De leukste kinderactiviteiten in Karinthië
Het is niet onze eerste vakantie in Karinthië. Toch zijn we nooit verder gekomen dan het zuiden van de deelstaat. Maar Karinthië is groter en er is meer te ontdekken. Ook uitjes die misschien minder voor de hand liggen, zijn op ons lijstje met leukste kinderactiviteiten in Karinthië gekomen. Ik vertel je waarom ze toch de moeite waard zijn om te bezoeken.
Ben je op zoek naar overnachtingsadresjes in Karinthië? Bekijk dan het blog dat blogger Saskia eerder schreef over een vakantie in Karinthië met kinderen.
Gratis of met korting dankzij de Kärnten Card
Voor ik je vertel over de uitjes is het handig om wat te weten over de Kärnten Card. Met deze kaart krijg je korting of ga je zelfs gratis naar binnen bij allerlei bezienswaardigheden of kabelbanen.
De kaart kost 44 euro voor volwassenen en 23 euro voor kinderen vanaf 6 jaar. Kinderen jonger dan 6 jaar krijgen een gratis kaart bij iedere volwassene met kaart (prijspeil 2018). De kaart is geldig voor een week en in het hoogseizoen.
Het is best een grote uitgave, zo’n Kärnten Card van een week voor een gezin. Toch heb ik uitgerekend dat je de kaart er zo uit hebt. Zeker als je kinderen zoals die van mij gek zijn op ritjes met een kabelbaan. Wat ons betreft is deze kaart dus onmisbaar als je op en top wilt genieten van de kinderactiviteiten in Karinthië.
Wil je een kaart voor meer weken of voor een ander seizoen? Of wil je weten op welke uitstapjes je korting krijgt? Kijk dan op de website van Kärnten Card.
Ligging Karinthië:
Burg Hochosterwitz
Een must see in de omgeving van Feldkirchen in Kärnten. Burg Hochosterwitz staat boven op een berg. Van verre zien we hem al staan. De burcht zelf is van 860 jaar na Christus. In 1571 werd hij omgebouwd in zijn huidige vorm. Via een pad rondom de berg moeten we door 14 poorten naar de top van de burcht op 150 meter hoogte lopen.
Iedere poort heeft zijn eigen verhaal. Wat me opvalt, is dat het uitzicht rondom de gehele berg op ieder punt geweldig is. Als we door alle 14 poorten gelopen zijn kunnen we uit hijgen op het binnenhof van de burcht.
We stappen het museum binnen en zien een indrukwekkende collectie van ridderuitrustingen en wapenarsenaal. Het is voor de jongens best even klimmen. En dat valt niet mee als het warm is. Toch als ze eenmaal in de wapenkamer staan, dan zijn ze onder de indruk. Dit moet een boeiende tijd geweest zijn om in zo’n burcht te leven.
Praktische informatie:
- Entreeprijs: entreeprijs voor volwassenen is 15 euro. Kinderen van 6 tot 15 jaar betalen 8 euro (prijspeil 2018). Met de Kärnten Card krijg je korting. Wil of kan je niet lopen? Neem dan de lift die steil omhoog gaat naar de burcht. Deze kost 9 euro per persoon.
- Parkeren: Parkeren kan bij de burcht maar dan moet je vroeg zijn. Dit terrein is snel vol. Onder aan de berg is voldoende gratis parkeer gelegenheid.
- Openingstijden: van 9 tot 18 uur in de periode mei t/m september.
- Adres Burg Hochosterwitz: 9314 Launsdorf, Oostenrijk.
- Toegankelijk met wandelwagen? Ja, maar dan moet je een ‘duwer’ hebben die dat ziet zitten. Of je neemt de lift.
Erlebnis Burgbau Friesach
‘Wij bouwen een burcht’, staat er aan het begin van het dorpje Friesach. En dat doen ze al sinds 2013. Maar ze bouwen niet zomaar, nee ze bouwen de burcht op de middeleeuwse manier. Dus niet met machines maar met paarden en menskracht. Met materiaal uit de natuur.
Wij gaan op bezoek bij Erlebnis Burgbau Friesach. Maar ik vind het lastig om aan de jongens uit te leggen wat het is. Mijn oudste roept vanaf de achterbank dat hij het vast en zeker doodsaai vindt en of hij in de auto mag blijven zitten. Nou nee, dat doen we dus niet. We parkeren de auto op het gratis terrein bij de burcht.
Mijn jongste zoon rent enthousiast naar de entree. Mijn oudste zoon loopt met het gezicht van een verveelde tiener in het kwadraat achter mij aan. Tot hij de speeltuin ziet bij de entree. Vijf tellen later staat hij lachend op de evenwichtsbalk. Met een gerust hart haal ik entreebewijzen.
Meerdere malen per dag worden er rondleidingen gegeven door burcht Siegfriedstein. We verzamelen met een groep mensen bij de gids. De gidsen zijn net zo enthousiast als de medewerkers van het dorpje.
Om de burcht is zelfs een klein dorpje gebouwd bestaande uit een smid, een timmerman, een steengroeve en een rietvlechter. Met zijn allen zorgen ze voor hout, steen, spijkers en gereedschap om de burcht te kunnen bouwen.
Het is de bedoeling dat er uiteindelijk echt mensen in de burcht komen wonen maar de vraag is wanneer de burcht af is. En dat is juist het ding, het gaat niet om het eindresultaat, het gaat vooral om het proces. Het proces van met elkaar bouwen op een middeleeuwse manier.
Bijzonder om zoveel mensen met passie aan een project te zien werken. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur. Dat vinden de jongens best lang. Zeker omdat ze regelmatig moeten wachten tot ik kan vertalen voor hen. Maar de ambachten vinden ze interessant om te zien. En als de natuurlijke grasmaaiers (de geiten) geaaid mogen worden is het al snel goed.
Praktische informatie:
- Entreeprijs: familiekaart voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 23 euro (prijspeil 2018). Kinderen tot 6 jaar gaan gratis naar binnen. Met je Kärnten Card krijg je korting op de entree prijs.
- Parkeren: parkeren is gratis rondom het terrein.
- Openingstijden: de burcht is alleen te bezoeken met een rondleiding. Deze zijn om 11, 13.30 en 15 uur in juli en augustus. Bij onweer, storm of hevige regen is de burcht gesloten
- Adres Burgbaustelle Friesach: Sankt Veiter Straße 30, 9360 Friesach, Oostenrijk.
- Toegankelijk met wandelwagen? Nee, het pad door langs de burcht is alleen geschikt voor wandelaars.
Schokolade Erlebnis- und Schaumanufaktur, de Craigher Chocolade Belevenis
In het schilderachtige plaatsje Friesach in Karinthië, parkeren we midden in het centrum. Het centrum, dat wil zeggen een straatje met rondom gebouwen, winkels en veel burchten en kastelen. Het ziet er enorm idyllisch uit. Bij café Craigher kunnen we heerlijke koffie krijgen. Maar dat niet alleen, het is ook een chocolade fabrikant.
Naast de winkel zit de ingang naar de Craigher Chocolade Belevenis. In de winkel halen we kaartjes. We krijgen een boekje voor de tour mee met daarin de route door het museum. We mogen helaas geen foto’s maken dus een laatste foto van de ingang delen we met jullie en de rest moet je dan maar persoonlijk gaan ontdekken.
Wat ik je wel kan vertellen is dat de tour goed in elkaar zit. Leuk is voor de kinderen. En lekker voor iedereen die van chocolade houdt. Wat me vooral bij blijft is de slogan van de Craigher familie: ‘Finden Sie Ihr Glück’. Ook zij weten dat chocola gelukkig maakt.
Praktische informatie:
- Entreeprijs: 14,90 euro voor volwassenen en 9,90 euro voor kinderen van 5 tot 12 jaar (prijspeil 2018).
- Parkeren: parkeren kan gratis op de Hauptplatz in Friesach.
- Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 9 tot 17 uur, zondag van 10 tot 17 uur.
- Adres Craigher chocolat: Hauptplatz 3, 9360 Friesach, Oostenrijk.
- Toegankelijk met wandelwagen? Ja, dat kan wel. Maar ik vraag me af of jonge kinderen er iets aan hebben.
Wachsstuben Cafe, het bijenwas museum
“Een bijenwas museum, wat gaan we daar doen?” Ik weet het eigenlijk ook niet zo goed als de jongens me dit vragen. Het is al een zoektocht op zich om het te vinden. Ook dit museum ligt in Friesach. Het is een klein museum dat hoort bij het Wachsstuben Café.
Als we aankomen blijkt dat je eigenlijk een afspraak moet maken voor een rondleiding. Maar de eigenaar begrijpt dat we hier niet elke dag zijn en neemt ons toch mee het museum door. Het is echt heel klein maar met zoveel zorg vorm gegeven en de meneer vertelt vol passie over het belang van bijen.
De opzet van het museum is gebaseerd op bijen. De bij is zo belangrijk geweest voor de geschiedenis van Oostenrijk en is dat nog.
Een deel van het museum is gewijd aan kaarsenmakerij van bijenwas en het andere deel aan het maken van lebkuchen. Bij ons in Nederland niet zo bekend. Misschien weleens gezien op een kerstmarkt, je-weet-wel, die koeken in de vorm van een hart. De smaak doet het meeste denken aan ontbijtkoek.
Na afloop van de rondleiding nemen we in het Wachsstuben Café nog wat te drinken met een stukje zelfgebakken lebkuchen.
Mocht je dit museum willen bezoeken, bel of mail even om een afspraak te maken. De eigenaar en zijn vrouw zijn meer dan bereid om je te vertellen over hun gedeelde passie.
Praktische informatie:
- Entreeprijs: voor een familieticket van 4 personen betaal je 22 euro (prijspeil 2018).
- Parkeren: parkeren kan gratis op de Hauptplatz in Friesach.
- Openingstijden: woensdag tot en met zaterdag van 9 tot 12 uur en 14 tot 18 uur, zondag van 10 tot 17 uur. Rondleidingen in het museum zijn alleen op afspraak. Bel 0043676/4743411 of mail naar isabella.marx@wachsstube-friesach.at
- Adres Wachsstuben Cafe: Fürstenhofplatz 1, 9360 Friesach, Oostenrijk.
- Toegankelijk met wandelwagen? Nee, je moet door diverse smalle deurtjes en trappetjes om het museum te bereiken.
Harrer Museum
Heinrich Harrer, de man die tijdens zijn 7 jaren in Tibet bevriend raakte met de Dalai Lama, is inmiddels overleden maar heeft wel zijn eigen museum. In dit museum vind je veel persoonlijke items van Heinrich uit zijn Tibet tijd, maar ook van andere gebeurtenissen in zijn leven.
Wij hebben zelf recent de film ‘Seven years in Tibet’ gekeken en kennen het verhaal. Maar de kinderen kennen het helemaal niet. Dit museum staat op mijn lijstje om te bezoeken maar ik pieker me suf hoe ik dit uitleg aan de kinderen. Wie is de Dalai Lama en wat doet hij in Oostenrijk.
Ik doe mijn best met een filmpje over de Dalai Lama op YouTube maar of het echt beklijft? Ik eindig mijn betoog met dat de Dalai Lama altijd het goede in de mens probeert te zien.
Als we in Huttenberg zijn lopen we naar het Harrer Museum. Tegenover het museum hangt tegen de rotswand een enorm doek met boeddhistische tekening. Er hangen allemaal Tibetaanse gebedsvlaggen en daar loopt een soort ijzeren wandelpad langs. Bram vraagt me of de Dalai Lama er ook is vandaag in het museum. Toch iets niet helemaal goed gegaan in de voorbereidingen.
Als we het museum binnen stappen hangt er al een serene sfeer. Ik haal de kaartjes en vraag of er specifiek iets voor kinderen is, maar dat is er niet. We beginnen aan de tentoonstelling die verdeeld is over vier etages. Vooral het Boeddhistische gedeelte met de ‘troon’ van de Dalai Lama en de mandala van zand maakt enorm veel indruk. Boris merkt op dat de Dalai Lama op alle foto’s ‘straalt’. Grappig dat hij dat opmerkt. We leggen uit dat als je altijd het goede in de mens probeert te zien dat je je dan vast altijd gelukkig voelt.
Op de bovenste etage vinden we toch iets speciaal voor kinderen. Een soort kinderhoek. Er staat een mand met briefjes over de materialen die de kinderen in de schatkist vinden. In de kist zitten allemaal Tibetaanse voorwerpen en op de briefjes de uitleg er van. En zo staat Boris alle kralen van de rozenkrans te tellen of het inderdaad wel klopt van die 108 kralen.
Na de 4e etage gaan we naar beneden en is het voor ons tijd om te gaan. De jongens zijn onder de indruk en misschien ligt het aan mij, maar ik vind ze een soort van zen als we terug rijden.
Praktische informatie:
- Entreeprijs: voor een familieticket van 4 personen betaal je 39 euro (prijspeil 2018). Je hebt dan ook gelijk entree voor de Mineralen tentoonstelling, Schaubergwerk Hüttenberg en een poppententoonstelling. Met de Kärnten Card is de entree van alle musea in Hüttenberg gratis.
- Parkeren: parkeren kan gratis op het parkeerterrein vlakbij het museum.
- Openingstijden: van mei tot en met oktober van 10 tot 17 uur.
- Adres Harrer Museum: Bahnhofstraße 12, 9375 Hüttenberg, Oostenrijk.
- Toegankelijk met wandelwagen? Nee, alle verdiepingen zijn met een trap te bereiken.
Schaubergwerk Hüttenberg
We zijn inmiddels ‘mijn’ experts. Ook in Hüttenberg hebben ze een mijn waar men erg trots op is. Met onze Kärnten Card halen we bij de kassa gratis entreekaarten. Ik weet dat er een raadselquiz voor kinderen is en dus vraag ik er om.
Leuk, alleen jammer dat je speciaal naar een hotel moet rijden om je antwoorden daar in te leveren en een presentje te krijgen. Dat ga ik ook terug geven aan het toeristenbureau. Dat moet handiger kunnen.
We gaan met de eerste tour van 11 uur mee. Maar niet voor dat we in de helmenkamer ons zelf allemaal voorzien hebben van helm en gele regenjas. Warm en veilig aangekleed lopen we achter onze gids aan met de groep.
Dit keer een mijn waar je gewoon het hele stuk zelf door heen loopt. Het treintje dat men vroeger gebruikte om materiaal uit de mijn naar buiten te voeren, dat rijdt niet meer. Verspreid door de mijn hangen bordjes voor de kinderen. Daarop staan de antwoorden die corresponderen met de vragen van de quiz.
Ik vertaal de vragen en de jongens geven antwoord. Datzelfde geldt voor alles dat de gids verteld. Hoewel ik er deze keer veel moeite voor moet doen om de beste man te kunnen volgen. Zijn dialect is zo afwijkend van het Hoogduits dat ik sommige zaken echt niet kan vertalen voor de kinderen. Maar hij vertelt wel vol passie over ‘zijn’ Schaubergwerk.
De kinderen vinden de tour wat lang en een beetje saai. Wat wel de interesse wekt is het feit dat hier veel mineralen gevonden zijn. Hüttenberg is dan ook wereldberoemd om zijn mineralen. Al speurend lopen ze verder. Stel je voor dat ze wat vinden. Eenmaal buiten besluiten we ook de mineralen tentoonstelling nog te bekijken. De kinderen houden hoop dat ze ook ooit zelf zoiets vinden.
Praktische informatie:
- Entreeprijs: voor een familieticket van 4 personen betaal je 39 euro (prijspeil 2018). Je hebt dan ook gelijk entree voor de Mineralen tentoonstelling, het Harrer Museum en een poppententoonstelling. Met de Kärnten Card is de entree van alle musea in Hüttenberg gratis.
- Parkeren: parkeren kan gratis langs de weg even voorbij het museum.
- Openingstijden: van mei tot en met oktober van 10 tot 17 uur. Rondleidingen zijn om 11, 14 en 16 uur.
- Adres Schaubergwerk: Knappenberg 32, 9376 Hüttenberg, Oostenrijk.
- Toegankelijk met wandelwagen? Nee, voor de tour door de mijn is dat niet mogelijk.
Pyramidenkogel
We zijn onderweg naar de Pyramidenkogel aan de Wörthersee. Een enorme uitkijktoren met een bijzonder uiterlijk. Maar dat niet alleen, ook het ‘interieur’ is bijzonder. Al van ver zie je de toren prominent op een berg staan. Als we er bijna zijn vertel ik de jongens dat ze naar beneden mogen met een lange glijbaan. Toen was het stil. Een glijbaan? Maar hoe dan?
Eenmaal bij de toren stappen we uit. De jongens kijken naar boven en vragen direct waar de glijbaan dan is. Ik leg uit dat dit ooit begon als een kleine uitkijktoren. In 1968 maakten ze daar een soort Euromast van, 54 meter hoog. En in 2013 is deze mooie houten uitkijktoren van 100 meter hoog gemaakt.
Midden door het houten geraamte van de toren loopt een gesloten ijzeren glijbaan. Kinderen met een lengte van 130 centimeter of groter mogen daar in. Volwassenen natuurlijk ook, maar ik bedank vriendelijk.
We kunnen met de trap naar boven, maar ook met de hypermoderne lift. We kiezen voor de laatste, niet erg sportief, maar we hebben niet veel tijd voor dit bezoek. Eenmaal boven is het uitzicht fenomenaal.
Via nog vier trappen lopen we naar het allerhoogste dek. Ik merk dat ik niet zo dicht bij de rand durf te lopen. En als ik dat de kinderen wel zie doen dan krijg ik een raar gevoel in mijn buik. Na de nodige foto’s besluiten we naar beneden te gaan.
Nu wordt het spannend voor de kinderen. Eén van ons loopt mee naar de poort en de ander gaat vast naar beneden en wacht onderaan de glijbaan om ze op te vangen. De jongens krijgen elleboog beschermers om, moeten in een matje gaan liggen en dan gaan!
Heel veel meer anders dan liggen en glijden kan niet. Je kunt niet remmen bijvoorbeeld. Ik sta onder aan de glijbaan en zie ze vertrekken via de camera. Vervolgens hoor ik een lachend ‘whoehoe’ en zie dan mijn jongste zoon verschijnen. “Dit was gaaf” aldus beide heren.
Praktische informatie:
- Entreeprijs: met de Kärnten Card is de entree gratis. Zonder Kärnten Card betaal je een familieticket voor 4 personen 33 euro (prijspeil 2018). Voor de glijbaan kopen we voor 4 euro per kind een kaartje.
- Parkeren: parkeren is gratis bij de toren.
- Openingstijden: juli en augustus is de toren dagelijks geopend van 9 – 21 uur.
- Adres Pyramidenkogel: Linden 62, 9074 Keutschach am See, Oostenrijk.
- Toegankelijk met wandelwagen? Ja, wandelwagens kunnen naar boven met de lift, maar de hoogste dekken zijn alleen via de trap te bereiken.
Adler Arena in Burg Landskron
Een roofvogelshow in een oude burcht boven op de berg. Dat willen we meemaken. Burg Landskron ligt op een berg vlakbij de Ossiachersee. We parkeren de auto op een van de parkeerterreinen en beginnen aan een tocht naar boven. We halen onze kaarten en gaan naar binnen. Op weg naar de Arena lopen we langs verschillende vogels.
In de Arena boven op de berg vertelt de presentator over het ontstaan van Adler Arena. Dat ze beginnen vanuit de vogelopvang en dat vogels verzorgt worden tot ze weer de natuur in kunnen.
Vervolgens volgt een show die eigenlijk geen show is. We kijken naar wat de vogel kan en hoe hij bijvoorbeeld zijn eten verzamelt. Prachtig om te zien maar wat vooral bijdraagt aan het totaal plaatje is de omgeving waar je in zit. Een oude burcht, boven op de berg met een geweldig uitzicht. Na de show lopen we langs de andere vogels en zo verlaten we de Adler Arena in Burg Landskron.
Praktische informatie:
- Entreeprijs: entree is 13 euro voor volwassene en 6,50 euro voor kinderen van 6 tot 14 jaar (prijspeil 2018). Met de Kärnten Card ga je gratis naar binnen. Je kunt alleen cash betalen.
- Parkeren: parkeren is gratis op het parkeerterrein.
- Openingstijden: juli en augustus is de toren dagelijks geopend van 10.30 – 18.30 uur. Shows met de vogels zijn om 10, 14.30 en 17.30 uur
- Adres Adler Arena: Schloßbergweg 30, 9523 Villach-Ossiacher See, Oostenrijk.
- Toegankelijk met wandelwagen? Ja, wandelwagens kunnen en mogen mee naar boven.
Nocky’s AlmZeit en Nocky Flitzer op de Turracher Höhe
Mijn kinderen spelen graag in speeltuinen. Hoewel het gewone klimrek en de glijbaan nog volstaan, geven ze de voorkeur aan natuurspeeltuinen. Nocky’s AlmZeit is er ook zo eentje die daar bij hoort. Nocky’s AlmZeit bevindt zich op de Turracher Höhe. Onderdeel van de Nockberge. Een bergketen in het noorden van Karinthië.
De kinderen hebben een soort knipkaartjes meegekregen voor Nocky’s AlmZeit. Nocky is het haasje van de Alm en heeft diverse speelstations hierboven. Voor de kinderen tijd en ruimte om te ontdekken en te spelen. En natuurlijk hun kaartje af te knippen. Van een muziekbrug, evenwichtsbalken tot zand en water. Nocky’s AlmZeit omvat alles dat ik van een natuurspeeltuin verwacht.
Als de kinderen uitgespeeld zijn is het tijd om terug te gaan. We kunnen kiezen of we met de gondel terug naar beneden willen of liever met de Nocky Flitzer.
De Nocky Flitzer is een lange rodelbaan die je vanaf 2000 meter hoogte naar beneden in het dal brengt. De wachtrij voor de Flitser is enorm. Allemaal mensen die op deze unieke manier naar beneden willen. Kinderen van 3 jaar mogen mee onder begeleiding van een volwassene. Vanaf 8 jaar en een lengte van minimaal 1.25 meter mogen alleen in de Nocky Flitzer.
Praktische informatie:
- Entreeprijs: Een retour waarbij je heen en terug gaat met de kabelbaan of heen met de kabelbaan en terug met de Flitser kost 13,50 euro voor volwassenen, 10 euro voor kinderen van 6 – 14 jaar en 3 euro voor kinderen van 3 – 5 jaar (prijspeil 2018). Voor de Flitser betaal je dus niet extra. Met de Kärnten Card is de kabelbaanrit gratis, voor de Flitser betaal je dan wel extra.
- Parkeren: Parkeren kan gratis op het parkeerterrein of langs de weg bij het dalstation.
- Openingstijden: van 10 tot 17 uur in juli en augustus.
- Adres: 9565 Turracher Höhe, Oostenrijk.
- Toegankelijk met wandelwagen? Nee
Mölltaler Gletscher: Erlebnis 3000 in Flattach
De Mölltaler Gletscher is een skigebied in Karinthië. Vanwege de hoogte kan er ook zomers geskied worden. Maar als wandelaar is een bezoek aan de 3000 meter hoge berg zeker de moeite waard. De Mölltaler Gletscher ligt in de buurt van Flattach. In het noordwesten van Karinthië, tegen de grens met deelstaat Salzburgerland.
Het is prachtig boven. Grillig, er ligt sneeuw en we zien de gletsjer. We lopen wat rond, langs een meer en natuurlijk willen de jongens in de sneeuw spelen. Na de nodige sneeuwballen en glijpartijen lopen we een rondje om het meer. Bij de afgrond staan allemaal van die stenen torentjes. De kinderen willen er ook één maken. Ik ga zitten op een bank en geniet van het uitzicht.
Met de gondel gaan we weer terug naar het middenstation. Buiten zien de jongens koeien en dan moet er natuurlijk even gewandeld worden. Een typisch Oostenrijks landschap. Met een bergmeer, veel gras, beekjes en rotsen. Oh ja en koeien natuurlijk. Die liggen rustig te herkauwen en je vraagt je af wie nou naar wie kijkt. Ik schiet wat idyllische plaatjes en dan gaan we echt naar beneden. In de tandradbaan naar het dalstation.
Praktische informatie:
- Entreeprijs: Aan de kosten zie je dat men hier gericht is op skiën. Hoe vroeger je de kabelbaan neemt des te meer geld je moet betalen voor je ticket. Wil je met de baan van 11 uur omhoog en dan betaal je 42 euro voor volwassenen en 21 euro voor kinderen tot 18 jaar (prijspeil 2018). Met de Kärnten Card is de rit gratis.
- Parkeren: Parkeren kan gratis op het parkeerterrein.
- Openingstijden: van 8 tot 16.30 uur.
- Adres: Mölltaler Gletscherbahnen, Talstation, Innerfragant 46, 9831 Flattach, Oostenrijk.
- Toegankelijk met wandelwagen? Nee
Gerlitzen Kanzelbahn in Annenheim
Gerlitzen is een berg van ruim 1900 meter hoog. De berg is onderdeel van het Nockgebergte en ligt in het hart van Karinthië. Vlakbij de Ossiachersee en op een kleine 45 minuten rijden van Villach.
Boven is het flink kouder. Met maar 9 graden op de thermometer is een plekje in de zon erg fijn. Tot onze grote vreugde is dit een berg waar paragliders met hun parachute de berg afrennen om vervolgens op de wind naar beneden te zweven. We zoeken een plekje in het gras en kijken hoe de ene na de andere paraglider wegzweeft. Wat een mooi gezicht.
Tijd om terug te gaan naar het middenstation. Hier is het Funpark waar veel te doen is voor kinderen. Ze kunnen trampoline springen, tuben (in een luchtband over een baan naar beneden glijden) of met de Pistenflitzer naar beneden. Dat is met een skelter over een houten parcours van de berg af racen. Vanuit de stoeltjeslift zie ik dat er achter de Pistenflitzer, tussen de bomen, ook nog een heel klimpark ligt. Voor al deze activiteiten moet je extra betalen. Maar duidelijk is dat je makkelijk een dag of dagdeel kunt vertoeven op en bij het Funpark.
Praktische informatie:
- Entreeprijs: De prijs hangt af van hoeveel banen je wilt nemen en of je ook alles met de kabelbaan doet of dat je kiest voor een deel naar beneden lopen. Gewoon met beide banen naar de top van de Gerlitzen en ook weer terug kost 21,50 euro voor volwassenen en 10,50 euro voor kinderen vanaf 6 jaar (prijspeil 2018). Met de Kärnten Card zijn de kabelbanen gratis.
- Parkeren: Parkeren kan gratis in de Annenheim parkeergarage bij het dalstation.
- Openingstijden: Kanzelbahn 9:00 – 17:00 Uhr en de Gipfelbahn 9:10 – 16:45 uur.
- Adres: Kanzelplatz 2, 9520 Annenheim, Oostenrijk.
- Toegankelijk met wandelwagen? Nee
Over de laatste 3 genoemde activiteiten kan je meer zien en lezen op het blog dat ik schreef over drie fantastische kabelbanen in Karinthië.
Wat vinden wij van de kinderactiviteiten in Karinthië?
Zoals gezegd staan er op het lijstje ook wat uitstapjes die misschien niet erg voor de hand liggen om met kinderen te bezoeken. Toch merk ik dat de interesse bij de jongens breder wordt tijdens vakanties. Ze lijken meer geïnteresseerd te raken in de omgeving en zelfs een stukje cultuur. Zolang er maar iets ingericht is voor kinderen. En dat hebben alle bovenstaande uitjes.
Welke kinderactiviteiten in Karinthië mogen absoluut niet ontbreken tijdens onze volgende vakantie in Karinthië?
Meer lezen
Op zoek naar meer kinderactiviteiten in Karinthië? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Sprookjeswandelroute in Karinthië
- Wandelen bij de Milstättersee
- Terra Mystica
- Direct naar alle blogs over Oostenrijk
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Kärnten Werbung. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze mening en ervaringen.