Boswachterspad Vennenroute: wandelen met kinderen op de Strabrechtse Heide bij Heeze

0
742

De heide heeft een grote aantrekkingskracht op mensen. Boswachterspad Vennenroute gaat dwars over de Strabrechtse heide. Blogger Annemiek treedt met haar gezin in de voetsporen van de boswachter en ervaart de kwetsbaarheid van deze prachtige begroeiing.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips.

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Boswachterspaden van Staatsbosbeheer

Het is hartje zomer, augustus 2018, en het is al wekenlang zonnig en droog. Dat weerhoudt ons er niet van om eropuit trekken en nieuwe plekken te ontdekken. We horen van de Boswachterspaden van Staatsbosbeheer en zijn nieuwsgierig.Staatsbosbeheer heeft de eigen boswachters gevraagd de mooiste routes te selecteren in het gebied dat ze beheren en zo zijn de Boswachterspaden ontstaan. Sommige paden zijn nieuw, soms betreft het bestaande paden. Inmiddels zijn er ruim 40 paden beschreven die verspreid liggen over alle provincies.

Omdat we vlakbij ‘Logeren bij de Boswachter’ in het Leenderbos, kunnen we kiezen uit twee verschillende paden. De keuze valt op Boswachterspad Vennenroute die start bij Natuurpoort De Plaetse nabij Heeze, Noord-Brabant.

Startpunt: Natuurpoort de Plaetse in Heeze

In de provincie Noord-Brabant vind je 29 Natuurpoorten: dit zijn startpunten van waaruit je heerlijk kunt wandelen of fietsen. De poorten zijn herkenbaar door de grote, metalen sleutel. Naast een ruime parkeerplaats is er een informatiebord met daarop informatie over de routes en de omgeving. Vaak is er vlakbij een café of terras te vinden om na afloop na te genieten van je wandeling of fietstocht.

Wij zien de grote sleutel al van een afstandje en parkeren in de schaduw. Ook zien we het grote informatiebord waar we de route op zoeken. Vooraf hebben we via de website van Staatsbosbeheer de route al als pdf gedownload maar het is leuk om met de kinderen samen op het bord te kijken. We zien nog een kleiner bordje met een QR-code die ook verwijst naar de route. Genoeg manieren dus om op het goede pad te blijven.

Natuurpoort de Plaetse geeft toegang tot de Strabrechtse Heide,het grootste aaneengesloten heidegebied van Noord-Brabant, gelegen ten zuidoosten van Eindhoven.In de pdf-download zien we wat deze route zo bijzonder maakt: een lijstje van highlights maakt ons alert op wat kunnen tegenkomen: een oude bluskuil, een groep Schotse hooglanders en de verschillende soorten begroeiing zoals de struik- en dopheide, gagel en jeneverbes.

Boswachterspad Vennenroute

“Vijf kilometer, mam, dat valt best wel mee”, zegt mijn zoon F. enigszins opgelucht aangezien de temperatuur al wat oploopt. Dochter L. vult aan dat we de paarse bordjes moeten volgen. “En we lopen ook vooral door het paarse stuk, dat is toevallig!”. Samen kijken we naar de kaartlegenda en zien dat het paarse stuk duidt op de heide, die ook paars kleurt als deze in bloei staat. We duimen dat we stukjes paars zullen zien, gezien de droogte van de afgelopen weken.

Een wegwijzer stuurt ons de goede richting op en we lopen langs het Heidecafé en het vlinderpad richting hei. We zien een schaapskooi en de bordjes verraden dat er hier van alles te doen is. Al snel gaat de bewegwijzering over in korte paaltjes met dezelfde paarse bordjes. Maar voordat we daar aankomen loggen we eerst een ‘earthcache’. Liefhebbers van geocaching weten vast wel wat dat is.

De Vennenroute staat duidelijk aangegeven met paarse bordjes
De Vennenroute staat duidelijk aangegeven met paarse bordjes
Informatiebord Strabrechtse Heide
Op diverse plaatsen op de wandelroute kom je dit bord tegen
Boswachterspad Vennenroute
Wij lopen de paarse route: eenvoudig maar prachtig.
Boswachterspad Vennenroute
Wie dat wil, kan de route middels een QR-code downloaden
Wandelen over een vlonderpad bij de Strabrechtse Heide
Bij de start van de wandeling kun je een stukje over een vlonderpad wandelen
de grondwatermeter bij de Strabrechtse heide
Liefhebbers van geocaching kunnen een earthcache loggen bij de grondwatermeter

Wandelen met kinderen op de Strabrechtse Heide

Eenmaal bij de heide aangekomen hebben we een weids uitzicht over het natuurgebied. De zon staat hoog aan de hemel en schijnt fel. We wandelen over een zandpad dat parallel loopt aan een fietspad. Regelmatig komt een groepje fietsers langs. Stiekem benijd ik ze wel. Door het fietsen voel je wat wind en dat is met dit warme weer best aangenaam.

We laten ons niet kennen en lopen lekker door. Totdat we rechts een flinke boom zien die ons lijkt te roepen: “Klim in mij!” De kinderen lijken het ook te horen en zitten er al in voordat we er erg in hebben. We nemen een momentje pauze en pakken wat schaduw. Maar dan beseffen we dat we nog geen kilometer onderweg zijn en dus halen we onze aapjes uit de boom en lopen verder over het zandpad.

Boswachterspad Vennenroute
De heide is kwetsbaar, dus blijf vooral op de paden lopen
Strabrechtse Heide Boswachterspad Vennenroute
Onderweg zijn weinig schaduwplaatsen en met een beetje pech zijn ze net bezet…

Genieten van de (overwegend) paarse heide

De route is eenvoudig: drie maal rechts en dan zijn we weer bij de parkeerplaats. Een groot deel van het pad loopt langs een fietspad, wat maakt dat we geregeld fietsers tegenkomen. Eigenlijk wel jammer, aangezien we in de algemene beschrijving over de Boswachterspaden de indruk kregen dat we op onontdekte plekken zouden komen en zelfs van het pad af zouden gaan. Dat geldt helaas niet voor deze route.

Het uitzicht daarentegen maakt veel goed. Ondanks het overwegend vlakke terrein kunnen we ver kijken. Het kleurenpalet is prachtig en gevarieerd. Naast de dop- en struikheide, zoals wordt benoemd op de download, zien we gele grassen, groene bomen, blauwe lucht en witte sluierwolken. De vennen waar Boswachterspad Vennenroute haar naam aan dankt staan helaas droog en ontsnappen aan onze aandacht.Al wandelend gaat onze blik van links naar rechts, we horen vogels en zien een ruiter te paard. Af en toe zoemt er iets voorbij. Zo lopen we in stilte genietend verder.

Genieten van het uitzicht op de Strabrechtse Heide
Genieten van het uitzicht op de Strabrechtse Heide
Boswachterspad Vennenroute
Een prachtige mix van blauw, wit, groen en paars

Kwetsbaarheid van het heidegebied

Zoals al eerder gezegd is het al wekenlang warm en droog en dat heeft de heide geen goed gedaan. Gelukkig zien we grote stukken paarse heide maar helaas is ook zichtbaar hoe kwetsbaar de hei is. Veel stukken zijn bruin of grijs en er is zelfs een heel stuk afgebrand. Het ligt er wat verloren bij. Een eenzame zwarte boom staat in het midden en dat geeft een wat trieste aanblik. De kinderen zijn zichtbaar onder de indruk.

De heide heeft het zwaar gehad in de zomer van 2018.
De heide heeft het zwaar gehad in de zomer van 2018. Sommige delen zijn zelfs afgebrand, zo triest om te zien.
Strabrechtse Heide
Gelukkig zijn er ook nog stukken waar de paarse kleur probeert te overheersen
Strabrechtse Heide
De droogte heeft ook invloed gehad op de grassen, die er al geel en dor uit zien.

Eindelijk schaduw in zicht

Voordat we de laatste keer rechts afslaan, zien we links en rechts meer bomen staan. Nog steeds lopen we op het zandpad met links van ons het verharde fietspad. De warmte vertraagt ons tempo en de kinderen beginnen wat te mopperen. Zodra we tussen de bomen lopen, merkt L. op dat ze hier vorig jaar met scoutingkamp is geweest. Ze herkent de kruising en weet ons te vertellen dat we bijna bij de auto zijn.

Het pad slaat af en we verlaten het fietspad. Nu hebben we het pad voor ons alleen. Naast bomen zien we overal bramenstruiken en jeneverbessen staan. Jammer dat de bramen nog niet rijp zijn, anders hadden we ze zeker geplukt. Op de een of andere manier loopt het tempo van de kinderen vanzelf weer op en voor we het weten zijn we terug bij Natuurpoort De Plaetse.

Het Boswachterspad Vennenroute biedt over het grootste deel van de route geen schaduw.
Het Boswachterspad Vennenroute biedt over het grootste deel van de route geen schaduw. Dat maakt het op een warme dag nog best een pittige wandeling!
In het bos groeien bramen en jeneverbessen
In het bos groeien bramen en jeneverbessen
Schaduwrijke deel van Boswachterspad Vennenroute
De kinderen zijn blij dat ze in de schaduw kunnen lopen

Heidecafé de Strabrechtse Heide

In plaats van in de auto te stappen, genieten we na afloop van de wandeling van de schaduw op het terras van Heidecafé de Strabrechtse Heide. Er zijn meer mensen op dit idee gekomen en het terras zit behoorlijk vol. Je kunt er tosti’s, ijs en pannenkoeken bestellen maar wij houden het alleen op een koel drankje.

Op dinsdag t/m vrijdag werken cliënten van Kempenhaeghe, een expertisecentrum op het gebied van epilepsie, slaapproblemen en neurowetenschappen in en rond het heidecafé. In het weekend is het heidecafé ook open, maar wordt dan door anderen gerund. Op maandag en dinsdag is het vaak gesloten. Actuele openingstijden vind je op de website van het Heidecafé.

Vanaf hier worden diverse activiteiten aangeboden, ook speciaal voor kinderen. Bij ons vertrek werden we al zwaaiend welkom geheten door een kabouter die ons de weg wijst naar het Kabouterpad.Meer informatie hierover vind je op de websiteen op de site van Staatsbosbeheer.

Na afloop is het goed toeven bij Heidecafé De Strabrechtse Heide
Na afloop is het goed toeven bij Heidecafé De Strabrechtse Heide
Het kabouterpad start bij het Heidecafé
Korte beentje kunnen kiezen voor het kabouterpad dat start bij het Heidecafé
Bij Natuurpoort De Plaetse worden verschillende educatieve programma's voor kinderen aangeboden
Bij Natuurpoort De Plaetse worden verschillende educatieve programma’s voor kinderen aangeboden

Ligging

Wat je nog meer wil weten over Boswachterspad Vennenroute

De Vennenroute is in totaal 5 kilometer lang en wordt duidelijk aangegeven met paarse bordjes. Hij gaat voornamelijk over zandpaden en is daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Je kunt op het fietspad lopen, maar dat betekent dat je regelmatig aan de kant moet voor fietsers. Onderweg is weinig schaduw maar zijn wel voldoende mogelijkheden om uit te rusten op een bankje. De laatste kilometer biedt meer schaduw, maar hier is geen asfalt.

Parkeren kan bij Natuurpoort De Plaetse, adres: De Plaetse 71A in Heeze, Noord-Brabant.

Boswachterspad Vennenroute kun je downloaden op de site van Staatsbosbeheer. De download attendeert je op de verschillende highlights die deze route zo bijzonder maken.

Nieuwsgierig geworden naar de andere Boswachterpaden van Staatsbosbeheer? Op de website lees je welke routes er zijn en vind je meer achtergrondinformatie over de natuurgebieden.

Meer lezen

Op zoek naar meer mooie wandelroutes die geschikt zijn voor kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Bewaar op Pinterest!

Boswachterspad Vennenroute (5 km) op de Strabrechtse HeideDit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Staatsbosbeheer. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.