Rügen in Duitsland, een fantastisch eiland in de Oostzee

0
1093

Rügen in Duitsland is een fantastisch eiland in de Oostzee. Hier is genoeg te doen voor een vakantie van twee weken! Saskia ging er in de meivakantie heen. In dit blog vertelt ze meer over de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten voor gezinnen.

Rügen, waar ligt dit eiland in Duitsland?

Rügen is een Duits eiland in de Oostzee, gelegen in het noordoosten van Duitsland in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern.

Ligging Rügen:

Hoe kom je op Rügen?

Met makkelijkste is om met de auto naar Rügen te gaan. Vanuit het midden van het land is dat zo’n 700 kilometer rijden. Dit is goed te doen op één dag.

Reis je met de trein, dan kies je voor station Bergen auf Rügen. Vanuit Nederland reis je eerst naar Berlijn en daar stap je over op de rechtstreekse trein naar Rügen. Check je exacte reistijd op de site van NS International. Wij zouden er vanuit Deventer circa 8 á 9 uur over doen, dat valt me reuze mee. Het is wel aan te raden om dan op Rügen een auto te huren, dit kan via Sunny Cars.

Onze uitvalsbasis: vakantiehuis van Booking in Altefähr

Wij verblijven in een vakantiewoning van Booking in Altefähr, een dorpje aan de westkant van Rügen. Dit is een ideale locatie om zowel bezienswaardigheden op Rügen als op het vasteland te bezoeken. Via de brug ben je bijvoorbeeld zo in Stralsund, een leuke stad vlakbij Rügen.

De meeste activiteiten en bezienswaardigheden op Rügen zijn te vinden aan de oostkant van het eiland. Het is dus ook een optie om juist daar een vakantiehuisje te boeken. We zagen dat Booking daar appartementen verhuurt in een al gerenoveerd gedeelte van Prora (daarover verderop in dit blog meer info). Je vindt deze appartementen als je ‘Prora’ intikt in het zoekscherm op de website van Booking.

Heb je meer tijd? Combineer het dan met een paar dagen in Barth om het schiereiland Fischland-Darß-Zingst en Marlow te bezoeken. In Barth verbleven wij in een appartement op loopafstand van het sfeervolle centrum.

Over onze vakantiewoningen in Altefähr en Barth binnenkort meer in een apart blog.

Ons vakantiehuis op Rügen.
Ons vakantiehuis op Rügen.

Activiteiten en bezienswaardigheden op Rügen

Wat is er te doen op Rügen? Vooraf wist ik dat er op Rügen witte krijtrotsen en een boomkroonpad zijn, maar verder wist ik niet zoveel over de bezienswaardigheden op Rügen. Na afloop van onze vakantie op Rügen kan ik concluderen dat dit eiland mijn verwachtingen overtroffen heeft. Wat zijn hier veel leuke dingen te doen voor gezinnen!

Wat wij op Rügen met kinderen hebben gedaan? Dat vertel ik je hier. Ook deel ik wat tips voor leuke uitjes op het ‘vasteland’ bij Rügen.

Kijk je liever een filmpje om een indruk te krijgen van een vakantie op Rügen met kinderen? Dat kan ook:

Boomkroonpad Rügen

We hebben al heel wat boomkroonpaden in Duitsland bezocht. Hoewel ze allemaal wat op elkaar lijken, blijft het een uitje dat door onze kinderen met gejuich wordt ontvangen. “Heeft deze ook een glijbaan?” vraagt mijn 11-jarige dochter. “Nee, deze niet” moet ik haar in eerste instantie teleurstellen. Dat is ze gelukkig snel vergeten als ik bij de kassa voor beide kinderen een opdrachtenboekje koop. Na een jaar Duitse les op school stort ze zich er met enthousiasme op.

Het boomkroonpad op Rügen is gemaakt in de vorm van een adelaarsnest. Deze vogel staat centraal in het opdrachtenboekje en de kinderen lopen er vrolijk mee van bord naar bord. Bij elk bord wordt een vraag gesteld en het antwoord noteren ze in het boekje. Onderweg komen we educatieve natuurstations en avontuurlijke ‘by passes’ tegen. We leren meer over de adelaar en over de omgeving.

Eenmaal aangekomen bij de toren gaan de kinderen rennen. Ik doe rustig aan en kom onderweg heel wat nagemaakte vogelnesten tegen. Boven zien we elkaar weer en nemen we de tijd om van het uitzicht te genieten. We kunnen zo’n beetje heel Rügen zien liggen.

Het boomkroonpad eindigt in een gebouw met restaurant, tentoonstelling en winkel. Buiten is er een terras en een speeltuintje voor de kinderen. Bij het winkeltje leveren de kinderen hun ingevulde opdrachtenboekje in en krijgen ze een klein cadeautje.

Praktische informatie boomkroonpad Rügen:

  • Openingstijden: dagelijks vanaf 9.30 uur, sluitingstijd varieert per maand.
  • Entreeprijzen: 11 euro voor volwassenen, 8,50 euro voor kinderen van 6 t/m 14 jaar, onder 6 jaar gratis. Het opdrachtenboekje kost 2 euro per kind.
  • Buggyproof: Ja.
  • Geschatte bezoekduur: 2 á 3 uur.

De genoemde informatie is uit 2019. Check altijd voor je bezoek de actuele bezoekinformatie op de website van het boomkroonpad.

Het opdrachtenboekje bij het boomkroonpad op Rügen valt in de smaak bij de kinderen.
Het opdrachtenboekje bij het boomkroonpad op Rügen valt in de smaak bij de kinderen.
Leuke avontuurlijke route bij het boomkroonpad.
Leuke avontuurlijke route bij het boomkroonpad.
De toren verschijnt tussen de bomen.
De toren verschijnt tussen de bomen.
We kunnen heel Rügen zien vanaf de top.
We kunnen heel Rügen zien vanaf de top.
Even kijken waar we nog allemaal heen gaan op Rügen.
Even kijken waar we nog allemaal heen gaan op Rügen.
Een deel van de speeltuin bij het boomkroonpad.
Een deel van de speeltuin bij het boomkroonpad.

Prora: het badhotel van Hitler

Vlakbij het boomkroonpad ligt Prora. Dit is het langste gebouw ter wereld (wel 4,5 kilometer lang!) en in de jaren ’30 van de 20e eeuw bedacht door Hitler. Het was de bedoeling dat arbeiders in dit hotel konden bijkomen en stalen zenuwen konden kweken. Voordat het hotel helemaal af was begon de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw is daarna gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder opvang van bewoners van Hamburg na het bombardement en als opleidingsinstituut voor de Sovjet-Unie.

De kinderen zegt dit niet zoveel, maar wij als volwassenen zijn nieuwsgierig naar dit gebouw. We parkeren de auto op een groot nieuw parkeerterrein en zien een deel van het gebouw liggen. Hier is ook een documentatiecentrum over Prora te vinden.

Wij lopen door. Links van ons zien we het originele enigszins vervallen gebouw. Rechts van ons staan bouwkranen. Er wordt hard gewerkt aan de realisatie van hotelappartementen en privéwoningen . Door alle bouwhekken en bouwkranen lukt het niet om een goede indruk van de grootsheid van Prora te krijgen. Mocht je nog iets willen zien van hoe het ooit was, dan zou ik niet te lang wachten.

Aan de andere kant van het gebouw lopen we naar het strand. Dit is echt een fantastische locatie om te wonen of om vakantie te vieren!

Helemaal langs Prora lopen is nu niet mogelijk. Dus wij slaan linksaf en lopen aan de noordzijde van het gebouw er omheen. Terug naar de auto.

Op weg naar Binz steken we een paar keer zijweggetjes in om nog een glimp van Prora op te vangen. Zo zien we onder andere een gedeelte dat al helemaal opgeknapt is. Hier vind je nu een chique hotel en Booking verhuurt hier appartementen.

Een deel van Prora dat nog vervallen is.
Een deel van Prora dat nog vervallen is.
Hier wordt hard gewerkt....
Hier wordt hard gewerkt….
Vanuit Prora is het strand nog geen 50 meter lopen.
Vanuit Prora is het strand nog geen 50 meter lopen.

Binz

Binz is een van de badplaatsen die typisch zijn voor Rügen. Schitterend gedecoreerde huizen die je elders in Duitsland niet op deze manier ziet en een zeepier voor voetgangers.

We hebben best goed weer in de meivakantie, maar in Binz (en later ook in badplaats Sellin) treffen we net een grijs moment. Toch is het er al gezellig druk. Het geeft ons een kleine indruk van de gezelligheid die je hier in de zomer aantreft. Dan zal het strand vol liggen met badgasten en zitten de terrasjes vol.

Een van de vele mooie gebouwen in Binz.
Een van de vele mooie gebouwen in Binz.
Je hebt er weinig fantasie voor nodig om er een voorstelling van te maken hoe het hier op een zomerse dag is.
Je hebt er weinig fantasie voor nodig om er een voorstelling van te maken hoe het hier op een zomerse dag is.

Jagdschloss Granitz

Ruim 200.000 mensen bezoeken per jaar Jagdschloss Granitz op Rügen. Volgens Wikipedia is het daarmee het populairste ‘schloss’ in Mecklenburg-Vorpommern. Een feitje dat mij verbaasd, want ik zou verwachten dat Schloss Schwerin meer bezoekers trekt.

Jagdschloss Granitz is een kasteel zoals meisje ‘m graag tekenen: roze en met torentjes. Mijn tienerdochter is de prinsessenfase voorbij, dus het argument dat we naar een prinsessenkasteel gaan laat ik achterwege.

Parkeren kan op een centrale parkeerplaats net buiten Binz. Deze staat overal goed aangegeven. Vanaf daar kun je naar boven wandelen of met een treintje mee. Wij kiezen ervoor om ons heen te laten rijden en terug te lopen. Een goede keuze, want het pad gaat behoorlijk steil omhoog.

Het treintje stopt niet direct bij het jachtslot. Voor kinderen is bij de eindhalte een leuke speeltuin en ook de horeca is hier te vinden. Wij beginnen aan de korte wandeling naar boven en zien het jachtslot opeens voor ons als we uit het bos stappen. Echt een prinsessenplaatje!

Het jachtslot is niet heel groot. We zijn er daardoor redelijk vlot doorheen. De kinderen hebben vaker kastelen van binnen gezien en hebben niet het geduld om de kamers goed te bekijken. Alleen bij een interactief dagboek over een verre reis van een van de vroegere bewoners blijven ze lang staan.

De toren van Jagdschloss Granitz is te beklimmen. Echt alleen voor mensen die geen hoogtevrees hebben, want de trap is alleen bevestigd aan de binnenwand van de toren. Vanaf de traptredes kijk je dus een heel eind naar beneden en dan heb ik het er nog niet eens over dat de treden decoratief opengewerkt zijn…

We beginnen aan onze wandeling naar beneden. Er zijn geen duidelijke bordjes naar de parkeerplaats of ik heb ze gemist… Maar wij denken met Google Maps een heel eind te komen. Nou ja, dat gaat niet helemaal goed en uiteindelijk kiezen we ervoor om dwars door het bos te gaan en zo bij de parkeerplaats te komen.

Praktische informatie Jagdschloss Granitz:

  • Openingstijden: in het hoogseizoen van 10 tot 18 uur.
  • Entreeprijzen: 6 euro voor volwassenen, kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen.
  • Buggyproof: Nee.
  • Geschatte bezoekduur: 2 á 3 uur, inclusief de reistijd van en naar de parkeerplaats.

De genoemde informatie is uit 2019. Check altijd voor je bezoek de actuele bezoekinformatie op de website van Jagdschloss Granitz.

Jagschloss Granitz is prinsessenroze.
Jagschloss Granitz is prinsessenroze.
Enge trap in de toren.
Enge trap in de toren.
Interactief boek.
Interactief boek.

Stoomtrein ‘Rasender Roland’

Een ritje met de stoomtrein ‘Rasender Roland’ mag niet ontbreken tijdens een vakantie op Rügen met kinderen. Wij treinen vanuit Putbus naar Sellin en dezelfde route weer terug. Het idee is om zo’n 3 uur in badplaats Sellin door te brengen. Helaas waait het flink, dus stellen we onze plannen bij en gaan we voor een ‘quick visit’ aan Sellin.

Vanuit de stoomtrein kunnen we rustig naar het landschap kijken. Ik heb geen aandacht nodig voor het verkeer en kan gewoon genieten. De kinderen zijn wat sneller uitgekeken en vermaken zich met spelletjes op de telefoon.

Tijdens een vakantie op Rügen met kinderen zijn er verschillende mogelijkheden om met ‘Rasender Roland’ te treinen. Je kunt net zoals wij kiezen voor een retour met de trein, maar er zijn ook diverse combinaties mogelijk waarbij je trein en boot kunt combineren. Hou daarbij wel rekening dat de wandeling van het station naar het opstappunt van de boot zo nog 20 minuten wandelen kan zijn.

Praktische informatie stoomtrein ‘Rasender Roland’:

  • Openingstijden: op de website van ‘Rasender Roland’ staat de dienstregeling.
  • Entreeprijzen: afhankelijk van gekozen route.
  • Buggyproof: Ja, zeker aan te raden om mee te nemen als je trein en boot combineert.
  • Geschatte bezoekduur: halve tot een hele dag.

De genoemde informatie is uit 2019. Check altijd voor je bezoek de actuele bezoekinformatie op de website van stoomtrein ‘Rasender Roland’.

Klaar voor vertrek!
Klaar voor vertrek!
Mooi om te zien hoe de 'Rasender Roland' aan komt rijden.
Mooi om te zien hoe de ‘Rasender Roland’ aan komt rijden.

Badhuis van Sellin

Onze ‘quick visit’ aan Sellin geeft een goede eerste indruk van deze badplaats. “Mam, ik ga heel veel foto’s maken van deze gebouwen, dan kan ik ze nabouwen in de Sims” zegt mijn dochter. Fanatiek legt ze alle details van de met hout gedecoreerde gebouwen vast.

Het badhuis van Sellin wil ik graag zien. Ik heb er al veel foto’s van gezien en ben benieuwd of het in het echt net zo mooi is. Pas als we bovenaan het strand staan zien we het badhuis opeens liggen. En ja, zelfs met een grijze lucht op een winderige dag is het badhuis van Sellin een plaatje.

In Sellin zien we alweer dit soort fraaie gebouwen.
In Sellin zien we alweer dit soort fraaie gebouwen.
Het beroemde badhuis van Sellin. Zelfs met grijs weer mooi om te zien.
Het beroemde badhuis van Sellin. Zelfs met grijs weer mooi om te zien.

Haus uber Kopf en binnenspeeltuin Pirateninsel

Heb je een dag regen op Rügen met kinderen erbij? Dan kun je naar binnenspeeltuin Pirateninsel. Die slaan wij over, want we houden het bijna de hele week droog. Wel maken we een korte stop bij Haus uber Kopf, gelegen op het terrein voor de binnenspeeltuin.

We hebben inmiddels meerdere van dit soort omgekeerde woningen bezocht en deze vinden we de minst mooie tot nu toe. De afwerking is wat grof en het geheel komt minder verzorgd over.

Mocht je nog nooit een Haus uber Kopf hebben bezocht, dan is het leuk om dit een keer te doen. Ben je al bij het Toppelshaus langs de A3 of het omgekeerde huis in Sankt Englmar geweest, dan zou ik dit omgekeerde huis op Rügen overslaan.

Praktische informatie Haus uber Kopf:

  • Openingstijden: in de zomerperiode van 10 tot 19 uur.
  • Entreeprijzen: 5,90 euro voor volwassenen, 2,90 euro voor het eerste kind en daarna 2 euro per kind.
  • Buggyproof: Nee.
  • Geschatte bezoekduur: 30 minuten.

De genoemde informatie is uit 2019. Check altijd voor je bezoek de actuele bezoekinformatie op de website van Haus uber Kopf.

Haus uber Kopf op Rügen.
Haus uber Kopf op Rügen.
Kind op een klok.
Kind op een klok.
Een acrobaat is er niets bij!
Een acrobaat is er niets bij!

Erlebniswelt Rugard

Van Erlebniswelt Rugard zie ik ergens een foldertje. Meteen willen de kinderen erheen: “Gaan we karten? En mini-golf spelen? Mogen we van die glijbanen? En de rodelbaan? Oh nee, ze hebben ook een klimbos, dat wil ik.” Ehm, ik denk dat we keuzes moeten maken jongens…. De uitkijktoren Rugard willen ze beide niet bekijken, dus die slaan we sowieso over.

Het klimbos valt af, want de laatste starttijd is om 15 uur en we komen net iets later aan bij Erlebniswelt Rugard. Dus eerst wordt er gerodeld. Daar horen we van een medewerker dat de rodelbaan van Rügen de meest noordelijke rodelbaan is van Duitsland. Ehm ja, dat heb je al snel als je op Rügen bent. Bij de rodelbaan kopen we iets te drinken en eten we echte Duitse worst.

Dan door naar de glijbaantoren. Die hebben we al gezien en ziet er leuk uit. Helaas blijkt dat je hier per keer moet betalen. Hmm, best apart voor een glijbaan. Met een glijmatje in de hand beklimmen de kinderen de toren. De rechter glijbaan vinden ze te steil en de linker glijbaan blijkt erg stroef. De middelste glijbaan valt wel in de smaak.

“Zouden jullie willen karten?” vraag ik aan de kinderen. Dat hebben ze nooit gedaan en kan ook bij Erlebniswelt Rugard. De jongste heeft er meteen ontzettend veel zin in, de oudste kijkt wat bedenkelijk. Door het bos wandelen we naar de kartbaan. Onderweg zien we in het bos een paar reeën staan. Als ze door hebben dat wij ze hebben gezien rennen ze snel weg.

Bij de kartbaan krijgt mijn 9-jarige zoon (en klein van stuk) een kinderkart. De oudste mag op een kart voor volwassenen. Ze moet echt wennen aan dit voertuig en rijdt rustig haar rondjes. De jongste scheurt rond alsof hij de nieuwe Max Verstappen is.

Praktische informatie Erlebniswelt Rügen:

  • Openingstijden: verschilt per activiteit
  • Entreeprijzen: rodelbaan 3 ritjes voor volwassenen en 3 ritjes voor kinderen kost 11 euro. 5 tickets voor de glijbanen kost 6 euro. Voor 9 euro kun je 10 minuten karten.
  • Buggyproof: Ja
  • Geschatte bezoekduur: afhankelijk van de activiteiten, dit kan variëren van 30 minuten tot een hele dag

De genoemde informatie is uit 2019. Check altijd voor je bezoek de actuele bezoekinformatie op de website van Erlebniswelt Rügen.

Volop plezier op de noordelijkste rodelbaan.
Volop plezier op de noordelijkste rodelbaan.
De glijbaantoren.
De glijbaantoren.
Mini-golfbaan.
Mini-golfbaan.
Het klimbos op Rügen.
Het klimbos op Rügen.
Stoer, keihard rondjes rijden.
Stoer, keihard rondjes rijden.
Ontzettend genoten van zijn 10 minuten crossen met de kart.
Ontzettend genoten van zijn 10 minuten crossen met de kart.

Jasmund Nationaal Park en de witte krijtrotsen

Een bezoek aan Jasmund Nationaal Park mag niet ontbreken tijdens een vakantie met kinderen op Rügen. In dit nationale park zijn de beroemde witte krijtrotsen van Duitsland te vinden, ook wel bekend als de Königsstuhl.

We parkeren de auto op de centrale parkeerplaats en nemen vanaf daar de pendelbus naar Nationaal Parkcentrum KÖNIGSSTUHL en het uitkijkpunt.

Ik ben heel benieuwd naar het uitzicht. Stiekem ben ik blij dat je hier niet 500 treden hoeft af te dalen zoals bij het aan de overkant van de zee liggende Møns Klint in Denemarken. Het is slechts een paar treden omhoog en dan staan we al bij het uitkijkpunt. De zon maakt de krijtrotsen nog witter. Het frisse groen van het voorjaar en de blauwe lucht steken er mooi bij af. Schitterend!

Terug in Nationaal Parkcentrum KÖNIGSSTUHL kijken we een film over het ontstaan van Jasmund Nationaal Park. Daarna starten we met de tour door het centrum. Groepsgewijs mogen de bezoekers naar binnen. Er is keuze uit vier verschillende audioguides waarvan twee ook in het Engels. Wij gaan voor de Engelstalige audioguide voor kinderen.

De tour door het bezoekerscentrum overtreft onze verwachtingen. Er is volop ruimte voor de kinderen om van alles zelf te ontdekken en te experimenteren. De ruimtes zijn stuk voor stuk thematisch ingericht en versterken zo het gevoel dat we een reis door de tijd maken.

Buiten Nationaal Parkcentrum KÖNIGSSTUHL is volop ruimte om te spelen. Neem je eigen picknick mee en zoek een plekje bij een van de speeltuintjes. Zelfs voor mijn 9- en 11-jarige zijn deze speeltuinen leuk.

Bij Jasmund Nationaal Park raden we aan om in ieder geval heen of terug te gaan wandelen. Je komt dan door het beschermde natuurgebied dat volstaat met beukenbomen.

Praktische informatie Jasmund Nationaal Park:

  • Openingstijden: van 9 tot 19 uur in het zomerseizoen.
  • Entreeprijzen: 20 euro voor een familieticket voor twee volwassenen en hun kinderen tot 14 jaar, dit is voor Nationaal Parkcentrum KÖNIGSSTUHL en het uitkijkpunt.
  • Buggyproof: Ja, sowieso als je met de pendelbus gaat.
  • Geschatte bezoekduur: een halve tot een hele dag

De genoemde informatie is uit 2019. Check altijd voor je bezoek de actuele bezoekinformatie op de website van het Nationaal Parkcentrum.

Wat een uitzicht!
Wat een uitzicht!
De witte krijtrotsen van Duitsland, ze steken mooi af tegen het groen en blauw.
De witte krijtrotsen van Duitsland, ze steken mooi af tegen het groen en blauw.
We bevinden ons in een UNESCO-gebied.
We bevinden ons in een UNESCO-gebied.
Fantastisch bezoekerscentrum!
Fantastisch bezoekerscentrum!
Deze speeltuin is ook voor grotere kinderen leuk.
Deze speeltuin is ook voor grotere kinderen leuk.
Wandelen door het beukenbos.
Wandelen door het beukenbos.

Dinosaurierland op Rügen

Onze 9-jarige zoon is nog net in de leeftijd dat hij dino’s leuk vindt. Dus op naar Dinosaurierland!

We starten ons bezoek aan Dinosaurierland met de rondwandeling door het park. Een wandelpad van zo’n 2 kilometer brengt ons langs allerlei dino’s. Keurig op chronologische volgorde, kijk dat vind ik dan weer handig. Het eerste deel van de route valt mij wat tegen. De dinosauriers zijn hier niet levensgroot en het onkruid groeit flink tussen de dino’s. Halverwege de route wordt deze teleurstelling ruimschoots goed gemaakt. De dinosauriërs worden groter en groter. Ze gaan lawaai maken en ze bewegen.

Onze zoon vindt bijna de hele route super leuk. Alleen aan het einde haakt hij wat af, dan passeren we dieren die we ook nu tegen kunnen komen (soms in een wat kleiner formaat). Aan mijn tienerdochter is deze wandeling niet echt besteed.

Terug op het centrale gedeelte van Dinosaurierland is het tijd om dinobotten op te graven. Samen gaan de kinderen in een andere bak op zoek naar stukjes amber. Terwijl zij zich vermaken is het voor ons tijd voor een kopje koffie en glas thee.

Praktische informatie Dinosaurierland:

  • Openingstijden: 10 tot 18 uur in de zomer.
  • Entreeprijzen: 9,50 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.
  • Buggyproof: Ja.
  • Geschatte bezoekduur: 2 tot 4 uur.

De genoemde informatie is uit 2019. Check altijd voor je bezoek de actuele bezoekinformatie op de website van Dinosaurierland.

Deze T-Rex had honger....
Deze T-Rex had honger….
Het eerste deel van de wandelroute valt wat tegen bij de niet-dino-fans van ons gezin.
Het eerste deel van de wandelroute valt wat tegen bij de niet-dino-fans van ons gezin.
Hier wordt een goed gesprek gevoerd.
Hier wordt een goed gesprek gevoerd.
Deze speeltuin komen we vlak voor het einde van de wandelroute tegen.
Deze speeltuin komen we vlak voor het einde van de wandelroute tegen.
Een dino uitgraven kan ook in Dinosaurierland.
Een dino uitgraven kan ook in Dinosaurierland.
Op zoek naar schatten met de zeef.
Op zoek naar schatten met de zeef.

Praktische informatie vakantie op Rügen met kinderen

Opvallend op Rügen zijn de grote centrale parkeerplaatsen bij bezienswaardigheden, hiervoor moet je betalen. We zien dit bij Jagdschloss Granitz, Jasmund Nationaal Park en Kap Arkona (het ‘Lands end’ van Rügen). Hier parkeer je de auto en dan kun je lopend of met een pendelbus/toeristentreintje naar de bezienswaardigheid zelf. De wandelafstand verschilt, maar zal voor jonge kinderen vaak te lang zijn. Bij de parkeerplaatsen staan borden waarop je de wandelroute kunt zien, op basis daarvan kun je de afweging maken. Hou daarbij rekening met de wandelervaring van je kinderen en het weer.

Bij Kap Arkona bestaat de wandelroute grotendeels uit een lange rechte weg, met weinig beschutting van bomen. Wij hebben deze wandeling niet gedaan. We dachten er even snel heen te rijden, maar kwamen dus niet verder dan de parkeerplaats. De laatste pendelbus was om 17 uur al vertrokken.

Zoals eerder aangegeven is de wandelroute naar Jagdschloss Granitz behoorlijk steil. De route door Jasmund Nationaal Park hebben we niet lopend gedaan, maar lijkt van de drie het meest geschikt om met kinderen te bewandelen.

In Duitsland kun je niet overal met betaalpas of credit card betalen. Zorg dat je altijd genoeg contant geld bij je hebt.

Kap Arkona.
Kap Arkona.

Uitjes op het vasteland vanaf Rügen

Tijdens een vakantie op Rügen met kinderen is er ontzettend veel te doen en te beleven. In de zomer komen daar de dagjes op het strand nog bij.

Heb je nog tijd over? Dan kun je vanaf Rügen met kinderen naar het vasteland van Mecklenburg-Vorpommern rijden. Ook daar is heel veel leuks te doen.

Met kinderen naar Stralsund

Stralsund is de stad waar de brug vanuit Rügen uitkomt. Het meest in het oog springend is het witte gebouw van het Ozeaneum, het aquarium van Stralsund. Een aanrader om met kinderen te bezoeken. Vergeet daarbij niet de pinguïns te bezoeken die een verblijf hebben op het dak van het gebouw.

Bij het Ozeaneum staan meerdere viskramen. Hier kopen we onze lunch.

Stralsund heeft een mooi oud centrum. Vanaf het Ozeaneum loop je er zo heen, dus je hoeft maar één keer de auto te parkeren.

Bezoekinformatie over het Ozeaneum is hier te vinden.

Het Ozeaneum in Stralsund.
Het Ozeaneum in Stralsund.
Leuke ligbedden bij het Ozeaneum. Hier eten we later een visje.
Leuke ligbedden bij het Ozeaneum. Hier eten we later een visje.
Volop informatie en natuurlijk ook veel vissen.
Volop informatie en natuurlijk ook veel vissen.
Pinguïns kijken, altijd leuk.
Pinguïns kijken, altijd leuk.
Uitzicht vanaf het dak van het Ozeaneum op Stralsund.
Uitzicht vanaf het dak van het Ozeaneum op Stralsund.
Gezellig plein in Stralsund.
Gezellig plein in Stralsund.
Oude stadspoort.
Oude stadspoort.

Fietsen op schiereiland Fischland-Darß-Zingst

In Prerow op het schiereiland Fischland-Darß-Zingst huren we fietsen. Het plaatsje zelf ziet er erg gezellig uit, met vrolijke huisjes en volop mensen die een ijsje komen eten. Natuurlijk doen wij dat ook, maar eerst: fietsen en wandelen!

Door het bos fietsen we naar het Natureum. Daar zetten we de fietsen neer en bezoeken eerst het bezoekerscentrum/museum. Er is een leuke kleine tentoonstelling over het natuurgebied en de oude vuurtoren kan beklommen worden.

Vanaf hier is een wandeling van circa 5 kilometer uitgezet door het Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft. Deze gaat deels over het strand en deels over een pad van planken. Onderweg komen we meerdere uitzichtspunten tegen.

Voor onze terugweg op de fiets kiezen we een andere route door het bos. Bij de kinderen valt deze afwisseling tussen fietsen en wandelen erg in de smaak. Net als de stop die we op het strand hebben gemaakt.

Meer informatie over dit uitje volgt later in een afzonderlijk blog.

Even checken of we goed rijden.
Even checken of we goed rijden.
Een leuke wandeling, deels over een plankenpad.
Een leuke wandeling, deels over een plankenpad.

Vogelpark Marlow

Vogelpark Marlow kun je niet missen als je in dit deel van Mecklenburg-Vorpommern bent. Overal komen we borden tegen met het vrolijke logo. Mijn verwachtingen zijn niet heel hoog, want in Nederland zijn we best verwend met Avifauna. Nou, inmiddels kan ik zeggen dat ik Vogelpark Marlow veel leuker vind dan Avifauna!

Ook over dit uitje komt een afzonderlijk blog. Ben je voor die tijd al in de buurt? Dan dus zeker erheen gaan. Wij helpen met het voeren van de pelikanen en ook op andere voedermomenten mogen bezoekers helpen. Hiervoor moet je je van tevoren telefonisch aanmelden.

We bezoeken twee vogelshows, voeren parkieten en konijnen, lopen tussen de pinguïns en de kinderen zijn bijna de hele toffe speeltuinen niet uit te krijgen.

Parkieten voeren in Vogelpark Marlow.
Parkieten voeren in Vogelpark Marlow.
De roofvogelshow.
De roofvogelshow.
De grappige vogelshow is echt uniek.
De grappige vogelshow is echt uniek.
Er wordt ook heel wat gespeeld.
Er wordt ook heel wat gespeeld.
Er zijn ook veel andere dieren, zoals deze knuffelige konijnen.
Er zijn ook veel andere dieren, zoals deze knuffelige konijnen.

Kanoën op de Recknitz bij Marlow

Natuurliefhebbers in het gezin? Ga dan naar Kanuverleih Marlow en maak een tochtje over de Recknitz. De eigenaar van de kanoverhuur kan je naar het begin van de kanoroute brengen of aan het einde weer ophalen. Spreek dit wel enkele dagen van tevoren af.

Je vaart hier door een beschermd natuurgebied waar bevers wonen. Ik heb geen idee waar ik dit aan zou kunnen zien en de dieren zijn zelf te schuw om zich te laten zien. Gelukkig zijn wij met een gids op pad die ons aanwijst waar de bevers het water in en uitgaan en hij laat ons zelfs een beverburcht zien.

Meer informatie over het huren van kano’s is hier te vinden.

Onze gids heeft een bever huis meegenomen.
Onze gids heeft een bever huis meegenomen.
Wat een stilte in dit natuurgebied.
Wat een stilte in dit natuurgebied.

Heb jij Rügen al eens overwogen voor een gezinsvakantie in Duitsland?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Mecklenburg-Vorpommern? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau (regio Mecklenburg-Vorpommern en Rügen). Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.