Maritiem Museum Rotterdam met kinderen

2
763

Tijdens haarcitytrip Rotterdam bezochten Saskia en haar gezin het Maritiem Museum. Volgens haar een must als je met kinderen deze grote havenstad bezoekt. Dat weet ook Froukje, die met haar Rotterdampas regelmatig deze fijne plek aandoet.

De eerste versie van dit blog is uit 2015. In 2019 heeft Froukje het blog geactualiseerd.

Maritiem Museum

Bij binnenkomst zie je direct dat je in een museum bent dat met scheepvaart te maken heeft. Een grote oranje stuurhut staat centraal in de hal. Het voelt alsof je naast een echt schip staat.

De ontvangsthal.
De ontvangsthal.
De topstukken.
De topstukken.

De gangway naar ‘Offshore Experience’

De pret begint al bij binnenkomst. De ‘gangway’ zoals ze de loopbrug naar boven in het museum noemen, nodigt uit om hard tegenop te rennen. Voor kinderen vanaf acht jaar (adviesleeftijd) is de eerste stop de permanente expo Offshore Experience.

Froukjes zoon M. (7) durft het wel aan om een kijkje te nemen. Na een introductiefilmpje klok je in en gaat aan het werk op een booreiland. Gevaarlijk werk, dus je moet een helm op en een fluoriserend hesje aan. Op het platform waan je je midden in zee. Met allerlei spellen ga je op zoek naar energie uit olie, gas en wind.

M. blijkt verrassend goed een driedimensionaal schip te kunnen ontwerpen en ook een arriverende helikopter laat hij moeiteloos landen op een platform in zee. Andere spellen zijn nog wat te hoog gegrepen of te spannend voor hem, dus die bewaren we voor als hij een paar jaar ouder is. We gaan nog even met de lift naar beneden en zien hoe het er drie kilometer onder water uitziet. Donker vooral, dus best spannend.

M. laat een helikopter landen. Goed seinen hoor, anders landt hij in zee!
M. laat een helikopter landen. Goed seinen hoor, anders landt hij in zee!

Hoge vitrines

We vervolgen de loopbrug en belanden in een tentoonstellingszaal. Helemaal kidsproof is dit gedeelte niet en ook voor rolstoelgebruikers zullen sommige vitrines te hoog zijn. Dit is het enige minpunt van het Maritiem Museum dat we kunnen verzinnen.

Vanuit de tentoonstellingszaal zijn de tijdelijke tentoonstellingen te bereiken. Begin 2019 waren dit:

  • Zeemonsters (4+, vanaf eind maart)
  • Dealen met drugs (14+)
  • Zeekastelen

Zeekastelen, op vakantie op een cruiseschip

Dit was het favoriete gedeelte van het Maritiem Museum van Saskia en haar gezin. Je waant je echt even op een cruiseschip. Haar kinderen M. en C. zagen direct gelijkenis met de ferry naar Zweden waar ze goede herinneringen aan hebben.

Maureen aan de bingo en ook Camiel speelt een spel op het 'cruiseschip'.
Dochter aan de bingo en zoon speelt een spel op het ‘cruiseschip’.

Op naar Professor Plons

Maar terwijl de kinderen van Saskia zich prima vermaken bij de exposities, zijn dit voor de jongens van Froukje toch enigszins verplichte nummers. Terwijl de jongste nog net de rust heeft om een aantal scheepsmodellen te bekijken, rent de oudste al vooruit. Professor Plons wacht! In het binnengedeelte van deze speelplek zijn onder andere een zeilscheepje waarvoor je zelf wind kunt maken, het futuristische schip van de professor en een zinkend schip, dat helemaal scheef ligt en waarop je dus ook scheef moet lopen.

Het schuine speelschip.
Het schuine speelschip.

Buiten spelen bij het Maritiem Museum

Het allerliefst gaan de jongens echter naar buiten. Op het dakterras is een haven waarin ze zelf aan het werk moeten. Pakjes versjouwen met een kruiwagen of steekkar, de hijskraan besturen en een brandje blussen vanaf de brandweerboot, het is allemaal even leuk. Ook grappig is het scannen van de scheepslading. Kinderen scannen de barcode op hun pakket en zien op een scherm wat erin zit. Het leidt tot enthousiasme (‘In mijn pakket zit Playmobil!’), of tot enige teleurstelling (‘Jammer, ik heb kiwi’s’).

Er wordt een scheepslading gelost.
Er wordt een scheepslading gelost.

Museumhaven

Wij genieten ondertussen van de spelende kinderen en van het fijne uitzicht. Het beeld ‘De verwoeste stad’ van Zadkine, de museumhaven met zijn oude schepen en hijskranen, de Erasmusbrug: het is Rotterdam op zijn best.

Over museumhaven gesproken: die hoort bij het Maritiem Museum en is met je toegangskaartje voor het museum te bezoeken. Je mag aan boord van een aantal schepen van vroeger. De haven gaat een uur eerder dicht dan het museum, dus zorg dat je op tijd bent. Ons lukt dat zelden, want tsja, onze havenarbeiders moeten steevast dringend nog een lading lossen…

Niet verkeerd, dit uitzicht vanaf de buitenspeelplek van het Maritiem Museum.
Niet verkeerd, dit uitzicht vanaf de buitenspeelplek van het Maritiem Museum.
In een van de boten.
Saskia kijkt binnen in een van de museumschepen.

Praktische informatie

Net zoals in veel andere musea worden er tijdens de schoolvakanties extra activiteiten georganiseerd voor kinderen. Bekijk hiervoor de website.

Je kunt aanschuiven in museumcafé Lloyds en er is de mogelijkheid om je eigen lunch te eten aan ruime tafels in de grote hal. Wij kozen voor de laatste optie. Omdat je in het centrum van Rotterdam zit, is het ook gemakkelijk uitwijken naar een andere plek. De beroemde Markthal is op loopafstand, maar ook de populaire Witte de Withstraat voorziet ruimschoots in horecagelegenheid.

Je tas en de jassen kan je opbergen in een gratis kluisje, erg handig. Bedenk wel dat het bij koud weer handig is om je jas bij je te hebben als de kinderen gaan spelen bij Professor Plons!

Picknicktafels in de hal.
Picknicktafels in de hal.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur, zon- en feestdagen van 11 tot 17 uur. Gesloten op maandag, Nieuwjaarsdag, Koningsdag en Eerste Kerstdag. Tijdens schoolvakanties is het Maritiem Museum ook op maandag geopend.

Entree is voor volwassenen 14 euro, kinderen van 4 tot en met 15 jaar betalen 10 euro (prijspeil 2019). Tot 4 jaar mogen kinderen gratis naar binnen. Ook voor houders van een onder andere Museumkaart of Rotterdampas is een bezoek aan het Maritiem Museum Rotterdam gratis.

Het museum is uitstekend met het openbaar vervoer te bereiken. Het heeft geen eigen parkeergelegenheid, maar er zijn diverse parkeergarages in de buurt. Bij een daarvan, de APCOA-garage, krijg je korting met je e-ticket.

Ben jij al eens naar het Maritiem Museum geweest met je kinderen? Hoe vonden jullie het? Vertel het in een reactie hieronder.

Meer lezen

Rotterdam is een geweldige stad om met kinderen heen te gaan. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

2 REACTIES

  1. Bedankt voor deze mooie aanbeveling! Hopelijk tot snel in het Maritiem Museum! Er staat trouwens vanaf 4 april weer een leuke familietentoonstelling op het programma! In De wereld op je bord ontdekken jullie dat het zonder de scheepvaart maar een karige boel zou zijn op ons bord!

    • Hallo Judith,

      Wat leuk dat je een reactie achter laat! De nieuwe tentoonstelling klinkt ook goed. Als we dan weer een keer in de buurt zijn komen we even kijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.