Strand- en Surfkamp bij De Jongens uit Schoorl. Dat gaan M. en C, de kinderen van blogger Saskia, doen. Een kamp waarbij je blijft slapen willen ze (nog) niet, maar gelukkig hebben De Jongens uit Schoorl zowel dagkampen als ‘echte’ vakantiekampen.
Voor het eerst op kamp
Dochter M. (9) is al een keer met school op kamp geweest, voor zoon C. (net 8) is het Strand- en Surfkamp bij De Jongens uit Schoorl het eerste kamp. Ze vinden het vooraf best spannend: nieuwe mensen, een onbekende omgeving, nieuwe dingen leren. Twee kinderen houden mijn hand goed vast als we naar Sports at Sea in Castricum aan Zee lopen.
Bij Sports at Sea zien we de vlaggen van De Jongens uit Schoorl al wapperen. Hier moeten we zijn. We melden ons bij de leiding en M. en C. worden hartelijk ontvangen. “Leg je tas maar in de tent hiernaast” wordt er gezegd. Alle kinderen verzamelen in de tent voor de eerste kennismaking. M. zoekt meteen wat meisjes van haar leeftijd op. C. heeft in nieuwe situaties tijd nodig om te wennen en wil het liefst bij mij blijven. Dat kan niet, dus ik draag hem over aan iemand van de leiding. Ik weet dat hij het straks echt naar z’n zin gaat hebben, maar dit soort momenten blijven ook voor mij even moeilijk.
Samen met wat andere ouders kijk ik vanaf een afstandje hoe de kennismaking verloopt. Ik zie dat Camiel al meer op z’n gemak is. Daarna loop ik weg, op naar de strandtent waar ik deze dagen mijn werk ga doen.
Aan het einde van de dag mag ik ze weer ophalen. Ik ben zo benieuwd hoe ze het hebben gehad. C. rent meteen naar me toe. “Hoe was het vandaag?” vraag ik aan hem. “Goed” zegt hij alleen maar. Als M. ook bij ons is en al haar verhalen van die dag aan het vertellen is, komt C. ook los. “Ik wil morgen weer!” roept M., C. knikt instemmend. Met “Jullie hebben geluk, je gaat de hele week hierheen” fris ik hun geheugen op. Twee blije kinderen rennen voor me uit.
Activiteiten tijdens het Strand- en Surfkamp bij De Jongens uit Schoorl
Het Strand- en Surfkamp bij De Jongens uit Schoorl bestaat uit allerlei activiteiten. Zowel in het water als op het strand, maar ook af en toe binnen en een dagdeel op Camping Bakkum. We ontdekken al snel dat het weer van grote invloed is op welke activiteit wanneer wordt gedaan. Daarom in dit blog geen chronologisch overzicht, maar per activiteit de ervaringen van M. en C.
Surfles
M. heeft vooraf echt zin in het surfen. “Het is toch wel met een echte surfplank en niet met zo’n speelgoed-ding?” vraagt ze. “Ja, het is met een echt surfboard” stel ik haar gerust. C. vindt het vooral spannend: “Ik denk niet dat ik dat ga doen, ik kan dat niet”. Dat ze er les in krijgen en het dus helemaal niet erg is dat hij niet kan surfen wil hij niet horen.
Leren surfen
Meteen de eerste dag gaan ze met de surfplank het water op. Eerst hebben ze wat theorie gekregen over de zee en is er op het droge geoefend. C. is na de eerste dag nog steeds niet heel erg enthousiast over het surfen, maar M. wel. Daar komt op de tweede dag al verandering. “Ik heb op mijn surfplank gestaan!” roept C. als ik ze op kom halen. “Ik ook, ik ook” roept M. er tussendoor. Dan zijn ze niet meer te houden en gaat het tijdens het avondeten alleen nog maar over surfen en goede en slechte golfen.
Ik verbaas me over de snelheid waarmee ze het surfen onder de knie krijgen. Vooral Camiel wordt steeds behendiger en hij blijft steeds langer op het surfboard staan. Zelfs een 180 graden draai op het board krijgt hij voor elkaar, om daarna niet er vanaf te vallen maar nog enkele meters op de surfplank te blijven staan.
Surfwedstrijd en een diploma
De laatste dag wordt afgesloten met een surfwedstrijd. Alle ouders mogen ’s middags komen kijken. Groepsgewijs ‘pakken’ de kinderen vijf keer een golf. Vanwege de harde wind en de sterke stroming is er per twee kinderen een instructeur bij. Ik sta echt te glimmen van trots als ik M. en C. zie surfen. Wat hebben ze beide veel geleerd in een paar dagen.
Al hun verrichtingen worden keurig opgeschreven door de jury. Dat surf-diploma krijgen ze niet cadeau. Het strand- en surfkamp is pas afgelopen als de winnaars van de surfwedstrijd bekend zijn gemaakt: “Bij de kinderen tot 10 jaar is de winnaar iemand die heel lang op zijn surfboard bleef staan. Hij kan kunstjes op de surfplank en blijft daarna goed staan. Een applaus voor….. C!”. Wow, mijn kleine kereltje die het allemaal zo spannend vindt gaat er met de eerste prijs vandoor. En terecht, hij deed het heel erg goed. Vol trots komt hij naar voren, neemt verlegen de felicitaties in ontvangst en zoekt een tof cadeautje uit. Wat een geweldige afsluiter.
Longboarden
De leiding van het kamp bestaat o.a. uit Vladimir en Thomas. Zij kunnen niet alleen goed surfen, maar ook longboarden. Voor surfen en longboarden heb je deels dezelfde vaardigheden nodig, dus een logische combinatie. Tijdens het kamp staat een dagdeel in het teken van longboard-les.
De groep wordt gesplitst. Eerst krijgen de grote kinderen les en daarna de jongere kinderen. Als parallel activiteit wordt er een spel gespeeld met de rest van de leiding.
Veiligheid voorop
De Jongens uit Schoorl hebben veiligheid hoog in het vaandel staan. Dat merken we ook bij het longboarden. De kinderen krijgen een uitgebreide instructie, bescherming aan en oefenen eerst het vallen. Pas daarna mogen ze op een longboard staan. Camiel vindt het vooraf heel erg spannend. Als hij ontdekt dat hij de oefeningen niet alleen hoeft te doen en dat Vladimir klaar staat om hem te helpen, verschijnt er langzaam een lach op zijn gezicht. Hij durft te genieten van de nieuwe vaardigheden die hij leert. Ik kijk met verbazing wat ze in een uur leren.
Longboard kinderfeestje
Als M. en C. horen dat Vladimir en Thomas ook longboard-kinderfeestjes geven weten ze beide direct wat ze tijdens hun volgende feestje willen doen: longboarden! En dan moeten Thomas en Vladimir wel naar onze woonplaats aan de andere kant van het land komen. Ik voorzie een praktisch probleempje daarbij, maar goed, als het zover is dan gaan we zeker kijken naar de mogelijkheden.
Spelletjes op het strand
Naast het surfen en longboarden worden er veel spelletjes op het strand gedaan. Het leuke is dat het bij de spelletjes niet alleen om behendigheid gaat, maar dat creativiteit en cognitieve uitdagingen er ook bij horen. De spelletjes zijn in afwisselende groepjes en dus draait het ook om samenwerking. Naast de kleine spelletjes tussendoor, zijn er een paar spelactiviteiten die opvallen:
Zapp
Een spel waarbij alle kinderen in een kring staan. Een iemand staat in het midden en wijst een kind uit de kring aan: “Zapp!”. Dat kind moet bukken en de kinderen links en rechts daarvan moeten naar elkaar wijzen en ‘Zapp’ zeggen. Diegene die dat het laatste doet is af. Een spel dat ongeacht leeftijd te spelen is en waarbij het draait om reactiesnelheid.
Badmuts vullen
Tijdens de surfwedstrijd zijn de kinderen om de beurt aan het surfen. De rest van de groep is in tweeën verdeeld: de jongens tegen de meisjes. Ze krijgen beide een badmuts en daar moeten zoveel mogelijk emmers water in. Er wordt met emmers heen en weer gerend en de badmuts moet goed open gehouden worden. Ze zijn er met elkaar hartstikke druk mee. Tot ieders verbazing passen er wel meer dan 50 (halve) emmers water in een badmuts. De meiden winnen deze wedstrijd.
Spelletjes middag
In groepjes van ongeveer 8 kinderen van verschillende leeftijden worden er de hele middag opdrachten uitgevoerd. Ben je geslaagd voor een opdracht? Dan mogen ze een kaartje op een bord hangen en zo proberen 4-op-een-rij te halen. De opdrachten zijn zo gevarieerd dat er voor iedereen wel iets bij zit. Soms zijn de opdrachten op het eerste gezicht erg eenvoudig (100 schelpen inleveren), maar valt dat niet mee als je dat met 8 kinderen tegelijk doet.
Strandmonster maken
De opdracht luidt: “Maak met je groepje een zandmonster van minimaal 2 bij 2 meter”. Ook hier werken sommige groepjes erg goed samen, terwijl bij andere groepjes de kinderen elkaar alleen in de weg lijken te lopen. Als na een half uur de zeemonsters klaar zijn, vertelt bij elk groepje een van de kinderen een spannend verhaal erbij. Camiel springt een gat in de lucht als zijn groepje wint.
Fotolijstje maken
Ook de creatievelingen komen bij het Strand- en Surfkamp aan hun trekken. Op een van de laatste middagen knutselen alle kinderen een stoere fotolijst. Ze timmeren deze zelf in elkaar, bewerken het hout (onder begeleiding) met een brander en mogen de fotolijst daarna versieren met schelpjes. Op de laatste dag krijgen ze deze, inclusief de vrolijke groepsfoto, mee naar huis.
Een dagkamp, hoe doe je dat praktisch als je niet in de buurt woont?
De Jongens uit Schoorl hebben zowel dagkampen als vakantiekampen waarbij de kinderen blijven slapen. Wij kiezen voor het dagkamp en omdat we niet in de buurt wonen is het handig om ergens te overnachten. Net als veel andere gezinnen kiezen we voor Camping Bakkum. Deze camping ligt op fietsafstand van het strand. Ook lopend of met de auto kun je van Camping Bakkum naar Casatricum aan Zee om je kinderen te halen of te brengen.
Camping Bakkum staat bekend als ‘Amsterdamse enclave’ en ik ben als Overijsselse dan ook erg benieuwd hoe het ons op deze camping gaat bevallen.
Lees hier het blog over onze ervaringen op camping Bakkum
Strand- en Surfkamp bij De Jongens uit Schoorl: de mogelijkheden op een rij
De Jongens uit Schoorl (afgekort tot DJUS) organiseren vakantiekampen voor kinderen van 7 tot en met 18 jaar. Daarbij kun je kiezen uit kampen voor verschillende leeftijdscategorieen. Kinderen vanaf 11 jaar hebben de keuze uit een dagkamp of zomerkamp met overnachting. Voor jongere kinderen is er alleen de dagkamp-variant.
In eerste instantie gaat C. voor het Strandkamp en M. voor het Surfkamp. We kiezen voor een van de laatste weken van onze zomervakantie, maar omdat die week voor de andere vakantieregio’s middenin de zomervakantie valt, zijn beide kampen niet helemaal vol. Vakantiekampen blijken vooral aan het begin of einde van de vakantieperiode geboekt te worden. De groepen worden daarom tijdens onze week samengevoegd tot een gecombineerd Strand- en Surfkamp. Ook de verschillende leeftijden komen bij elkaar, waarbij afhankelijk van de activiteiten de groep gesplitst wordt naar leeftijd.
De Jongens uit Schoorl organiseren naast het Strand- en Surfkamp ook een Kitesurf-kamp en een Tienervakantie aan het strand. Wil je eens kijken of de kampen iets voor jouw kind zijn? Boek dan een Strandactiviteitendag. Het complete overzicht van de vakantiekampen, de kosten en meer informatie is te vinden op de website van De Jongens uit Schoorl.
Zouden jouw kinderen een Strand- en Surfkamp ook zo leuk vinden? M. en C. willen volgend jaar weer!
Meer lezen
Op zoek naar meer ideeën voor vakantiekampen? Klik & kijk voor meer inspiratie:
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met De Jongens uit Schoorl. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.