Kroatië kent vele mooie natuurparken. Blogger Fieke vloog samen met haar gezin naar Zadar en ontdekte de mooiste natuurparken rondom Zadar per huurauto.
De natuurparken rondom Zadar verkennen met een huurauto
Wanneer we voor de meivakantie een vakantie naar Kroatië boeken weet ik dat ik niet 10 dagen op onze camping vlakbij Zadar wil blijven. We hebben ruim de tijd om de regio rondom Zadar, midden Dalmatië, te ontdekken. Ik lees dat er verschillende Nationale Parken in dit deel van Kroatië liggen. De parken zijn niet makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook wil ik niet op de klok hoeven te kijken voor bus- of treintijden. Daarom kiezen we voor een huurauto.
Huurauto boeken
Ik vind het zoeken en boeken van een huurauto altijd best een gedoe. Denk je een goedkope deal te vinden, blijken er tijdens het reserveren nog allerlei extra kosten bij te komen. De goedkope huurauto blijkt toch niet zo goedkoop te zijn. Tijdens onze vakantie wil ik bijvoorbeeld dat zowel mijn man als ik kunnen rijden. Ik wil niet in de situatie terecht komen dat alleen mijn man mag rijden en hij om de één of andere reden niet kan rijden.
En dan heb ik het nog niet over de verzekeringen. Welke moet je nou echt hebben? Als je een huurauto op het vliegveld ophaalt vragen de baliemedewerkers altijd of je extra verzekeringen wilt afsluiten. Ze geven je het gevoel dat je onderverzekerd bent. Ik vraag mij dan altijd af of het echt nodig is of niet, maar merk dat ik voor de zekerheid toch vaak bijboek. Dit blijkt achteraf dan niet nodig te zijn en dus jammer van het geld.
Lees hier onze 7 tips voor het boeken van een huurauto voor een gezin
Huurauto boeken bij Sunny Cars
Sunny Cars heeft een all-inclusive formule en dat spreekt mij aan. De prijs is inclusief tweede bestuurder, ongelimiteerd aantal kilometers, verzekeringen en noodhulp. Zelfs je eigen risico krijg je terug mocht er tijdens de vakantie een ongeluk(je) gebeuren. Wil je het nog makkelijker, dan boek je het premium plus pakket. Je regelt dan alle papierzaken online zodat je na aankomst, met voorrang, binnen een paar minuten in je huurauto wegrijdt. Je bent verzekerd van een jonge huurauto en je hoeft geen waarborg te betalen. Huren zonder creditcard is daarom (in een beperkt aantal landen) ook mogelijk.
Wij gaan voor het alles-in-één pakket, wel zo makkelijk om na aankomst op het vliegveld niet meer te hoeven wachten met de kinderen. Ik vul op de website in waar en wanneer ik een huurauto nodig heb. Dan kies ik de grootte van de auto. Wij kiezen met zijn vijven voor een compact auto. Misschien een beetje krap met alle bagage. Maar onze camping ligt op 20 minuten rijden van het vliegveld. Mochten we krap zitten dan is het van korte duur. Tijdens de vakantie biedt de auto meer dan voldoende ruimte.
Auto ophalen op Zadar Airport
Een paar weken later is het zover. Na een goede vlucht halen wij onze huurauto op bij de autoverhuurbalie op Zadar Airport. Na het tekenen van de huurovereenkomst en het controleren van de auto op schade, rijden we inderdaad binnen een paar minuten het vliegveld af. Onze bagage (koffer, reistas, 2 trolleys en 2 rugzakken) past in de auto. Allemaal zijn we goed gemutst want we hebben zin om de komende dagen de omgeving en de natuurparken rondom Zadar te gaan verkennen.
Diverse natuurparken rondom Zadar in Midden-Dalmatië
Dalmatië is het lange smalle stuk van Kroatië dat direct aan zee ligt. Zadar ligt in Midden-Dalmatië. Vanaf de kust heb je zicht op de bergketen van de Dinarische Alpen en het groene achterland. Voor de kust liggen honderden eilanden. Het landschap in dit stuk van Kroatië is heel divers. Met onze huurauto trekken we eropuit en bezoeken een aantal natuurparken rondom Zadar. Hieronder onze ervaringen met de verschillende natuurgebieden.
Nationaal Park Paklenica, wandelen en klimmen
Als we vanaf het vliegveld naar Zadar rijden zien we de bergen iets uit de kust al liggen. In deze bergen ligt Nationaal Park Paklenica, één van de bekendste natuurparken rondom Zadar. Nationaal Park Paklenica is 95 vierkante kilometer groot. Het is opgebouwd uit kalk en dolomieten. Je komt er uitgesleten en gescheurde kalkdalen tegen, glooiende toppen met kiezels en grotten en holen. In het park ligt 150 kilometer aan wandelpaden. Wij kiezen voor een wandeling van twee uur door de kloof, vertrekkend vanuit de Velika Paklenica Canyon richting Boshuis Lugarnica.
Paklenica is een klimmersparadijs
We lopen van de parkeerplaats naar het startpunt als dochter J. roept “Kijk mama, daar zie ik mensen tegen de berg op klimmen.” Als ik goed kijk, zie ik een klein rood stipje tegen de bergwand hangen. Al verder lopend zien we steeds meer stipjes. De steile bergwanden in de kloof blijken een waar klimmersparadijs te zijn. Bij het bezoekerscentrum blijkt dit helemaal. Vanaf daar vertrekken er veel klimmers de hoogte in. Hele ervaren klimmers maar ook mensen die het aan het leren zijn. De kinderen zijn verbaasd als ze kinderen van hun eigen leeftijd de hoogte in zien verdwijnen. Wauw, wat dapper!
Wandeltocht naar Boshuis Lugarnica
We volgen de bordjes verder de kloof in. De witte kalkbergen zijn indrukwekkend. Het pad is verre van vlak. We klimmen en klauteren stug omhoog. De zon staat op onze rug. Na tien minuten vraag ik mij af of de hele route zo is, dat zou een pittige tocht worden. We stoppen regelmatig om even op adem te komen en genieten van water dat tussen de rotsen naar beneden klettert. Na drie kwartier komen we gelukkig op een vlakker pad en wordt tegelijkertijd de omgeving groener.
We bevinden ons echt in een stukje onbewoonde wereld. Dat blijkt even later ook als we een man met twee volgepakte muilezels zien aankomen. Ik leg de kinderen uit dat dit de enige manier is om spullen naar de berghutten in het gebied te brengen. We blijven het water volgen. We komen nu echt in het bos te lopen. Als ik iets op het pad zie bewegen blijkt het een slang te zijn. Wat bijzonder om die hier zo te zien.
Na ruim 2 uur komen we uit bij Boshuis Lugarnica. We strijken neer op het kleine terras. Even lekker zitten en wat drinken voordat we de weg weer teruglopen. Meestal vind ik het jammer als we dezelfde weg terug moeten lopen. Maar de vergezichten op de terugweg zijn zo anders dat ik het geen enkel probleem vind. De witte kloof waardoor we wandelen blijft bijzonder.
Praktische informatie Nationaal Park Paklenica
- Activiteiten: Wandelen, klimmen en bezoek grot.
- Reisduur vanaf Zadar: 45 minuten per auto.
- Toegangsprijs: Volwassenen 3 – 8 euro per dag, kinderen 1,50 – 4 euro per dag. Prijs is afhankelijk van seizoen (prijspeil 2018).
- Voorzieningen: bezoekerscentrum, toiletten en horeca bij startpunt. In het park zelf nog twee eenvoudige horecagelegenheden.
- Overig: Vanaf Zadar rijd je een klein stuk over de tolweg naar Paklenica. Voor een enkele reis betaal je ongeveer 50 euro cent (prijspeil 2018). Parkeren doe je nadat je het park in bent gereden. De parkeerplaatsen bevinden zicht langs de weg de kloof in. Omdat de kloof smal is, kan het zijn dat je een behoorlijk stuk moet lopen naar het beginpunt. Zorg dat je op tijd bent. Het dragen van bergschoenen is zeer aan te raden.
Ligging
Nationaal Park Plitvice
Als je denkt aan natuurparken rondom Zadar denk je misschien niet direct aan Nationaal Park Plitvice. Maar dit bekende Kroatische Nationale Park ligt op een kleine 2 uur rijden vanaf Zadar en is dus prima bereikbaar. Het park staat bekend om zijn tientallen watervallen, het heldere water en de groene omgeving. Wij ervaren de omgeving als een sprookje op aarde.
Verschillende wandelroutes, voor ieder wat wils
Nationaal Park Plitvice is per voet te ontdekken. Via verschillende wandelroutes kan je kennismaken met de mooie natuur in het park. De wandelpaden lopen over en door de watervallen heen. Onze kinderen zijn goede wandelaars en dus kiezen we voor wandelroute C vanaf ingang 1. Hier staat 5-6 uur voor en brengt ons langs de lager en hoger gelegen meren van het park. Er zijn ook kortere en langere wandelroutes.
Overal op onze wandeltocht zien we watervallen. Tussen het wandelen door staan we regelmatig stil om te kijken naar de vissen die je in het heldere water kan zien zwemmen. Het “Zijn we er al bijna?” horen we niet van de kids. Zes uur later zijn we het er allemaal over eens: een bezoek aan Plitvice mag niet ontbreken bij het bezoeken van de natuurparken rondom Zadar.
Lees hier meer over ons bezoek aan Nationaal Park Plitvice
Praktische informatie Nationaal Park Plitvice
- Activiteiten: Wandelen met optie voor boottocht, rondleiding.
- Reisduur vanaf Zadar: kleine 2 uur per auto.
- Toegangsprijs:Kinderen onder de 7 jaar zijn gratis, kinderen tussen de 7-18 jaar 5-15 euro, volwassenen 7,50-35 euro.Prijs is afhankelijk van seizoen (prijspeil 2018).
- Voorzieningen: Meerdere horeca- en toiletgelegenheden in het park, bus en bootservice in het park.
- Overig: Vanaf Zadar rij je een stuk over een tolweg naar Plitvice. Voor een enkele reis betaal je ongeveer 3,50 euro (prijspeil 2018). Het pad is niet vlak, sportschoenen zijn aan te raden.
Ligging
Nationaal Park Kornati
Kroatië bestaat naast het vaste land uit een heleboel eilanden. Voor de kust van Zadar liggen er een paar honderd. 140 van deze eilanden behoren tot de Kornati archipel en zijn sinds 1980 formeel een nationaal park. Het park is 220 vierkante kilometer groot en bestaat voor 25% uit eilanden en 75% uit zee. De eilanden bestaan uit kalksteen en zijn niet of nauwelijks begroeid. In het zuidwesten komen de eilanden steil op uit de zee, als kliffen. De hoogste is 82 meter hoog.
Met de boot naar de Kornati eilanden
De Kornati eilanden liggen behoorlijk ver uit de kust en kunnen niet per auto bereikt worden. Daarnaast is een groot deel van de eilanden onbewoond waardoor wegen ontbreken. De eilanden groep is met een dagtocht te bezoeken. Wij boeken een dagtocht vanuit Zadar met Travel Agency Aquarius. Om 8.30 uur moeten we in de haven klaar staan, waar we aan het eind van de dag rond 17 uur weer terug zullen zijn. Met de auto is dit tijdstip prima te doen.
Varen tussen de Kornati eilanden
Vanaf Zadar varen we tussen verschillende eilanden door richting de Kornati eilanden. Op het bovendek zitten we overdekt maar wel lekker in de buitenlucht. Ik geniet van het weidse uitzicht en alle eilanden die aan mij voorbij trekken. De kinderen vinden het eerste stuk wat saai en verhuizen naar het benedendek om een spelletje te spelen. Regelmatig vertelt de gids op de boot in verschillende talen waar we zijn en wat we kunnen zien. Zo leren we dat er nu nog maar 91 mensen op de Kornati eilanden wonen en dit er 20.000 waren in de tijd van de Romeinen. Beide zijn eigenlijk niet voor te stellen.
Wanneer we verder uit de kust zijn en het aantal eilanden om ons heen steeds groter wordt komen de kinderen ook weer naar het dek. We genieten van de kleine eilanden, het heldere water en de enkele gebouwen die op de eilanden staan.
Tussenstops onderweg: snorkelen, lunch en een ijsje
Rond het middaguur varen we weg uit de Kornati Archipel en leggen we iets verderop aan bij eiland Lavdara. We kunnen hier een stuk lopen of zwemmen. Ik besluit naar de andere kant van het eiland te lopen. Binnen een paar minuten sta ik er al. Wat een prachtig uitzicht heb je hier op de rotsplanten, rotsen en de zee. Als ik terug loop zie ik dat de kinderen en Bob al in het water liggen. Snorkelen in zee stond hoog op het to-do-lijstje van onze kinderen. Het water is begin mei nog vrij koud maar de kinderen gaan ervoor. Even later komt dochter R. dolenthousiast met twee zee-egels naar boven. Na ruim een uur gaan we terug aan boord voor de lunch en varen daarna weer richting Zadar.
Verschil programma voor- en hoogseizoen
In het hoogseizoen stopt de boot drie uur op deze plek zodat je ruim de tijd hebt om te wandelen en snorkelen. In het voor- en naseizoen maakt de boot een extra stop op de terugweg. Wij stoppen halverwege de middag bij het eiland Sali. Een vrij groot bewoond eiland. We slenteren door de straatjes van het havendorpje en genieten van een heerlijk Kroatisch schepijsje. Perfect, zo’n break op de terugweg. Rond vijf uur arriveren we volgens planning in Zadar.
Praktische informatie Nationaal Park Kornati
- Activiteiten: boottocht, wandelen en zwemmen
- Reisduur vanaf Zadar: 20 minuten naar vertrekpunt boot
- Toegangsprijs: Er zijn verschillende aanbieders van deze dagtochten, je betaalt zo’n 35-40 euro per persoon incl ontbijt, broodje en lunch (prijspeil 2018).
- Voorzieningen: Op de boot zijn toiletten en een barretje aanwezig waar je drankjes kan kopen.
- Overig: Parkeren kan in Zadar. Wij betaalden ongeveer 1 euro per uur voor parkeren in het oude centrum (prijspeil 2018)
Ligging
Eiland Pag
Iets ten noorden van Zadar ligt het Kroatische eiland Pag. Officieel geen natuurgebied maar het bijzondere landschap maakt dat het eiland niet mag missen in het rijtje natuurparken rondom Zadar. Het eiland is beperkt begroeid waardoor het een wat buitenaards uiterlijk heeft. De begroeiing bestaat veelal uit kruidige planten. Op het eiland vind je veel olijfbomen en schapen. Het eiland telt twee keer zoveel schapen als inwoners. Om het eiland te verkennen is een auto noodzakelijk.
Aankomst bij eiland Pag
Als we na zo’n 45 minuten bij de brug aankomen die naar Pag leidt, zijn we allemaal sprakeloos. We wisten dat Pag beperkt begroeid zou zijn en iets weg zou hebben van een maanlandschap maar dit overtreft alles. We parkeren de auto net voor de brug om uit te kijken over het eiland. We zien alleen rotsen en op de punt van het eiland staat een ruïne van een oud fort. Dit is te bezoeken maar wij slaan het over.
Rondrijden op het eiland
We hebben niet echt een plan gemaakt voor ons bezoek aan Pag en willen het eiland per auto verkennen. Ons eerste doel wordt het stadje Pag, een mooi oud havenplaatsje. Een prima plek voor een kopje koffie en een broodje. Vanuit daar rijden we verder richting Kolan. Onderweg treffen we mooie blauwe baaitjes aan de kust.
Speciale kaas van Pag
De schapen om ons heen eten van de kruidige planten. De planten zijn niet alleen kruidig maar ook nog eens zilt van het zoute zeewater/lucht. Dit zorgt ervoor dat de melk van de schapen een typische smaak krijgt. De kaas die hiervan gemaakt wordt is dan ook heel smaakvol en bekend. We stoppen bij een lokale kaaswinkel om de proef op de som te nemen. De kinderen vinden de wat jongere kaas lekker, en wij hebben de voorkeur voor de oudere kaas. Smaakvol is het zeker dus we nemen een stukje mee.
De wegen naar de strandjes en de baaien zijn klein, en de richtingaanwijzers zijn niet altijd even duidelijk. Gewoon proberen is dan ook het advies. Wij rijden een paar keer verkeerd, keren om, en komen uiteindelijk waar we zijn moeten. Helaas is het weer vandaag wat minder dus zwemmen zit er voor ons niet in. Breng je op een mooie dag een bezoek aan dit eiland, neemdan je zwemspullen zeker mee.
Praktische informatie Pag
- Activiteiten: rondrit, bezoek stad, zwemmen, bezoek fort
- Reisduur vanaf Zadar:45 minuten per auto tot brug naar eiland Pag.
- Toegangsprijs: niet van toepassing
- Overig:Het eiland is ongeveer 60 kilometer lang en tussen de 2 en 10 kilometer breed.
Ligging Pag
Welke van de natuurparken rondom Zadar zou jij willen bezoeken?
Tip: geen probleem mee om wat verder te rijden? Dan is een bezoek aan Nationaal Park Krka ook de moeite waard.
Meer lezen
Wil je weten wat voor leuks en moois er nog meer te zien is in Kroatië? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Zaton Holiday Resort in Zadar
- Plitvice meren met kinderen bezoeken
- Camping Bijar op Cres, kindvriendelijke camping in Kroatië
- Leukste tussenstops op weg naar Kroatië
- Alle blogs over Kroatië
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Sunny Cars. Zoals jullie van ons gewend zijn delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.