Ga je op vakantie naar Engeland, Schotland of Wales? Dan heb je vast ook allerlei praktische vragen. De bloggers van KidsErOpUit hebben hun ervaringen gebundeld en alle tips voor een vakantie in Engeland, Schotland en Wales met kinderen hier verzameld.
Feitjes Engeland, Schotland en Wales
- Munteenheid: Britse pond
- Tijdsverschil met Nederland: 1 uur vroeger
- Wereldstekker nodig: ja (kies één met meerdere USB-poorten zodat je meerdere apparaten tegelijk kunt opladen)
- Siësta: nee
Handige Reisgidsen
Wij gebruiken graag de volgende reisgidsen in Engeland, Schotland en Wales:
Op weg naar Engeland, Schotland en Wales
Je kunt op verschillende manieren de oversteek naar Engeland, Schotland en Wales maken.
Met de trein: je reist naar Calais en stapt daar op de trein naar Folkestone. Je kan je eigen auto meenemen.
Eurostar gaat vanaf Londen rechtstreeks naar Nederland en vice versa, voor de heenreis is voorlopig nog wel een overstap in Brussel nodig.
Tip voor de treinreis: zorg dat je tijdig op het vertrekstation bent, zeker als je daarvoor nog met een andere trein moet. Zo voorkom je problemen als je een (beperkte) vertraging hebt.
Als je met de Eurostar reist moet je in Brussel overstappen. Dat is circa 10 minuten lopen en daarna krijg je een echte grenscontrole, vergelijkbaar met op luchthavens. Lees meer tips in ons blog over een stedentrip naar Londen met de trein.
Veerboten: boten vertrekken van IJmuiden naar Newcastle, van Rotterdam naar Hull en van Hoek van Holland naar Harwich.
StenaLine heeft vanaf Hoek van Holland naar Harwich een Ferry + Trein ticket waarmee je niet alleen met de trein naar Londen kan, maar ook naar andere plaatsen in Greater Anglia. Je kunt deze overtocht natuurlijk ook met de auto maken.
Ga je naar het noorden van Engeland of naar Schotland? Dan is de overtocht met DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle een goede verbinding. Bekijk ook onze blogs over het varen met DFDS naar Newcastle of ons blog over de autovakantie door Schotland met kinderen.
Ga je met je eigen auto met de nachtboot? Zorg dan dat je in 1 tas alle spullen voor die nacht hebt. Tijdens de overtocht mag je niet meer bij je auto.
Vliegtuig: er zijn verschillende luchthavens die vanaf Nederland rechtstreeks te bereiken zijn. Ga je naar Londen. Bekijk dan ons blog over een stedentrip naar Londen, inclusief tips over de luchthavens van Londen.
Autorijden inEngeland, Schotland en Wales
In Engeland, Schotland en Wales rijd je met de auto op de linker weghelft. Dat is zeker in het begin even wennen. Als je in een huurauto rijdt, zit het stuur rechts in de auto en de versnellingspook links. Als je het lastig vindt om met links de versnelling te hanteren, kun je overwegen om een automaat te huren.
Regels autostoeltjes
Kinderen jonger dan 12 jaar of kleiner dan 1.35 meter moeten in een passend autostoeltje vervoerd. Geen plek voor een derde stoeltje op de achterbank? Dan mag het oudste kind, mits ouder dan drie jaar met de autogordel worden vastgezet. Lees hier het volledige overzicht van de regels voor autostoeltjes in het buitenland.
Milieusticker, Tol en Vignet
Er is in Londen sprake van een milieuzone en een congestion charging zone (verkeersdruktezone). In de binnenstad van Londen wordt een milieubelasting geheven voor zware busjes en campers. Uiterlijk twee weken voordat je de milieuzone binnenrijdt moet je voertuig geregisteerd staan bij Transport for Londen. Het berekenen van de belasting gaat via het registreren van het kenteken door camera’s.
De verkeersdruktezone geldt wel voor alle voertuigen die in de binnenstad van Londen rijden. Van maandag tot en met vrijdag moet tussen 7 en 18 uur 11,50 pond betaald worden, muv feestdagen en de dagen tussen kerst en nieuwjaarsdag. Betalen kan via internet, sms, winkels en postkantoren. De verkeersdrukte zone is te herkennen aan de borden met een grote C in een rode cirkel.
Ook Durham kent een congestion charge zone voor het schiereiland. Bij het verlaten van het schiereiland betaalt elk voertuig op maandag t/m vrijdag tussen 10 en 16 uur 2 pond.
Wat wel belangrijk is om te weten. Onze Nederlandse koplampen schijnen iets naar rechts zodat we de verkeersborden aan de rechterkant van de weg verlichten. Dat is in Engeland niet handig, want zo verblind je je tegenliggers. In sommige auto’s kun je dit handmatig aanpassen (check hiervoor de handleiding van je auto of vraag het in de garage). Bij mijn auto is dat niet het geval, dus ik maak gebruik van speciale koplampstickers die bij de ANWB te koop zijn.
Tips kindervakantie inEngeland, Schotland en Wales
De kosten voor boodschappen zijn over het algemeen ietsje hoger dan in Nederland. Uit eten is daarentegen goedkoper dan in Nederland.
In Engeland, Schotland en Wales zijn op, naast de reguliere feestdagen, eerste en laatste maandag van de maand mei de meeste bedrijven en winkels gesloten, vanwege Early en Spring Bank Holiday.
Let op: per oktober 2021 is het verplicht om met een geldig paspoort te reizen en is een ID kaart niet geldig meer. Ook kinderen hebben een eigen paspoort nodig.
Weer en beste reisperiode in Engeland, Schotland en Wales
Over Engeland, Schotland en Wales heerst het vooroordeel dat het er altijd nat is. Dat is niet juist. Hoewel het in Schotland en Wales inderdaad vaker regent dan in Nederland, is het in Zuid-Oost Engeland een stuk droger en ook zonniger. Het klimaat lijkt verder sterk op het Nederlandse: milde zomers en milde winters.
Hoewel deze informatie met zorg is samengesteld, kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Lokale situaties kunnen altijd wijzigen. Deze tips zijn gebaseerd op ons eigen vakanties in Engeland, Schotland en Wales. Heb je aanvullende tips? Stuur dan een mail naar info@kidseropuit.nl.