Wat kosten de vakantieboodschappen in jouw favoriete vakantieland?

6
802

“Oh nee hoor, ik ga niet naar …. (vul maar een land in), want het is daar zo duur”. Soms is de beeldvorming rondom het prijsniveauvan een vakantiebestemming nogal hardnekkig. We gaan daarom de komende tijd op zoek naar de feiten. Is Denemarken echt duur en Kroatië goedkoop? Of klopt dat helemaal niet? Vandaag trappen we af en vertellen we wat de vakantieboodschappen kosten in Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland, Tsjechië, Oostenrijk, Kroatië, Frankrijk, Italie en Slovenie.

Boodschappen doen op vakantie

Ik beken: ik vind het heerlijk om tijdens de vakantie rustig in een supermarkt rond te struinen. Zoekend naar producten die we in Nederland niet hebben en die ik dolgraag wil proberen. In Duitsland koop ik inmiddels mijn pepermuntthee en in Denemarken ontdekten we plakjes chocolade voor op brood. Natuurlijk kopen we iets extra om thuis langer na te genieten van de vakantie.

Een typisch Duitse supermarktketen die overal lage prijzen heeft. Voor dit onderzoek over vakantieboodschappen gingen we niet naar de allergoedkoopste supermarkten.
Een typisch Duitse supermarktketen die overal lage prijzen heeft.

KidsErOpUit boodschappenlijstje

Om tot een eerlijke vergelijking te komen van de kosten van de vakantieboodschappen hebben we een boodschappenlijstje gemaakt. Hier staan geen lokale lekkernijen op, dat vergelijkt zo lastig. Wat er dan wel op staat? Producten voor de avondmaaltijd, drinken, lekkers voor tussendoor en een aantal producten die gezinnen met kinderen weleens nodig hebben. Met dit boodschappenlijstje in de hand gingen alle bloggers van KidsErOpUit op vakantie en checkten in de lokale supermarkt de prijzen (alles is dus prijspeil van het betreffende jaaren indien nodig omgerekend met de toen geldende wisselkoers).

Op het KidsErOpUit-boodschappenlijstje staan de volgende producten:

  • 1 pak macaroni van 500 gram, 1 pot pastasaus van het huismerk, 500 gram gehakt en 1 krop sla: de ingrediënten voor een simpele pastamaaltijd.
  • 500 gram kipfilet, 1 bakje kruidenroomkaas en 1 pak diepvriesspinazie van het huismerk. Gecombineerd met de pasta kan je hier ‘Pasta met kip en spinazie‘ van maken.
  • 1 liter melk
  • 1,5 liter vruchtensap van het huismerk
  • 1,5 liter Coca Cola
  • lokaal brood voor het ontbijt
  • 1 kilo fris zoete appels
  • 1 kilo bananen
  • chocoladereep van het huismerk (200 gram)
  • zak naturel chips van het huismerk (200 gram)
  • zakje Haribo snoep
  • verpakking met drie pakjes appelsap
  • verpakking billendoekjes
  • pak luiers (maat 3, omgerekend naar prijs voor 50stuks)

Natuurlijk is er discussie mogelijk over dit lijstje. Maar wij denken dat het een goede indruk geeft van de kosten van de vakantieboodschappen en het maakt de uitgaven in ieder geval vergelijkbaar. Alcohol hebben we bewust weg gelaten omdat dit heel moeilijk te vergelijken is en de consumptie hiervan per gezin heel erg verschilt.

Hou jij ook graag de kosten bij tijdens je vakantie? Neem dan dit handige kasboekje op A5-formaat mee. Past in elke tas!

Kosten vakantieboodschappen 2015: Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Tsjechie, Oostenrijk, Kroatie en Frankrijk

We deden onze vakantieboodschappen in Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Tsjechië, Oostenrijk, Kroatië en Frankrijk. Bij de kosten maken we een onderscheid tussen de levensmiddelen en de babyproducten (billendoekjes en luiers), dezetellen we bij elkaar op en dat is bepalend voor de einduitslag. In 2015 hebben we geen low budget supermarktketens bezocht.

Boodschappen (levensmiddelen + babyproducten = totaal):

  1. Tsjechië 19,27 euro + 9,37 euro = 28,64 euro
  2. Duitsland 22,52 euro + 6,94 euro = 29,46 euro
  3. Kroatië 23,08 euro + 10,91 euro = 33,99 euro
  4. Nederland 25,24 euro + 10,98 euro = 36,22 euro
  5. Oostenrijk 32,18 euro + 8,42 euro = 40,60 euro
  6. Denemarken 35,61 euro + 8,67 euro = 44,28 euro
  7. Zweden 36,79 euro + 8,98 euro = 45,77 euro
  8. Frankrijk 32,74 euro + 13,70 euro = 46,44 euro

Wat valt op? Ten eerste het ontzettend grote verschil tussen het duurste en goedkoopste land om de vakantieboodschappen te doen: bijna 20 euro en dat op zo’n bedrag! Daarnaast valt op dat de babyproducten (vooral luiers) in Frankrijk ontzettend duur zijn. Ik herken dat van onze eigen vakanties in Frankrijk, wij namen daarom altijd een voorraad mee vanuit huis. Denemarken en Zweden horenzoals verwacht bij de duurdere landen, toch vind ik het verschil met populaire landen alsOostenrijk en Frankrijk heel klein. Tsjechië staat zoals verwacht op nummer 1, de vakantieboodschappen zijn daar het goedkoopte. Opvallend vind ik hoe klein het verschil met de nummer 2 (Duitsland) van dit lijstje is.

In het buitenland zijn de grote supermarkten vaak aan de rand van de stad te vinden.
In het buitenland zijn de grote supermarkten vaak aan de rand van de stad te vinden.

Kosten vakantieboodschappen 2016: Tsjechie, Slovenie, Duitsland, Kroatie, Italie, Nederland en Oostenrijk

In 2016 deden we onze vakantieboodschappen in Tsjechie, Slovenie, Duitsland, Frankrijk, Kroatie, Italie, Nederland en Oostenrijk. Dit jaar gingen we in Duitsland, Frankrijk en Kroatie naar de Lidl, in Nederland naar de Hoogvliet en in Italie naar de Spar. Tja, soms heb je gewoon maar 1 supermarkt in de buurt van je vakantieadres en moet je het daarmee doen. In de overige landen bezochten we een ‘middenklasse’ supermarkt.

Boodschappen (levensmiddelen + babyproducten = totaal):

  1. Tsjechië 13,92 euro + 5,92 euro = 19,84 euro
  2. Slovenie 18,82 euro + 9,28 euro = 28,10 euro
  3. Duitsland 21,25 euro + 7,54 euro = 28,79 euro
  4. Kroatie 24,40 euro + 7,67 euro = 32,07 euro
  5. Nederland 26,66 euro + 9,40 euro = 36,06 euro
  6. Frankrijk 28,39 euro + 8,48 eur0 = 36,87
  7. Oostenrijk 29,43 euro + 9,56 euro = 38,99 euro
  8. Italie 32,09 euro + 11,38 euro = 43,47 euro

Wat valt dit jaar op? Ten eerste dat de verschillen tussen de landen die in 2015 en in 2016 mee deden niet groot zijn, m.u.v. Frankrijk en Tsjechie. Een verschil van 1 of 2 euro kan makkelijk komen door een andere supermarkt. Frankrijk is een stuk voordeliger nu, vermoedelijk omdat de boodschappen deze keer bij de Lidl gedaan zijn. Opvallend is dat Tsjechie dit jaar nog goedkoper uitkomt! Zowel bij het onderdeel levensmiddelen als bij de babyproducten. In 2015 deed Jolinda haar boodschappen in Tsjechie in een minder toeristisch gebied en in 2016 deed Fieke haar boodschappen in de omgeving van het toeristische Lipnomeer. Zou dat zo’n groot verschil kunnen verklaren? We weten het niet, meestal zijn de toeristische gebieden juist duurder. In ons lijstje blijft Tsjechie in ieder geval de goedkoopste vakantiebestemming voor het doen van je boodschappen.

Italie was voor ons in 2016 het duurste land voor de vakantieboodschappen. Dat is deels te verklaren omdat de prijzen zijn genoteerd bij de Spar, toch een van de duurdere supermarkten. Ik had zelf niet verwacht dat Slovenie op nr 2 uit zou komen. Ter plaatste had ik echt het idee gewoon Nederlandse prijzen te betalen. Met dit boodschappenlijstje is Slovenie in ieder geval goedkoper dan Nederland.

Had je verwacht dat dit de ranglijst zou worden? En dat het verschil zo groot zou zijn?

Meer lezen

Nieuwsgierig naar meer openheid in de kosten van vakanties? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Bewaar op Pinterest!

Wat kosten de vakantieboodschappen in populaire vakantielanden?

6 REACTIES

  1. Interessant! Dat Frankrijk zo duur is, wist ik niet. Verder wel redelijk naar verwachting. Duitsland is een fijn boodschappenland 🙂 Niet voor niets staan wij zaterdag met veel andere Nederlanders in de Duitse supermarkt hier net over de grens.

    De boodschappen in Denemarken vallen me mee. Afgegaan op de campingprijzen had ik die veel duurder verwacht.

  2. Dit soort lijstjes vind ik altijd interessant om te lezen! Vergelijkend warenonderzoek geeft vaak verrassende resultaten, dat maakt het zo leuk. 🙂

  3. Heb je toevallig ook een beeld van de kosten van zo’n boodschappenlijstje in Zwitserland? Je hoort altijd dat het daar zo duur is. Maar de prijzen voor de camping blijken daar nu lager dan in frankrijk bij zelfde operator in zelfde soort verblijf

    • Op dit moment niet. Er gaat in het najaar wel een blogger naar Zwitserland en we hopen dan even te kunnen checken. Toen ik een paar jaar terug in Zwitserland was, was het wel duur maar we hebben gewoon heel goed opgelet met de boodschappen en altijd zelf gekookt.

  4. ik heb eigenlijk een vraag wie kan mij vertellen wad
    de levens middelen zo als vlees melk en dergelijke
    in Denemarken kosten wij hebben geen kleine kinderen en zijn dus met zijn tweeën

    • Hallo Hans,
      Wij hebben hier alleen de totaalprijzen waarbij we een onderscheid maken in een boodschappenlijstje zonder babyproducten en met. Voor iedereen dus een goede indicatie wat je ongeveer kan verwachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.