Home Blog

Gezinsvakantie in Engeland, Schotland en/of Wales

Overweeg je een kindervakantie in Engeland? Of vraag je je af of een gezinsvakantie naar Schotland of Wales bij jullie past? Als je een natuurliefhebber bent, kun je dan met een vakantie naar Groot-Brittannië bijna geen verkeerde keuze maken. Tenzij je alleen maar van goed weer houdt, want daar ben je nooit zeker van in Engeland, helaas.

Liefhebbers van stedentrips kunnen terecht in London en Newcastle, wat ons betreft échte aanraders. Onze blogs vertellen je wat er te doen is en hoe je er komt. Ook hebben we onze uitgebreide blogs aangevuld met ervaringen in Schotland, het Peak District en Zuidwest-Engeland. Lees over de prachtige wandelingen langs de kust en door de Highlands, de rit in de ‘Harry Potter trein’ en het bezoeken van oude Schotse kastelen. Begint het al te kriebelen?

We zetten onze favoriete blogs alvast voor je op een rijtje:

roadtrip-engeland

Roadtrip naar Engeland met de kids

Op zoek naar een geweldige roadtrip in Engeland met de kinderen? Ontdek kindvriendelijke uitjes in Victoriaanse stijl die leuk en leerzaam zijn. Van historische kastelen tot sprookjesachtige treinen, deze bestemmingen [...]

Londen-met-tieners-IMG_6208

Londen met tieners: onze tips verzameld!

Ga je naar Londen met tieners? Dan hebben wij in dit artikel onze beste tips voor je verzameld. Londen heeft namelijk voor elk wat wils te bieden, maar je kind [...]

Landal-Hoog-Vaals-6-19

Landal met kinderen: onze tips verzameld

Landal met kinderen… In dit artikel hebben we onze jarenlang ervaringen van vakantie bij Landal met het hele gezin voor je verzameld. De leden van het KidsErOpUit blogteam zijn enorme [...]

Vakantiebestemmingen voor een meivakantie in Europa

Vakantiebestemmingen voor een meivakantie in Europa zijn er in overvloed. Het is een ideale periode om weg te gaan. Je hebt langer de tijd en het is op veel plekken [...]

Wandelen-in-schotland-19

Landal Schotland: zo vind je de leukste vakantieparken

Ben je op zoek naar het leukste Landal park in Schotland? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit blog vertellen we je namelijk alles over de vakantieparken van [...]

landal_kielder_waterside_02

Landal Engeland en Wales: zo vind je de leukste vakantieparken

Ben je op zoek naar het leukste Landal park in Engeland en/of Wales? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit reisblog vertellen we je namelijk alles over [...]

wandelen-in-devon-met-kinderen-2-1

Familiereis in Engeland: al onze tips verzameld

Op zoek naar tips voor een familiereis in Engeland? Onze bloggers komen er graag en hebben al hun tips in dit artikel verzameld. Zo vertellen we je over leuke routes, [...]

Peak District National Park met kinderen: een top vakantie in Engeland!

Het Peak District National Park ligt in het noorden van Engeland. Het is het oudste nationaal park van Engeland. In het gebied en in de directe omgeving is heel veel [...]

Kindervakantie in Engeland, Schotland en Wales boeken

Een vakantie in Engeland, Schotland of Wales met kinderen kun je bij verschillende reisorganisaties boeken. Uiteraard is het ook mogelijk om je reis zelf samen te stellen en alle onderdelen van de reis ‘los’ te boeken.

Ben je na het lezen van onze blogs over een kindervakantie in Engeland, Schotland en Wales enthousiast geworden? Dan hebben we hieronder nog een aantal van handige links voor je verzameld.

Een vakantie in Schotland, Wales of Engeland met kinderen boeken wij graag via een van onderstaande websites en/of organisaties:

Reisorganisaties:

Vakantieparken en vakantiewoningen:

Hotelovernachtingen:

Campings:

Vervoer:

 

Vind je het leuk om tijdens de vakantie samen met andere gezinnen mee te doen aan activiteiten? Of lekker onbezorgd op reis te gaan omdat alles al voor je geregeld is? Kijk dan eens bij de georganiseerde reizen van SNP Natuurreizen en ANWB Reizen. Je hoeft alleen maar te boeken, erheen te rijden en voor de rest is alles geregeld. Zo relaxed! Hieronder hebben we wat leuke familiereizen in Engeland, Schotland en Wales voor je uitgezocht:

 

 

Naar Engeland, Schotland en Wales kun je op verschillende manieren reizen. Bekend zijn de overtochten met DFDS Seaways enStena Line. Je kunt daarbij kiezen tussen vervolgens verder reizen met het openbaar vervoer, een huurauto of je eigen auto meenemen op de ferry.

Met de trein naar Engeland

De treinverbinding met Londen wordt steeds beter. Met de Eurostar kun je nu zonder overstappen van Londen naar Amsterdam reizen. Voor de omgekeerde route is nog wel een overstap nodig.

Check bij NS International de actuele treintarieven en boek meteen je treinkaartjes.

Ga je op vakantie naar Engeland, Schotland of Wales? Dan heb je vast ook allerlei praktische vragen. De bloggers van KidsErOpUit hebben hun ervaringen gebundeld en alle tips voor een vakantie in Engeland, Schotland en Wales met kinderen hier verzameld.

Feitjes Engeland, Schotland en Wales

  • Munteenheid: Britse pond
  • Tijdsverschil met Nederland: 1 uur vroeger
  • Wereldstekker nodig: ja (kies één met meerdere USB-poorten zodat je meerdere apparaten tegelijk kunt opladen)
  • Siësta: nee

Handige Reisgidsen

Wij gebruiken graag de volgende reisgidsen in Engeland, Schotland en Wales:

Op weg naar Engeland, Schotland en Wales

Je kunt op verschillende manieren de oversteek naar Engeland, Schotland en Wales maken.

Met de trein: je reist naar Calais en stapt daar op de trein naar Folkestone. Je kan je eigen auto meenemen.
Eurostar gaat vanaf Londen rechtstreeks naar Nederland en vice versa, voor de heenreis is voorlopig nog wel een overstap in Brussel nodig.
Tip voor de treinreis: zorg dat je tijdig op het vertrekstation bent, zeker als je daarvoor nog met een andere trein moet. Zo voorkom je problemen als je een (beperkte) vertraging hebt.

Als je met de Eurostar reist moet je in Brussel overstappen. Dat is circa 10 minuten lopen en daarna krijg je een echte grenscontrole, vergelijkbaar met op luchthavens. Lees meer tips in ons blog over een stedentrip naar Londen met de trein.

Veerboten: boten vertrekken van IJmuiden naar Newcastle, van Rotterdam naar Hull en van Hoek van Holland naar Harwich.

StenaLine heeft vanaf Hoek van Holland naar Harwich een Ferry + Trein ticket waarmee je niet alleen met de trein naar Londen kan, maar ook naar andere plaatsen in Greater Anglia. Je kunt deze overtocht natuurlijk ook met de auto maken.

Ga je naar het noorden van Engeland of naar Schotland? Dan is de overtocht met DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle een goede verbinding. Bekijk ook onze blogs over het varen met DFDS naar Newcastle of ons blog over de autovakantie door Schotland met kinderen.

Ga je met je eigen auto met de nachtboot? Zorg dan dat je in 1 tas alle spullen voor die nacht hebt. Tijdens de overtocht mag je niet meer bij je auto.

Vliegtuig: er zijn verschillende luchthavens die vanaf Nederland rechtstreeks te bereiken zijn. Ga je naar Londen. Bekijk dan ons blog over een stedentrip naar Londen, inclusief tips over de luchthavens van Londen.

Autorijden in Engeland, Schotland en Wales

In Engeland, Schotland en Wales rijd je met de auto op de linker weghelft. Dat is zeker in het begin even wennen. Als je in een huurauto rijdt, zit het stuur rechts in de auto en de versnellingspook links. Als je het lastig vindt om met links de versnelling te hanteren, kun je overwegen om een automaat te huren.

Regels autostoeltjes

Kinderen jonger dan 12 jaar of kleiner dan 1.35 meter moeten in een passend autostoeltje vervoerd. Geen plek voor een derde stoeltje op de achterbank? Dan mag het oudste kind, mits ouder dan drie jaar met de autogordel worden vastgezet. Lees hier het volledige overzicht van de regels voor autostoeltjes in het buitenland.

Milieusticker, Tol en Vignet

Er is in Londen sprake van een milieuzone en een congestion charging zone (verkeersdruktezone). In de binnenstad van Londen wordt een milieubelasting geheven voor zware busjes en campers. Uiterlijk twee weken voordat je de milieuzone binnenrijdt moet je voertuig geregisteerd staan bij Transport for Londen. Het berekenen van de belasting gaat via het registreren van het kenteken door camera’s.

De verkeersdruktezone geldt wel voor alle voertuigen die in de binnenstad van Londen rijden. Van maandag tot en met vrijdag moet tussen 7 en 18 uur 11,50 pond betaald worden, muv feestdagen en de dagen tussen kerst en nieuwjaarsdag. Betalen kan via internet, sms, winkels en postkantoren. De verkeersdrukte zone is te herkennen aan de borden met een grote C in een rode cirkel.

Ook Durham kent een congestion charge zone voor het schiereiland. Bij het verlaten van het schiereiland betaalt elk voertuig op maandag t/m vrijdag tussen 10 en 16 uur 2 pond.

Wat wel belangrijk is om te weten. Onze Nederlandse koplampen schijnen iets naar rechts zodat we de verkeersborden aan de rechterkant van de weg verlichten. Dat is in Engeland niet handig, want zo verblind je je tegenliggers. In sommige auto’s kun je dit handmatig aanpassen (check hiervoor de handleiding van je auto of vraag het in de garage). Bij mijn auto is dat niet het geval, dus ik maak gebruik van speciale koplampstickers die bij de ANWB te koop zijn.

Tips kindervakantie in Engeland, Schotland en Wales

De kosten voor boodschappen zijn over het algemeen ietsje hoger dan in Nederland. Uit eten is daarentegen goedkoper dan in Nederland.

In Engeland, Schotland en Wales zijn op, naast de reguliere feestdagen, eerste en laatste maandag van de maand mei de meeste bedrijven en winkels gesloten, vanwege Early en Spring Bank Holiday.

Let op: per oktober 2021 is het verplicht om met een geldig paspoort te reizen en is een ID kaart niet geldig meer. Ook kinderen hebben een eigen paspoort nodig.

Weer en beste reisperiode in Engeland, Schotland en Wales

Over Engeland, Schotland en Wales heerst het vooroordeel dat het er altijd nat is. Dat is niet juist. Hoewel het in Schotland en Wales inderdaad vaker regent dan in Nederland, is het in Zuid-Oost Engeland een stuk droger en ook zonniger. Het klimaat lijkt verder sterk op het Nederlandse: milde zomers en milde winters.

Hoewel deze informatie met zorg is samengesteld, kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Lokale situaties kunnen altijd wijzigen. Deze tips zijn gebaseerd op ons eigen vakanties in Engeland, Schotland en Wales. Heb je aanvullende tips? Stuur dan een mail naar info@kidseropuit.nl.