De kinderen van blogger Lineke hadden een studiedag, maar waar zouden ze die gaan spenderen? Zij vonden het antwoord in Lelystad!
We gaan vliegen… bij Aviodrome in Lelystad
Voor onze jongste zoon staat er in januari 2016 een lange vlucht naar de USA op het programma, maar hoe kan ik hem het beste kennis laten maken en voorbereiden op een reis per vliegtuig? Met die vraag in mijn hoofd, een studiedag op de schoolkalender en een museumkaart in de portemonnee was daar ineens het antwoord… Luchtvaart-Themapark Aviodrome bij Lelystad Airport. Zo vertrokken we met een missie richting Lelystad.
Even terug in de tijd: Aviodome of Aviodrome?
Bij het plannen van ons bezoek herinnerde ik me dat ik als meisje van 9 een keer naar het Aviodome bij Schiphol was geweest, maar het AviodRome in Lelystad??? Googelend (is dat een woord?) naar de geschiedenis van het Aviodrome kwam ik erachter dat het klopt.
In een notendop: “Stichting voor het Nationaal Luchtvaartmuseum” werd in 1955 opgericht met als doel het vestigen van een nationaal luchtvaartmuseum. Dat werd in 1960 op Schiphol een feit met het Aeroplanorama. In 1971 opende het nieuwe en grotere museum Aviodome de deuren op Schiphol (waar ik dus in 1985 een bezoek aan bracht). Toen dit echter ook te klein werd verhuisde het museum in 2003 naar Lelystad Airport om daar onder de naam Aviodrome verder te gaan.
Ready for take off: Aviodrome met kinderen
Ons vliegavontuur begint al bij de entree… met een grote Fokker in de ‘voortuin’ en een rode loper met blauwe landingsbaan lampen erlangs wordt het enthousiasme bij de kinderen al aangewakkerd. Na de kassa worden we welkom geheten door de ‘douane beambten’ van Aviodrome. De kinderen krijgen een speurtocht mee die aan het einde gecontroleerd zal worden en verruild voor een stewardessen diploma of piloten brevet (let op: de speurtocht is het leukst voor kinderen die kunnen lezen). Gewapend met een plattegrond zijn we binnen in het museum begonnen.
Het museum gedeelte binnen neemt je in chronologische volgorde mee door de geschiedenis van de luchtvaart. Een indrukwekkend staaltje oude voorwerpen, replica’s en wetenswaardigheden. De kinderen konden al snel diverse vragen van de speurtocht beantwoorden. Vooral de interactieve aspecten vielen in de smaak: vliegtuigjes besturen met knopjes en hendeltjes, de piloten test doorlopen en in oude echte vliegtuigen koekeloeren. Wel vonden wij als ouders het binnen museum ietwat onoverzichtelijk en merkten dat de kinderen daardoor vrij vlot de draad van de speurtocht kwijt waren. Wellicht zou benummering of route pijlen het geheel wat overzichtelijker maken?! Daarentegen is het aanbod wat er te zien en te doen is binnen indrukwekkend en passend voor kinderen.
Lunchen bij Aviodrome
Na het museum doorlopen te hebben was het tijd voor de lunch. De jongens hebben nog nooit zo vlot gegeten want daarna wilden ze graag in de speelgelegenheid klimmen waar ze als levende bagage hun weg moeten vinden op de bagageband. Overigens kan je een vliegtuiglunch kopen bij een klein winkeltje/restaurant in het pand, maar wij hadden onze eigen lunch meegebracht en dat kon daar ook prima genuttigd worden.
Aviodrome: het buitengedeelte
Tijd om de kinderen van de ‘bagageband’ te halen en mee te nemen naar het buiten gedeelte van Aviodrome. De oh’s en ah’s waren niet van de lucht… echte grote vliegtuigen, een Planes helikopter, ‘oh kijk mam een kist om dieren in te vervoeren’… Om niet van hot naar her gesleept te worden door de kinderen, checkten we het programma dat we meegekregen hadden en besloten ons aan te passen aan de tijd die er op stond voor de simulator. We hadden nog even de tijd en dus zijn we eerst de vliegtuigtrap opgeklommen voor een exclusief kijkje in een heuse Boeing 747. Wauw… dat was gaaf. De steward aan boord vertelde ons hoe auto’s en paarden vervoerd werden in dit mega vliegtuig, de heren namen een kijkje in de cockpit, voelden hoe zo’n vliegtuigstoel nou eigenlijk zit en zo werd het voor Boris steeds duidelijker wat hij in januari kan verwachten als hij naar Amerika gaat.
We stapten uit de grote blauwe vogel en gingen richting de simulator. Wat is dat dan? Ik vond het lastig uitleggen van tevoren en dus zaten er twee gespannen koppies naast me in afwachting van wat komen ging. Het werd een enerverende reis met hobbels en bobbels die welgeteld 5 minuten duurde. Lang genoeg vond ik zelf. De jongens waren dolenthousiast bij het verlaten van de simulator… en mama wreef nog maar eens over haar maag….
In de T2 hangar
Verder naar de T2 hangar (volgens de jongens de Dusty hangar uit Planes). Binnen opnieuw een indrukwekkende expositie van oude vliegtuigen en replica’s waar men nog druk aan het sleutelen was. De laatste vragen van de speurtocht werden ingevuld en toen haasten we ons naar de 4D film in het filmtheater. Wij werden getrakteerd op de film ‘I can fly’ over het geheim van Connie… wil je weten wie Connie was? Breng dan een bezoek aan het Aviodrome!
Het einde van de middag naderde en dus was het tijd om naar huis te gaan. De douane beambten keken de speurtochten na van de jongens en voilà…. met pilotenbrevet in de hand verlieten we het Aviodrome. Nog een laatste foto als piloot in een vliegtuig en dan zit het bezoek er op. Het was een toffe dag. Bij navraag wat de kinderen het leukste vonden kwamen de simulator, de levende bagageband en het grote vliegtuig als top 3 uit de bus!
Even de praktische info
Entreeprijzen: jonger dan 3 jaar = gratis, 3 t/m 11 jaar = 14,95 euro en 12 jaar en ouder = 17,50 euro. Met je Museumkaart mag je gratis naar binnen en een uitrijkaart voor het parkeerterrein is 6 euro. Bestel je de kaarten online dan ben je per kaart 1 euro goedkoper uit.
Wij vonden het een geslaagd bezoek, leuk voor jongens en meisjes, vaders en moeders maar ook voor opa’s en oma’s. Kortom, ga met de hele familie richting Lelystad en beleef het Aviodrome!
Ben jij al eens bij het Aviodrome met kinderen geweest? Was je na je bezoek ook zo enthousiast?
Meer lezen
Nieuwsgierig naar andere musea waar kinderen ook van alles kunnen beleven? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Nationaal Militair Museum
- PIT, over veiligheid, politie, brandweer en ambulance
- Broeker Veiling
- Techniekmuseum HEIM
- Watermuseum
KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).
P.S. De foto’s zijn gemaakt door Lineke, Suzanne en Fieke, dit i.v.m. het slechte weer tijdens het bezoek van Lineke waardoor de buitenfoto’s nogal grijs en nat waren.