Gevangenismuseum in Veenhuizen: leuk voor kinderen

0
661

Spelen jouw kinderen vaak politie en boefje? Met Lego of Playmobil gevangenis? Willen ze weten hoe een echte gevangeniscel of een boevenbus eruit ziet? Of hoe het in de rechtszaal werkt? Dan is het Gevangenismuseum echt wat voor jullie. Blogger Suzanne bezocht het Gevangenismuseum in Veenhuizen en vertelt je over haar ervaringen.

Veenhuizen, dorp vol geschiedenis

Veenhuizen, ik heb er nog nooit van gehoord, maar ben verrast over wat ik lees. Veenhuizen kent maar liefst vijf gevangenissen (waarvan een aantal nog open is) en meer dan honderd rijksmonumenten.In dit dorpje zijn vroeger dwanggestichten gebouwd voor bedelaars, landlopers, weduwen en wezen uit de grote steden.Daarna volgde een periode met gevangenen en verpleegden. Om de strafinrichting heen werd het dorp gebouwd voor het gevangenispersoneel.Het is onvoorstelbaar datzo’nklein dorp zo’n lange en bijzondere geschiedenis kent. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt.

Gevangenismuseum in Veenhuizen

We zijn mooi op tijd in Veenhuizen. Er is plek genoeg op het grote gratis parkeerterrein. Vanaf daar zie je het Gevangenismuseum al liggen. Een bijzonder gebouw dat met de invulling van een museum een prima functie heeft gekregen. Het is nog rustig in het museum als we aankomen. Bij de kassa kun je (voor 2 euro per persoon) kiezen voor extra activiteiten.Een rondleiding in een echte gevangenis (De Rode Pannen) en/of een rit in een echte boevenbus door Veenhuizen. Allebei is superleuk voor kinderen. We vragen de kinderen wat ze liever willen: een gevangenis van binnen zien of een ritje in de boevenbus. Ze kiezen voor de gevangenis.

De ingang van het gevangenismuseum in Veenhuizen
De ingang van het gevangenismuseum in Veenhuizen.
Gevangenis de Rode Pannen.
Gevangenis De Rode Pannen.

Speurtocht ‘De Vloek van Veenhuizen’

Bij de kassa krijgen we voor de kinderen een speurtocht, de ‘Vloek van Veenhuizen’. De Vloek van Veenhuizen is voor kinderen van 7 tot 12 jaar en speelt zich af in het Gevangenismuseum. Er gebeuren vreemde dingen en overal zijn mysterieuze geluiden te horen. Het verhaal gaat over een jongen, Gaius, die voor eeuwig wordt opgesloten in een vervloekte cel. De kinderen volgen met de speurtocht het spoor van de Vloek van Veenhuizen door het museum.Op allerlei plekken in het museum hoor je Gaius via een pijp instructies geven en de kinderen moeten dan een woord zoeken. De woorden samen vormen aan het einde van de speurtocht een zin. Met deze kunnen ze Gaius uit zijn vervloekte celbevrijden. De speurtocht valt enorm in de smaak bij onze kinderen.

Speurtocht de Vloek van Veenhuizen is erg leuk voor kinderen.
Speurtocht de Vloek van Veenhuizen is erg leuk voor kinderen.
De oplossing van de Vloek van Veenhuizen invoeren om Gaius te bevrijden.
De oplossing van de Vloek van Veenhuizen invoeren om Gaius te bevrijden.

Kinderactiviteiten in het Gevangenismuseum

Tussen de aanwijzingen van Gaius door, lopen we langs allerlei exposities. Over strafwerktuigen,schande op het schavot, het leven in tuchthuizen en over het gevangenisleven in Nederland. Je magzelf voor rechter spelen in eennagebouwde rechtszaal. Er is een koepelgevangenis nagebouwd waar jezelf kunt ervaren hoe het is om opgesloten te zitten. Alles is interactief en interessant voor kinderen. Voor de allerkleinsten is een speciale route uitgezet door het museum, de Lange Leo kinderroute. Op speelse wijze wordt uitgelegd wat gevangenen vroeger meemaakten. Ze kunnen voelen hoe zwaar een steen aan de voeten voelt en hoe het is om met handen en voeten geketend te zijn.

Rondleiding gevangenis De Rode Pannen

Voor de rondleiding in De Rode Pannen verzamelen we ons bij de ingangvan het museum bij de gids. We zijn benieuwd hoe een echte gevangenis er van binnen uit ziet. Een oud-medewerkster van de gevangenis neemt ons mee naar het oude gevangenisgebouw De Rode Pannen. In deze gevangenis zaten tot begin deze eeuw de zwaarste criminelen van Nederland opgesloten. Na de brand in de Schiphol gevangenis is deze gevangenis afgekeurd en niet langer in gebruik.We krijgen veel te zien. Via de centrale hal kijken we in een aantal cellen. We mogen met z’n allen in de luchtplaats en zelfs in de isoleercellen. In één van de cellen staat een bed waarop gevangenen vastgebonden worden als degewone isoleercel niet werkt. Dit maakt grote indruk op de kinderen.De rondleiding isinteressant en indrukwekkend. Maar niet geschikt voor kinderen jonger dan 4-5 jaar.

De hal met cellen in gevangenis de Rode Pannen.
De hal met cellen in gevangenis de Rode Pannen.
De luchtplaats van de Rode Pannen.
De luchtplaats van de Rode Pannen.

Bioscel en tekencel

Aan het eind van de expositie is een restaurant waar je prima wat kan eten en drinken. Vlak voor het restaurant zit een bioscel en een tekencel. Hier kunnen kinderen tekenfilms kijken of kleurplaten inkleuren. Wij besluiten koffiete gaan drinken in het restaurant. De kinderen verdwijnen al snel naar de tekencel.

Klauterbajes

Het restaurant grenst aan de binnenplaats, met een buitenterras en speelplaats voor de kinderen, de Klauterbajes. Als we vanuit het restaurant via de binnenplaats naar het cellenblok en de luchtruimte lopen, ziet de jongste de aantrekkelijke Klauterbajes. Hij is niet meer te houden: “Dat ziet er cool uit mama, daar wil ik spelen!” Terwijl de kinderen op deKlauterbajes spelen, lopen wij nog een rondje over de binnenplaats. Hier staan allerleibussen waarin de gevangenen werden vervoerd.

Spelen in de klauterbajes.
Spelen in de klauterbajes.
De Klauterbajes op de binnenplaats is een leuke speeltuin.
De Klauterbajes op de binnenplaats is een leuke speeltuin.
Op de binnenplaats is meer te zien.
Op de binnenplaats is meer te zien.

Cellenblok

De luchtplaats buiten laat verschillende afrasteringen uit de afgelopen eeuwen zien en is toegankelijk via een sluis. De kinderen laten zich even opsluiten in de luchtplaats. Zoervaren ze hoe het is om buiten te zijn en nergens heen te kunnen. In het cellenblok kun je een kijkje nemen in allerlei soorten cellen.Tweepersooncellen, éénpersooncellen,een isoleercel en zelfs een cel van vroeger.

In het cellenblok is een cel van vroeger aanwezig.
In het cellenblok is een cel van vroeger aanwezig.

Handig om te weten over het Gevangenismuseum

Elk jaar organiseert het Gevangenismuseum in Veenhuizen de landlopersdag tussen Kerst en Oud & Nieuw.Tijdens landlopersdag zijn er allerlei extra activiteiten voor kinderen,theater- en muziekvoorstellingen, straatartiesten, oude kinderspelen en een speciale tentoonstelling.

Alles in het museum is gelijkvloers, dus zeer geschikt voor wandelwagens en rolstoelen. Met Museumjaarkaart is de entree gratis. Ook kinderen t/m 4 jaar hoeven geen entree te betalen. Kijk voor meer informatie over het Gevangenismuseum op de website van het museum.

Rondom het Gevangenismuseum in Veenhuizen is nog veel meer te doen. Er zijn wandelingen van verschillende lengtes en de omgeving is prachtig om te fietsen.

Er is nog veel meer te doen in de omgeving van het gevangenismuseum.
Er is nog veel meer te doen in de omgeving van het gevangenismuseum.
Kaartje van het gevangenismuseum in Veenhuizen en omgeving
Kaartje van het Gevangenismuseum in Veenhuizen en omgeving

Ben jij al eens in het Gevangenismuseum in Veenhuizen geweest?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke kindvriendelijkemusea in Noordoost Nederland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.