Wat kinderen ontdekken bij het Marinemuseum in Den Helder

0
495

Wie het volledige Marinemuseum in Den Helder wil bezoeken, heeft een drukke dag voor de boeg. De kinderen van Mieke laten de vier highlights van het Marinemuseum zien.

Naar het Marinemuseum in Den Helder

We lopen via de dijk van Den Helder naar het Marinemuseum en zien hem al liggen: de Tonijn. Het is geen vis, het ligt op het droge en we gaan er zo in: het is onderzeeboot Tonijn. Dit is het paradepaardje van het Marinemuseum en de enige onderzeeboot in Nederland waar je in mag. De kinderen hebben er zin in!

Aanvallen in brughuis van De Ruyter

Maar als we de ingang van het Marinemuseum passeren, valt een ander groot marinebolwerk ons op. Daar staat het brughuis van oorlogsschip De Ruyter met daarbovenop een metershoge radarbol. Daar willen de kinderen eerst in.

Het brughuis is origineel en ook het interieur is aanwezig. In het straatwerk rondom het brughuis ligt het contour van vlaggenschip De Ruyter. Zo krijgen we een goed beeld van de oorspronkelijke grootte van dit wapenfregat.

In de radarhutten wordt een mogelijke aanval gesimuleerd.
In de radarhutten van De Ruyter wordt een mogelijke aanval gesimuleerd. Opletten dus!

Kinderen worden Top Matroos bij het Marinemuseum

Het Marinemuseum biedt naast de vaste elementen ook wisselende workshops. Wij zijn er in de zomervakantie en kunnen meedoen met Top Matroos. Kinderen van circa 6 tot en met 12 jaar krijgen een militaire training. Denk aan salueren, in de pas lopen, conditietesten en een hindernisbaan lopen.

T. ziet de streng kijkende ‘drill-instructors’ en haakt af. Koen stort zich wel vol overgave op de training. Hij vindt het geweldig en de beloning na afloop, een armband met daarop Top Matroos, gaat voorlopig niet meer af.

Deze training hoort bij het zomerprogramma 2018 en wordt nu niet gegeven. Kijk voorafgaand aan je bezoek op de website voor actuele workshops.

Koen op de evenwichtsbalk tijdens de Top Matroos-training.
Koen op de evenwichtsbalk tijdens de Top Matroos-training.
Alle oefeningen zijn onder begeleiding van een gediplomeerd trainer.
Alle oefeningen zijn op het terrein van het Marinemuseum, je verliest je kinderen dus niet uit het oog.
De oefeningen zijn op het terrein van het Marinemuseum, je verliest je kinderen dus niet uit het oog. En de ouders mogen mee lopen. 

Tentoonstelling Zeeslag!

Hoe is het om een echte zeesoldaat te zijn? En wat is er de afgelopen 500 jaar allemaal gebeurd rondom de marine? De kinderen ontdekken het in de tentoonstelling Zeeslag! Twee beroemde zeeslagen staan centraal en worden op interactieve wijze door ‘ooggetuigen’ toegelicht.

De hoofdrolspelers zijn de zeehelden Michiel de Ruyter en Karel Doorman. Vooral door de eerste naam is de interesse gewerkt bij de meiden: ze hebben onlangs de film over De Ruyter gezien. Het verhaal van deze zeeslag is bekend: de tocht naar Chatham (1667) waarbij de Nederlanders de Engelse oorlogsvloot versloegen. Bezoekers moeten actief meedoen bij dit onderdeel van de tentoonstelling. Zoon T. roeit naar Fort Sheerness en de Engelse vloot moet in brand worden gestoken.

Slag in de Javazee

Het andere gedeelte van Zeeslag! gaat over Karel Doorman en de Slag in de Javazee (1942). Dit onderdeel van de tentoonstelling gaat in op het herdenken van de opvarenden. Rondom een scheepsbel zijn alle namen vermeld van de 918 omgekomen opvarenden van Nederlandse schepen bij deze zeeslag. Elk half uur luidt de scheepsbel ter nagedachtenis.

We merken dat dit deel van de tentoonstelling op ons meer indruk maakt dan op de kinderen. Waarschijnlijk omdat het onderwerp niet op kinderniveau wordt uitgelegd. En omdat er zoveel te zien en te doen is, dat het moeilijk is om concentratie op te brengen.

Tijmen op de uitkijk (met hulp van Zara). Ze zijn betrokken in de zeeslag Tocht naar Chatman met Michiel de Ruyter.
T. op de uitkijk (met hulp van Z.). Ze zijn betrokken in de zeeslag Tocht naar Chatman met Michiel de Ruyter.
De (tijdelijke) tentoonstelling Zeeslag! vraagt interactief bezig zijn van de bezoekers. Daardoor heel geschikt voor kinderen
De (tijdelijke) tentoonstelling Zeeslag! vraagt interactief bezig zijn van de bezoekers en is daardoor heel geschikt voor kinderen.
T. roeit naar Fort Sheerness.
Even is er aandacht voor de Slag in de Javazee maar deze zeeslag is voor de kinderen moeilijk te bevatten.
Even is er aandacht voor de Slag in de Javazee maar deze zeeslag is voor de kinderen moeilijk te bevatten.

Onderzeeboot Tonijn

En dan door naar het hoogtepunt van ons bezoek aan het Marinemuseum: de Tonijn. Deze onderzeeboot is van Nederlandse makelij en heeft daadwerkelijk dienst gedaan bij de Nederlandse Marine. Na zijn pensionering is de Tonijn voor bezoekers geopend in het Marinemuseum. Alles is nog in originele staat. Veel van de gastheren in de Tonijn hebben gevaren met een onderzeeboot van deze klasse.

Veel tijd voor verhalen vertellen hebben de gastheren vandaag niet. Tijdens ons bezoek is het zomervakantie, dus de drukste periode van het museum. Voordat we door het luik naar binnen kunnen kruipen, staan we ruim een kwartier in de rij. En dat valt nog mee, zo wordt ons verteld, omdat we tijdens lunchtijd zijn. Houd dus rekening met een flinke wachttijd in vakantieperiodes.

Ons bezoek bestaat uit een groepje van circa dertig personen. Dat is best veel in zo’n smalle onderzeeboot. Veel tijd om stil te staan en in de bedden te liggen – zoals zo leuk op de posters staat – is er niet. Doorlopen is het devies van de gastheren. Bij de periscoop mogen de kinderen een paar tellen naar buiten kijken, voor volwassenen is er helemaal geen tijd. Als we na tien minuten weer buiten staan, voelt de onderzeeboot als een sneltrein.

Door een luik gaan we de onderzeeboot in.
Door een luik gaan we de onderzeeboot in.

 

En weer er uit! Dit was onderzeeboot Tonijn in sneltreinvaart.

Onze ervaring met kinderen in het Marinemuseum

Na ons bezoek aan het Marinemuseum komen we tot de conclusie dat er enorm veel te zien en te doen is. We zijn niet eens overal geweest maar voor ons gevoel is dit genoeg.

Bij de Tonijn staat een flinke wachtrij. Logisch, want het is een mooie beleving. Maar door de drukte werden we nogal opgejaagd en dat is jammer.

Ook in het restaurant vinden wij het druk. De ruimte is te klein voor een museum van dit formaat. De paar aanwezige tafeltjes zijn bezet (met wachtenden eromheen), waardoor we onze tosti’s buiten moeten eten, terwijl we gezien de flinke zeewind liever binnen zitten.

Houd er rekening mee dat met een kinderwagen of draagzak/rugdrager de mogelijkheden beperkt zijn. Brughuis De Ruyter en onderzeeboot De Tonijn zijn daar te smal en te druk voor.

Praktische info

Het Marinemuseum is van april t/m oktober open van maandag t/m zondag van 10 tot 17 uur. En van november t/m maart van dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur. Tijdens schoolvakanties is het Marinemuseum ook op maandag open.

De entree is 10 euro voor volwassenen, kinderen t/m 12 jaar betalen 6,50 euro en t/m 3 jaar is de toegang gratis (prijspeil 2018).

Met de Museumkaart is de toegang gratis. Er is een combi-kaart te koop (15 euro volwassenen, 10 euro kinderen) voor het Marinemuseum en Reddingsmuseum Dorus Rijkers. Dit museum is ook op het marinecomplex gehuisvest. Je mag met een combi-kaart dan op verschillende dagen naar deze musea.

Voor de training Top Matroos betaalden we 1,50 euro per kind. De prijzen van andere workshops variëren.

Ligging

Het adres van het Marinemuseum is Hoofdgracht 3 in Den Helder. Dit is onderdeel van de voormalige marinewerf Willemsoord. Parkeren kan op het terrein en is gratis.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes met kinderen in Noord-Holland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Bewaar op Pinterest!

Marinemuseum in Den Helder: dit is er voor kinderen te doen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.