Een stedentrip Neurenberg met kinderen? Het leek mij geen voor de hand liggende keuze. Neurenberg had bij mij geen positief imago. Ik herinner me iets over de Tweede Wereldoorlog uit de geschiedenislessen van de middelbare school. Onze kinderen zijn 7 en 8 jaar oud, te jong om zich daarmee bezig te houden vind ik.
Dit blog is voor het eerst geschreven in 2016 en in 2024 voorzien van een update
Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie naar Neurenberg
Maar Neurenberg is niet stil blijven staan in het verleden. De stad heeft heel veel leuke bezienswaardigheden voor gezinnen. 2,5 dag is zelfs te kort om alles te zien en te doen.Ontdek nu wat deze stad te bieden heeft in dit blog. Je gaat echt verrast worden!
Neurenberg, een stukje geschiedenis
Tot de Tweede Wereldoorlog had Neurenberg een centrum met veel bebouwing uit de middeleeuwen. Aan het einde van de oorlog werd de historische binnenstad bijna helemaal verwoest door luchtaanvallen en een grondoffensief. Na de oorlog is de oude binnenstad deels gereconstrueerd.
Op verschillende plekken in de stad zijn foto’s te zien van Neurenberg net na de oorlog, het zijn erg indrukwekkende foto’s van een binnenstad waar bijna niets meer overeind staat. Heel bijzonder is dat er relatief weinig mensen zijn omgekomen, dit hebben de bewoners te danken aan het uitgebreide ondergrondse stelsel van kelders en gangen.
Neurenberg was voor de nazi’s een belangrijke plek. In 1927, 1929 en tussen 1933 en 1938 werden hier de partijdagen gehouden van de NSDAP. De rassenwetten waarbij de Joodse burgers van het maatschappelijk leven werden uitgesloten zijn in Neurenberg afgekondigd en worden daarom de ‘Rassenwetten van Neurenberg’ genoemd.
Processen van Neurenberg
In de periode 1945-1946 werden de Processen van Neurenberg in de stad gehouden tegen de leiders van nazi-Duitsland die werden beschuldigd van oorlogsmisdaden. Aan de ene kant was de keuze voor Neurenberg symbolisch omdat de stad een belangrijke plek was voor de nazi’s. Maar de geallieerden waren ook praktisch, in Neurenberg stond een groot gerechtshof en een bijbehorende gevangenis die nog intact waren.
Sinds 1995 wordt in Neurenberg elke twee jaar de Internationale Neurenbergse Mensenrechtenprijs uitgereikt. Hiermee wil de stad een bijdrage leveren aan de wereldvrede en een signaal afgeven dat schendingen van de mensenrechten nooit meer mogen voorkomen. Dit initiatief van Neurenberg is ook weer beloond met een prijs.
Tijdens onze stedentrip Neurenberg laten we de bezienswaardigheden die samen hangen met de nazi’s en de Tweede Wereldoorlog links liggen. Daarvoor komen we later een keer terug. Wij richten ons eerst op de andere bezienswaardigheden in Neurenberg.
Ligging Neurenberg
Neurenberg is goed te bereiken met auto, maar je kan ook met de trein gaan. Kijk voor treintijden en tickets opNS International. Liever vliegen? Kan ook. Kijk op Cheaptickets voor tijden en tickets.
Stedentrip Neurenberg met kinderen
Wij beginnen onze stedentrip Neurenberg met een stapel folders op de hotelkamer. Al snel ontdekken we een speciale stadsplattegrond voor kinderen in de stapel. Vrolijk geïllustreerd en duidelijk. We wijzen de kinderen aan waar we heen willen. Eerst naar het DB-museum dat op loopafstand van ons hotel ligt. Ook laten we zien wat we de volgende dag willen doen. Door de plattegrond krijgen ze een indruk van de afstanden die we gaan lopen.
Er is niet alleen een plattegrond voor kinderen, maar er zijn ook speciale boekjes waarin de Neurenbergse schilder Albrecht Dürer de hoofdrol heeft. Alles is in het Duits. Voor de plattegrond maakt dat niet uit, maar de teksten moeten wij voor hen vertalen.
Op de plattegrond ontdekken we dat er nog meer voor kinderen te doen is dan we in eerste instantie dachten. We realiseren ons aan het begin van de stedentrip Neurenberg al dat we tijd tekort gaan komen. We moeten keuzes maken….
Bezienswaardigheden in Neurenberg voor gezinnen
We hebben 1,5 dag doorgebracht in het centrum van Neurenberg en 1 dag in het vlakbij gelegen Playmobil Funpark. Maar wat zijn nu echt leuke bezienswaardigheden in Neurenberg voor gezinnen? Ik heb onze ervaringen en tips die we hebben gekregen voor je op een rij gezet.
DB Museum
DB staat voor Deutsche Bahn, het DB Museum is de Duitse variant van het Spoorwegmuseum. Al is het niet te vergelijken met de Utrechtse versie. Het DB Museum laat de geschiedenis van de Duitse spoorwegen zien door middel van een mooie maar traditionele tentoonstelling.
Gelukkig staan er volop treinen om te bekijken, niet alleen in het hoofdgebouw maar ook in een dependance. We kunnen niet in de treinen, dat is een kleine tegenvaller die we al snel vergeten. In het museum zien we meer over toekomstige ontwikkelingen op het spoor, bekijken we een gigantische hoeveelheid miniatuur treintjes en raken M. en C. niet uitgespeeld op de grote speelzolder. Aanrader dit museum!
Extra fijn: het DB Museum is goed betaalbaar (6 euro voor een familieticket, 3 euro voor volwassenen en 1,50 euro voor kinderen van 6 tot 17 jaar, prijspeil 2020) en gratis toegankelijk met de Neurenberg Card.
Over het DB Museum is veel meer te vertellen, lees het in dit blog!
Speelgoedmuseum Neurenberg
M. wil dolgraag naar het Speelgoedmuseum. Ik lees op TripAdvisor niet zulke enthousiaste reacties, maar wil er best met haar heen. G. en C. gaan ondertussen ondergronds Neurenberg verkennen. In het museum krijgt M. een speurtocht. Er zijn detailfoto’s gemaakt van speelgoed en die gaan we opzoeken.
Zo verzamelen we letters die samen een woord vormen. Het museum zelf is ouderwets. Er staat speelgoed in vitrines en dat is het. Dankzij de speurtocht wordt alles goed door ons bekeken, maar anders zouden we zo uitgekeken zijn.
Op de bovenste verdieping van het museum is een speelruimte. Hier mogen kinderen met speelgoed spelen of spelletjes doen. M. kiest een spel uit dat ze graag met mij wil doen. We zitten net te spelen als de medewerkster naar ons toekomt en vraagt of we het spel op willen ruimen als we klaar zijn. Euh, we zijn net begonnen…. Overal hangen ook briefjes die de bezoekers oproepen alles netjes achter te laten, die hebben we echt wel gezien.
Aan ons bezoek komt abrupt een einde als het museum een stroomstoring heeft. Zonder het spel op te mogen ruimen moeten we allemaal naar beneden en het Speelgoedmuseum verlaten. We zien nog net dat het museum ook een buitengedeelte heeft waar kinderen leuk kunnen spelen. De timing van de stroomstoring is wel goed, want net als wij naar buiten gaan komen G. en C. eraan.
Met de Neurenberg Card kan je het Speelgoedmuseum gratis bezoeken. De gewone entreeprijs is 12,50 euro voor een gezin (prijspeil 2020). We adviseren om je kinderen voor te bereiden op de traditionele inrichting van het museum zodat ze niet teleurgesteld worden.
Kaiserburg
Voordat we de burcht van Neurenberg gaan bekijken, lopen we eerst het kasteelpark in. Het zonnetje schijnt en we genieten er van de schaduw en de bloemen. Het is er heerlijk rustig. Maar we zijn nieuwsgierig naar de burcht, tijd om overeind te komen en verder te kijken.
We hebben een kaartje voor de burcht en de toren. We volgen de pijlen door het kasteel en lopen van de ene ruimte naar de andere. We zijn verrast door de afwisseling. In de laatste ruimte kunnen de kinderen met blokken zelf het kasteel nabouwen. Dat hoef je C. geen twee keer te zeggen. We krijgen hem met moeite mee. Vanaf de toren hebben we daarna een mooi uitzicht over Neurenberg.
Met de Neurenberg Card kan je de Kaiserburg gratis bezoeken. Zonder de Card betaal je 5,50 euro voor volwassenen, kinderen mogen gratis naar binnen.
Kinderrondleiding Stadsbrouwerij en ondergrondse gangen
G. en C. verkennen ondergronds Neurenberg. De entree is bij de Stadsbrouwerij, al wordt daar in de rondleiding niet echt bij stil gestaan. Tijdens de speciale kinderrondleiding neemt een verklede gids de gezinnen mee naar vroegere tijden. Ze gaan op zoek naar het geheim van de twee verdwenen kinderen van de brouwer.
C. vindt het eerst best spannend, maar heeft aan het einde van de rondleiding praatjes voor tien. Ook al is de rondleiding in het Duits, als je de taal een beetje begrijpt is het goed te volgen en kan je de hoofdlijnen vertalen voor je kinderen.
Meer over deze rondleiding lees je in dit blog.
De kinderrondleiding in de historische Felsengänge kost 8 euro voor volwassenen en kinderen boven de 7 jaar (prijspeil 2020). Met de Neurenberg Card kan je gratis deelnemen, maar vol = vol, dus haal je kaartjes aan het begin van de dag, dan heb je zeker een plekje.
Wöhrden Wiese park
Net buiten het stadscentrum van Neurenberg ligt het Wöhrden Wiese Park. Dit is een heerlijke plek om met kinderen te relaxen. Er is een stadsstrand, gras en kinderen kunnen er spelen met illusies. Vooral dat laatste schijnt erg leuk te zijn. Helaas kwamen we tijd tekort om hierheen te gaan. Dit park staat zeker op ons lijstje voor een volgend bezoek aan Neurenberg.
Een ritje met de onbemande metro
Neurenberg kan je prima te voet verkennen, maar na een hele dag slenteren in een stad is het wel zo makkelijk om met de metro terug naar het hotel te gaan. Onze route gaat met lijn 3 van Burgstrassen naar Hauptbahnhof. Hier rijdt de onbemande metro. Nu denk je misschien: “Eh, en wat is daar zo bijzonder aan?”. Omdat er geen stuurcabine is, kan je als passagier zelf voorin staan. Hoe simpel ook, kinderen vinden het prachtig om door de donkere gangen te rijden.
Germaans museum
Het Germaans museum, ofwel het Germanisches Nationalmuseum, is het grootste Duitse cultuurhistorisch museum. Naast bekende schilderijen van Albrecht Dürer en Rembrandt zijn er sculpturen, poppenhuizen, historische muziekinstrumenten en nog veel meer te bekijken. Onze ervaring is dat kinderen ook in dit soort museum hun ogen uitkijken. Dit museum staat op ons lijstje voor een volgend bezoek aan Neurenberg.
Een familiekaart kost 10 euro (prijspeil 2020) en met de Neurenberg Card kan je gratis naar binnen. Meer informatie is te vinden op de website van het museum.
Neues Museum
Voor moderne kust (na 1945) kan je terecht in het Neues Museum. Onze kinderen doen we een plezier met dit soort musea en ik heb van andere ouders al goede verhalen gehoord over een bezoek aan het Neues Museum met kinderen. Je zal begrijpen dat ons lijstje met bezienswaardigheden in Neurenberg voor een volgend bezoek alweer erg lang is.
Ook het Neues Museum is gratis toegankelijk met de Neurenberg Card. Mochten jouw kinderen snel uitgekeken zijn, dan is dat met zo’n kaart geen enkel probleem. Nu is de entreeprijs sowieso erg schappelijk. Volwassenen betalen 7 euro en kinderen onder de 18 jaar mogen gratis naar binnen (prijspeil 2020).
Albrecht Dürer huis, kinderrondleiding
Albrecht Dürer is de grote trots van Neurenberg. Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor ons bezoek aan Neurenberg nooit van deze schilder had gehoord. Als we langs zijn huis lopen wil M. naar binnen. Ze houdt van kunst en schilderijen. Wij zijn inmiddels ook nieuwsgierig naar deze beroemde Neurenberger.
In het Albrecht Dürer huis hangen schilderijen en zeefdrukwerk, maar we krijgen ook een indruk van het huis zelf. We bekijken de kunstwerken in elke ruimte. He, ik herken toch hier en daar iets. Het Albrecht Dürer huis is niet een typische bezienswaardigheid voor gezinnen. Wel wordt er een keer per dag een kinderrondleiding verzorgt tijdens de vakanties. Mocht je er gelegenheid voor hebben, dan lijkt me dat zeker de moeite waard.
Een familiekaartje voor het Albrecht Dürer huis is 12,50 euro (prijspeil 2020).
Playmobil Funpark
Wij maakten een filmpje over Playmobil Funpark. Blogger Lineke schreef eerder een blog over haar ervaringen met Playmobil Funpark. Wij zijn het volledig met haar eens: Playmobil Funpark is echt een ‘must see’ voor kinderen.
Neurenberger Zoo
In het oosten van Neurenberg ligt de Neurenberger Zoo. Met tramlijn 5 vanaf Hauptbahnhof rij je rechtstreeks heen. Met de Neurenberg Card kan je hier gratis naar binnen. Helaas hadden wij hier geen tijd voor (lees: we hebben andere keuzes gemaakt), maar ga je wel dan zie je dolfijnen, zeeleeuwen, ijsberen, wandel je door de tropen en kunnen jonge kinderen de dieren van de kinderboerderij voeren. Ook is er een grote speeltuin. Meer informatie over openingstijden en entreeprijzen is te vinden op de website van de dierentuin.
Shoppen
Neurenberg heeft niet alleen heel veel bezienswaardigheden, maar het is ook een shopping walhalla. Alle bekende winkelketens hebben er een filiaal, maar er zijn ook leuke kleinere winkeltjes te vinden. Genoeg om een dag te winkelen!
Slenteren door de stad
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Neurenberg het zwaar te verduren gehad. Een groot deel van de binnenstad is gebombardeerd. In een van de kerken zien we hier foto’s van, net als in de toren bij de burcht. Omdat Neurenberg een uitgebreid stelsel van ondergrondse kelders heeft zijn er bij de bombardementen weinig doden gevallen.
Omdat een deel van het oude Neurenberg is verwoest, moet je de mooie oude straatjes echt opzoeken. Het herbouwde deel van Neurenberg is niet lelijk, alleen mist het wat van de charme waar je af en toe een glimp van op kan vangen. Kies je wandelroute zodanig dat je zeker door de Weiβgerbergasseloopt om de vakwerkhuizen te bekijken. Ook het handwerkkwartier (bij Hauptbahnhof) mag je niet missen.
Op meerdere plekken in de stad komen we fonteinen tegen. Vooral C. vindt dat erg leuk. Het is een warme dag: “Ik ga koude handen maken!” roept hij. Inderdaad een fijne afkoeling en een goede motivatie om daarna verder te lopen.
Middenin het centrum zijn redelijk dicht bij elkaar meerdere bruggen te vinden. Hier kijken we naar de gebouwen en het groen bij de oevers. Het is een van de mooie plekjes in Neurenberg.
Stedentrip Neurenberg: traditioneel eten
Parmaham, Champagne en Camembert. Het zijn beschermde namen voor etenswaren die alleen zo genoemd mogen worden als ze uit de betreffende streek komen. In dat zelfde rijtje hoort de Neurenberger worst. Vergeet de Duitse braadworst, dit is de culinaire variant.
Overal in Neurenberg kan je terecht om ’typical Franconian food’ te eten. Kies zeker een keer voor een schaal met verschillende soorten Neurenberger worstjes. Op het terras van ‘Bratwurst Röslein’ en in het handwerkkwartier hebben we genoten van het traditionele eten. Enne, bij de meeste kinderen vallen de worstjes goed in de smaak. Alleen onze kinderen zijn wat moeilijker en kiezen voor de bij hen bekende kipnuggets met friet…
Hotel met familiekamer in Neurenberg
Natuurlijk zijn er allerlei hotels in Neurenberg waar je terecht kan voor een overnachting. Aan de rand van het centrum, vlakbij Hauptbahnhof, sliepen wij in Rings Loewer Mercur Hotel. Onze auto parkeren we op een parkeerterreintje direct achter het hotel, voor 7,50 euro per auto kunnen hotelgasten deze 24 uur laten staan.
We zijn te vroeg om in te checken, maar ons hotelkamer wordt snel in orde gemaakt. We hebben een familiekamer met een ruime badkamer. Alles ziet er netjes uit en dat er een zakje Haribo-snoepjes op elk bed ligt is voor de kinderen een leuke traktatie.
Rings Loewer Mercur Hotel heeft een goede ligging. We rijden er makkelijk heen vanaf de snelweg en vanaf het hotel lopen we zo het centrum in. Ook de tram- en metrohaltes zijn vlakbij. Ideaal als je met kinderen een stedentrip in Neurenberg doet.
Als extraatje heeft het hotel een zwembad met sauna. Het is niet groot en het water is zelfs een beetje aan de koude kant. Maar dat maakt de pret niet minder. M. en C. vinden het heerlijk om na een dag slenteren door de stad een frisse duik te nemen. Als ze daarna naar bed gaan zijn ze zo in dromenland.
Het ontbijtbuffet is heel uitgebreid en alles wat je zou kunnen wensen is er. C. tapt het ene glas jus d’orange na het andere en M. is dolblij met haar gekookte eitje en yoghurt. Ik ben blij dat we niet de hele vakantie zo’n buffet hebben. Je moet heel wat kilometers lopen om al die lekkere dingen te verbranden (of heel veel zelfbeheersing hebben).
Nieuwsgierig naar dit hotel en de beschikbaarheid? Kijk dan naar Rings Loewer Mercur Hotel op Booking.com. Let op: de prijzen kunnen per dag verschillen, soms is het voordeliger om een dag eerder of later aan te komen.
Neurenberg Card
De Neurenberg Card is twee dagen geldig en biedt gratis toegang tot diverse musea en bezienswaardigheden. Ook kan je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in zone A. Voor volwassenen kost de kaart 27,30 euro per persoon en voor kinderen van 6 t/m 11 jaar 5,85 euro (prijspeil 2020).
Met de Neurenberg Card krijg je toegang tot meer bezienswaardigheden dan je kan bekijken in twee dagen. Probeer echt twee volle dagen in Neurenberg te hebben zodat je het maximale uit de kaart kan halen. In tegenstelling tot veel andere city cards geldt de Neurenberg Card dus geen 48 uur, maar echt twee kalenderdagen. Dat is iets om rekening mee te houden met je planning.
Een overzicht van alle bezienswaardigheden in Neurenberg waar je met de Neurenberg Card terecht kan is hier te vinden.
Praktische informatie
Neurenberg is een goede bestemming voor een meerdaagse stedentrip, maar door de ligging aan de A3 is het ook een goede keuze voor een tussenstop op weg naar Oostenrijk, Tsjechië, Slovenië of Kroatië. Als je een hotel aan de rand van het centrum kiest kan je je auto prima (betaald) parkeren en kan je daarna te voet verder. Op de website van Tourismus Nürnberg is meer te vinden over de andere bezienswaardigheden in Neurenberg.
Meer lezen
Op zoek naar meer leuks in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Vakantie in het Zwarte Woud met kinderen
- Gezinsvakantie in Beieren, regio Sankt Englmar
- Autostadt in Wolfsburg
- Stedentrip Berlijn met kinderen
Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en Toerisme Neurenberg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.
Moet je voor de nurnberg card ook een hotel boeken of is deze tegen geld ook te kopen?
Even uit m’n hoofd: ik meen me te herinneren dat je die gewoon kunt kopen, maar zou voor de zekerheid even de website van de Tourist Office checken. Daar is het vast te vinden!
Afgelopen juli hebben wij overnacht in Nürnberg op doorreis naar Oostenrijk. Verrassend mooie stad, had er in eerste instantie ook een minder positief beeld van, maar het tegendeel is bewezen! We hadden niet veel uur hier, maar wel door de stad gelopen (foto’s van jullie komen bekend voor 🙂 ) en op jullie aanraden zijn we bij Bratwurst Röslein geweest. Inderdaad super leuke plek en aardig personeel, ook voor de kids! Lekker op het terras gezeten. Binnen zag het er overigens ook goed uit! Dank voor de tips!
Graag gedaan!