Euro Space Center in de Belgische Ardennen, een buitenaards tof uitje

0
779

Het Euro Space Center in het zuiden van de Belgische Ardennen is een ideaal uitje als het weer een dag tegen zit. Al is er ook buiten genoeg te doen. Saskia is onder de indruk van dit buitenaards dagje weg in België.

Het Euro Space Center in België bezoeken

“Zorg dat je er echt om 10 uur bent, het kan er heel druk zijn” krijgen we voorafgaand aan ons bezoek aan het Euro Space Center te horen. Op Google zie ik dat de gemiddelde bezoekduur van het ruimtevaartcentrum 6 uur is. Zo he, daar moet dan veel te doen zijn!

Op een van de eerste mooie lentedagen gaan we naar het Euro Space Center in Transinne. Dankzij het mooie weer is het helemaal niet druk, maar de bordjes bij de ingang verklappen dat een wachtrij van 60 minuten best regelmatig voorkomt.

Bij de kassa snappen we al snel dat het Euro Space Center een beperkte capaciteit heeft. Bij de interactieve tour Space Odyssey kan er elke keer een klein groepje mensen tegelijk beginnen, om de 20 minuten vertrekt er een groep. Wij beginnen met de Moonwalk en het Planetarium. De Space Odyssey gaan we daarna doen.

Moonwalk

“Wat is een ‘moonwalk’ eigenlijk?” wil Camiel weten. “Het is net als lopen op de maan, maar hoe ze dat precies doen weet ik niet” vertel ik hem. Een medewerker van het Euro Space Center brengt ons naar een hal waar als eerste een grote spaceshuttle opvalt. Daarnaast zien we mensen in rare tuigjes hangen. Ze hebben een Virtual Reality-bril op. Meteen valt bij ons alle vier het kwartje. Het is een virtuele maanwandeling.

Zoon C. gaat als eerste in het tuigje. “You can jump forward” krijgt hij als tip mee. Daar gaat hij. Denk er een maanlandschap en een wit pak bij en het is net een echte maanwandeling. Voor C. lijkt het door de VR-bril alsof hij eerst een wandeling op de maan maakt en daarna op Mars. Met een grote grijns op zijn gezicht zet hij na zijn wandeling de VR-bril af. “Nu mag jij M., het is heel leuk” zegt hij tegen zijn zus. Ook zij ‘jumpt’ door de ruimte. Na afloop delen ze de ervaring van het wandelen op de maan met elkaar.

De ‘Moonwalk’ duurt per persoon nog geen 5 minuten. Dat is niet lang, maar dochter M. en C. weten het zeker: “Als je naar het Euro Space Center gaat dan moet je echt wel de ‘Moonwalk’ doen hoor!”.

Wachten op hun beurt bij de Moonwalk.
Wachten op hun beurt bij de Moonwalk.
Springend wandelen op de maan.
Springend wandelen op de maan.

Planetarium

We zijn precies op tijd klaar met de ‘Moonwalk’ om mee te gaan naar het Planetarium. Voordat we de bol instappen krijgen we een Nederlandstalige audioguide mee. In ongeveer 15 minuten worden we meegenomen in de geschiedenis van de kennis over ons sterrenstelsel. Dat niet alleen, we leren ook over planeten, manen, sterren en de Melkweg. Het moeilijke woorden gehalte is best wel hoog en ik heb soms moeite het verhaal te kunnen volgen. Dat blijkt achteraf ook voor de kinderen zo te zijn.

Tijdens de Space Odyssey komen deze onderwerpen opnieuw voorbij, maar dan op een manier die voor kinderen (en volwassenen) meer aansprekend is. Eigenlijk kun je het Planetarium dus wel overslaan tijdens je bezoek aan het Euro Space Center. Al is het kijken naar de beelden van de sterrenhemel zeker geen straf.

Het Planetarium.
Het Planetarium.

Expo en 5D experience

Voordat we aan de Space Odyssey kunnen beginnen moeten we zo’n 20 minuten wachten. We bekijken daarom eerst de Expo. De tentoonstelling staat in het teken van de effecten van de ruimtevaart op producten die we in het dagelijks leven gebruiken. Ik heb nooit geweten dat dankzij de ruimtevaart de luiers steeds beter zijn geworden en dat zo de Tempur matrassen zijn uitgevonden. Ruimtereizen stellen bijzondere eisen aan producten waardoor deze op een andere manier worden ontwikkeld. Die toepassingen zie je vervolgens bij heel veel dagelijkse producten op aarde terug.

Na de Space Odyssey komen we terug bij de Expo, deze keer om de 5D Experience te ervaren. We maken een korte reis naar de maan, inclusief allerlei extra effecten. Volgens mij is het filmpje dat we te zien krijgen een verkorte versie van Fly me to the Moon, die Suzanne in het Omniversum zag.

De kinderen gaan in hoog tempo langs de Expo.
De kinderen gaan in hoog tempo langs de Expo.

Space Odyssey

Boven de ingang van de Space Odyssey zien we op de klok dat de tour over een paar minuten begint. We halen onze audioguide op en staan er helemaal klaar voor. De reis die we gaan maken duurt zo’n 1,5 uur. De audioguide vertelt me dat we rekening moeten houden met donkere ruimtes en dat we ons soms vast moeten houden aan de reling. Ik word steeds nieuwsgieriger naar deze tour!

Over het sterrenstelsel en planeten

We starten in een filmzaal voor een korte introductie. Dan begint in de volgende ruimte onze echte ruimtereis. Eerst met uitleg over het zonnestelsel en de afstanden tussen planeten. Dat gaat op een leuke interactieve manier. Met de meetlinten die klaar liggen mogen we zelf aan de slag.

We moeten verder lopen, de trap op, naar de balustrade. Daar zien we aan het plafond de planeten en allerlei satellieten zweven. We horen vooral informatie die we in het Planetarium ook al hebben gehoord, alleen spreekt het hier door de aankleding van de ruimte veel meer tot de verbeelding.

Uitleg over het sterrenstelsel en de ideeën over de positie van de aarde daarin in de loop van de eeuwen.
Uitleg over het sterrenstelsel en de ideeën over de positie van de aarde daarin in de loop van de eeuwen.

De geschiedenis van de ruimtevaart

In een van de volgende ruimtes worden we meegenomen in de geschiedenis van de ruimtevaart. De wedloop tussen de USSR en Amerika wordt met oude beelden getoond, dat gemixt met andere hoogtepunten uit het nieuws zoals het winnen van het Songfestival door België.

We zien de eerste Belgische astronaut die mee de ruimte in mocht. Na het filmpje vraagt M.: “Waarom lieten ze André Kuipers niet zien?”. Zijn Ruimtevaartcollege herinnert ze zich nog goed. Hij is de Nederlandse ruimtevaart-held, maar in België hebben ze hun eigen André Kuipers. Van hem zien we later in een vitrine allerlei spulletjes liggen, o.a. een schriftje met aantekeningen uit de tijd dat hij Russisch moest leren.

Filmpjes over de geschiedenis van de ruimtevaart.
Filmpjes over de geschiedenis van de ruimtevaart.
Spullen van de Belgische astronaut.
Spullen van de Belgische astronaut.

Spaceshuttle

De Space Odyssey gaat verder en we komen nu in de hal waar ook de ‘Moonwalk’ is. Nu mogen we in de spaceshuttle die hier ligt. We zien hier onder andere filmpjes over het leven aan boord van een spaceshuttle. Een stukje verderop bekijken we een filmpje over het trainingsschema van de astronauten. En ja hoor, daar aan de muur ontdekken we alsnog ‘onze’ André Kuipers.

De Space Odyssey eindigt met uitleg over de mogelijkheden die het Euro Space Center heeft om een ‘astronaut-stage’ te volgen. Hiervoor is een speciaal programma ontwikkeld voor kinderen van 8 t/m 20 jaar.

In deze capsule zien we hoe het leven aan boord is.
In deze capsule zien we hoe het leven aan boord is.
Een spaceshuttle op ware grootte.
Een spaceshuttle op ware grootte.
Een van de simulatoren.
Een van de simulatoren.

Outdoor game ‘Space Heroes’

Mijn hoofd zit inmiddels aardig vol met informatie, maar M. en C. krijgen er geen genoeg van. “Gaan we nu met die tablet naar buiten?” klinkt het. Ze bedoelen outdoor game ‘Space Heroes’. Dat doen we. Op de tablet maken we een team aan en kiezen we alle vier een personage. Hiermee gaan we buiten aan de slag in drie verschillende zones rondom het Euro Space Center.

De ‘Space Heroes’ nemen ons mee op expeditie. We moeten spelletjes spelen op de tablet en in elke zone is er een vraag. Het antwoord daarop is te vinden op de informatieve bordjes die er staan. Vooral C. is bloedje fanatiek. Ik haak al snel af en kijk gewoon rond wat er te zien is. M. en haar vader spellen wel hun spelletjes. Na een uur hebben we het spel uitgespeeld en is de uitslag meer dan duidelijk. “Ik heb gewonnen!” roept C. blij. “Ik had niet gedacht dat het hier zo leuk zou zijn, ik wil hier een andere keer weer heen” vertrouwt hij me toe.

We zoeken elke keer een plekje in de schaduw zodat we het beeldscherm goed kunnen zien.
We zoeken elke keer een plekje in de schaduw zodat we het beeldscherm goed kunnen zien.

Space wandeling

Ondanks het enthousiasme krijgen we ze niet warm voor de space wandeling van 6 kilometer. Bij de kassa van het Euro Space Center is een boekje te krijgen met opdrachten die je tijdens deze wandeling kan doen, dus ook die wandeling heeft een educatief karakter. Voor ons een goede reden om hier een keer terug te komen.

Restaurant en speeltuin

Al die nieuwe dingen leren maakt hongerig. Wij eten tussen de middag in het restaurant. Ze serveren er diverse schotels met pasta of patat.

Bij het restaurant, voor de ingang van hetEuro Space Center, is een speeltuin. We komen er niet eens aan toe om daar uitgebreid te spelen. Maar mocht je tijd over hebben, dan is het een prima plek om je kinderen uit te laten razen en zelf met een drankje op het terras te zitten.

Praktische informatie

De Moonwalk, het Planetarium en de Space Odyssey hebben beperkte capaciteit. Zorg dus dat je er op tijd bent (lees: als het Euro Space Center open gaat). De Moonwalk is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar en er geldt een maximum gewicht van 100 kg. Tijdens de Space Odyssey kom je meerdere trappen tegen, dat is niet handig met een buggy. Sowieso raden we je aan om hier niet met peuters en kleuters heen te gaan. Voor hen is het nog wat te hoog gegrepen en ook het groepstempo tijdens de Space Odessey is met hen niet handig. Onze inschatting is dat het Euro Space Center vooral geschikt is voor kinderen vanaf circa 8 jaar.

Handig: alle informatieborden en audioguides zijn er ook in het (Vlaams) Nederlands. Als je alle activiteiten (binnen en buiten) van het Euro Space Center wilt doen, dan kun je hier gerust een dag voor uit trekken.

Entreetickets en openingstijden

Een entreeticket waar alle onderdelen bij inbegrepen zijn kost voor kinderen 17 euro en voor volwassenen 20 euro (prijspeil 2018). Het is ook mogelijk om alleen de Space Odyssey te doen of deze te combineren met één andere activiteit. Euro Space Center is meestal van 10 tot 16 uur geopend, maar op sommige dagen kun je er al vanaf 9.30 uur terecht. Check altijd de actuele entreeprijzen en openingstijden op de website van het Euro Space Center.

Ligging Euro Space Center in Transinne

Ben jij al eens bij het Euro Space Center in Transinne geweest?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in de Ardennen te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de regio Belgisch Luxemburg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.