Met het openbaar vervoer reizen zonder OV-chipkaart? Dat kan zeker. Saskia test deze keer de app Tranzer.
Met het openbaar vervoer reizen zonder OV-chipkaart
Sinds de invoering van de OV-chipkaart is het reizen met het openbaar vervoer voor incidentele reizigers er niet makkelijker op geworden. Diegenen die vaak gebruik maken van bus, tram en/of trein hebben een OV-chipkaart. Kies je alleen voor de trein dan biedt de app van de NS zelf uitkomst. Maar wat als je bus en trein wilt combineren? Dan is het een stuk lastiger om met het openbaar vervoer te reizen zonder OV-chipkaart.
Ik hoor de frequente reiziger denken: “Maar waarom kopen die incidentele reizigers geen OV-chipkaart? Met KidsVrij erop reizen kinderen t/m 11 jaar dan zelfs gratis met de trein!”
Maar ik ken ook de antwoorden van de incidentele reizigers: “Waarom voor vier of vijf gezinsleden 7,50 euro betalen voor een OV-chipkaart die we maar 1x per jaar gebruiken? Zeker als er op de kaarten een minimum saldo moet staan om überhaupt te kunnen reizen.”
Voor die incidentele reizigers is er nu een oplossing in de vorm van een app: Tranzer.
Ik vind het belangrijk dat kinderen niet alleen met de auto van A naar B worden gebracht, maar ook leren dat er openbaar vervoer is en ervaren hoe dat werkt. Daarom gaan we uitzoeken hoe Tranzer werkt, of het ons lukt om ermee te reizen en of we deze app kunnen aanraden aan de incidentele openbaar vervoer reiziger.
Wat zijn de mogelijkheden van de app Tranzer?
Op de homepage van Tranzer staat meteen wat ik kan doen met de app: “Zoek, boek en reis met je ticket vanuit de Tranzer app. Met Tranzer koop je in-app tickets voor het openbaar vervoer of bestel je makkelijk een taxi.”
Met de app van Tranzer is het mogelijk om in één keer kaartjes te kopen voor de hele openbaar vervoer reis. Tenminste, mits je met een van onderstaande vervoerders reist (stand van zaken augustus 2018):
- Alle nationale treinen in Nederland
- Alle internationale treinen in Europa
- Alle Connexxion, Breng en Bravo/Hermes bussen
- GVB bussen en trams (exclusief nachtbus)
- RET bussen en trams (inclusief BOB-bus)
- Alle EBS bussen
- Diverse taxidiensten
Niet in metro en met Arriva en Keolis
In dit lijstje ontbreekt de metro. Het blijkt dat de app niet bij de metro werkt omdat de poortjes niet te openen zijn met de barcode die in de app staat. Tja, dan wordt reizen lastig.
Ook Arriva en Keolis (voorheen: Syntus) staan er niet bij. Dat deze bedrijven niet meedoen is erg jammer, zeker als je zoals wij in het oosten van het land woont.
Ik vraag via Twitter aan Arriva waarom ze niet meedoen en daarbij wordt aangegeven dat ze hiervoor een eigen app hebben. Jammer, want als reiziger zonder ov-chipkaart ben je dus gedwongen om met verschillende apps te werken. Het zou erg handig zijn als deze bedrijven zich ook aansluiten bij Tranzer.
Hoe werkt Tranzer?
Ik download de app en deze is meteen te gebruiken op mijn telefoon. Ik speel er wat mee om de mogelijkheden te ontdekken. Zo zie ik dat het meteen een routeplanner is. Naast de mogelijkheden met trein, bus en tram wordt ook de optie van een taxi meegenomen.
In dit filmpje laat ik zien hoe eenvoudig het is om een reis te regelen met Tranzer en zonder OV-chipkaart te gebruiken met het openbaar vervoer te reizen:
Onze ervaring met Tranzer
Het kopen van onze openbaar vervoer kaartjes gaat heel makkelijk. Ik koop twee enkeltjes voor mij en één Railrunner voor mijn zoon. Een Railrunner is namelijk de hele dag geldig en dus bruikbaar voor de heen- en terugreis.
Betalen kan ik via iDeal of met creditcard doen. Helaas wordt mijn Amex-creditcard niet geaccepteerd, dus betaal ik via iDeal.
Op het station open ik eenvoudig het poortje met de barcode. Nu is het wachten totdat we controle krijgen in de trein. De conducteur ziet deze app voor het eerst maar scant zonder problemen de barcode.
Ik reis deze keer samen met mijn zoon en wat hij erg leuk vindt, is dat we op de kaart in de app precies kunnen zien waar we zijn. Meerdere keren moet ik mijn telefoon erbij pakken.
Vinden we reizen met kaartjes via de app van Tranzer een aanrader? Ja, voor incidentele reizigers die meerdere vormen van openbaar vervoer willen combineren is dit een uitkomst. Tranzer werkt heel makkelijk. We adviseren wel om vooraf te kijken of je geen metro of bussen en/of treinen van Arriva en Keolis nodig hebt.
Belangrijk om te weten
Tranzer is nog in ontwikkeling. De bedoeling is dat meer vervoersbedrijven zich erbij aan gaan sluiten zodat het steeds makkelijker wordt om Tranzer te gebruiken. Daarnaast zie ik op de website van Tranzer dat ze ook in andere Europese landen actief zijn. Dat lijkt me ontzettend handig tijdens de vakantie. Deze functionaliteit gaan we zeker een keer proberen.
Tranzer richt zich echt op de incidentele reiziger. Het is daarom niet mogelijk om gebruik te maken van kortingen zoals de NS die kent voor de daluren (mits je een Voordeelurenkaart hebt) of van gratis reizen met kinderen (met KidsVrij). Voor dit soort voordeel heb je echt een OV-chipkaart nodig.
Treinkaartjes in de Tranzer-app zijn de hele dag geldig. Bij bus- en tramkaartjes moet je opletten, deze zijn geldig voor een rit of een uur. Dit verschilt per vervoerder. Druk in de app even op de ‘i’ om de exacte voorwaarden te checken.
Tranzer rekent servicekosten voor de kaartjes die je koopt. Dit bedrag is zichtbaar voordat je gaat betalen. Ik betaalde hiervoor ongeveer 1,5 euro.
Meer lezen
Op zoek naar meer tips voor reizen met het openbaar vervoer? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Met kinderen met de trein, hoe werkt dat?
- Interrail met kinderen: dit zijn de kosten
- Direct naar alle blogs met tips voor onderweg
- Direct naar alle blogs met tips voor treinreizen
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Tranzer. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.