Wandelen in de Pyreneeën met kinderen: wandelroutes en huttentocht

7
1212

Wandelen in de Pyreneeën met kinderen kan op heel veel plekken. Blogger Fieke verbleef tijdens haar zomervakantie ruim een week in de Hautes Pyrenees en trok er met haar gezin vaak wandelend op uit in de Pyreneeën. In dit blog lees je haar routetips voor het wandelen in de Pyreneeën met kinderen én haar tips voor eenhuttentocht in de Pyreneeën met het gezin.

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie in de Franse Pyreneeën met kinderen:

De Centrale Pyreneeën in Frankrijk

De Pyreneeën liggen op de grens tussen Frankrijk en Spanje. Het is een gebergte van zo’n 430 km lang en loopt helemaal van de Golf van Biskaje naar de Middelandse zee. Zes Franse Departementen grenzen aan de Pyreneeën.

Wij verblijven tijdens onze zomervakantie 10 dagen in het Franse departement Hautes Pyrenees. Dit departement ligt iets ten westen van het midden van de Pyreneeën, de Centrale Pyreneeën. Dit berggebied wordt gekenmerkt door de verschillende keteldalen en de hoogste bergtop van de Vignemale.

De berghellingen van de Pyreneeën zijn aan de Franse kant een stuk steiler dan aan de Spaanse kant. Ook bevinden zich in de Pyreneeën veel bergmeren.

Wandelen in de Pyreneeën met kinderen is een dikke aanrader

Het bovenstaande maakt de Centrale Pyreneeën een prachtig gebied om met het gezin wandelend te ontdekken. Wij maken tijdens onze vakanties vaak wandeltochten van zowel één dag als meerdaagse tochten. Ook in de Franse Pyreneeën hebben we beide gedaan.

Je vindt hier een overzicht van de door ons gemaakte wandelingen. Beelden zeggen soms meer dan woorden waardoor ik de routes niet tot in detail heb beschreven.

Onze kinderen waren tijdens deze vakantie 12, 10 en 8 jaar oud en zijn ervaren wandelaars. Waar mogelijk heb ik alternatieve routes aangegeven voor kortere (en soms ook langere) routes.

Natuurlijk zijn er veel meer routes maar één ding weten we zeker door het wandelen van deze routes, wandelen in de Pyreneeën met kinderen is een dikke aanrader.

Wij trekken er als gezin graag wandelen op uit, bergschoenen en wandelsokken gaan dus standaard mee op vakantie.

Ééndaagse wandelroutes in de Franse Pyreneeën met kinderen

Samen met mijn gezin verblijf ik op een camping in de buurt van Argeles Gazost, centraal gelegen in de Hautes Pyrenees. Vanuit hier kunnen we makkelijk verschillende kanten op omdat we aan de voet van de Pyreneeën verblijven en niet al echt in de bergen zitten.

Wandeling Lac d’Isaby

Aan het begin van de vakantie is het fijn om te starten met een niet te lange wandeling, er even lekker inkomen. De kinderen willen ook niet gelijk de hele dag wandelen. In het skigebied Hautacam kunnen we deze wandeling maken en ’s middags de berg af zoeven op de rodelbaan.

Vanaf de parkeerplaats lopen we via de gravelweg omhoog, we weten nog niet helemaal wat we van deze wandeltocht moeten denken. Het beginpunt is wat saai. Maar zodra we de gravelweg achter ons laten en het kleine wandelpad op lopen, wanen we ons in een hele groene wereld. Het doet ons een beetje aan Schotland denken: met de wolken, de bosbessen en heide.

We zien het einddoel van de wandeling gelijk liggen, het meer van Isaby. In een uur lopen we er rustig naartoe. Een fijne plek om even uit te rusten en te lunchen. De gekochte quiches bij de bakker smaken heerlijk (ideaal om mee te nemen tijdens een wandeltocht!). De kinderen plukken bosbessen en gooien steentjes in het meer. Veel meer heb je niet nodig.

Daarna lopen we via dezelfde route terug. Iedere keer verbaas ik me weer dat dit in de bergen helemaal niet erg is, het uitzicht is heel anders op de heen- als op de terugweg.

Feiten wandelroute Lac d’Isaby

  • Startpunt: parkeerplaats Hautacam ski resort (Tramassel).
  • Duur wandeling: 2 uur rondwandeling (dezelfde route heen als terug)
  • Klimmen/stijgen: 200 meter klimmen en dalen
  • Alternatieve routes: geen
Lac d'isaby Pyreneeën
We lopen op smalle paden richting Lac d’Isaby.
Lac d'Isaby wandelen
Lac d’Isaby ligt in een prachtig groene omgeving. Het doet ons een beetje aan Schotland denken.
Wandelen in de Pyreneeën met kinderen
Altijd leuk als je tijdens een wandeling een watertje moet oversteken.

Wandeling Lac de Gaube

In alle informatie over wandelen in de Pyreneeën met kinderen wordt het Lac de Gaube genoemd. Een bezoek aan dit prachtige bergmeer is een must als je in de buurt bent. Het meer is vrij makkelijk te bereiken waardoor het heel geliefd is.

Vanaf het meer heb je prachtige uitzichten op de bergen eromheen. Het natuurlijk meer wordt voorzien van water dat afkomstig is van de gletsjer bij de hoogste berg in de Pyreneeën op Frans grondgebied, de Vignemale.

Wanneer je vanaf de parkeerplaats bij Pont d’Espagne (de brug naar Spanje) begint aan de wandeling, word je direct beloond met de prachtige watervallen bij de brug. Het bergwater dendert hier snel naar beneden, het is een prachtig schouwspel.

En dan begin je aan de klim naar het meer. De omgeving is rotsig en het is dus flink klimmen over grote rotsblokken. Het pad is makkelijk te volgen. Vanuit het bos klim je steeds hoger en na uur klimmen komt het meer langzaam in zicht. Het stromende water van het meer naar de watervallen hoor je continue.

En dan zie je het meer opeens liggen. Heb je net zoals ons geluk en is het prachtig weer, dan ziet het meer er fantastisch mooi blauw/turquoise uit. En je ziet in de verte de gletsjer van de Vignemale direct liggen. Veel mensen stoppen met de wandeling bij de berghut aan de noordkant van het meer. Goed te snappen want na het klimmen ben je moe. Maar rust even uit, geniet van het uitzicht en wandel daarna langs het meer op naar het zuidpuntje. Hier is het een stuk rustiger. Het is hier heerlijk spelen voor de kinderen bij alle bergstroompjes die het meer in stromen.

Als het tijd is om terug te gaan, loop je dezelfde route terug. Wij vonden het dalen op de rotsen soms zwaarder dan het beklimmen op de heenweg. Weet dat er een kabelbaan vanaf Pont d’Espagne is. In 12 minuten ben je boven (of beneden) en is het 15 minuten lopen naar het meer. Ideaal voor als je met kleine kinderen bent.

Feiten wandelroute Lac de Gaube

  • Startpunt: parkeerplaats bij Pont d’Espagne
  • Duur wandeling: 3 uur rondwandeling (dezelfde route heen als terug)
  • Klimmen/stijgen: 300 meter klimmen, route is flink rotsachtig
  • Alternatieve routes: je kunt bij Pont d’Espagne ook de stoeltjeslift omhoog nemen en dan in 15 minuten naar het meer lopen.
pont d'Espagne
De wandelroute naar Lac de Gaube begint bij Pont d’Espagne, de brug naar Spanje.
lac de Gaube wandelen
Het is flink klimmen en klauteren over rotsige paden om Lac de Gaube te bereiken.
wandelen in de Pyreneeën
De rotsblokken zijn soms klein en soms heel groot.
Lac de Gaube in de Pyreneeën
En dan komt het meer in zicht, wat ligt het mooi zo tussen de bergen. En in de verte zie je de Vignemale al liggen.
Lac de Gaube
Blijf niet hangen bij de hut bij het meer, maar wandel langs het meer op naar de zuidzijde van het meer.
pont d'Espagne
Wil je niet de hele route lopen dan kun je er ook voor kiezen om op de heen en/of terug weg een stuk met de stoeltjeslift af te leggen.

Wandeling Cirque de Gavarnie via Plateau de Bellevue

In de Hautes Pyrenees bevinden zich tegen de Spaanse grens drie keteldalen naast elkaar: Cirque de Gavarnie, Cirque d’Estaube en Cirque de Troumouse. Ze staan samen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Een keteldal (cirque in het Frans) is een half cirkelvormige vallei gevormd door de erosie die door een gletsjer wordt veroorzaakt. Deze drie keteldalen trekken heel veel toeristen, en hebben wandelaars van alle niveaus veel te bieden. Bij de Tourist Information halen we een gratis folder van dit gebied waarin een overzicht staan van alle gemarkeerde wandelroutes in alle drie de keteldalen.

Wij kiezen voor een wandeling naar Hotellerie du Cirque van waar we een prachtig uitzicht moeten hebben op de 423 meter hoge waterval in Cirque de Gavarnie. De meeste mensen kiezen voor de kortere rechtstreekse route, maar wij kiezen voor de route via het Plateau de Bellevue. Vanaf dit plateau moet je een prachtig uitzicht over het dal hebben en ontloop je de toeristenstroom.

Vanuit het dorp vertrekken we richting het plateau, en dat wordt dus direct flink klimmen. Het is mistig maar op het plateau zien we het dal en de waterval toch langzaam tevoorschijn komen. Via een pad langs een kleine waterval en door het bos dalen we af naar het dal. Vanaf daar volgen we nog een aantal slingerende paden die ons uiteindelijk op het hoofdpad naar het eindpunt brengen.

We strijken neer op het terras van de Hotellerie, even bijkomen van de mooie tocht voordat we doorlopen naar de waterval aan het eind van het dal. De waterval blijkt echter verder dan gedacht, en de jongste is moe. De kleine rotsige paden vragen te veel energie en dus kiezen we ervoor om halverwege de waterval terug te lopen. Wel jammer want de omgeving is prachtig.

Vanaf de Hotellerie lopen we via de hoofdroute terug naar Gavarnie. We zijn allemaal blij dat we deze route niet voor de heenweg hebben gekozen, het pad is breed en saai. Onze ervaring is dat de kinderen het veel leuker vinden om op smalle slingerende paden te lopen en dan veel minder snel afhaken. Maar voor nu is deze route prima.

Wanneer je in de Hautes Pyrenees verblijft is een bezoek aan deze keteldalen echt een must!

Feiten wandelroute Cirque de Gavarnie

  • Startpunt: parkeerplaats in Gavarnie (houdt rekening met drukte en komt vroeg)
  • Duur wandeling: ruim 3 uur, plus 1 extra uur als je naar de waterval wilt lopen (dit extra uur geldt ook voor de alternatieve routes)
  • Klimmen/stijgen: 400 meter stijgen tot aan het plateau en daarna 300 meter dalen naar Cirque de Gavarnie.
  • Alternatieve routes: route rechtstreeks van parkeerplaats naar Cirque de Gavarnie, makkelijk vlakke route, over brede paden. Één uur heen en een uur terug. Er is ook nog een moeilijke route van minimaal 4 uur via Chemin des Espugues. Ook zijn er alternatieve routes in de andere twee dalen.
Cirque de Gavarnie
Op Plateau de Bellevue staan overal wilde Irissen, nooit eerder zagen we ze in het wild.
Vanaf het Plateau de Bellevue lopen we door het bos naar beneden.
Hotellerie du cirque
Bij Hotellerie du Cirque houden we pauze en lunchen we voordat we richting de grote waterval lopen.
cirque de Gavarnie
Het keteldal Cirque de Gavarnie met de 423 hoge waterval. Vanuit de hotellerie is het toch nog een flinke wandeltocht tot de voet van de waterval.
Wij lopen terug via de hoofdroute, een breed vlak pad. De kinderen haken bij dit soort paden vaak af omdat ze te saai zijn. Maar mocht je niet van het klimmen zijn dan is dit een prima alternatief.

Wandeling Vallée d’Arrens (Refuge de Larribet)

Onze kinderen worden groter en zijn gewend aan wandelen, dus we kiezen ervoor om één echte lange dagwandeling te maken. Na wat zoeken kom ik uit bij een wandeling in Vallée d’Arrens. De wandeling gaat door bossen, komt langs verschillende watervallen, bergbeekjes, granieten rotswanden en heeft als einddoel twee bergmeren.

We trekken er de hele dag vooruit en zijn rond 9 uur bij het startpunt. We lopen door het bos rustig, al zigzaggend omhoog en vervolgen de weg door het dal langs Lac de Suyen. Wat ons direct opvalt is dat het water extreem helder is. Zo helder hebben we het zelden gezien.

Nadat we het meer gepasseerd zijn, slaan we af en start het echte klimwerk. Over rotsen en smalle paden klimmen we omhoog. Tussen de koeien door. Waar in Oostenrijk één koe in de kudde vaak een bel om heeft, hebben de koeien hier allemaal een bel om. Dat levert een flink concert op. Boven gekomen staan we echt versteld van de schoonheid. De kleine bergbeekjes, het uitzicht op de bergen, de wolken die er tussenhangen.

We vervolgen onze route en zien dat we een flinke steile klim voor de boeg hebben. Vol in de zon over de granieten rotswanden klimmen is niet altijd fijn. Wandelen in de Pyreneeën met kinderen is niet altijd alleen maar leuk! Maar na een korte break kan iedereen er weer tegenaan. De berghut waar we naartoe wandelen is al in zicht.

Wanneer we moe maar voldaan bij de Refuge de Labbiret neerploffen voor een lekker bosbessen taartje (zelf geplukt en gemaakt) besluiten we dat dit het hoogste punt is voor vandaag. De kinderen willen niet meer verder. Ook al is het nog maar 45 minuten lopen naar de bergmeren (die prachtig schijnen te zijn).

Na een heerlijke lange break bij de Refuge beginnen we aan de terugweg. En ook hier geldt weer dat we dezelfde weg terug nemen als de heenweg. Nu we rustig dalen is er heel veel tijd om van het uitzicht het dal in te genieten. Ik wil niet weten hoeveel foto’s ik tijdens deze tocht heb gemaakt.

Wanneer we bij de auto aankomen zijn we allemaal flink moe maar zijn we het er allemaal over eens dat we deze tocht niet hadden willen missen. De pizza’s die we halen hebben we allemaal dik verdiend!

Feiten wandelroute Vallée de Arrens

  • Startpunt: Porte d’Arrens, ligt 3 km ten zuiden van Barrage du Tech. Neem vanuit Arrens Marsous de D105 richting het zuiden en rijdt door tot Porte d’Arrens (informatiecentrum)
  • Duur wandeling: er staat 4.30 uur voor, maar wij zijn 7 uur onderweg geweest en hebben de meren niet bereikt.
  • Klimmen/stijgen: 700 meter stijgen en dalen
  • Alternatieve routes: geen, maar je kunt natuurlijk wel een deel van de route lopen, het gebied is prachtig.
Vallee d'arrens wandelen
Het startpunt van de wandeling begint bij dit informatiecentrum. Vanuit hier loop je het bos in.
vallee d'arrens
Het eerste stuk lopen we door het bos.
vallee d'arrens
Nadat we het bos uitgekomen zijn lopen we langs het meer en klimmen we langzaam naar boven. Er is altijd water in de buurt. Wat is het water hier toch helder.
Het is hier zo mooi!
Rotsen, rotsen en nog eens rotsen, en we moeten nog een stukje omhoog!
Refuge in de Pyreneeën
En dan na een flink aantal uur lopen zijn we eindelijk bij de refuge.

Meerdaagse wandeltochten in de Franse Pyreneeën met kinderen: huttentocht

De afgelopen jaren maken wij ieder jaar tijdens onze zomervakantie een meerdaagse wandeltocht door de bergen, ook wel huttentocht genoemd.

In de voorbereidingen op onze vakantie naar de Pyreneeën dient Corona zich aan en blijkt er meer sneeuw in de Pyreneeën te liggen dan normaal waardoor sommige bergpassen niet sneeuwvrij zijn en niet goed met kinderen te bewandelen zijn. We passen ons dus tot op het laatste moment aan. Onze driedaagse huttentocht wordt uiteindelijk een tweedaagse tocht.

Tweedaagse huttentocht via Lac de Gaube naar Refuge Les Oulettes

Ons wandeldoel wordt de Refuge Les Oulettes de Gaube. Deze berghut ligt op 2151 m aan de voet van de gletsjer van de Vignemale. Het lijkt ons geweldig om hier te overnachten. Het eerste stuk van de route is gelijk aan de route naar Lac de Gaube zoals hierboven beschreven. Omdat het een hele dag klimmen wordt kiezen we ervoor om het eerste stuk met de kabelbaan te doen en vanuit daar binnen 15 minuten naar Lac de Gaube te lopen.

Wat zijn de bergmeren toch mooi en het zicht op de Vignemale laat ons direct ons eindpunt van de dag zien. We lopen langs het meer op en aan de zuidzijde van het meer begint voor ons het echt klimwerk. We laten de drukte (relatieve drukte want door Corona is het erg rustig) achter ons en wandelen rustig naar boven. De granieten blokken die we op moeten stappen zijn soms behoorlijk groot. De kinderen houden van dit soort paden dus die hoor ik niet klagen. De meiden lopen samen lekker voorop en wachten regelmatig om mij en de jongste.

Als je de route op de kaart bekijkt lijkt het een saaie lange weg. We stijgen tussen de twee bergketens omhoog richting de Vignemale door de Vallée de Gaube. Maar niets is minder waar. Het pad slingert flink. We wisselen sterk stijgende stukken of met wat vlakkere stukken. We steken regelmatig bergbeekjes over en de gletsjer komt steeds dichter bij. Het landschap wordt steeds ruiger.

Meerdere keren denken we dat we er bijna zijn als we een rotswand oversteken, maar steeds blijkt dit niet het geval. Maar dan opeens, aan het eind van de middag is het eindpunt in zicht. De Refuge doemt op, het valt in het niet bij de grote rotswand van de Vignemale.

De Refuge heeft een prachtig uitzicht op de gletsjer en er lopen allemaal water stroompjes. De kinderen willen er direct in gaan spelen maar we gaan eerst wat drinken. Daarna lopen ze echter gewoon op bloten voeten door de stroompjes ijskoud gletsjer water. Met water spelen blijft altijd leuk.

Vanaf Lac de Gaube lopen we verder omhoog. Onderweg kijken we of we het meer nog kunnen zien.
Bijna de gehele route bestaat uit paden over rotsblokken. Stevige bergschoenen zijn dus wel een vereiste.
wandelen in de Pyreneeën met kinderen
De gletsjer lijkt steeds dichter bij te komen.
vignemale
Eindelijk zien we onze hut liggen, onder aan de gletsjer van de Vignemale.

Overnachten in een Franse Refuge

Wat direct opvalt als we bij de Refuge aankomen is dat deze hut wat primitiever is dan de hutten die we uit Oostenrijk kennen. De keuze op de kaart is beperkt. Dit komt doordat alles per helikopter aangevoerd moet worden. Maar een drankje en een chipje op het terrasje is geen probleem! We genieten even na van de klim en de omgeving.

We hebben een 6-persoonskamer tot onze beschikking met drie stapelbedden. Door Corona mag de hut maar half bezet zijn en kunnen we geen gebruik maken van de douches.

In deze hut wordt er om 19 uur gezamenlijke gegeten. Het is eten wat de pot schaft. We krijgen soep, lasagne en chocoladecake. Na een lange dag gaat eigenlijk alles er wel in, ook de kinderen vinden alles, op de soep na, lekker.

Het is flink koud buiten, en door de Corona-pandemie krijg je in de hut geen dekens. Hierover waren wij niet goed geïnformeerd dus hebben we alleen lakenzakken en drie kleine fleecedekens. Gelukkig overleven we dat ook. Wel liggen we ’s avonds op tijd in bed om ervoor te zorgen dat we niet al koud zijn voordat we erin duiken.

wandelen in de Pyreneeën met het gezin
Onze 6 persoonskamer heeft 3 stapelbedden. Normaal is een lakenzak voldoende om mee te nemen, maar in tijden van Corona is een slaapzak nodig omdat je geen dekens krijgt.

De terugweg naar Pont d’Espagne

Uitslapen is niet iets wat bij het huttenleven hoort. We ontbijten om half acht met thee, sap, crackers, melk en en cornflakes. Ook hier merken we dat de aanvoer ervoor zorgt dat er geen verse ingrediënten voorradig zijn. Dit alles maakt het ook weer bijzonder, het hoort erbij! Maar er is voldoende en dus kunnen we een dag wandelen weer aan.

Na het ontbijt maken we ons klaar om aan de terugweg te beginnen. Een dag van dalen zal het worden. We besluiten helemaal terug te lopen naar de auto en dus dalen we van de refuge helemaal af tot aan de watervallen bij Pont d’Espagne. Het is prachtig in de bergen met de opkomende zon. Zeker de eerste twee uur komen we bijna niemand tegen. Daarna wordt het langzaam wat drukker. We lunchen bij de hut aan Lac de Gaube voordat we verder afdalen.

Aan het eind zijn we het er over eens dat het jammer is dat we er geen driedaagse tocht van hebben kunnen maken. We hadden graag de bergpas bij de refuge Oulettes over willen steken naar het naastgelegen dal. Deze tocht smaakt namelijk naar meer wandelen in de Pyreneeën met kinderen.

refuge des Oulettes de Gaube huttentocht Pyreneeën met het gezin
Het ontbijt is sober maar ruim voldoende. Als er voor de kinderen wat te kiezen is, is het al goed.
wandelen in de Pyreneeën met kinderen incl tips voor een huttentocht
Beelden zeggen zoveel meer dan woorden. Hier kunnen wij dus geen genoeg van krijgen.

Opties voor drie daagse huttentochten vanuit Pont d’Espagne

Tijdens ons verblijf in Refuge Les Oulettes de Gaube spraken we verschillende mensen over wandeltochten die je in dit gebied kan maken, ook met kinderen. We kunnen dus niet uit eigen ervaring over deze routes schrijven maar delen de gekregen tips wel. Het gebied rondom Lac du Gaube en de Vignemale is zo mooi dat we zeker weten dat deze tochten prachtig zullen zijn.

Vierdaagse wandeltocht naar de voet van de Vignemale

Een opa en oma met hun twee 10-jarige kleinkinderen liepen deze route. De kinderen waren wel gewend aan wandelen maar hadden nooit eerder een huttentocht gemaakt.

  • Dag 1: Pont d’Espagne/Lac de Gaube naar Reguge Les Oulettes de Gaube (2152 m)
  • Dag 2: Refuge Les Oulettes de Gaube naar Refuge Bayssellance (2651 m). Vanaf hier kun je naar de voet van de Vigmale lopen.
  • Dag 3: Refuge Bayssellance naar Refuge Les Oulettes de Gaube
  • Dag 4: Refuge Les Oulettes de Gaube naar Pont d’Espagne

Driedaagse wandeltocht door Vallée de Gaube en Vallée du Marcadau

Deze tocht hadden wij graag als alternatief gelopen maar de Refuge Wallon-Marcadau was genoten ivm renovatie. Vallée du Marcadeau is veel groener dan Vallée de Gaube en deze route laat je over een bergpas lopen.

  • Dag 1: Pont d’Espagne/Lac de Gaube naar Refuge Les Oulettes de Gaube (2152 m)
  • Dag 2: Refuge Les Oulettes de Gaube naar Refuge Wallon-Marcadau (1865 m). Deze route loopt over Frans en Spaans grondgebied, je gaat de bergpas over en loopt langs diverse bergmeren.
  • Dag 3: Refuge Wallon-Marcadau naar Pont d’Espagne. Deze route volgt het water naar beneden naar de watervallen.

Praktische tips voor wandelen in de Pyreneeën met kinderen

Voor het wandelen in de Pyreneeën met kinderen hebben we nog de volgende praktische tips.

Tijdsduur wandeltocht

De lengte van een wandelroute wordt altijd in tijdsduur aangegeven. In deze tijdsduur wordt namelijk rekening gehouden met hoeveel je moet stijgen/dalen en hoe begaanbaar het terrein is. Een indicatie in km’s zou een te beperkte indicatie zijn.

Waar we in Oostenrijk gewend waren dat de gegeven tijdsindicatie redelijk overeenkwam met de tijd die wij nodig hadden voor de wandeltocht, blijkt het in de Pyreneeën tegen te vallen. We moeten de tijd wel maal 1,5 doen om een reeële inschatting te hebben. En dan moet ik erbij zeggen dat onze kinderen goede en ervaren lopers zijn.

Zijn jouw kinderen minder goede lopers? Verdubbel dan de aangegeven tijd. Houd hier dus goed rekening mee als je een wandeltocht gaat maken.

Route aanduiding

Alhoewel de wandelingen die wij liepen redelijk goed aangegeven stonden, merk ik dat de routes in Frankrijk soms wat minder goed aangegeven staan. Zorg dus dat je een kaart van het gebied bij je hebt. Dit kan een formele wandelkaart van de regio zijn maar een folder over de wandeling waarop het verloop van de tocht staat biedt vaak ook al voldoende inzicht.

Gebruik je een digitale kaart? Let dan op dat je hiervoor geen internetbereik nodig hebt, want dat heb je in de bergen veelal niet.

Ga goed voorbereid op pad

Als je gaat wandelen in de Pyreneeën met kinderen is het misschien overbodig om te zeggen, maar ga zeker met wat langere tochten goed voorbereid op pad. Neem voldoende eten en drinken mee. Je verbrandt veel vocht en energie dus vul dit op tijd aan.

Het weer in de bergen kan omslaan dus zorg voor de juiste kleding. Laagjes zijn ideaal! Zorg ook voor een water/wind dichte laag. En onze ervaring is dat goede wandelschoenen een must zijn. Op sneakers moet je dit soort tochten echt niet willen lopen.

Vertrek op tijd, zodat je rustpauzes kan nemen als het even niet meer wil of om gewoon te genieten van het prachtige landschap. De steile hellingen en de rotsige paden vragen het nodige klim en klauter werk. Drie leden van ons gezin lopen dan graag met stokken. Neem deze dus ook mee als je ze hebt.

Ik schreef al meerdere blogs over meerdaagse wandeltochten. Tips over wat mee te nemen op een huttentocht lees je in het blog Huttentocht met kinderen in Oostenrijk of in onze uitgebreide blog over de paklijst voor je huttentocht met kinderen.

wandelen in de Pyreneeën
Wandelen in de Pyreneeën met kinderen is goed te doen. Ga wel goed voorbereid op pad, trek de juiste uitrusting aan en weet waar je loopt!

Ligging

Op onderstaande foto staan de vertrekpunten van alle wandelingen aangegeven om een beeld te geven waar ze in de Hautes Pyrenees liggen.

Wandelen in de Pyreneeën met kinderen
Op deze kaart is te zien waar de beschreven wandelroutes in de Hautes Pyrenees liggen.
  1. Lac d’Isaby
  2. Lac de Gaube (eendaagse en meerdaagse tochten)
  3. Cirque de Gavarnie
  4. Vallée d’Arrens

Wandelen met kinderen checklist: dit moet mee!

Alhoewel je voor wandelen natuurlijk niet heel veel nodig hebt, is het toch wel handig als je goed voorbereid op pad gaat. Vooral op langere afstanden en regenachtige dagen zijn de volgende items onmisbaar:

Wandelen wordt extra leuk als je kinderen de volgende items in hun rugzak kunnen stoppen:

Onze favoriete winkels om wandelspullen voor kinderen te kopen zijn:

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie in de Franse Pyreneeën met kinderen:

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over een vakantie in de Spaanse of Franse Pyreneeën? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog over wandelen in de Pyreneeën is mede tot stand gekomen in samenwerking met Tourisme Occitanie. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

7 REACTIES

  1. Wát een fijne inspiratie! Na de laatste 4 jaar in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen en Dolomieten te hebben gekampeerd en huttentocht te hebben gelopen, overwegen we dit jaar weer eens naar Frankrijk te gaan…

    • Dorine, wij hebben echt genoten van de Pyreneeën (en waren tot nu toe ook alleen in Zwitserland en Oostenrijk geweest). Er zijn ook zoveel mooie tochten te maken! Mocht je gaan heel veel plezier alvast!

    • Hallo Wilko, ik durf dat niet te zeggen. Ik weet dat het in Oostenrijk kan bij veel hutten maar of het in Frankrijk zo is weet ik niet. Ik kan mijzelf niet herinneren dat ik mensen met een hond heb gezien. Neem aan dat de info op de website van de desbetreffende Refuge te vinden moet zijn. Gr, Fieke

  2. Door deze prachtige foto’s hebben we besloten om de komende zomer ook naar de Pyreneeën te gaan. We zouden graag met onze kinderen een 3 daagse huttentocht lopen. Wat was de 2de hut waar jullie oorspronkelijk wilden overnachten, maar wat i.v.m. corona niet is gelukt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.