijd werden die dakpannen te drogen gelegd, dat duurde een tijd. Je ziet dat er dieren overheen zijn gelopen. En kijk daar, zelfs een kinderhandje.” Mijn zoon staat even geïnteresseerd te kijken. Dan gaat hij weer verder met zijn ontdekkingstocht.

Goed zoeken naar de informatie.
Goed zoeken naar de informatie.
Gevonden onder de grond van het Domplein.
Gevonden onder de grond van het Domplein.
Uit de Romeinse tijd?
Uit de Romeinse tijd?

Na een paar minuten begint het ineens te flitsen. Gelukkig zijn we vooraf door de gids gewaarschuwd. Er wordt nu een film vertoond en we hebben als tip gekregen om weer naar het beginpunt terug te lopen. Daar is de film het beste te zien. We beleven de verwoestende storm van 1674 opnieuw. We zien het schip van de Domkerk instorten en staan als het ware midden tussen de resten ervan. Dit is allemaal knap gemaakt.

Na de film hebben we ruim de tijd om onze ontdekkingstocht af te maken. Fanatiek zoekt mijn oudste dochter alle zwarte plaatjes in de ruimte. Ze wil er geen een overslaan. Als een van de laatste bezoekers zijn we overgebleven. Mijn jongste raakt bijna in paniek. “Mam, opschieten, iedereen is al weg. Straks zijn we opgesloten!” De vrijwilligers controleren uiteraard of iedereen weer mee naar boven gaat. Daar maken we een rondje over het Domplein boven de grond. De zwarte stenen tekenen de contouren van de oude Domkerk. Mooi om zowel van boven, als onder de grond te zien.

Archeolab in Universiteitsmuseum

Wij zijn nog niet klaar met onze zoektocht naar de Romeinen in Utrecht. We vertrekken richting het Universiteitsmuseum. Daar zijn in de kerstvakantie leuke activiteiten voor kinderen, zoals het Archeolab. We gaan puzzelen om oude potten weer in elkaar te zetten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Mijn kinderen houden het langer vol dan ikzelf. We lossen een prijsvraag op en lezen van alles over onder meer de Romeinse tijd. Dan gaan we naar het bottenloket. Mijn kinderen mogen een bot uitkiezen en op onderzoek in het museum gaan om te ontdekken van welk dier dit bot is. De medewerkers helpen ze goed op weg. Als ze het antwoord gevonden denken te hebben, krijgen ze nog een uitleg of dit goed is en zo ja waarom.

Op zoek naar de Romeinen in het Archeolab.
Zo gaat archeologisch onderzoek dus.
Zo gaat archeologisch onderzoek dus.

Het Universiteitsmuseum is vooral leuk voor kinderen vanaf een jaartje of 8. Onze jongste is 6 en vindt het gelukkig ook interessant om mee te doen met haar oudere broer en zus. Wij moeten als ouders haar daarbij ook een handje helpen. In het Jeugdlab kunnen oudere kinderen zelf aan de slag met allerlei proefjes. Jongere kinderen kunnen onder begeleiding van ouders hier ook terecht, onze ervaringen lees je in het blog dat ik heb geschreven over de leukste kerstvakantie-uitjes in Utrecht.

Een bot halen om te onderzoeken.
Een bot halen om te onderzoeken.
Vergelijken...
Vergelijken…
Nog meer vergelijken.
Nog meer vergelijken.
Is dit bot van een koe?
Is dit een bot van een koe?

Onze zoektocht naar de Romeinen vind ik goed geslaagd. Wat vinden mijn kinderen het leukste van ons Romeinse uitje in Utrecht? Mijn zoon kiest voor het skelet bij DOMunder. “Dat is denk ik niet van een Romein, maar vind ik gaaf om te zien.” Mijn jongste dochter vindt het puzzelen met potscherven het leukste, en de botten onderzoeken. Mijn oudste dochter kiest voor de techniek. “Het zoeken van de plaatjes bij DOMunder en de zaklantaarns vind ik het leukste.”

Praktische informatie

Meer informatie over DOMunder met kinderen vind je op de website. De capaciteit van DOMunder is maximaal 20 personen per starttijd. Je moet van te voren kaartjes reserveren, voor een vast tijdstip. Volwassenen betalen 11 euro per persoon en voor kinderen tussen 6 en 18 jaar is de entreeprijs 8,50 euro. De ontdekkingstocht duurt 75 minuten. De adviesleeftijd is ca. 8 jaar. DOMunder met kinderen vinden wij goed te doen, ook met iets jongere kinderen. Onze ervaring is namelijk dat jongere kinderen het leuk vinden om in de donkere kelder op onderzoek uit te gaan, de informatie is iets te moeilijk. Als ouders kun je natuurlijk een en ander in kindertaal uitleggen.

Meer informatie over het Universiteitsmuseum vind je hier. Op 8 januari 2017 van 11-16 uur zijn er Romeinen in het museum. Zij beantwoorden vragen en leren je over hun overlevingstechnieken in de winter. Leer marcheren als een echte Romeinse soldaat of ga met ze op de foto in Romeinse kleding. Dit is ook de laatste dag van het Archeolab.

Ben jij al eens DOMunder met kinderen geweest? Is een spannende zoektocht naar de Romeinen in Utrecht ook iets voor jouw kinderen?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in de winter? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Toerisme Utrecht. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.