Gamestate Utrecht: amusement voor het hele gezin of makkelijk vermaak?

0
813

Onlangs bezocht Suzanne Gamestate Utrecht. Een speelhal vol met Arcadespellen voor jong en oud, waar je tickets kan verdienen voor prijzen. Is Gamestate alleen een walhalla voor gamefanaten, is het gericht op amusement voor het hele gezin of makkelijk vermaak? Lees onze ervaring in dit blog.

Gamestate, amusement voor het hele gezin of makkelijk vermaak?

Gamestate, ik had er nog nooit van gehoord. Op de website lees ik dat Gamestate een gamecenter is waar jong en oud zich kan amuseren. Een fenomeen dat is overgewaaid uit Amerika en dat in Nederland flink in opmars is. Het concept ‘play en win’ is ook hier inmiddels een groot succes.

In mijn omgeving hoor ik kritische opmerkingen: “Makkelijk vermaak, je gooit geld in een automaat en speelt je spel” en “Mijn zoon kreeg al een hyperfocus bij zo’n grijpmachine, hij verliest zich er volledig in, als ik dan hoor over zo’n Gamestate dan ben ik bang voor de aantrekkingskracht.”

Het maakt me nieuwsgierig. Mijn jongens zijn gek op gamen, maar dan vooral op de Wii en Nintendo DS. Op de kermis besteden ze hun geld liever aan snelheid en spookhuizen, dan aan speel- en grijpautomaten. Op de website van Gamestate lees ik dat er ook actief vermaak is, met spellen zoals airhockey of 4D-spellen.

We gaan het zelf ervaren en beoordelen.

Gamestate Utrecht: grootste Arcadehal van de Benelux

Gamestate Utrecht is de grootste arcadehal van de Benelux. Het zit in de binnenstad en als je het niet zou weten, dan zie je aan de buitenkant niet dat er een grote speel- en amusementshal aanwezig is. Eenmaal binnen schreeuwen de automaten ons toe. Felle kleuren, flitslichten, aantrekkelijke spelgeluiden. Het ziet er werkelijk fantastisch uit. Ze weten wel hoe ze het aantrekkelijk moeten maken voor de bezoekers.

Supergaaf: Mario Kart op de racesimulator!

Thuis wordt geregeld Mario Kart gespeeld. Daarom lopen we als eerste naar de racesimulators. Er zijn verschillende spellen, geschikt voor diverse leeftijden, van moto GP tot Mario Kart. Maar Mario Kart werk als een magneet op onze jongens. Ze nemen snel plaats achter het stuur van de simulator om een race tegen elkaar te spelen. Onze jongste (1.35 meter) heeft wat moeite om bij de pedalen te komen, zelfs als de stoel maximaal naar voren staat. Maar na een eerste race maakt dat niets meer uit: behendig en probleemloos verslaat de jongste zijn grote broer.

Ik zie ze allebei enorm genieten. Met een smile van oor tot oor racen ze tegen elkaar. De simulator met echt stuur en pedalen is ontzettend leuk en super aantrekkelijk. Uiteindelijk racen ze wel drie keer tegen elkaar. Dit is leuk. Met dit spel verdien je niks. Het is gewoon pure vermaak.

PacMan: “Tikkertje in een doolhof met spookjes”

Behalve de racesimulators staan er talloze grote computerspellen in de hal. We proberen PacMan uit. Het spel van vroeger in een nieuw jasje en levensgroot. Je speelt hier tegen de spookjes én elkaar. “Hahaha, dit is net tikkertje in een doolhof met spookjes!” roept de jongste enthousiast uit.

Behalve PacMan zijn er ook levensgrote versies van bekende online spellen zoals Crossy Road, Candy Crush en Donky Kong. En moderne games als Angry Birds en Flappy Birds zijn zelfs in een grote 4D cabine te spelen. We slaan ze allemaal over, ook al ziet het er leuk uit. Onze jongens kennen de meeste spellen niet en vinden de racesimulator en actieve spellen veel leuker.

PacMan: "Tikkertje in een doolhof met spookjes"
PacMan: “Tikkertje in een doolhof met spookjes”

Een gokje wagen om punten te winnen

In de hal staan diverse automaten die we kennen van de kermis, zoals muntenschuifautomaten en grijpmachines. De schuifbakken met munten staan vooraan. Al snel scoort onze oudste een lading munten en wat kaarten uit de automaat. Er staan emmertjes om ze in te doen, maar verder hebben we geen idee wat je hiermee kunt. Niet veel later zien we een Pink Panther automaat die een enorme lange sliert tickets uit spuugt.

Er staan nog meer automaten waarmee je tickets kan verdienen. Tegen betaling van 69 cent wagen we een gok. Onze oudste scoort direct 32 tickets. Na twee keer is de lol eraf en loopt hij weg. Ook de muntenschuifautomaten zijn inmiddels vergeten. Ik ben daar wel blij mee, want eigenlijk zijn dit gewoon pure gokautomaten. Er komt alleen geen geld uit.

Een grijpmachine zoals we die kennen van de kermis.
Muntschuifautomaten zijn wel erg verslavend.
Muntschuifautomaten zijn wel erg verslavend.

Punten verzamelen met tickets en munten

Ondertussen heb ik bij de balie navraag gedaan hoe de tickets en munten werken. Het blijkt dat je de gewonnen tickets in een ticketmachine moet inleveren. De verdiende tickets worden bijgeschreven op je pas en daarna in de machine versnipperd. Mijn oudste vindt dit maar raar. “Waarom vernietigen ze die tickets, terwijl je ze opnieuw kan gebruiken?” vraagt hij zich af.

De gewonnen muntjes en kaartjes uit de schuifbakken moeten we bij een ander automaat inleveren. Ook deze worden als punten bijgeschreven op je speelkaart. Aan het eind kunnen de punten verzilverd worden. Net als op de kermis kun je prijzen uitzoeken bij de kassa.

Bij de balie kun je de punten inwisselen voor prijzen.
Bij de balie kun je de punten inwisselen voor prijzen.

Tickets winnen met actieve spellen

In de hal staan tal van actieve spellen. De jongens beginnen met airhockey. Maar omdat ze dat spel al kennen is één keertje genoeg. De balspellen vinden ze leuker en ook de Kop van Jut proberen ze uit. Deze spellen kennen ze van de kermis en ook hier zijn tickets te winnen. De jongste doet het goed en heeft in korte tijd een paar honderd tickets verzameld. Die vol enthousiasme direct weer worden ingeleverd in de ticketmachine. Er staan ook flipperkasten achterin de hal. Die slaan we over.

Eén van de actieve spellen waarmee je tickets kunt winnen.
Eén van de actieve spellen waarmee je tickets kunt winnen.
Ballen gooien en scoren maar!
Ballen gooien en scoren maar!

Klaar? Dan gaan we punten verzilveren

Na 1,5 uur is het klaar. De speelkaarten (met in totaal 30 euro) zijn allemaal leeg. We vertellen niet dat ze opnieuw opgeladen kunnen worden. Op = op en voor de verdiende punten mogen ze allebei een prijs uitzoeken bij de balie achterin de hal. Voor de echte mooie prijzen moet je heel wat punten verdienen, maar voor onze jongens is een zak knikkers en een pak speelgoedvliegtuigjes genoeg.

Tips en weetjes vooraf over Gamestate.

Je vindt Gamestate in Kerkrade, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Check de site voor meer informatie. Gamestate is dagelijks geopend vanaf 12 uur.

Bij Gamestate kun je geen eten en drinken kopen en nuttigen. Hou daar rekening mee tijdens je bezoek.

Je bepaalt zelf hoeveel geld je uitgeeft. Bepaal vooraf hoeveel saldo je op de kaart zet en geef elk kind een eigen kaart. Dan kunnen ze zelf bepalen wat ze uitgeven en voor welk spel. Ook de verdiende punten kunnen ze dan zelf op hun eigen kaart zetten. Er zijn al spellen vanaf zo’n 70 cent per keer.

De spellen kunnen verslavend werken. Het kan daarom handig zijn om vooraf duidelijk af te spreken dat op ook echt op is.

Kinderen die gevoelig zijn voor prikkels (vooral visueel) kunnen last krijgen van overprikkeling door de veelheid aan lichten en kleuren. Hou daar rekening mee.

Ligging van Gamestate Utrecht

Je vindt Gamestate Utrecht midden in de binnenstad:

Meer lezen

Combineer je bezoek aan Gamestate Utrecht met een ander leuk uitje in Utrecht. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Gamestate. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.