Zwemmen en geothermische baden in IJsland? Check onze 5 tips!

4
728

Geothermische baden in IJsland, ze zijn er in alle soorten en maten. Heel bekend is de Blue Lagoon. Saskia sloeg deze toeristische attractie over en ging op zoek naar alternatieven voor dit bekende warmwaterbad. In het zuidwesten van IJsland bezocht ze vijf hele verschillende zwembaden en warmwaterbronnen.

Geothermische baden in IJsland

Een geothermisch bad is een warmwaterbron die bestaat uit geothermisch verwarmd grondwater. Als in vulkanisch gebied het water diep genoeg de grond in kan zakken om in contact te komen het hete gesteente, wordt het water verwarmd. Het water kan zo warm worden dat het veranderd in stoom of als kokend water aan de oppervlakte komt.

In het water van een warmwaterbron zijn vaak mineralen opgelost, hierdoor wordt beweerd dat deze bronnen een genezende werking hebben.

De geothermische baden in IJsland zijn er in verschillende temperaturen. Als het water te heet is om aan te raken dan staat er meestal een bordje bij om je te waarschuwen. Bij andere natuurlijke warmwaterbaden is inmiddels een zwembad of spa gebouwd en lees je keurig op de bordjes hoe warm het water is.

Wij bezochten de volgende geothermische baden in IJsland:

  • Laugarvatn Fontana Spa
  • Secret Lagoon
  • Seljavallalaug
  • Nauthólsvík Beach
  • Laugardalslaug

Daarnaast lees je in dit blog enkele praktische tips voor een bezoek aan de geothermische baden in IJsland.

Wil je een hot spring bezoeken en vind je het niet erg om eerst een stukje te wandelen? Dan is Reykjadalur Hot Springs ook een hele mooie in het zuidwesten van IJsland.

Laugarvatn Fontana Spa

Laugarvatn Fontana Spa wordt het meest genoemd als alternatief voor de Blue Lagoon. Wij verblijven grotendeels in Laugarvatn en dus kan een bezoek aan Laugarvatn Fontana Spa niet ontbreken.

Het gebouw van Laugarvatn Fontana Spa gaat in het landschap op. De spa ligt direct aan een meer, hierdoor is er vanuit alle baden een mooi uitzicht. Er zijn verschillende baden met elk een andere temperatuur. Voor jonge kinderen is er een ondiep bad met een bak speelgoed. Daar kijken M. en zoon C. niet meer naar om.

G. en ik proberen de sauna’s uit die verhit worden met stoom die hier van nature aanwezig is. Door het raam van de sauna kijken we over het meer uit. Aan de andere kant van de deur horen we M. en C. kletsen. Ze proberen een sauna uit, maar vinden de zwembaden leuker.

Halverwege ons bezoek gaat de deur open die vanuit Laugarvatn Fontana Spa toegang geeft tot het meer. Als C. ziet dat het nu mogelijk is om in het meer te dompelen, wil hij dat ook proberen. “Het is heel koud!” roept hij. Dat houdt hem niet tegen om steeds verder het meer in te gaan. Na elke koude dompeling springt hij het zwembad in. Hij krijgt er geen genoeg van.

Laugarvatn Fontana Spa heeft gratis entree voor kinderen t/m 12 jaar. Volwassenen betalen 3.800 ISK (circa 31 euro). Voor jongeren van 13 t/m 17 jaar is de entree 2.000 ISK (circa 16 euro).

Lees hier het blog over Laugarvatn Fontana Spa

Laugarvatn Fontana Spa ligt erg mooi aan het meer.
Laugarvatn Fontana Spa ligt erg mooi aan het meer.
Het is een van de mooiste geothermische baden in IJsland.
Het is een van de mooiste geothermische baden in IJsland.
Met een trapje het koude water in.
Met een trapje het koude water in.

Secret Lagoon in Flúðir

De Secret Lagoon ligt in Flúðir, vlakbij de Golden Circle. Wij kiezen ervoor om halverwege ons rondje Golden Circle bij de Secret Lagoon te zwemmen, een leuke afwisseling tussen al het natuurschoon.

We parkeren de auto voor een nietszeggend gebouw. Even twijfelen we, is de Secret Lagoon echt hier? Volgens het bordje wel en dus gaan we naar binnen. Door de ruit van het entreegebouw zien we dan het bad al liggen. “Alleen in het zwembad baden en niet te dicht bij de heet waterbronnen komen, deze zijn 100 graden” drukt de medewerkster ons op het hart.

De kleedkamer is ruim en schoon. We douchen en trekken onze zwemkleding aan. C. en zijn vader liggen buiten al in het water. Dan begint het relaxen. Het water is tussen de 38 en 40 graden, een temperatuur die vanzelf voor ontspanning zorgt. We dobberen door het bad en kijken naar de heet waterbronnen die direct in het zwembad uitkomen. De warme damp hangt boven het landschap.

G. en ik lopen om de beurt een rondje tussen de bronnen. In badkleding buiten lopen terwijl het 7 graden is. Het gekke is dat het helemaal niet koud voelt. De warmte van het bad zit in ons lijf. Na het rondje wandelen geeft het een heerlijk tintelend gevoel als ik het water in ga.

De kinderen vermaken zich prima met de rubberen buizen in het water. Er is niet speciaal iets voor kinderen, maar dat maakt ze niets uit. Ze mopperen zelfs als wij na 1,5 uur verder willen.

De Secret Lagoon kost voor volwassenen 2800 ISK (circa 23 euro). Kinderen t/m 14 jaar mogen gratis naar binnen met hun ouders.

Hilarisch bord bij de entree.
Hilarisch bord bij de entree.
Wat een prachtig landschap tijdens mijn wandeling in zwemkleding.
Wat een prachtig landschap tijdens mijn wandeling in zwemkleding.

Natuurlijk zwembad Seljavallalaug vlakbij Skogar

Tijdens de voorbereiding van onze reis naar IJsland lees ik over een zwembad dat naast een beek ligt en waar je alleen lopend kunt komen, ook Anto van We12travel.com raadt dit zwembad aan. Vanaf weg nr 1 nemen we de afslag naar weg 242, dat is net voor Skogar als je vanuit het westen komt. We parkeren de auto en de aanwezigheid van andere wandelaars verraadt al dat we de rechterkant op moeten. We wandelen zo’n 15 minuten over een keien pad en zien dan opeens om de hoek van een rots het zwembad liggen.

“Dit water is niet heel warm” concludeert G. als hij met z’n hand voelt. Toch zitten er meerdere mensen in het zwembad die er niet uitzien alsof ze het heel koud hebben. Bij Seljavallalaug zijn een paar kleedhokjes. Helaas zijn deze nogal smerig, vorige bezoekers hebben heel wat rotzooi achter gelaten. Wat zonde!

Bibberend komen we het kleedhokje uit. C. ligt als eerste in het water. “Is het koud?” vraag ik. “Nee hoor, valt best mee” antwoordt hij. Ik ga snel achter hem aan het water in. Ok, warm is anders…. Andere bezoekers vertellen dat er bij de rotswand warm water naar beneden komt, daar kunnen we het beste gaan zitten. Terwijl C. en ik ons best vermaken in het frisse water, staan M. en haar vader bij het trappetje. M. durft er uiteindelijk tot aan haar taille in. Terwijl zij zich weer warm aankleedt vermaken C. en ik ons ruim 10 minuten in het natuurlijke zwembad.

Als we allemaal weer warm aangekleed zijn, lopen we terug naar de auto. Ik vond het een hele bijzondere belevenis en had Seljavallalaug niet willen missen.

Seljavallalaug is gratis toegankelijk.

Wandelen naar Seljavallalaug.
Wandelen naar Seljavallalaug.
We zijn er bijna.
We zijn er bijna.
Terug is de wandeling net zo mooi als op de heenweg.
Terug is de wandeling net zo mooi als op de heenweg.

Laugardalslaug in Reykjavik

Voor kindvriendelijk en low-budget zwemmen kun je goed terecht bij Laugardalslaug in Reykjavik. Het is de eerste plek waar wij gaan zwemmen en tot M.’s grote verbazing is het vooral een buiten zwembad. Ze vindt het maar raar: “Ik ga echt niet buiten zwemmen, daarvoor is het veel te koud”. Binnen wachten totdat wij klaar zijn is natuurlijk geen optie, dus komt ze sputterend achter ons aan.

Laugardalslaug bestaat uit een wedstrijdbad, een bad met enkele glijbanen en speelgoed, een peuterbad, meerdere geothermische baden met verschillende temperaturen en een stoomsauna. We gaan eerst in de warme baden. Ik vind dat heerlijk, maar de kinderen willen meer actie. Dat vinden ze hier ook. Terwijl ik een rondje maak langs de sauna, een zout waterbad en de andere warme baden, vermaken zij zich met het speelgoed.

Laugardalslaug kost 150 ISK voor kinderen van 6 t/m 17 jaar (circa 1,25 euro) en 950 ISK voor volwassenen (circa 7,75 euro), gratis met Reykjavik City Card.

Lees meer over o.a. Laugardalslaug in het blog over Reykjavik

Bij Laugardalslaug mogen we binnen helaas geen foto's maken.
Bij Laugardalslaug mogen we binnen helaas geen foto’s maken.
Deze reclameposter geeft een indruk van het zwembad.
Deze reclameposter geeft een indruk van het zwembad.

Nauthólsvík Beach, ten zuiden van Reykjavik

Aan de zuidkant van Reykjavik is een geothermisch strand: Nauthólsvík Beach. Na een hele dag in Reykjavik rijden we langs dit geothermische bad. Het zeewater wordt hier lokaal warmer, maar tijdens ons verblijf in oktober is het kunstmatige bad leeg. C. voelt met zijn hand in het water. “Het is koud!” roept hij.

Later lees ik dat het zeewater in de lagoon tussen de 15 en 19 graden is en de hottubs zijn tussen de 30 en 39 graden. Hier zat tijdens ons bezoek geen water in.

Nauthólsvík Beach is gratis toegankelijk.

Het geothermische strand bij Reykjavik.
Het geothermische strand bij Reykjavik.
Op andere momenten zit er warm water in de hottub op de kant.
Op andere momenten zit er warm water in de hottub op de kant.

Nog veel meer natuurlijke warmwaterbaden in IJsland

Naast deze geothermische baden in IJsland zijn er nog veel meer. Er is zelfs een Engelstalig gidsje waar alle natuurlijke warmwaterbaden in staan: ‘Thermal pools in Iceland’ van Jón G. Snæland en Póra Sigurbjönsdóttir. We hebben dit boekje geleend van een kennis die in IJsland heeft gestudeerd. Het is zeker de moeite waard om dit boekje ergens op de kop te tikken als je meer geothermische baden in IJsland wilt bezoeken.

Op ons lijstje staat ook Myvatn Nature Baths, een thermaal bad in het noorden van IJsland dat vaak als alternatief wordt genoemd voor de Blue Lagoon of Laugarvatn Fontana Spa.

Handig om te weten over baden en zwemmen in IJsland

Zoals je ziet is er een grote verscheidenheid aan zwembaden en geothermische baden in IJsland. Bij een warmwaterbad dat echt in de natuur ligt moet je rekening houden met primitieve omkleedfaciliteiten, als deze er überhaupt al zijn. Ga je naar een geothermisch bad waarvoor je entree moet betalen, hou er dan rekening mee het gebruikelijk is om bloot te douchen en pas daarna je zwemkleding aan te trekken. Douchen met zwemkleding aan wordt door de IJslanders niet gewaardeerd en je zal er op aangesproken worden. Dochter M. (10) kon niets anders zeggen dan: “Oh, dit is heel erg genant, zo gênant”. Al moet ik zeggen dat het bij de derde keer al minder was. Het omkleden en . douchen is wel gescheiden, dus mannen en vrouwen apart.

Het is handig om voor iedereen een sneldrogende handdoek mee te nemen naar IJsland. Wij hadden altijd een tas met zwemkleding, handdoeken en slippers achter in de auto liggen. Heel handig als je spontaan halverwege de dag besluit ergens te gaan zwemmen.

Welke geothermische baden in IJsland heb jij al eens bezocht?

Meer lezen

Op zoek naar meer handige informatie over IJsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Laugardalslaug en Laugarvatn Fontana Spa bezochten we op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

4 REACTIES

  1. Handig overzicht!

    Ik had de blog van Anto al gezien, deze is een fijne aanvulling. Ik ga volgende maand naar IJsland, en stiekem stel ik binnen omkleden in de winter wel op prijs.

  2. Wat een fijne tips! Welke periode waren jullie in ijsland? Wij gaan in februari en vraag me af hoe de staat van de wegen dan is.

    • Hoi Lauren,
      Wij waren er in de herfstvakantie. Ik vermoed dat er in februari een grotere kans is dat er sneeuw ligt, maar de wegen naar de Golden Circle en Ringweg 1 zullen goed zijn verwacht ik. Het zijn gewoon geasfalteerde wegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.