Plaswijckpark is een begrip voor iedereen uit Rotterdam en omgeving. Maar daarbuiten niet zo bekend. Jammer, want je kan je er een hele dag vermaken met de kinderen. Nieuwsgierig? Blogger Iris vertelt je wat er allemaal te doen is.
Plaswijckpark, een dag plezier voor het hele gezin
Iedereen die in de omgeving van Rotterdam is opgegroeid kent het wel: Plaswijckpark. Grote kans dat je ouders en zelfs je opa en oma er ook speelden toen ze klein waren! Maar dit park, dat in 1923 werd opgericht, is de laatste jaren flink veranderd en uitgebreid. Door het grote binnengedeelte is het nu ook met wisselvallig weer een heel leuk uitje.
Plaswijckpark, toen nog Theetuin Hillegersberg geheten, is begonnen als een wandelpark met wat speeltoestellen en dieren. Inmiddels is Plaswijckpark uitgegroeid tot een volwaardig pretparkje, waar je kids zich met gemak de hele dag kunnen vermaken. Het park is ook populair voor schoolreisjes, vooral voor de lagere klassen. Nieuw in 2016zijn een heuse wasstraat in de verkeerstuin en een nieuw waterspeelgedeelte in het Dierenrijk.
Kabouterpad in Plaswijckpark
Vanuit de auto zien de kinderen de grote loopbrug over de weg al liggen met de bekende letters: Plaswijckpark. Ze roepen om het hardst wat ze het eerst willen doen. Onze jongste, T. (6) wil graag beginnen bij het kabouterpad. Zijn broer en zus willen liever gelijk naar de grote speeltuin, maar vooruit, ze geven toe. Op naar de grote kabouter! Het kabouterpad ligt in het mooie, groene gedeelte Wandelwijck. Je vindt hier ook een prachtige rozentuin, een Engelse tuin met mooie fonteinen en een fijne picknickweide.
De grote kabouter bij de entree vertelt dat je alle kabouters moet zoeken en waarschuwen. We duiken door een klein poortje en gaan op zoek. Al snel vindt T. de eerste kabouters. Lopend over bruggetjes, kijkend door gaten in stenen en wandelend langs konijntjes vindt hij ze uiteindelijk allemaal. Op naar het volgende gedeelte!
Geheimzinnige zolder en kabelbaan boven het water
E. en B. zien meteen het grote springkussen liggen als we de kaboutertjes verlaten. Ja, hier willen ze op! En lang ook! Wij vinden het prima. Het zonnetje is inmiddels doorgebroken en we ploffen neer op het terrasje bij de oude draaimolen. Er komt een blauw treintje voorbijtuffen terwijl wij van de zon genieten. Dit treintje rijdt door het hele park heen langs alle dieren en attracties, waarbij een stem meer vertelt over de dingen die je onderweg ziet.
T. wil graag even in de draaimolen en krijgt grote zus zo ver om een rondje met hem mee te draaien. Daarna is het tijd voor ‘het heksenhuis’. In het treinstation gaat een houten trapje omhoog naar de zolder. Boven is het donker en geheimzinnig. Wist je, dat hier een heks woont? En dat je zelf achter de tralies kunt belanden? En speelt die piano nou uit zichzelf? De kinderen vinden het boven zo spannend, dat ze er wel vier keer doorheen gaan.
Weer buiten willen E. en B. graag op de kabelbaan. E. klimt in het losse stoeltje en wordt achteruit hoog boven het water gehesen. Met een flinke snelheid komt ze weer naar beneden naar de andere kant van het water. Ze zwiert zelfs over een fontein heen. Dat dit een van de populairste toestellen is voor de grotere kinderen, is te zien aan de rij. Toch is ook B. snel aan de beurt.
Dieren kijken in Plaswijckpark
“Mogen wij weer op het springkussen?”, vragen onze twee oudsten. T. wil liever het Dierenrijck in, dus we splitsen even op. Papa blijft bij E. en B., mama gaat met T. een rondje langs de dieren. We blijven lang bij een van onze favorieten staan: de ottertjes. De beestjes zijn heel speels en laten allerlei grappige capriolen zien. Als er dan ook nog een medewerkster langskomt met eten, gaan ze zich helemaal uitsloven. T. wil graag meer over de otters weten en zoekt op het informatiebord op waar ze allemaal voorkomen, hoe oud ze worden en wat ze eigenlijk eten.
We lopen verder langs de wallaby’s en zwanen richting de kinderboerderij. We kijken even bij de konijntjes en lama’s en gaan dan de hooizolder in. Hier kunnen kinderen naar boven klimmen en lekker in het hooi ravotten en klimmen. Waarschuwing: je vindt het hooi nog dagenlang overal terug. Op het binnenplaatsje van de boerderij kun je allerlei oudhollandse spelletjes doen, zoals hoefijzerwerpen, steltenlopen en hoepelen. Voor het echte boerengevoel kun je zelfs een paar houten klompen aandoen. Wij proberen houten lieveheersbeestjes in de opgehangen klompen te gooien. Hoera, vijf punten!
We lopen nog even langs de andere boerderijdieren en houden een lange stop bij de stokstaartjes, waar net twee schattige kleintjes geboren zijn. Na de kinderboerderij komen we nog de volière tegen, het uilenverblijf en de apenspeeltuin. Je komt daar niet alleen echte apen tegen, maar kunt er zelf ook als een aap rondslingeren en klimmen.
Skelteren door de verkeerstuin
T. heeft wat anders op het oog: achterin het park staat een klein gebouwtje. Hierin kun je midgetgolfen. Hij pakt een stick en een balletje en probeert alle acht banen uit. En nog een keer. En opnieuw.
Ondertussen krijg ik een appje van papa: zij zijn inmiddels in het grote binnengedeelte beland. De zon is weer verdwenen en ze hadden het koud. T. is ook eindelijk klaar met het golfen en vindt het een goed idee om naar de anderen te gaan. Langs de waterspeeltuin en de rondvaartboot lopen we richting het Huis in de Heuvel, de binnenspeeltuin. Onderweg blijven we nog even staan kijken bij de grote verkeerstuin. Hier kun je skelters lenen en rondrijdende over de levensechte weg, inclusief tankstation, nieuwe wasstraat, tunnels, huisjes en verkeersborden. Voor de kleinere kinderen is er een aparte verkeerstuin tot vijf jaar. T. heeft dit keer weinig zin en wil naar binnen, dus we lopen weer door.
Alles wat thuis niet mag, dat mag in de binnenspeeltuin
We komen bij de binnenspeeltuin aan. De speeltuin is heel ruim opgezet, wel 1.600 m² groot, waardoor het niet voelt als een overbevolkt krijspaleis. Bovendien is er heel veel glas gebruikt bij de bouw, wat een fijne lichte ruimte oplevert. Voor de ouders zijn er beneden zitzakken op de grond om lekker op te relaxen, of tafels met stoelen in het bovengedeelte.
Het binnenspeelhuis is ingericht als het huis van opa en oma van der Plas. Bij hen in huis mag alles wat thuis niet mag, staat op de website. Dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk voor kinderen! Het thema is heel leuk doorgevoerd. Overal heb je het gevoel alsof je gekrompen bent en in een enorme huiskamer bent beland waar alles mag. Klimmen op tafels en stoelen, geheime tunneltjes zoeken door de boekenkasten en ballen gooien tegen het servies. Je kunt zelfs torens bouwen van Engelse dropjes en in een vogelkooi klimmen. De badkamer is ook heel leuk: daar kun je in het bad staan en bubbelballen op elkaar afschieten. De kinderen houden even een schietgevecht, waarna ze willen trampolinespringen op de bedden.
Fruit vissen in het restaurant
Moegespeeld en dorstig halen we even een hapje en een drankje in het restaurant. We zoeken een rustig plekje uit in het bovengedeelte. Ook hier is het erg leuk voor de kinderen. T. en B. pakken een hengel en gaan houten fruit opvissen in de magnetische visvijvers achter ons tafeltje. Daarna verdwijnen ze in een enorme koffer, waar je met grote blokken hutten kunt bouwen. Veel te snel voor hun gevoel is de dag weer om.
De kinderen duiken buiten nog snel het vlot op en varen naar de overkant, om over de stapstenen in het water weer terug te komen. Dan is het echt tijd om te gaan, want het park gaat sluiten. Wat was het een leuke dag! Volgende keer komen we terug op een warme dag en gaan we de waterspeeltuinen uitproberen, want die zien er ook erg leuk uit.
Praktische informatie
Een dagticket voor Plaswijckpark kost 11,70 euro voor kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen. Voor 50 euro koop je een jaarabonnement. Het is ook mogelijk om een ouder- of grootouderabonnement te nemen. Voor een gezin met twee kinderen kost dat 160 euro. Inwoners van regio Rotterdam krijgen met de Rotterdampas een bezoek gratis, of de helft korting op de abonnementskosten. Je kunt ook combinatietickets kopen voor onder andere de pannenkoekenboot, Spido en Miniworld Rotterdam. Binnen zijn alle attracties inbegrepen bij de entreeprijs, ook de bootjes, skelterhuur en midgetgolf.
In het zomerseizoen (eind maart tot eind oktober) is Plaswijckpark dagelijks open van 10 tot 19 uur. In de winter van 10 tot 17 uur.
Ben jij al eens naar Plaswijckpark geweest? Of komt deze leuke plek nu op je bucketlist te staan?
Meer lezen
Op zoek naar meer leuke uitjes in de omgeving van Rotterdam? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Rondleiding en speurtocht op het SS Rotterdam
- Met kinderen naar de Markthal
- Binnen kijken bij de kubuswoningen
- Maritiem Museum
- Villa Zebra
KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).