Op zoek naar kindvriendelijke accommodaties maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Er is zoveel keuzes in hotels, bungalowparken, vakantiehuisjes, campings en glampings. Je vindt hier een overzicht van typen accommodaties, inspiratie en onze tips voor het zoeken naar de juiste accommodatie.
Familiekamer in een hotel
Wij zijn geen types die de hele vakantie in een all inclusive hotel aan het strand zitten.We slapen vooral in een hotel als we een stedentrip met kinderen doen of als we ergens maar een paar dagen blijven. Hierbij kiezen we voor een familiekamer. Met onze tips ga jij ook het gezinsvriendelijke hotel, of een goed alternatief, vinden dat bij jouw wensen past.
Tip 1: Bepaal je budget: kosten familiekamer
De eerste stap is het bepalen van je budget. Hoeveel wil je per nacht kwijt zijn? En is dat inclusief of exclusief ontbijt? Bekijk daarna via booking.com wat er aangeboden wordt binnen jouw budget. Je krijgt zo snel een indruk of je budget realistisch is. Voor een 4-persoons familiekamer is een prijs van 120 euro per nacht heel gemiddeld, maar het kan zeker goedkoper en ook ruimschoots duurder.
Kies je voor een hotel met ontbijt? Let er dan op waar dit ontbijt uit bestaat. Een uitgebreid ontbijtbuffet is een attractie op zich voor kinderen en zorgt ervoor dat je met een goed gevulde buik er op uit gaat. Sommige hotels presenteren daarentegen een ontbijt dat bestaat uit 1 croissantje en 1 glas sap. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar wij hebben daar allemaal niet voldoende aan.
Prijsvoorbeelden:
- 4 nachten in Meininger Hotel naast Berlin Hauptbahnhof, eenvoudige 4-persoonskamer, centrale locatie, excl ontbijt, kerstvakantie 2015: in totaal 350 euro
- 1 nacht SS Rotterdam, luxe familiekamer en heel uitgebreid ontbijt, weekend in maart 2015: 206 euro
Tip 2: Locatie, locatie en locatie
Met kinderen erbij zo belangrijk: de locatie van je hotel. Wat mij betreft zijn er twee mogelijkheden bij de keuze van een hotel.
Het makkelijkste is een hotel middenin het centrum. Je kan dan tussendoor even naar de hotelkamer als dat nodig is. Nadeel is dat centraal gelegen hotels meestal duurder zijn (past het nog in je budget?) en dat je meer kans hebt op omgevingsgeluiden (tip: neem geen hotel op de Ramblas in Barcelona).
Een andere optie is een hotel buiten het centrum maar met een goede rechtstreekse openbaar vervoerverbinding naar het centrum. Je betaalt dan een stuk minder en soms heeft dit nog andere voordelen zoals meer speelruimte. Let wel op de kosten van openbaar vervoer zodat goedkoop geen duurkoop wordt.
Tip 3: Check hoe de familiekamer is ingedeeld
We hebben inmiddels aardig wat familiekamers in hotels getest en dus ook flinke verschillen ervaren. Nu zijn onze kinderen gewend om tijdens de vakantie met ons in één ruimte te slapen, toch is het wel fijn als hun bedden net om een hoekje of achter een muurtje staan. Ze hebben dan geen last van onze bedlampjes als we nog wat lezen voor het slapen gaan.
Sommige hotels koppelen twee 2-persoonskamers aan elkaar en verhuren dat als familiekamer. Het grote voordeel hiervan is dat je een deur kan afsluiten, dat zorgt voor nog meer rust voor de kinderen.
In de goedkopere hotels en in hostels bestaat een familiekamer vaak uit twee stapelbedden.
Bekijk vooraf op de website van het hotel of op booking.com hoe de familiekamer eruit ziet zodat je een kamer kan kiezen die past bij wat jullie nodig hebben.
Inspiratie:
- Net buiten Salzburg maar met heel fijn terras en speeltuin: Gasthof Die Pflegerbrucke
- Middenin het centrum van Rotterdam: Stayokay kubuswoningen.
- In het centrum van Gent: Monasterium Poortackere
- SS Rotterdam incl ontbijt, een bijzondere beleving
- Hotel Global Inn in Wolfsburg (Duitsland) heeft een mooi arrangement in combinatie met een bezoek aan Autostadt en Phaeno.
- Hotel bij de boer in een farmhouse in Salzburgerland (Oostenrijk)
- Naar alle blogs over familiekamers
B&B in plaats van een hotel
Met kinderen is een B&B ook een goed alternatief voor een hotel. Een B&B is meestal veel kleinschaliger en persoonlijker. Je merkt aan een website al snel of kinderen welkom zijn. Kijk bijvoorbeeld of er 4-persoonskamers zijn, of je een gezinnetje op een foto ziet en of er speelgelegenheid is. Sommige B&B’s zijn zo origineel dat het overnachten een feestje op zich is. De prijzen van B&B’s verschillen sterk.
Lees onze ervaring:
- Origineel overnachten in de familietram bij Controversy Inn (Noord-Holland)
- Overnachten in Bed and Breakfast de Pauw
Hostel met kinderen
Bij een hostel denk je misschien aan de low budget varianten die je kent uit je backpackerstijd. Inmiddels is er een segment hostels dat de ruimte opzoekt tussen de hotels en de basic hostels. Je treft er wel de relaxte sfeer, maar geen luxe. Met kinderen mag je niet op een zaal slapen (moet je ook niet willen), als gezin heb je vaak een eigen 4-persoonskamer tot je beschikking. Soms kan je er ontbijten, maar je kan er ook voor kiezen om dat buiten de deur te doen. Lees vooraf goed de beoordelingen op Zoover, zo voorkom je dat je in een hostel terecht komt waar de meeste bezoekers midden in de nacht bezopen terug komen. Dat is geen goede match met kinderen.
Inspiratie vind je hier:
Goed alternatief in Nederland: Stayokay hostels met het gezin
In Nederland is de bekendste hostelketen van Stayokay. Deze hostels zitten of in een heel mooi pand of staan op een mooie locatie. De tarieven verschillen erg, maar zijn via de website duidelijk inzichtelijk en je ziet in één keer of het voordeliger is om een dag eerder of later te boeken. Stayokay heeft ook regelmatig leuke arrangementen.
Enkele voorbeelden:
- Stayokay Arnhem: uitvalsbasis in de bossen
- Stayokay Rotterdam: slapen in de kubuswoningen
- Stayokay Maastricht, uitvalsbasis voor een stedentrip
Appartement of huisje
Via booking.com en airbnb.com kan je ook makkelijk een appartement huren. Het grote voordeel: je houdt de kosten van eten en drinken meer in de hand omdat je zelf kan koken. Ook is het fijn dat je de beschikking hebt over een afzonderlijke zitkamer en slaapkamer(s). Vaak heb je de beschikking over een (gemeenschappelijke) tuin.
Inspiratie:
- Slapen in een huisje in Sauerland via Airbnb
- Typisch Zweeds vakantiehuisje in Smaland
- Strandhuisjes in Denemarken: een overzicht
- Naar alle blogs over bungalowparken en huisjes
Een voordelige huuraccommodatie op een camping
Naast de huur van een appartement zijn er nog andere mogelijkheden. In Scandinavië, maar ook in Nederland kun je gebruik maken van trekkershutten. En ook glamping, luxe of bijzondere huurtenten, worden steeds populairder.
Bij de meeste steden zijn campings te vinden die ook accommodaties verhuren. Prijstechnisch is dit meestal een goed alternatief en voor kinderen is het een fijne basis om terug te keren na een dag rondslenteren in een stad. Wij hebben hier goede ervaringen mee bij Kopenhagen en Stockholm.
Inspiratie voor huuracco’s op campings bij steden:
- Camping Bredang bij Stockholm, slapen in een 4-persoonskamer met gedeelde keuken en gebruik van sanitair op de camping.
- Absalon Camping bij Kopenhagen biedt kampeerbungalows in diverse soorten en maten. Voor de kinderen is er een grote speeltuin.
- Overnachten in een boomhut bij Parijs
Inspiratie voor andere huuraccommodaties op campings in Nederland:
- Huisje op camping de Bekhofschans in het Drents-Friese Woud
- Vakantie bij de boer met kinderen: een overzicht van huisjes en glamping
- Huisje aan het water in Droompark Bad Hoophuizen
- Direct naar alle blogs over huisjes en bungalowparken
- Overzicht van kindvriendelijke campings (vaak met huuraccommodaties)