Karijn kwam tijd tekort tijdens haar weekendje Berg en Dal, bij Nijmegen. Het was een weekend vol cultuur, natuur en spelen. In dit blog deelt ze haar tips voor uitjes met kinderen in Berg en Dal.
Berg en Dal, waar ligt dat precies?
Een kort lesje aardrijkskunde: gemeente Berg en Dal ligt ten oosten van Nijmegen in de provincie Gelderland. Het meest oostelijke gedeelte grenst aan Duitsland. De gemeente bestaat uit meerdere dorpen zoals Beek, Ubbergen, Groesbeek, Millingen en het dorp Berg en Dal.Het zou best kunnen dat je de gemeente kent van bekende evenementen. De Nijmeegse Vierdaagsekaravaan trekt een dag door Berg en Dal, en ook de Zevenheuvelenloop vindt in dit gebied plaats.
De naam van de gemeente is veelzeggend: Berg en Dal is een heuvelachtig gebied. Door Groesbeek loopt de Zevenheuvelenweg, die over even zoveel heuvels gaat. Het groene glooiende landschap nodigt uit tot buitensporten als wandelen en fietsen. We treffen tijdens ons Pinksterweekend fietsers aan op terrassen, passeren wandelaars op weg naar onze bestemmingen en we hebben nog niet eerder zoveel route-aanwijzers bij elkaar gezien als hier. Over een leuke wandelroute voor kinderen vertel ik nog in dit blog.
Ligging Berg en Dal
Tips uitjes met kinderen in Berg en Dal
Het landschap is dus bijzonder fraai, maar wat is leuk om te doen in Berg en Dal met kinderen? Veel, kunnen we wel stellen! De combinatie van natuur, cultuur en spelen maakt het een kindvriendelijke omgeving. Onze tips, gerangschikt naar cultuur, spelen en natuur:
Culturele uitjes
In Berg en Dal zijn maar liefst drie musea te vinden. Het Afrika Museum, Museumpark Oriëntalis en het Nationaal Bevrijdingsmuseum. De laatste hebben wij niet bezocht.
Afrika Museum
Zoals de naam al doet vermoeden, leer je in het Afrika Museum over het leven, de tradities en rituelen van diverse Afrikaanse culturen. Het park bestaat uit een binnen- en buitengedeelte. Wij bezoeken het Afrika Museum op een prachtige dag. Het buitengedeelte lonkt.
Maar…..binnen blijken we twee speurtochten voor kinderen te kunnen doen. In een mand liggen voor de kleintjes (t/m 6 jaar) grote knuffels, met om hun hals een set kaartjes met plaatjes er op. Voor oudere kinderen is er een speurtocht met vragen die aanzetten tot nadenken over de voorwerpen in het museum.
Gewapend met een grote olifant struinen wij door het museum op zoek naar een koe, houten vogeltje en nog veel meer. Onze jongste van twee blijkt de fanatiekste zoeker van ons drietal. Hij beleeft duidelijk plezier aan het zoeken en daardoor hebben wij de mogelijkheid om wat langer stil te staan bij de verschillende vitrines met bijzondere poppen, beelden, speren en sieraden. Hij blij, wij blij!
Buiten treffen we een prachtig groen park met dorpjes uit verschillende Afrikaanse landen en van verschillende tijden. Dit vinden onze kinderen leuk. Ze lopen van het ene huisje naar het andere.
In een nagebouwd dorpje uit Ghana inspecteren ze uitgebreid de huisjes, die “wel een beetje klein zijn.” Naast een huisje vinden ze een bak met daarvoor een gordijn. Als we vertellen dat daarin gedoucht wordt kijken de kinderen ons vreemd aan. “Waarom doen ze dat buiten?” Dat er geen stromend water in de huisjes is valt ze nu pas op. Zo gaan we door het hele park en eindigen we in de speeltuin in het bos.Meer over het Afrika Museum volgt gauw in een apart blog.
De entree voor het Afrika Museum bedraagt 14 euro voor volwassenen, 6 euro voor kinderen van 4 t/m 18 jaar en kinderen onder de 4 zijn gratis. Er is net buiten het museum een horecagelegendheid, maar ook binnen. Het museum is van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur geopend. Check voor meer informatie de site van het Afrika Museum.
Museumpark Oriëntalis
Orientalis is een openluchtmuseum over het Jodendom, Christendom en de Islam dat zich uitstrekt over een groot park. Je kunt via diverse routes door het park. Met kinderen kun je je hier op een mooie dag goed vermaken en leren over de diverse religies. Froukje omschreef het Museumpark Oriëntalis in haar blog als een boswandeling met benefits.
Spelen in Berg en Dal
In Berg en Dal kunnen kinderen zich in diverse speeltuinen uitleven. Wij bezochten het Avonturenbos in Groesbeek en, het hoogtepunt van ons weekendje weg volgens de kinderen, pretpark Tivoli.
Amusementspark Tivoli
Een apart blog over dit pretpark dat leuk is voor kinderen tot ongeveer 10 jaar volgt gauw. Nu delen we vast onze highlights. Tivoli is een kleinschalig park vol treintjes, auto’s en bootjes. Sommige attracties zijn in thema, zoals een treintje langs het leven op de boerderij of een boottochtje door onder andere een kristalmijn. Andere attracties tref je ook op de kermis, zoals de draaimolen en de botsauto’s. Daarnaast zijn er (water)speeltuinen en, ideaal bij slechter weer, een binnenspeeltuin.
Op verschillende plekken in het park kun je aan picknicktafels zitten. Onze tip: ga helemaal naar achteren, daar heb je een groene weide met trampolines en zit je beschut onder de bomen. Even weg van de drukte van de attracties en de mensen. Tiffi en Toffi zijn de mascottes van het park. Zij treden op verschillende momenten van de dag op.
Onze oudste twee zijn fan van de achtbaan. De trein van lieveheersbeestjes gaat niet over de kop, maar heeft wel flink de vaart er in. “Ik ben wel 10x in de achtbaan geweest,” verkondigt onze oudste van 7 trots aan iedereen die het maar horen wil.
De jongste van twee beleeft plezier aan de auto’s die een ritje maken langs safaridieren en ook het treintje langs de boerderij valt in de smaak. Ook bij de waterspeeltuin is hij niet weg te slaan.
In Tivoli kun je je met kinderen tussen de 2 en 10 jaar prima vermaken, ook bij minder goed weer. In de winter is het pretpark in een iets andere opzet open. Een aantal attracties is gesloten, maar je kan wel schaatsen op een ijsbaan. De entree bedraagt bedraagt 12,75 euro voor kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen. 60+ ers betalen 6 euro. Bekijk de website van amusementspark Tivoli voor meer informatie.
Avonturenbos in Groesbeek
In Groesbeek ravotten we in avonturenbos Stekkenberg. Deze bijzondere natuurspeelplek is gemaakt naar de tekeningen en maquettes van kinderen. Alle speelelementen zijn gemaakt van hout uit het bos.
De ingang van het bos is aan de rand van een woonwijk. Als eerste zien we de waterspeelplek waar een pomp loopt. Kinderen laten er allerlei stroompjes lopen en bakken moddertaartjes. Als we daarna de bordjes volgen lopen we het bos in. We komen een muur van hout tegen die direct uitnodigt om er overheen te lopen. Iets verderop is een open plek met een aantal speeltoestellen zoals een schommel en een spin.
Je kunt hier aan een houten tafel schuiven om te picknicken. Rondom de open plek zijn is een wal van hout gemaakt met daarin poortjes. Ook zijn er halve en hele hutten waarin driftig gespeeld wordt of die verder gebouwd worden.
Verder vind je er nog een boomzweefpad. Het leuke aan dit bos zijn niet zozeer de speeltoestellen maar dat je er van alles kunt bouwen, er verstoppertje kunt doen en wegdromen in boomhutten.
Het bos gratis toegankelijk en geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Avonturenbos Stekkenbergbevindt zich aan de bosrand van de wijk Stekkenberg-West.Het adres is 6561ZN in Groesbeek.
Draisine fietsen Groesbeek
Een andere leuke tip voor een actief uitje is het draisine fietsen van Groesbeek naar Kranenburg, net over de Duitse grens. Met een fietslorrie over spoor dat niet meer in gebruik is, tour je door het groene landschap.
Lees meer over draisine fietsen in dit blog.
Uitjes in de natuur: kabouterroute in Beek
De omgeving van Nijmegen is prachtig. Zoals gezegd vind je op bijna elke straathoek wel een bordje van een wandel- of fietsroute. Maar met jonge kinderen kan een pittige wandeling een bezoeking zijn. Daarom is het Kabouterpad in Beek een aanrader. Bij Hotel ’t Spijker in Beek of bij de VVV koop je een boekje met de kabouterroute. Hierin staan plaatjes van de kabouters die zich het bos verstopt hebben. Ook staan er opdrachten in en echte kabouterliedjes.
Onze kinderen gaan fanatiek op zoek naar de paddenstoelen en tuinkabouters. Om de beurt loopt er eentje vooruit om vast de paddenstoel te spotten. De tuinkabouters blijken soms van het schunnige soort te zijn. “Ieh, die staat te plassen in de tuin!”
Soms zijn de kabouters zo overgroeid dat we ze amper terug kunnen vinden. We speuren via een bospaadje, het centrum van Beek en de ‘wasvrouwtjes’ naar de vele kabouters langs de route.
Start- en eindpunt van de wandeling is Hotel ’t Spijker. Hier kan je ook terecht voor het boekje met de kabouterroute. De wandeling is zo’n 5 kilometer lang en vanwege de trappetjes op de route niet geschikt voor buggy’s of wandelwagens.
Tip: Eet bij de Mijsjes een heerlijk ambachtelijk ijsje. De Mijsjes zetelen in een oud tramhuisje schuin tegenover Hotel ’t Spijker.
Heb je oudere kinderen die langere afstanden kunnen lopen? Lees dan de tips van collega-blogger Wandel Wandelt voor wandelen in Berg en Dal.
Eten in Berg en Dal
Waar kun je in Berg en Dal leuk eten met kinderen? Op veel plekken! Wij aten bij pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg en restaurant het Zwaantje.
Pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg
Op een mooie Pinksterdag hebben we zin in pannenkoeken. We slingeren met de auto eerst door het weiland en daarna door het bos naar boven.
We stappen uit op een prachtige plek. Het pannenkoekenhuis staat in het bos op een flinke lap grond. Het heeft dan ook meerdere terrassen die tegen de wal liggen waarop het pannenkoekenrestaurant staat. Wij vinden een plekje op het terras vlakbij de speeltuin. Het terras heeft grote parasols en dat is heel fijn op zo’n zonnige pinksterdag.
Als we zitten, zien we dat achter dit terras nog een weitje ligt met daarop een buitenbar en parasols en schaduwdoeken. Als je geen pannenkoeken wil eten, kun je daar lekker zitten om wat te drinken. Ook een fijn plekje.
Als dan ook de pannenkoeken nog eens superlekker blijken en de bediening erg vriendelijk is, weten wij het zeker: het leukste pannenkoekenrestaurant van Nederland is de Duivelsberg. Meer hierover volgt in een apart blog.
Het adres van pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg isDuivelsberg 1, 6572 BE in Berg en Dal.
Restaurant ’t Zwaantje
Tijdens ons verblijf in Berg en Dal eten we ook op het terras van restaurant ’t Zwaantje. We kijken uit op het bos en zien ook hier weer fietsers en wandelaars voorbij komen. Het is aspergetijd dus wij gaan voor zalm met asperges. Voor de kinderen is er een speciaal menu met frietjes met een snack naar keuze. Als we besteld hebben, gaan de kinderen gauw naar binnen, want daar hadden ze al een speelplekje ontdekt met onder andere een poppenhuis. We eten er heerlijk en de meisjes eten nog een ijsje na.
Herberg-Restaurant ’t Zwaantje vind je aan deGroesbeekseweg 106 in Mook. Bekijk de site voor meer informatie.
Overnachten in Berg en Dal met kinderen
Op de site van VisitNijmegen vind je talloze accommodaties. Wij verbleven in Hotel-Bungalowpark De Zeven Heuvelen. In dit kleinschalige vakantiepark verbleven we in een ruime vrijstaande 6-persoonsbungalow. Met drie slaapkamers, een ruime badkamer en vooral een grote tuin met uitzicht op weiland. Doordat de bungalows met hagen en ander groen van elkaar gescheiden zijn, zit je in elke bungalow heerlijk privé.
Het park ligt in Groesbeek en is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan Berg en Dal.
Voor wie van rust en ruimte houdt, is dit een ideaal park. Zoek je animatie, speeltuin en een zwembad voor de kinderen, dan moet je hier niet zijn. Er is overigens wel een wellness met bijbehorend zwembad op het park.
Overnacht je liever in een familiekamer in een hotel? Blogger Jolinda logeerde al eens met haar gezin in Fletcher Parkhotel Val Monte in Berg en Dal. Ook al op zo’n mooie plek.
Kortom, wij zijn nog lang niet uitgekeken in Berg en Dal. Heb jij ook zo’n zin om er een weekend door te brengen?
Meer lezen
Nieuwsgierig geworden naar wat de omgeving van Berg en Dal te bieden heeft? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Citytrip Nijmegen
- Direct naar alle blogs over Gelderland
- Direct naar alle blogs over uitjes in Nederland
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Berg en Dal/RBT KAN. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.