De shows in Europapark (maar ook achtbanen, tips voor een bezoek en filmpjes!)

0
780

Nadat Lineke vorig jaar zo enthousiast vertelde over haar bezoek aan Europapark met kinderen, was Saskia ook erg nieuwsgierig geworden. Waarom is dit qua bezoekers tweede pretpark van Europa en het grootste pretpark van Duitsland toch zo onbekend bij Nederlanders? Hoog tijd om daar verandering in aan te brengen. Saskia laat in dit blog zien welke gave shows in Europapark te zien zijn, verklapt wat voor leuke nieuwe attracties er komen (en er al zijn) en beantwoordt vragen van lezers (o.a. over met korting naar Europapark).

Europapark, dat andere pretpark met die muis

“Europapark is na dat andere pretpark met die muis het best bezochte pretpark van Europa” hoor ik tijdens de perspresentatie. Als ik dit later aan dochter M. en zoon C. vertel concluderen ze: “Oh, dus in de Julianatoren komen meer mensen?”. Eh, ok, wat is dat toch met pretparken en mascottes in de vorm van een muis? In Parijs hebben ze Mickey en Minnie Mouse, in Apeldoorn wonen Jul en Julia en Europapark heeft Ed en Edda.

Dan maar eventjes wat feiten: Europapark bestaat sinds 1975, heeft 8,3 kilometer achtbaan, 49% van de bezoekers komt uit Duitsland en 80% van de bezoekers komt meer dan 1 keer naar het park. Lineke vertelde er in haar blog over Europapark met kinderen al meer over, dus vooral even daar verder lezen. Ik ga jullie nu meer vertellen over de shows in Europapark.

Shows in Europapark

Europapark heeft niet alleen attracties, maar ook per dag 23 uur aan shows. We hebben meerdere shows in Europapark bekeken. Ik had er nog wel veel meer willen zien, maar ja, de tijd ontbreekt. We kiezen voor enkele shows in Europapark die als ‘highlights’ op het parkplattegrond staan. Ook de parade mag natuurlijk niet ontbreken.

Spaanse show: De terugkeer van de Zwarte Ridder

De eerste show die we bezoeken is ‘De terugkeer van de Zwarte Ridder’in het Spaanse themagebied. We stappen een echte arena binnen en zoeken een plekje op de tribune. Als je niet beter weet zou je denken dat je echt in Spanje bent. Wachten voordat een show begint is in Europapark helemaal niet saai. We worden volop geëntertaind door een meneer met een zwarte bolhoed. Hij houdt de ene bezoeker na de andere voor de gek, dit tot grote hilariteit van de bezoekers die al een plekje hebben.

‘De terugkeer van de Zwarte Ridder’ zou omschreven kunnen worden als een show met paarden. Er wordt (in het Duits) een verhaal vertaald over een prins en zijn zus. De prinses wordt ontvoerd door de zwarte prins en dan begint het duelleren tussen de twee groepen prinsen en ridders. Tussendoor wordt er gelachen om een herder die kunstjes met een ezel doet. Geen heel ingewikkeld verhaal, maar daardoor juist ook goed te volgen als je geen Duits spreekt. De acrobatiek op de paarden en de stunts met de speren zijn indrukwekkend. Zeker als je kind van ridders houdt moet je deze show gaan bekijken. C. is er na afloop vol van: “Er gingen wel 10 of meer speren kapot!” vertelt hij enthousiast.

Maureen kruipt letterlijk in de huid van een Spaanse ridder.
M. kruipt letterlijk in de huid van een Spaanse ridder.
Een heel spektakel met ridders en paarden.
Een heel spektakel met ridders en paarden.
Er wordt heel wat gevochten en gestreden.
Er wordt heel wat gevochten en gestreden.

Italiaanse show: Sonata delle Carte

In het Italiaanse themagebied is Sonata delle Carte te zien. We zien op de posters een plaatje met een kaartspel. We hebben ons niet erg goed voorbereid en denken dus naar een goochelshow te gaan. Dat blijkt totaal niet te kloppen. We zien prachtige klassieke en moderne dans, van een niveau en orginaliteit die ik niet eerder heb gezien. De dans wordt afgewisseld met acrobatiek en een flauwe jongleur. Hoewel flauw? Ik vind ‘m zo flauw dat het grappig wordt. G., M. en C. vinden hem stom en ik krijg daarna te horen: “Dat was van die Duitse humor, dat vind je toch niet grappig?”. Eh ja, ik heb me rot gelachen. Maar als ik vertel dat hij grapjes maakte als ‘Haaaai!’ en dan met een speelgoed haai heen en weer gaat, dan klinkt dat inderdaad te flauw voor woorden. Als ik daarna hoor dat de haai ‘Heidi’ (ja, op z’n Engels: Haaidie) heet, kan je me opvegen. Nou ja, je moet het zelf zien. En vind je het stukje van de jongleur echt te flauw? Dan moet je daarvoor en daarna maar extra van de prachtige dans en acrobatiek genieten.

Helaas is dit een van de shows in Europapark waarbij het niet is toegestaan om foto’s te maken. Alleen tijdens het slotapplaus hebben we een foto gemaakt. Zo krijg je toch een indruk.

Sonata delle Carte, een variete show.
Sonata delle Carte, een variete show.
Het slotapplaus.
Het slotapplaus.

Parade

Net als ‘dat andere pretpark met de muis’ heeft Europapark een echte parade. Twee keer per dag komt Ed’s parade door het park. Met vrolijke muziek en wagens die verwijzen naar attracties of Europapark-figuren wordt er een gezellig feestje van gemaakt. Regelmatig stopt de parade en gaat de show stilstaand verder. Stil staan is onmogelijk als de parade voorbij komt. Must see dus!

Ed Euromaus tijdens de Parade.
Ed Euromaus tijdens de Parade.
Arthur en de Minions, die we ook kennen van de gelijknamige achtbaan in Europapark.
Arthur en de Minions, die we ook kennen van de gelijknamige achtbaan in Europapark.
Het is een swingend en vrolijk geheel.
Het is een swingend en vrolijk geheel.

IJsshow: Surp’ice with the magical angel

Als ik aan de kinderen vertel dat ik vooral shows in Europapark wil bekijken, weten ze een ding zeker: “Wij willen naar de ijsshow”. Doen we dus. Ook hier wordt de wachttijd leuk gemaakt met een grappig stukje entertainment tijdens het vullen van de zaal. De ijsshow gaat over drie meiden die de opdracht krijgen om in drie Europese landen een diamant te zoeken. Ze reizen naar Spanje, Italie en Rusland en slagen in hun missie. De reis eindigt in Londen. We genieten van het spektakel op het ijs en de strakke oefeningen die worden geschaatst. Voordat we het weten is de ijsshow alweer voorbij.

Helaas is ook dit een van de shows in Europapark waarbij geen foto’s gemaakt mogen worden. Tijdens het slotapplaus maakten we er snel een paar zodat je toch een indruk hebt.

Entertainment tijdens het wachten.
Entertainment tijdens het wachten.
We hebben genoten van deze drie schaatssters en de hele show.
We hebben genoten van deze drie schaatssters en de hele show.

Happy Family in 4D

Reken je een film in 4D tot de shows in Europapark? Eigenlijk niet, maar ‘Happy Family in 4D’ hoort zo bij Europapark dat deze zeker leuk is om te bekijken. Met een speciale bril op nemen we plaats in de klassieke filmzaal. De Happy Family is in een pretpark en worden door een heks veranderd in vier vreemde wezens. Om weer gewoon te worden beleven ze allerlei avonturen. Dankzij het 3D/4D effect hebben we het gevoel midden in de film te zitten. C. weet het na afloop zeker: “Ik heb nog nooit zo’n korte film gezien! Is ie echt nu al afgelopen?”. Film geslaagd dus.

De Happy Family komen we later tegen bij de Coastiality-rit in de Pegasus achtbaan en we lopen ze in het park tegen het lijf.

Wat voor shows in Europapark zijn er nog meer? In ieder geval genoeg om tijdens een volgend bezoek alweer keuzes te moeten maken.

Achtbanen in Europapark

Natuurlijk hebben we niet alleen shows in Europapark gekeken. M. (9) en C. (bijna 8) vinden zichzelf te groot voor de langzame attracties en de echt spectaculaire achtbanen vinden ze te spannend. Het is in het begin dus even zoeken welke attracties leuk zijn voor deze tussencategorie qua leeftijd. Gelukkig is er volop keuze. G. gaat ook een paar keer alleen in de grotere achtbanen, dankzij de ‘single riders’ ingang hoeven wij dan niet lang te wachten.

Lees hier meer over een ritje met een VR-bril in een achtbaan in Europapark.

NIEUW in Europapark

Europapark vernieuwt continu. Zo zijn vorig jaar de VR-brillen voor in de achtbaan geintroduceerd en wordt in juni 2017 het Voletarium geopend. Een bijzondere attractie waarbij je over Europese landschappen vliegt. Voor ons nu al een reden om een keer terug te willen. In 2017 is ook de Mercedes Benz hal geopend die in het teken staan van de Formule 1. Zelf vind ik deze niet zo boeiend, maar autoliefhebbers zullen daar anders over denken.

In 2019 wordt er vlakbij het huidige Europapark een nieuw waterpark geopend. De eerste plaatjes die ik heb gezien, zagen er al veelbelovend uit.

Vragen van lezers van KidsErOpUit over Europapark: bezoektips, korting, drukke dagen en meer

Voordat we naar Europapark vertrokken hebben we gevraagd of jullie vragen hebben over Europapark. Die hebben jullie. Niet over de shows in Europapark (die moet je dus wel echt gaan bekijken!) maar wel over een aantal praktische zaken.

Wat zijn rustige dagen in Europapark? Is er een druktekalender?

Wij bezochten Europapark in de Nederlandse meivakantie. In het weekend was er een gemiddelde drukte. Bij de populairste attracties was de wachttijd maximaal 45 minuten. Op maandag en zeker op dinsdag was het een stuk rustiger. Op dinsdag waren de weersvoorspellingen niet al te best. Ik vermoed dat het daardoor nog rustiger was. De wachttijd was bij de populaire attracties maximaal 15 minuten. Onze tip: ga in de Nederlandse meivakantie! De Duitsers, Zwitsers en Fransen (samen goed voor 95% van de bezoekers) zijn dan niet vrij en dat merk je. Hou er alleen rekening mee dat 1 mei wel een vrije dag is voor deze landen.

Ga je in de zomervakantie naar Europapark? Dan is zondag de rustigste dag. Dinsdag, woensdag en donderdag zijn het drukste. Aan het begin of einde van onze zomervakantie is het ook rustiger dan midden in de zomervakantie.

Op de website van Europapark staat geen druktekalender, maar als je vooraf checkt wanneer de Duitsers, Fransen en Zwitsers vakantie hebben dan kom je al een heel eind met het ontwijken van drukke dagen.

De sluitingstijd van Europapark is variabel. Is het druk in het park? Dan blijven de poorten langer open. En de sluitingstijd is niet de tijd dat je het pretpark uit moet zijn, maar de tijd dat je voor het laatst in een rij mag gaan staan.

Op verschillende plekken staan er borden met daarop de wachttijd van de grootste attracties.
Op verschillende plekken staan er borden met daarop de wachttijd van de grootste attracties.

Is Europapark geschikt voor kinderen met autisme?

Dit vind ik best een lastige vraag, maar ik begreep dat ik moest kijken of er plekken zijn waar je even tot rust kan komen. Eerlijk is eerlijk, die heb ik weinig gezien in het park zelf. Als je kiest voor een hotel van Europapark of het Camp Resort, dan kan je daarheen gaan als je tussendoor rust wilt. In het pretpark heb ik twee kleine grasveldjes gezien met ligbedden, maar die zijn echt klein. Ik vind Europapark best overweldigend, zeker als je er voor het eerst bent. Er is zoveel te zien en te beleven. Aan prikkels geen gebrek.

Als je een speciale gehandicaptenpas of auti-pas hebt, dan kan je meestal zonder te wachten in een attractie. Je gaat dan via de uitgang van de attractie naar binnen. Wil je zeker weten dat jouw pas wordt geaccepteerd? Neem dan vooraf contact op met Europapark.

Pretpark met veel minder prikkels? Kies dan Djurs Sommerland in Denemarken op Tripsdrill in Heilbronnerland (Duitsland).

Europapark heeft een vrij hoge attractie dichtheid met weinig echt rustige plekken.
Europapark heeft een vrij hoge attractie dichtheid met weinig echt rustige plekken.

Is Europapark leuk met jonge kinderen?

Ja, Europapark is zeker leuk met jonge kinderen. Er is echt voor elke leeftijdscategorie genoeg te doen. Meestal moeten de hele kleintjes wel met begeleiding van de ouders in een attractie, maar he, wie laat z’n 3-jarige alleen in een bootje? Niemand toch? Zodra de attracties ietsje spannender worden geldt er een leeftijds- en lengterestrictie. Een veel voorkomende voorwaarde dat kinderen 4 jaar en 100 cm moeten zijn. Maar ook een minimale lengte van 120 cm of 140 cm komt af en toe voor. Bij deze attracties is de genoemde lengte natuurlijk het belangrijkste, maar ze kunnen zeker naar de leeftijd vragen. C. is bijna 8 jaar en 125 cm, vrij klein voor zijn leeftijd dus. We hebben bij hem wel een keer de vraag gekregen hoe oud hij is, terwijl hij wel aan de lengte eis voldeed.

Maar daar ben je dan met je jonge kinderen. Ook dan wil je misschien zelf een ritje maken in een achtbaan. Er zijn dan twee mogelijkheden. Of je kiest voor de snellere ‘single riders’-rij die enkele achtbanen hebben of je maakt gebruik van de ‘babyswitch’ die bij enkele attracties mogelijk is. Dit is een speciale voorziening voor ouders van jonge kinderen. Hierbij gaat 1 ouder in de rij staan en de ander wacht bij de uitgang. Diegene die als eerste is geweest vraagt bij het verlaten van de attractie een babyswitch-kaartje en geeft deze aan diegene die bij de uitgang staat. Die mag dan via de uitgang direct de attractie in. Zo hoef je maar 1 keer in de rij te staan.

Aan dit symbool herken je de attracties met babyswitch.
Aan dit symbool herken je de attracties met babyswitch.
De EP Express brengt je makkelijk van de ene kant van het park naar de andere. Handig met kleine kinderen.
De EP Express brengt je makkelijk van de ene kant van het park naar de andere. Handig met kleine kinderen.

Kan je met korting naar Europapark?

Ha, Nederlanders en korting, een gouden combinatie. Waar sommige pretparken stunten met de ene kortingsactie naar de andere doet Europapark dat niet. Met korting naar Europapark is dus zo goed als uitgesloten. Wel kennen ze entreekaartjes voor meerdere dagen, hierbij betaal je minder voor de tweede dag van je bezoek. Gezien de grootte van het park heb je die twee of meer dagen ook nodig om alles te zien en te doen.

De entreeprijzen voor Europapark in 2017 zijn:

  • 1 dag volwassene – 47 euro
  • 1 dag kind 4 t/m 11 jaar – 40,50 euro
  • 2 dagen volwassene – 88,50 euro
  • 2 dagen kind 4 t/m 11 jaar – 76 euro
  • Jaarkaart volwassene – 195 euro
  • Jaarkaart kinderen 4 t/m 11 jaar – 165 euro

Er zijn websites die doen voorkomen alsof je er met korting entreekaartjes voor Europapark kan kopen, maar ze hebben dezelfde verkoopprijs als Europapark zelf. Ik adviseer je daarom je kaartjes gewoon bij Europapark te kopen. Indien je voor een Jaarkaart kiest, dan mag je ook bij enkele andere top attractieparken in Europa eenmalig naar binnen.

1, 2 of 3 dagen naar Europapark?

Hoeveel dagen heb je nodig om Europapark te bezoeken? Tja, dit hangt af van de drukte. Als je er op drukke dagen bent heb je zo 3 dagen nodig om de meeste attracties te beleven. Is het rustiger dan heb je aan 2 dagen misschien genoeg. Maar ook dan lukt het je niet om alles te zien en te doen.

Wij hadden na 3 dagen in ieder geval nog niet alles gedaan wat we wilden doen…. Het is niet voor niets dat 80% van de bezoekers terugkomt naar dit pretpark.

Waar kan je (voordelig) overnachten bij Europapark?

Europapark heeft meerdere hotels, hoewel deze echt prachtig zijn, zijn ze niet goedkoop. Voordelig overnachten kan wel op het Camp Resort in een tipi of een blokhut. Deze zijn ook geschikt voor grotere gezinnen of groepen. Wij vinden de blokhutten behoorlijk gehorig, maar ik moet wel zeggen dat we zo moe waren van een hele dag in Europapark dat we overal doorheen sliepen. Europapark heeft ook een eigen kampeerterrein. Dit is een echte doorgangscamping. Je rijdt er op met je auto en kampeermiddel en als je met een caravan bent kan je deze zelfs aangekoppeld laten staan. Je tent of vouwwagen zet je op het grasveld. De camping hoef je niet te reserveren, maar de hotels en het Camp Resort wel. Deze zijn zeker in de schoolvakanties al lang van tevoren vol.

Het Camp Resort, met links een van de tipi's en rechts onze blokhut.
Het Camp Resort, met links een van de tipi’s en rechts onze blokhut.

Natuurlijk kan je ook kiezen voor een overnachting in de omgeving van Europapark. Ook hier geldt: boek tijdig. Er zijn te weinig overnachtingsplekken in de omgeving in verhouding tot de grootte van het pretpark, dat veroorzaakt schaarste en dus hogere prijzen.

Via Booking.com is het makkelijk om een accommodatie in de omgeving van Europapark of op het park zelf te boeken:

Wist jij dat er zoveel en zulke goede shows in Europapark zijn? En zou jij er ook heengaan als je in Europapark bent?

Meer lezen

Europapark ligt in het Zwarte Woud, een fantastische vakantiebestemming. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Europapark. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.