Roadtrip langs de Zweedse kust: Tjörn en Orust

3
640

Een rondreis in Zuid-Zweden is niet compleet zonder een bezoek aan de prachtige Zweedse kust. Vanuit Trollhättan reden we naar de eilanden Tjörn en Orust en volgden daar een deel van weg nr 160. Volgens de reisgidjes een van de mooiste wegen van Zweden. Mooi was de route zeker!

Zweedse kust

Ten noorden van Göteborg ligt een prachtig stuk van de Zweedse scherenkust. De scherenkust wordt gekenmerkt door ondiep water met een ontelbare hoeveelheid rotseilanden (de scheren). Natuurlijk kan je hier heerlijk gaan zwemmen, maar laten we nu net een dag met minder goed weer hebben getroffen. Niet getreurd want de omgeving blijft prachtig.

Op Tjörn volgden we een mooie route naar het dorpje Rönnang en daarna reden we via allerlei kleine weggetjes naar Orust waar we stopten in Mollösund. Onderweg ontweken we nog net een eland, precies op een plek waar géén waarschuwingsbordje stond. Best bijzonder, want heel Zweden staat vol met die verkeersborden. Meneer Eland zat bijna bij mij op schoot, gelukkig schrok hij ook en hebben we hem weg rennend kunnen fotograferen in plaats van een hele middag de auto uit te deuken (of erger…).

Als we meer tijd aan de kust hadden gehad, dan waren we ook naar Lysekil gereden. In Havets Hus vind je hier een zeewateraquarium en kan je met een boot op zeehondensafari.

Rönnäng

Op Tjörn kozen we Rönnäng als doel. Niet omdat dit vissersplaatsje persé zo mooi zou zijn, maar meer vanwege de route over het eiland. In het plaatsje zelf is weinig te doen, wel vertrekt er hier een boot naar andere eilandjes. Volgens mij leuk om te doen als je meer tijd aan de kust hebt. Wij liepen een rondje door de haven en M. en C. speelden even in de speeltuin.

De brug naar Tjörn.
De brug naar Tjörn.
Elanden... zelfs aan de Zweedse kust kunnen ze zomaar de weg op rennen. Met deze joekel ging het net goed.
Elanden… zelfs aan de Zweedse kust kunnen ze zomaar de weg op rennen. Met deze joekel ging het net goed.
Uitzicht vanaf Rönnang.
Uitzicht vanaf Rönnang.
Een rondje lopen bij de haven en goed bekijken wat de vissers allemaal meenemen.
Een rondje lopen bij de haven en goed bekijken wat de vissers allemaal meenemen.
Niet alleen vissersboten, ook privéboten lagen in de haven.
Niet alleen vissersboten, ook privéboten lagen in de haven.
Genieten van de Zweedse kust!
Genieten van de Zweedse kust!

Mollösund

Mollösund was onze bestemming op Orust, deze keer wel vanwege het dorpje zelf. We beklommen een grote rots en genoten van het prachtige uitzicht dat we hier hadden. De harde wind namen we voor lief, dit was zo’n uitzicht waar je uren naar kan kijken. Uiteindelijk lukte het ons toch om ons los te rukken van de geweldige vergezichten en liepen we Mollösund zelf in. Hier troffen we leuke gekleurde huizen en meerdere borden die ons naar viswinkels lokten. De vis werd net binnen gebracht, verser kan je het niet krijgen. We keken onze ogen uit en kochten een heel groot stuk zalm en veel garnalen. Wat hebben we die avond gesmuld! Alleen hierom zou ik zo weer terug willen naar Zweden…

Uitzicht op Mollösund aan de ene kant.
Uitzicht op Mollösund aan de ene kant.
Het uitzicht op de Zweedse kust aan de andere kant.
Het uitzicht op de Zweedse kust aan de andere kant.
Dat werd smullen!!!
Dat werd smullen!!!

De hele dag hadden we het droog gehouden. Wel zagen we de blauwe lucht steeds meer bedekt worden door wolken. De wolken werden grijzer en toen we de auto instapten voor de terugreis begon het te spetteren. Een half uur later kwam het met bakken uit de hemel zetten. Wat hadden we een geluk gehad met het weer!

Tip: dit blog over mooie routes in Zweden van collega-blogger We12Travel is een aanrader om te lezen als je graag door het mooie Zweedse landschap rijdt.

Meer lezen

Nieuwsgierig naar andere bezienswaardigheden aan de Zweedse kust? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.