10 tips om wintersport met kinderen tot een succes te maken

3
535

Kun jij niet wachten tot er een dik pak sneeuw ligt? Misschien hebben we geluk in Nederland dit jaar, misschien ook niet… Neem jij het zekere voor het onzekere en ga je op wintersport in het buitenland? Blogger Daphne wel en ze deelt graag haar beste tips om wintersport met kinderen tot een succes te maken.

Wintersport met kinderen: de beste tips!

Na jarenlang op wintersport te zijn geweest, ik ben zelf gestart als kind, zullen we aankomend jaar voor de eerste keer met onze kinderen gaan. Dit maakt ons nog geen ervaringsdeskundige op het gebied van wintersport met kinderen, maar wel als kind zelf ;-). Mocht je zelf voor het eerst gaan wintersporten, dan heb je mogelijk iets aan onderstaande tips. Wij gaan ons best doen dit na onze wintersport aan te vullen. Mocht jij nu al aanvullende tips hebben, deel ze dan met ons!

1 Genoeg warme kleding

Wanneer je op wintersport gaat kan het weer nogal wisselend zijn. Onze ervaring is dat het vooral in december en januari erg koud kan zijn. Ook in februari hebben we wel eens lage temperaturen gehad en heel veel sneeuw. Niets is vervelender dan wanneer je kleding nat is, doordat er veel sneeuw valt of door spelen in de sneeuw, dat je geen droge spullen aan kunt trekken. Dus een extra skibroek, een paar leggings of pyamabroeken voor onder de skibroek, genoeg skisokken en shirts of pully’s met lange mouwen zijn geen overbodige luxe. Natuurlijk een lekker ski-jack, deze hebben vaak onderaan een sneeuwvanger zodat de sneeuw niet je broek in kruipt als je valt, en eventueel een fleecevest voor de warmere dagen. Een heel skipak of skibroek met bretels zorgen voor een altijd lekkere warme buik, maar als kinderen nodig moeten plassen is het weer minder makkelijk.

Met de juiste kleding is het lekker spelen in de sneeuw.
Met de juiste kleding is het lekker spelen in de sneeuw.

2 Weet je van wanten?

Wanten zitten warmer dan handschoenen met vingers. Er zijn speciale thermohandschoentjes (met vingers) te koop die je onder je wanten kan dragen. Ook hier is een extra paar geen overbodige luxe. Als je na een sneeuwballengevecht drijfnatte handschoenen hebt is de kans groot dat die de volgende ochtend niet droog zijn.

3 Een goede zonnebril en skibril

Voor zonnige dagen is het dragen van een zonnebril een vereiste. Doordat de hele wereld om je heen wit is, krijg je enorm zere ogen als je deze niet draagt. De ogen van kinderen zijn nog gevoeliger dan die van volwassenen. Als je heel hard gaat houdt een bril ook wat wind tegen. Op dagen dat het sneeuwt is een skibril erg prettig, zodat je geen sneeuw in je ogen krijgt. Het is vervelend als het niet goed zit, dus zorg voor goed passende brillen.

Het zonnetje schijnt en alles is wit
Het zonnetje schijnt en alles is wit

4 Van skiën krijg je honger

Naast dat de booschappen in wintersportgebieden duur kunnen zijn, heb je na het skiën niet altijd zin om nog boodschappen te doen. Mijn moeder nam altijd genoeg eten en drinken van huis mee en aankomend jaar zullen wij dat ook doen als we gaan skiën. Na een dag in de sneeuw heb je meestal honger en ben je moe. Tenzij je ’s avonds uit eten wil gaan is het handig om na het skiën snel iets te eten op tafel te zetten.

5 Skiles passend bij je kind

In de tijd wat wij op skiles zaten, gingen wij de ochtend en de middag. Tussendoor thuis eten. Tegenwoordig kan je bij de meeste skischolen je kinderen tussen de middag met het klasje laten eten. Zelf begon ik het skiën pas echt leuk te vinden toen wij met mijn vader priveles kregen, daarvoor was ik altijd een beetje bang. We hebben het nog een paar jaar volgehouden de skivakantie te beginnen en 2 of 3 dagen 2 uurtjes priveles. In die periode is onze techniek enorm vooruit gegaan.

Aangezien we dit jaar een midweek naar Winterberg gaan overwegen we de meiden met hun nichtje de ochtenden op les te doen en de middagen te gaan zwemmen, wandelen, spelen in de sneeuw enzovoorts. Eerst maar eens kijken wat ze leuk vinden en niet meteen de hele dag op les.

Met z'n allen samen skiën is het leukste!
Met z’n allen samen skiën is het leukste!
De ski-school.
De ski-school.

6 ski-uitrusting en een helm

Een helm is voor kinderen in de meeste skigebieden verplicht. Helmpjes, ski’s en schoenen kan je meestal op de plek van bestemming huren. Aangezien de meeste kinderen snel groeien is huren meestal een betere optie dan kopen. Daarnaast is het belangrijk dat skischoenen goed zitten. Vaak voel je dit pas goed op het moment dat je gaat skiën, wanneer je gehuurd materiaal hebt kan je dit vaak omruilen als het niet lekker zit. Goed passende skisokken zijn wel belangrijk, wanneer er randjes dubbel zitten kan dit erg zeer gaan doen.

7 De reis er naartoe

In skigebieden zijn winterbanden vaak verplicht, en wel zo veilig natuurlijk. Ook sneeuwkettingen zijn geen overbodige luxe. Zorg dat je van tevoren weet of je voor of achterwielaandrijving hebt. Zo hebben wij ooit de achterbanden uitgegraven en kettingen geplaats om erachter te komen dat ze verkeerd zaten. Wanneer je zelf liever niet wil rijden kan je overwegen om met de (nacht)trein te gaan.

8 Waar naartoe?

De mogelijkheden om op wintersport te gaan zijn enorm. In Duitsland is Winterberg het grootste skigebied. Hoe dit is met kinderen, laat ik na onze vakantie nog weten. Ook in Scandinavië kun je genieten van een wintersportvakantie, bijvoorbeeld in Noorwegen. Daarnaast liggen de meest bekende skigebieden in Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk en Tsjechië. In Tsjechië zijn de meeste skigebieden vrij klein, deze lijken vooral geschikt voor beginnende skiërs. In dit land zijn wij zelf nooit geweest. De overige landen in Europa hebben diverse skigebieden van groot naar klein.

Wij zijn op heel veel plekken geweest, zowel in huizen in het dal als huizen op een piste. Alles heeft zijn leuke en minder leuke punten, maar tot aan je accommodatiekunnen skiën is natuurlijk wel luxe. Al hebben we ook in de skibus veel leuke momenten beleefd. Kom je er niet snel uit waar je naartoe wilt gaan, vraag dan eens aan vrienden en kennissen waar zij het fijn hebben gehad op wintersportvakantie.

Genieten van het uitzicht.
Genieten van het uitzicht.

9 Gedoe met skiliften

Gebieden met stoeltjesliften en gondels zorgen ervoor dat je in de lift een beetje kunt uitrusten. Sleepliften zijn vermoeiend voor je benen en vooral voor jonge kinderen een uitdaging om hier in te blijven hangen. Met een snowboard nog lastiger dan met ski’s. Wij proberen die dan ook zoveel mogelijk te vermijden.

10 Lesje proberen

Twijfel je of je wintersport leuk vindt of dat de kinderen het leuk vinden? Ga eens een proefles doen bij een indoor skibaan! Wij hebben er goede ervaringen mee. Dit is echt wel anders dan een hele week in een wintersportgebied, maar om te proberen of je skiën leuk vindt een primaactiviteit.

Tip! Lees ook de do’s en don’ts voor wintersport met kids van collega-blogger Eva.

Ga jij dit jaar met kinderen op wintersport of ben je al een ervaren wintersporter met kinderen? We vinden het leuk om je reactie hieronder te lezen.

Meer lezen

Op zoek naar een leuke wintersportbestemming? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

3 REACTIES

  1. Hierbij nog wat tips nadat we 3 jaar hebben geskied met kleuters:
    1) Zoek een skischool met Nederlandstalige skileraren/juffen. Is wel zo fijn voor een eerste wintersport,
    2) check vooraf of je al in NL moet boeken voor skiles, in Konigsleiten in het hoogseizoen moet je dat bijv echt doen wil je niet een teleurstelling of privéles moeten incasseren…
    3) qua kleding is het echt aan te raden om een buff te dragen en een jas met windvanger
    4) In tegenstelling tot de tip van Daphne: huur geen helm maar koop er zelf een! Veel frisser en je weet zeker dat de helm niet al beschadigd is.

  2. Onze dochter is inmiddels 7 en vindt skieen geweldig! Ze kijkt dan ook wcht uit naar de komende vakantie. Van eerdere vakantiesweten we dat ze aan het einde van de dag als ze vermoeid raakt, wat vaker valt. Opstaan kost ook veel energie en dan kan het zo maar zo zijn dat haar lampje ineens uit raakt. Het is dan handig iets met chocola achter de hand te hebben voor een laatste beetje energie. Een mengsel van zoute nootjes, wat rozijnen en wat chocola of m&m’s geeft genoeg om ook de laatste afdaling zelf naar beneden te komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.