Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, uniek in alle windrichtingen

0
592

Al meerdere keren had het imponerende VOC-schip de Amsterdam de aandacht van blogger Marije weten te trekken. Het schip is echt een pronkstuk van het Scheepvaartmuseum. Het was dan ook hoog tijd dat Marije samen met haar gezin het Scheepvaartmuseum en dit schip eens gingen bezoeken.

Noord, Oost, Zuid en West…

Bij binnenkomst in het prachtige monumentale ’s Lands Zeemagazijn uit 1656, waar het museum zich bevindt, vallen al snel de verschillende windrichtingen boven de vleugels van het gebouw op. De verschillende tentoonstellingen van het Scheepvaartmuseum bevinden zich in drie vleugels met de namen West, Noord en Oost. Aan de zuidzijde is de ingang van het museum. Op een duidelijk plattegrond zien we waar we zijn, daarnaast is er overal vriendelijk personeel aanwezig die de weg kan wijzen.

Scheepvaartmuseum in de verte
Vanaf een afstandje is het Scheepvaartmuseum gewoon al mooi…
Overkapping
Kijk eens omhoog. Het ‘Open Pleyn’ is namelijk overdekt met een prachtige glazen constructie.

Wij lichten het anker en vertrekken in westelijke richting naar de tentoonstelling over de Walvis.

‘Het verhaal van de walvis’

Het Scheepvaartmuseum heeft meerdere tentoonstellingen. De tentoonstelling ‘het verhaal van de walvis’ is gemaakt in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Van griezelig zeemonster naar bedreigde diersoort. Ik vind de vormgeving van deze tentoonstelling prachtig. Stapje voor stapje leren we over de walvis, de walvisjacht, het gebruik van walvisproducten, de noodzaak van het walvisvlees na de oorlog en de dreiging van uitsterven… Het verhaal wordt heel interactief gebracht. Dochter I. (5) doet hier een kinderspeurtocht met allerlei vragen en dochter E. (10) helpt hierbij. I. vindt de walvissenbek geweldig en kijkt vol verwondering door het oog van de walvis. E. wordt zich bewust van de walvisjacht en alles wat daarbij komt kijken en hoe wreed het is. Ze schrikt ervan dat dit nog altijd gedaan wordt en dat er mensen zijn die walvisproducten gebruiken.

verhaal van de walvis
Op naar het verhaal van de walvis….
De tentoonstelling is flink interactief. We starten al snel met ons eerste spel.
De tentoonstelling is flink interactief. We starten al snel met ons eerste spel.
E. loopt langs de grote walvis…

Hierna hebben we iets nieuws voor de boeg. We blijven in westelijke richting maar maken een reis door de tijd en leren al snel meer over de gouden eeuw.

Het Scheepvaartmuseum: ‘Zie je in de gouden eeuw’

In de tentoonstelling ‘Zie je in de gouden eeuw’ leer je door de persoonlijke verhalen van zes zeer verschillende personages uit deze ‘bijzondere tijd’ veel over de gouden eeuw. Een Engelse diplomaat, een kapitein, een globemaker, een weduwe, een Surinaamse slavin en een jong Nederlands jongetje. Elk met hun eigen verhaal en hun eigen beleving van deze gouden eeuw. De 17e eeuw, de tijd dat Nederland een van de machtigste en rijkste landen ter wereld was.

De tentoonstelling is zeer interactief wat vooral I. enorm aanspreekt. Zij ziet de personages in de filmpjes echt voor zich en hangt aan hun lippen bij alles wat ze vertellen. E. bekijkt de verschillende vitrines aandachtig en leest bijna alle informatie die er te vinden is. Iedere nieuwe ruimte prikkelt onze zintuigen weer opnieuw en in korte tijd leren we ontzettend veel.

We maken kennis met de 6 verschillende personages.
We maken kennis met de 6 verschillende personages uit de gouden eeuw…
Toch wel een hele mooie quote!

Deze tentoonstelling is volgens het museum bedoeld voor kinderen vanaf 10 jaar. I. krijgt niet alle informatie mee, maar beleeft deze tentoonstelling op haar eigen manier en geniet er wel van. Vooral de verschillende schilderijen, scheepsmodellen en de filmpjes spraken tot haar verbeelding. E. heeft op school het onderwerp gouden eeuw al wat besproken en voor haar is de tentoonstelling een prachtige aanvulling.

We gaan overstag en laten ons meevoeren naar noordelijke richting. Hier bekijken we de koningssloep en natuurlijk de replica van het VOC-schip ‘De Amsterdam”

De officiële koningssloep en de replica van een echt VOC-schip in het Scheepvaartmuseum.

De koningssloep is een bijzonder mooie sloep. Wij vinden dat hij, net als de gouden koets, gebruikt mag worden voor officiële gelegenheden van het koningshuis op het water. Hij is zo prachtig gerenoveerd dat het bijna zonde is dat de koningssloep alleen te bezichtigen is voor bezoekers van dit museum. Volgens I. staat koning Triton op de voorkant van de sloep, tsja eerlijk is eerlijk Neptunus lijkt best op hem.

De Amsterdam, wat een indrukwekkend mooie replica van dit VOC-schip. Hij is hoog en groots. De kinderen stuiteren beide door het schip, vuren kogels af en klimmen in het ruim tussen de ladingen in. De hangmatten worden helemaal OK bevonden en de kajuiten worden ontdekt. Eigenlijk had ik best hoog in de masten willen klimmen als een echte Jack Sparrow maar ik heb me ingehouden…

replica de amsterdam
De replica van ‘de Amsterdam’… Groots en indrukwekkend.
E. weet nu precies hoe een kanon werkt… I. vindt maar dat het een hoop herrie maakt.
lading hijsen
E. kan de ladingen ontzettend goed omhoog hijsen… Ze weet nu ook dat katrollen de boel een stuk kunnen verlichten!
Klimmen en klauteren in het ruim
Kinderen tot 12 jaar mogen in het laadruim heerlijk klimmen en klauteren.
grote zeeën bevaren
Dromend over de grote zeeën die zij misschien zou kunnen bevaren
Met de VOC vlag in de mast...
Met de VOC vlag in de mast…

Na al deze belevenissen veranderen wij van koers en besluiten wij ons bezoek aan het Scheepvaartmuseum af te ronden. We hebben lang niet alles gezien van dit museum en komen zeker terug.

Praktische informatie voor een bezoek aan het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum is (bijna) iedere dag geopend van 9 tot 17 uur. Kinderen vanaf 4 jaar betalen 7,50 euro en volwassenen kunnen naar binnen voor 15 euro (prijspeil 2017). Met de Museumkaart heb je vrije toegang.

In het museum kan je gratis een audiotour doen van ongeveer een uur. Deze is verkrijgbaar in verschillende talen en geeft je meer informatie over verschillende objecten in twee vleugels. Het museum heeft meerdere tentoonstellingen speciaal voor kinderen. De horecagelegenheid en winkel van het museum zijn open van 9 tot 17 uur. Meer informatie over openingstijden, entreeprijzen en tijdelijke tentoonstellingen is te vinden op de website van het Scheepvaartmuseum.

Ben jij al eens naar het Scheepvaartmuseum geweest met je kinderen? Hoe vonden zij het?

Meer lezen

Op zoek naar meer musea in Amsterdam? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Instagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.