Mag mijn kind buiten de schoolvakanties op vakantie?

19
535

Frustratie nummer 1 voor ouders met schoolgaande kinderen: de prijzen van vakanties vliegen omhoog tijdens de schoolvakanties. Zo oneerlijk dat je in juni een prachtige accommodatie kan huren voor 500 euro per week en dat diezelfde accommodatie een paar weken later 2500 euro kost! Vandaag is het de Dag van de Leerplicht en staan we in onze special “De dag van…” stil bij het hoe en wat van de leerplicht.

Buiten de schoolvakanties op vakantie zou toch heerlijk zijn.... zowel qua prijs als met de drukte!
Buiten de schoolvakanties op vakantie zou toch heerlijk zijn…. zowel qua prijs als met de drukte!

Waarom een Dag van de Leerplicht?

Op de Dag van de Leerplicht wordt de leerplicht onder de aandacht gebracht bij leerlingen, ouders, scholen en andere betrokkenen. Op de website van de Rijksoverheid zeggen ze over deze dag het volgende:

In Nederland hebben we het recht op onderwijs goed geregeld, maar nog steeds zijn er jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Door meer bewustzijn te creëren en jongeren te stimuleren door te zetten, willen we uiteindelijk de schooluitval terugdringen.

Dat klinkt natuurlijk ontzettend mooi. Welke ouder wil nu niet dat zijn kind een diploma haalt? Maar is de kans echt kleiner op een diploma als je kind af en toe afwezig is op school? Dat zal vast wel, anders was de leerplicht niet ingesteld en was het gebleven bij een leerrecht.

Voor wie geldt de leerplicht?

Vanaf hun 5e tot en met het schooljaar waarin ze 16 worden moeten kinderen en jongeren verplicht naar school. Dit wordt volledige leerplicht genoemd. Daarnaast geldt er ook nog een kwalificatieplicht, maar daar ga ik hier niet verder op in.

Wil je buiten de schoolvakanties op vakantie, dan kan dat dus alleen met kinderen t/m 4 jaar. Maar er zijn vrijstellingen mogelijk, al zijn die regels behoorlijk streng.

Net 4 jaar oud en op weg naar school.
Net 4 jaar oud en op weg naar school.

Vrijstelling van de leerplicht

Er zijn viersoorten vrijstelling van de leerplicht mogelijk:

  • vrijstelling voor leerlingen van 5 jaar voor een aantal uren onderwijs
  • vrijstelling van inschrijving op een school
  • vrijstelling van geregeld schoolbezoek
  • vrijstelling omdat ouders vanwege werk niet op vakantie kunnen in de schoolvakanties

Vrijstelling leerplicht kinderen van 5 jaar

Vanaf 5 jaar is je kind leerplichtig en moet hij of zij iedere dag naar school. Alleen als een hele schoolweek in het begin nog te vermoeiend is, dan is vrijstelling mogelijk. Zonder toestemming mag je een kind tot de 6e verjaardag 5 uur per week thuis houden, wel moet je dat melden op school. Deze vrijstelling kan uitgebreid worden tot 10 uur per week, maar daarvoor heb je toestemming nodig van de schooldirecteur en dat kan alleen als hiermee overbelasting van je kind wordt voorkomen.

Vrijstelling inschrijving

Zodra je kind leerplichtig is moet hij/zij ingeschreven staan op een school. Hiervan kan je vrijstelling krijgen als je je kan beroepen op een van de volgende redenen:

  • psychische en lichamelijke klachten van je kind (deze vrijstelling wil je niet!)
  • bezwaar tegen levensbeschouwelijke richting van buurtscholen (dan moet je erg overtuigd zijn van je levensbeschouwelijke richting….)
  • als je in de grensstreek woont en je kind naar school gaat in België of Duitsland en je kan aantonen dat je kind daar naar school gaat (en dan heb je nog steeds met die schoolvakanties te maken)
  • als je een trekkend bestaan hebt als kermisexploitant of circusmedewerker (vanaf wanneer geldt dat ook voor travelbloggers die als niche ‘vakantie met kinderen’ hebben?)

Aan al deze vrijstellingen zijn voorwaarden verbonden en deze gelden slechts voor 1 schooljaar.

Vrijstelling van geregeld schoolbezoek

Kinderen kunnen soms vrijstelling krijgen en dan is er toch geen sprake van schoolverzuim of spijbelen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • ziekte
  • schorsing
  • religieuze feestdag
  • huwelijk
  • begrafenis

Voordat je geoorloofd schoolverzuim kan hebben moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. In de schoolgids van de school van je kinderen staat dit meestal uitgebreid beschreven.

Vrijstelling omdat ouders vanwege werk niet op vakantie kunnen in de schoolvakanties

Als je door jouw werk of het werk van je partner niet tijdens de schoolvakanties op vakantie kan, dan is het mogelijk om bij de schoolleiding toestemming te vragen voor vrijstelling. Onder bepaalde voorwaarden mag je kind dan maximaal 10 dagen per jaar extra vrij krijgen. De voorwaarden zijn minimaal:

  • de vakantie kan niet in de vastgestelde schoolvakanties plaatsvinden door het beroep van een van de ouders, denk bijvoorbeeld aan seizoensgebonden werk of werk met een piekdrukte tijdens de schoolvakanties
  • het verlof is niet tijdens de eerste 2 weken na de zomervakantie
  • het gaat om een gezinsvakantie van maximaal 10 schooldagen

Wat denken jullie? Zou je hiervoor in aanmerking komen als je mama travelblogger is? Waarschijnlijk weet ik het antwoord al….

Extra verlof vanwege gewichtige omstandigheden

Naast de (on)mogelijkheden voor vrijstelling van de leerlicht is er extra verlof mogelijk vanwege gewichtige omstandigheden. Een aanvraag hiervoor gaat via de directeur van de school. In elke schoolgids is te vinden wat de exacte regels zijn, maar de belangrijkste plezierige aanleidingen voor dit verlof zet ik hierbij op een rijtje:

  • 1 dag voor een verhuizing
  • 1 dag bij een gezinsuitbreiding
  • 1 of 2 dagen voor een huwelijk in de familiekring
  • 1 dag bij 25-, 40- en 50-jarig ambtsjubileum en 12,5-,25-, 40-, 50- of 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders

Daarnaast is er extra verlof mogelijk bij ernstige ziekte van de ouders en bij overlijden van bepaalde familieleden. Voor een schooljaar geldt een maximum van 10 dagen voor verlof vanwege gewichtige omstandigheden.

Ik noteer in ieder geval in de agenda: mei 2017 een extra dag vrij voor de kinderen omdat we dan 12,5 jaar getrouwd zijn. De andere vormen van extra verlof gaan ons niet helpen aan vakantiemogelijkheden buiten de schoolvakanties.

Kan het niet anders met die leerplicht?

Ik snap die hele leerplicht wel. Je wil natuurlijk ook voorkomen dat kinderen belangrijke delen van de lesstof missen en half lege klassen lijkt mij voor een leerkracht ook niet fijn. Maar toch, ietsjepietsje meer flexibiliteit zou fijn zijn. Kan er niet voor elk kind 5dagen verlof geregeld worden? In te zetten door ouders wanneer zij willen en in te trekken door school als zij dat onverantwoord vinden? Bijvoorbeeld als kinderen achter lopen of veel ziek zijn en niet meer afwezigheid kunnen hebben. Onze kinderen zijn bijna nooit ziek (even afkloppen) en kunnen goed meekomen. Een week school missen zal hun kans op een diploma niet verkleinen… Kunnen wij ook een keer een voordelige last minute boeken en ze bijvoorbeeld in Griekenland of Italië meer leren over geschiedenis. Ter compensatie van de gemiste schooldagen maken ze dan een werkstuk of presentatie in de klas. Mooie deal toch?

Voorlopig blijft het voor ons bij dromen bij alle leuke last minutes.... (niet dat we iets te kort komen hoor!).
Voorlopig blijft het voor ons bij dromen bij alle leuke last minutes…. (niet dat we iets te kort komen hoor!).

Er zijn inmiddels scholen in Nederland die 52 weken per jaar open zijn en waarbij je zelf je vakantie kan inplannen. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar bewijst wel dat het niet onmogelijk is om flexibeler met de leerplicht om te gaan.

Meer lezen

Op zoek naar meer leesvoer over schoolvakanties en op vakantie gaan? Klik & kijk dan hier voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook en X (voorheen Twitter).

Previous articleNatuurmuseum Brabant
Next articleUit de oude doos: op Tienertoer in 1991
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

19 COMMENTS

  1. Vijf dagen flexibel verlof per leerling klinkt als een mooi plan. Als docent zou ik stiekem ook wel vijf dagen flexibel verlof willen, maar ik snap dat dat niet kan. Het zou de werkdruk van m’n collega’s verhogen – en die is hoog genoeg.

    Het valt me op hoe vaak kinderen tegenwoordig extra ‘vrij’ hebben. Vaak ziek (is dat wel zo?), afspraken met huisarts, tandarts, ziekenhuis, orthodontist tijdens schooltijd… Mijn moeder vond het bv. echt niet goed dat ik elke vier weken een halve dag school mis omdat mijn beugel nieuwe elastiekjes nodig heeft.

    Tijdens een toets zijn nóg meer mensen ziek. Soms 5-10 per klas. Ook bij inhaaltoetsen wordt ‘gespijbeld’. Gedekt door ouders, je hebt als school geen poot om op te staan…

    Ik ben blij met leerplicht 😉

    • Leerplicht is natuurlijk ook prima, anders zou het met sommige ouders echt een bende worden!

      Als ouder valt het mij juist op hoe moeilijk het is om bij artsen e.d. een afspraak buiten schooltijd te maken. Bijna onmogelijk. Ik wring me op dit moment in allerlei bochten om een van de kinderen om de week ergens heen te brengen, helaas kan het alleen tijdens schooltijd en met veel moeite doe ik dat op de school-technisch gezien beste dag.

  2. Ouders die lang op reis willen kunnen hun kinde ook uitschrijven (samen met 1 ouder) uit het gemeente register. Geen schoolplicht en daarna weer inschrijven. Alleen voor een weekje doe je dat natuurlijk niet.

  3. Leuk artikel Saskia! Het is natuurlijk hopeloos ouderwets al die scholen met 12 weken vakantie! Ik vind die school die 52 weken open is wel een goede oplossing! Dan kun je vrij nemen wanneer je wil en kun je ook eens in het juiste seizoen op vakantie (denk aan Australië)! Misscgien zelf een school beginnen?

    • Er zijn meerdere scholen in het land die een 52-weken opening hebben. In onze buurt niet. Hmm, zelf een school beginnen sla ik ff over 😉

  4. Leuke blog Sas!

    Herkenbaar dat de prijzen zo ontzettend veel schelen tussen buiten de vakantie en in de vakantie.

    Wist niet dat er scholen zijn die 52 weken open zijn per jaar. Zou toch wel handig zijn om vakantie te plannen wanneer je zelf wilt, maar helaas school van Isobel en Tyler hebben dat ook niet.. Dan maar in de dure periode in vakantie.

  5. Oh ja, ik heb een dochter van viereneenhalf. In september zijn we een maand op vakantie gegaan. (het kan nog!) Nu zijn we een week weg. (het kan nog!) en naar Denemarken vertrekken we een paar dagen eerder (het kan nog!). Maar daarna kan het echt niet meer. Au. Voor de portemonnee, maar ook vooral dat het weer lastiger wordt, een agenda erbij en je zo niet alle bestemmingen kunt doen in het juiste seizoen. En ook omdat papa soms gewoon ECHT moet werken tijdens die door het rijk geplande vakanties. Het is niet anders, maar het maakt het wel een tikje lastiger. Al zou de studiedag nu gewoon eens op de maandagen gepland worden ipv de woensdag, dan kun je nog eens zomaar een weekend weg… Ik vind jouw idee van 5 dagen vrij in te plannen wel goed. Maar voor een school die al zoveel moet regelen ook weer lastig, het ene kind wel en het andere kind niet op vakantie. En dan weer die eindeloze discussies dat jij het als ouder niet nodig vindt om ze in te trekken en zij als school wel. Het is wel duidelijk zo.
    Ik overweeg een leven zoals de Argentijnse Zapp family.

  6. En ik realiseer me door dit stukje opeens weer even waar wij ons druk over kunnen maken, hoeveel mensen dromen er niet van dat hun kinderen gewoon iedere dag naar school zouden mogen en kunnen, laat staan een keertje op vakantie gaan. Dan maar gewoon wat korter, drukker of minder ideale omstandigheden

    • Daar heb je ook helemaal gelijk in! We hebben de luxe dat we op vakantie kunnen, dat is voor veel andere mensen financieel niet mogelijk. En ja, dat onze kinderen naar school kunnen in een veilig land is iets wat we weleens vergeten…

  7. Voor een huwelijk tm de 2e graad in het buitenland krijg je max 5 dagen. Mijn broer trouwt in Toronto de laatste vrijdag van de zomervakantie. We hebben eerst vakantie daar en vliegen de zondag na de bruiloft weer terug. We komen op maandag in NL aan en nemen nog een paar jetlag-dagen erbij.

    • Goede aanvulling! Dat is vast een van de uitzonderingen die niet standaard vermeld staat in de informatie. Alvast veel plezier toegewenst.

  8. Tja, het blijft jammer. Het scheelt zo ontzettend veel geld! Wat ook zou helpen: als de zomervakantie 1 week minder zou duren en elke school 1 week per jaar de kinderen ergens tussendoor met z’n allen tegelijk 1 week ergens vrij zou mogen geven. Wij hebben 1x een pinkstervakantie gehad die haast geen enkele andere school had en toen ben ik zo goedkoop met de kinderen weg geweest! Niet ideaal voor iedereen, dat besef ik, maar mij zou het wel wat lijken. (Ook al zit ik dan weer met mijn persoonlijke situatie -vakanties bij helfte- maar dat ter zijde. ;-))

  9. wat gebeurd als je de zelfde dag wanneer de school begin terug ben en je kind is kom pas in de middag aan is het ook strafbaar?

  10. Wat kan je doen tegen een mail fout gelezen.
    Even kort mij verhaal.
    Ik wilde10 dagen op bezoek maar mij moeder naar buitenland omdat ze erg ziek in ziekenhuis lag.hen van middelbare school voor mij zoon maar 1week vrij gehad en ander 5dagen niet,ik las mij mail dat de ander dag mag als geonloofd.nou mag hij zijn toets niet maken.wat moet ik doen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.