Tijdens de zomervakantie in de Vogezen horen de dochters van Daphne van de Franse buren iets over een klimpark, natuurlijk willen ze daar een kijkje nemen. In het blog van vandaag lees je of klimpark Tépacap de moeite waard is.
Klimpark Tépacap
Tijdens onze vakantie in de Vogezen gaan we een dagje naar klimpark Tépacap. Het staat omschreven als een soort adventure park met een klimparcours. Onze Franse buren op de camping zijn er al eens geweest en zijn erg enthousiast. Zij zullen morgen ook gaan, gezellig!
Vanaf Camping du Muhlenbach is het een kwartiertje rijden, dat is goed te doen. We vertrekken vroeg zodat we meteen het park in kunnen als het open gaat. Het is rustig als we aankomen bij het park. We kunnen dichtbij parkeren en vlot naar binnen. Bij binnenkomst horen we dat de meiden niet mogen klimmen, kinderen moeten 10 jaar oud en 1,20 meter groot zijn. Onder de 10 jaar mogen ze wel klimmen als er een volwassenen meegaat. Aangezien ik bij E. moet blijven kan dat helaas niet. Ondanks een lichte teleurstelling zijn de meiden toch heel benieuwd wat er verder in het park te zien in.
Spelen en klimmen in Tépacap
De teleurstelling maakt plaats voor nieuwsgierigheid. Overal zien we spannende plekken om te klimmen en springen. Al snel hangen alle 3 de meiden in een tuig boven een trampoline. Dit is meteen een goede work-out voor mij, de touwen moeten namelijk strak gespannen worden. Normaal op de kermis moet je na een paar minuten springen er weer uit, hier is het rustig, dus de meiden blijven lekker lang springen. Vooral E. is hier niet weg te krijgen, nadat ze haar angst overwonnen heeft. In een tuigje op een trampoline vertrouwt ze namelijk niet helemaal. Daarna gaan de grote meiden over een klimparcours waar ze wel in mogen. Dit is gewoon laag bij de grond. E. springt ondertussen door op de trampoline.
Indoor klimparcours
Dan komt J. opeens bij mij staan: “Mam, wat is dat? Zijn het wc’s?”. Al snel komen we tot de conclusie dat het gebouw daar veel te groot voor is. We besluiten te gaan kijken. Wat begint als een klein stukje doolhof lijkt uit te monden in een waar klimparadijsje. Tussen touwen door, glijden, door gaten heen klimmen, zowel omhoog als omlaag, we komen van alles tegen. Ik ben heel blij dat ik niet zo groot ben, want op verschillende plaatsen is er weinig ruimte om te kruipen. Onderweg zijn er verschillende plekken waar een deur is zodat je er uit kan. Uiteraard zetten wij gewoon door en vinden we de uitgang.
Later die dag gaan E. en ik nog een keer samen. Dan blijkt het licht binnen uit te zijn. Met het lampje van mijn telefoon aan volbrengen we het parcours voor de tweede en laatste keer.
Toch nog klimmen
Dan komen we opeens de buren van de camping tegen. Ook de oudere neefjes zijn mee. Zij bieden aan de oudste 2 mee te nemen voor het klimmen. De meiden kunnen hun geluk niet op, spannend maar leuk dat ze toch nog mogen. We moeten alleen wachten tot na de lunch. Tussen 12.30 uur en 13.30 uur wordt er namelijk geen uitleg gegeven. We besluiten een pannenkoek te gaan eten, dan kunnen ze daarna met een volle buik gaan klimmen. De pannenkoeken en patat komen vrij snel en de meiden eten vlot door, “Mam, is het al half 2?”. Het is duidelijk, ze hebben er zin in.
De uitleg en het klimparcour in Tépacap
Na het eten gaan de meiden snel mee voor de uitleg. Eerst worden ze in een tuig gehesen en krijgen ze handschoenen aan. Vervolgens worden ze apart genomen voor de uitleg en ik ga mee om het Engels te vertalen. Gelukkig hebben ze in Nederland al eens geklommen en pakken ze het snel op. Na een klein stukje oefenen mogen ze het eerste parcours op.
De eerste 3 parcours zijn eenvoudig te beklimmen, daarna loopt het op in moeilijkheidsgraad. Als ze een parcours goed volbrengen mogen ze door naar de volgende, als ze dat aandurven en willen. Voor N. is het best lastig om de zekeringen los te krijgen, ze is soms net te klein. Gelukkig krijgt ze hulp van haar zus of mensen die achter haar zijn. Het is duidelijk dat de meiden geen hoogtevrees hebben, ze vinden het geweldig. Tot en met parcours 4 leggen ze zonder problemen af, dan is het wel genoeg voor ze, maar niet zonder de vraag of we in Nederland ook weer een keer naar een klimbos gaan.
Een bijzonder springkussen en spelletjes
Achter in het park, vlakbij de plek waar je kunt lasergamen, is een groot springkussen. Dit springkussen zakt in als je erop klimt. Uiteraard moet ik het zelf ook even proberen. De meiden liggen helemaal dubbel van het lachen, helemaal als de Franse buurvrouw tikkertje met ze gaat spelen. Gelukkig is het ondanks de zon door de bomen prima uit te houden. Het spelen van tikkertje laat ik echter graag aan anderen over. Ik krijg de meiden haast niet van het springkussen af. Er is echter nog een gedeelte van het park dat we niet gezien hebben. Een gedeelte met allemaal verschillende soorten spelletjes. Ook dit is leuk opgezet, er is van alles te doen.
Niet voor mensen met hoogtevrees
Tot slot duiken we met zijn allen een heel groot net in, dit hangt een paar meter boven de grond. Daarin zijn een paar grote ballen om mee te spelen. Hoewel ik geen hoogtevrees heb, is het wel een raar gevoel om zo in een net boven de grond te hangen. Daarnaast wiebelt het enorm doordat verschillende kinderen erin aan het spelen en springen zijn. E. beslist snel dat ze er weer uit wil, J. en N. vinden het echter grappig en spelen door. Vooral als er daarna wat minder kinderen inzitten vermaken ze zich prima met de grote ballen.
Praktische informatie
De openingstijden en openingsdagen van klimpark Tépacap zijn afhankelijk van het seizoen. In de maanden juli en augustus zijn ze open van 9.30 uur tot 19 uur gedurende de hele week. Neem voor de openingstijden en dagen buiten het hoogseizoen een kijkje op de website van Tépacap, ze zijn dan niet alle dagen open.
Vanaf 4 jaar oud betaal je 12 euro om in het park te kunnen spelen. Wil je als volwassenen klimmen dan betaal je 10 euro en voor kinderen 8 euro. Je mag je klimbenodigdheden de hele dag bij je houden, ook als je pauze neemt. Ieder moment kan je terug gaan om verder te klimmen. Voor het lasergamen betaal je 13 euro voor één uur (prijspeil 2017). Je moet met minimaal 4 personen zijn om te kunnen lasergamen.
Nog niet genoeg na 1 dag Tépacap? Blijf slapen!
Wanneer je naast een heleboel klimmen ook zin hebt in avontuurlijk overnachten dan staan er op het park een aantal houten hutjes die je kan huren. De prijzen zijn per persoon en afhankelijk van de leeftijd van de personen, voor een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen tussen de 6 en 18 betaal je 296 euro voor 1 overnachting (prijspeil 2017).
Ligging van het park
Meer lezen?
Op zoek naar meer leuke activiteiten en accommodaties in Frankrijk? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Overnachten in een boomhut bij Parijs
- Canyoning in de Ardeche
- Kanoen op zee bij Bretagne
- Direct naar alle blogs over Frankrijk
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Toerisme Lorraine. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.