Ga je op vakantie naar Italië? Dan heb je vast ook allerlei praktische vragen. De bloggers van KidsErOpUit hebben hun ervaringen gebundeld en alle tips voor een vakantie in Italië met kinderen hier verzameld.
Feitjes Italië
- Munteenheid: euro
- Tijdsverschil met Nederland: niet
- Wereldstekker nodig: nee
- Siësta: nee
Handige Reisgidsen
Wij gebruiken graag de volgende reisgidsen in Italië:
Op weg naar Italië
Meestal reis je op weg naar Italië door Duitsland. Check hier ons overzicht van kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Duitse autosnelwegen.
Reis je in meerdere dagen naar Italië. In het blog over tussenstops onderweg naar Italië vind je kindvriendelijke overnachtingstips.
De laatste zaterdag van juli en de eerste twee zaterdag van augustus is het op zaterdagen erg druk op de snelwegen.
Regels autostoeltjes
Italië hanteert de richtijn van de EU: kinderen kleiner dan 1.50 meter moeten in een passend autozitje vervoerd. In de taxi geldt deze verplichting dan weer niet. Bekijk hier het uitgebreide overzicht van alle regels omtrent autostoeltjes in het buitenland.
Milieusticker, Tol en Vignet
Heel veel wegen in Italië zijn tolwegen. Hier kun je ter plekke voor betalen, met cash of creditcard.
In Noord-Italië is op een aantal wegen elektronische tolheffing (rond Milaan en bij Como) ingevoerd. Om te betalen moet je de auto 15 dagen na de registratie op de betreffende weg registreren op een bepaalde website.
Een aantal historische binnensteden hanteert een milieuzone. De regels hieromtrent zijn vrij complex. Als je een milieuzone binnenkomt zie je een bord met tig regels, vaak alleen in het Italiaans. Of je wel of niet de milieuzone in mag, wordt niet helder. Onze tip: bij twijfel de zone niet ingaan. Er wordt flink op bekeurd.
Tips kindervakantie in Italië
In Italië is de voertaal uiteraard Italiaans, in Noord-Italië wordt ook Duits gesproken. Het Engels is over het algemeen redelijk.
In Italië kun je vrijwel overal met pinpas en creditcard betalen, dus ook in winkels, tankstations en restaurants. In afgelegen gebieden is contant geld meenemen wel handig als je op pad gaat.
Steeds meer campings en accommodaties bieden gratis WIFI aan, maar de kwaliteit er van wisselt sterk.
De kosten voor boodschappen zijn ietsje hoger dan in Nederland. De prijzen in de horeca zijn eveneens iets hoger dan in Nederland.
In sommige zwembaden is het dragen van een badmuts verplicht en zijn losse zwembroeken niet toegestaan.
Bij het bezoeken van kerken wordt gevraagd om blote schouders te bedekken en hele korte shorts worden niet gewaardeerd. Hoewel ze er bij kinderen soepeler mee omgaan vinden wij het zelf respectvol om hen in ieder geval een shirtje aan te trekken die de schouders bedekt. Een andere optie is om dunne vestjes mee te nemen die ze aan kunnen trekken als je een kerk in gaat.
2 juni is een nationale feestdag van Italië. Winkels zijn dan gesloten.
Weer en beste reisperiode in Italië
Het klimaat van Italië verschilt per regio. Noord-Italië heeft een zeeklimaat: milde winters en geen extreem hete winters. Warme droge zomers en milde winters vind je in het midden en het zuiden van Italië. Het noordelijke gedeelte in de Alpen is kouder.
De Dolomieten zijn een prachtig wintersportgebied. Het zuidelijke gedeelte van Italië is in verband met de hitte het beste in het voor- en naseizoen te bezoeken.
Hoewel deze informatie met zorg is samengesteld, kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Lokale situaties kunnen altijd wijzigen. Deze tips zijn gebaseerd op ons eigen vakanties in Italië. Heb je aanvullende tips? Stuur dan een mail naar info@kidseropuit.nl.