Naar het preHistorisch Dorp in Eindhoven, dat lijkt de kinderen van Iris wel wat. Terug in de tijd, kijken hoe de mensen toen leefden en wat ze allemaal deden. Samen met haar man en kinderen (5 en 7) bezocht blogger Iris D. dit openluchtmuseum.
Het preHistorisch Dorp: echte historie met echte mensen
In de zomervakantie rijden we naar Eindhoven toe. De stad waar mijn man opgroeide. Misschien wel meer dan de kinderen is hij benieuwd hoe het preHistorisch Dorp er nu, 30 jaar later, uitziet.
We parkeren de auto en lopen dwars door de natuur naar de ingang van het museum. Door de omheining van houten palen spieken de kinderen naar binnen. “Ik zie al iemand lopen met een gek mutsje” roept de jongste. Het museum heeft niet voor niets als slogan: echte historie met echte mensen.
We lopen door het winkeltje het grote plein op en stappen zo een andere wereld binnen.
Overal dingen zelf doen en zelf ervaren
We lopen vanaf het plein naar rechts om het eerste gedeelte van het preHistorisch Dorp te ontdekken. Schuren, huizen, stallen en ovens, we zien ze in alle soorten en maten. Uit de steen- en ijzertijd bijvoorbeeld en uit de Romeinse tijd. Er scharrelen dieren rond en overal smeulen er vuurtjes.
Bij elk huis of schuur is er wel wat te doen. Het preHistorisch Dorp is een openluchtmuseum en staat in het teken van dingen zelf doen. Heel geschikt voor kinderen dus. Het eerste wat de jongste spot is een plek waar je hout kunt hakken. Dat blijkt moeilijker dan gedacht. Best wel zwaar eigenlijk.
Leemamulet maken
Een stukje verder ziet de oudste de leemput: “Wat is dit nou weer voor viezigheid.” Maar daar maakten ze vroeger natuurlijk potten en pannen van. Ze moeten even over een grens, maar dan besluiten ze toch om een mooie leemamulet te maken. Van top tot teen zitten ze onder de klei, maar…….. er ligt wel een mooie amulet te drogen.
Houten spijkers en graan malen
Bij de volgende schuur proberen we met zijn allen om houten spijkers te slaan, ook al zo’n zwaar werk. Een bewoner legt uit hoe en waarom ze dat vroeger deden. We mogen in zijn werkplaats komen en daar legt hij uit welk werk de kinderen vroeger deden. Namelijk het malen van het graan, zodat er meel was om dingen mee te bakken. Natuurlijk wordt dit ook geprobeerd en het lukt aardig. Maar de conclusie is dat ze toch liever naar school gaan.
Jagers en boeren
Dit gedeelte van het preHistorisch Dorp is gericht op het steentijdperk, de prehistorie en de Romeinse Tijd. De kinderen kunnen duidelijk verschil zien tussen de verschillende huizen. Bijvoorbeeld hoe groot ze zijn, hoe stevig ze zijn gebouwd en waar de mensen op sliepen.
Bij de plek van de jagers en verzamelaars hurkt onze jongste gefascineerd bij het vuur neer. Er liggen allemaal spulletjes die gevonden/nagemaakt zijn en die ze in die tijd gebruikten. Van dierenvellen en botten bijvoorbeeld.
De activiteiten zijn heel verschillend en ook gericht op wat de mensen in die tijd deden of konden. Zo kan er van ijzer een speld voor een mantel gemaakt worden, zoals men in de IJzertijd deed.
Op het centrale plein
Als we alles hebben gezien, lopen we terug naar het grote plein. Op het plein zit herberg Den Bonten Os, waar we lekker buiten op een van de bankjes gaan zitten. Je kunt er van alles krijgen, maar wij drinken lekker wat. Terwijl mijn man en ik van de zon genieten, gaan de kinderen rondkijken op het plein.
Activiteiten voor kinderen
Er staat ouderwets speelgoed waar ze mee kunnen spelen, zoals stelten, hoepels en een kegelspel. Daarnaast staan kraampjes waar ook van alles te doen is. Bij een raampje kunnen ze een spel met voorwerpen spelen. Maar het middelste kraampje trekt de meeste aandacht. Daar kunnen ze zelf een armbandje maken door wol te vilten.
Als we de jongste kwijt zijn staat hij achter de heg. Daar kun je met een klein kruisboogje schieten op een zelfgemaakte toren van blokjes.
Middeleeuwen in het preHistorisch Dorp
Na onze pauze gaan we het andere gedeelte van het preHistorisch Dorp verkennen. Wij lopen vanaf het plein weer verder. Maar als je wilt kun je ook met een trekpontje van de ene naar de andere kant van het dorp varen. We lopen door het huis van de man die op het plein de wol aan het vilten was. In zijn huis kunnen we zien dat we al weer veel verder in de tijd zijn. Het huis is van steen, er staat een echt bed.
Maar er ligt ook papier om op te schrijven. Niet met een pen, maar met een ganzenveer. Dat is wel even gek en ook best wel moeilijk. “Waarom is er niet gewoon een pen, mama?” vraagt de jongste. Als ik antwoord dat die toen nog niet bestonden, fronst hij zijn wenkbrauwen eens diep. Dat is toch best wel gek.
Buiten zien we ook de eerste WC-hokjes verschijnen. Nu pas vraagt onze oudste zich af waar de mensen hiervoor dan gingen plassen en poepen…….
Tijd voor actie in de Middeleeuwen
Het is weer tijd voor wat actie. Bij de adellijke hoeve kunnen onze kinderen zich helemaal uitleven. Ze kunnen oefenen met zwaardvechten. Op de boogbaan kunnen ze oefenen met boogschieten. En in de Arena gaan ze helemaal los op hun stokpaardjes.
Maar het allerleukste is het in de adellijke hoeve. Dit is pas echt een groot huis. Er staat een lange tafel waar je een spelletje uit die tijd kunt spelen: het molenspel. Aan de zijkant hangt een heel rek met verkleedkleren, compleet met instructie over wat de kinderen in die tijd aanhadden. Onze kinderen hebben er helaas geen zin in, maar op de foto als een Middeleeuwse koning of strijder, dat vinden ze wel tof.
Op blote voeten lopen we terug naar het centrale plein, net als vroeger. Het voelt lekker en het is een spannend paadje. “Zouden de kinderen hier vroeger verstoppertje spelen?”
App De Tijdkijker
Voor je bezoek aan het preHistorisch Dorp kun je op je telefoon de app ‘De Tijdkijker’ downloaden. Deze app bevat een speurtocht en een audiotour. Deze kun je niet echt makkelijk tegelijk doen, dus als je ze beide wilt doen, download de app dan ook op twee telefoons.
Audiotour
Wij hebben een gedeelte van de audiotour geluisterd. Op bepaalde punten gaat deze tour aan en wordt er een verhaaltje verteld over datgene wat je ziet. Daarnaast krijg je ook wat meer achtergrond informatie over het leven in die tijd.
Speurtocht
De speurtocht die je kunt spelen leid je langs 9 speurpunten, waar je dan op zoek moet naar iets. Hij komt ook langs een aantal leuke selfieplekken. Omdat de GPS niet echt goed werkte bij ons, hebben we dit niet gedaan. Je moet best wel precies op een plek staan, voordat je het speurpunt kunt openen. Dit lukte helaas vaak niet. Als het wel lukt, dan kun je het speerpunt afvinken in de app en krijg je na afloop je Tijdreizigersdiploma bij de receptie.
Onze kinderen vonden het zonder speurtocht en audiotour al leuk genoeg in het museum. Maar wellicht als je kinderen wat ouder zijn en bv. zelf een telefoon hebben is dit wel een leuke toevoeging.
Ligging
Praktische informatie
Het preHistorisch Dorp is een openluchtmuseum, wat betekent dat alles buiten is. De activiteiten die gedaan worden zijn echt gericht op kinderen en het zijn er heel erg veel. Bij behoorlijk wat activiteiten kunnen kinderen vies worden, dus trek je kinderen niet hun beste kleding aan.
Entree is 9,95 euro voor iedereen ouder dan 3 jaar, prijspeil 2020. Met een Museumkaart is entree gratis. Het preHistorisch Dorp is open van eind maart t/m begin november. Parkeren is gratis. Wil je meer weten, kijk dan voor meer informatie op de site van het preHistorisch Dorp.
Meer lezen
Ben je op zoek naar meer uitjes in Noord-Brabant? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Natuurmuseum Brabant
- Wandelroutes in Brabant: onze tips voor wandelen met kinderen
- Oertijdmuseum in Boxtel, uitje voor alle dino-fans
- Direct naar alle blogs overuitjes in Noord-Brabant
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het preHistorisch Dorp in Eindhoven. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.