Zo kampeer ik: met vouwwagen Jamet Dakota All Season

0
634

In deze aflevering van “Zo kampeer ik” de hele ruime vouwwagen van Cindy en haar gezin. Heerlijk, een zee aan ruimte als het weer tegen valt.

Wie zijn jullie en sinds wanneer kamperen jullie?

Wij zijn Cindy, Wouter en L. (bijna 8 jaar) en sinds de geboorte van Lucas gingen we op vakantie in appartementen, bungalows of stacaravans. Maar toen hij leerplichtig werd was de lol daar meteen vanaf. Wat we normaal voor 3 weken betaalden in het voorseizoen voor de meest luxe accommodatie, zouden we dan ineens per week kwijt zijn voor de meest eenvoudige accommodatie. Dat ging hem niet worden. Kamperen dus, wat ook voor Lucas het leukst is. Maar ja, ik doe geen oog dicht op een luchtbed en mijn wederhelft wil echt niet met een caravan rijden.

Met welk kampeermiddel kamperen jullie?

We hebben dus een vouwwagen, een Jamet Dakota All Season.

De eerste keer zelf opzetten viel nogal tegen; bij de dealer hadden we alleen instructie gekregen hoe we de wagenbak moesten opzetten en tijdens een proef-weekend hadden we hulp (en dus blijkbaar wat cruciale handelingen gemist). Na flinke tijd trekken aan de voortent (“hij past gewoon niet”) schoot een buur op de camping ons te hulp, waardoor het ons toch lukte de wagen op te zetten. We hadden die 12 dagen in Luxemburg niet bepaald geweldig weer, dus de binnenruimte werd dankbaar gebruikt. De nacht voor we zouden vertrekken regende het pijpenstelen en we hadden een zanderige plek, waardoor ik de volgende dag lange tijd bezig was om de modder van de slikranden te halen, zodat niet de hele wagen vol modder zou zitten na het inklappen. Ook thuis hebben we de wagen weer moeten uitklappen om hem te laten drogen en verder schoon te maken. Niet bepaald mijn hobby.

Vorig jaar zomer een heerlijke vakantie gehad met de vouwwagen, maar weer viel het opzetten tegen (achteraf gezien, want als je ermee bezig bent heb je geen idee van tijd). En wederom regende het de nacht voor vertrek (hele vakantie nauwelijks regen gezien), dus weer een hoop schoonmaakwerk voor vertrek en schoonmaken van het kuipgrondzeil thuis (is nogal een ding, dus moet je wel de ruimte voor hebben om hem te laten drogen).

De ontzettend ruime Jamet Dakota All Season.
De ontzettend ruime Jamet Dakota All Season.

Met Hemelvaart van dit jaar besloten we ons aan te sluiten bij het kampeerweekend van de vouwwagenclub. Tips uitwisselen en misschien nog wat trucjes leren om de wagen efficiënter op te zetten of in te klappen. Redelijk verlekkerd heb ik staan kijken bij de “snelle” vouwwagen van de buren, die je in een keer uitklapt met voortent en al. Maar al gauw bleek dat ze flink wat minder leefruimte hadden en die opzettijd toch best tegenviel. Want inderdaad, hij was iets sneller op te zetten, maar ja, uiteindelijk ben je de meeste tijd kwijt aan het uitpakken van alle spullen (uit de keuken en de kratjes) en het inrichten van je kastjes en het bereikbaar maken van bijv. de kleding. Dus al met al maakte het niet eens zoveel uit qua opzettijd. Dit keer moest ik hem helemaal in mijn uppie afbreken en zelfs dat leverde geen problemen op, het kostte alleen wat meer tijd.

Deze zomervakantie waren we uiteindelijk erg blij met onze vouwwagen. We hadden wisselvallig weer en dan is het erg prettig als je genoeg leefruimte binnen hebt. Zo konden we gewoon even het droogrek met alle was in de voortent zetten als er plotseling een bui naar beneden kwam en konden we ons ongestoord omkleden en insmeren in de tussenruimte van het slaapgedeelte, zonder dat we alle gordijnen dicht hoefden te doen in de hele voortent. We hadden plek voor de tafel met stoelen, terwijl er ook nog voldoende ruimte overbleef voor onze zoon om met een vriendje te spelen als het buiten tekeer ging.

Tijdens het vouwwagenweekend hadden we een tip gekregen om de vouwwagen op de juiste manier op te zetten, wat ook weer tijd scheelde met opzetten (en ach, hij staat echt zo, het meeste werk is het inslaan van de haringen, die dit keer vanwege de harde wind echt nodig waren en het inrichten van alle kastjes en bergruimte) en er meteen voor zorgde dat we hem strakker kregen.

Met de ingeklapte Jamet Dakota All Season kan je 130 km/uur over de snelweg.
Met de ingeklapte Jamet Dakota All Season kan je 130 km/uur over de snelweg.

In de vouwwagen hebben we een keuken die voorzien is van een ruim 3-pits gastoestel en een wasbak met kraan met stromend water. Daarnaast een ruime absorptie-koelbox (zodat deze ook koud blijft als de temperatuur buiten erg hoog is), zodat we ook op dat gebied van alle noodzakelijke gemakken zijn voorzien. Daarbij nog een kofferbarbecue die dankbaar gebruikt wordt de hele vakantie en dan zijn we qua voedselbereiding wel van alle noodzakelijke dingen voorzien. Na de afgelopen vakantie hebben we besloten de skottel voortaan thuis te laten, want die neemt best veel ruimte in (inclusief gasfles) en eigenlijk kunnen we alles bereiden op het ruime fornuis, met de grote hapjespan en de bbq.

Helaas begon het ook dit keer weer de ochtend van vertrek te regenen (wekenlang slechts 1 dag de hele dag regen gehad, dat was de dag na aankomst, verder hooguit wat spetters), zodat weer de hele boel doorweekt was (we hadden de voortent de avond van tevoren willen afbreken, maar het werd al schemerig en regen zou pas op de avond na ons vertrek komen, dus die zat er nog aan). Gelukkig kwam al snel de zon door en was alles zo droog, alleen moesten weer alle slikranden vrijgemaakt worden van alle modder (wij stonden op een van de weinige plekken zonder gras; blijkbaar had er iemand langere tijd op onze plek gestaan voor onze komst, hadden wij weer).

Waarom hebben jullie voor de Jamet Dakota All Season gekozen?

Kamperen in een tent zag ik niet meer zitten; ik wilde toch wat meer luxe. Dus anderhalf jaar lang heb ik diverse vouwwagens bekeken om een keuze te kunnen maken voor het juiste type (want daar zitten nogal wat verschillen tussen). Sinds vorig jaar voorjaar zijn wij eigenaar van een vouwwagen, het type met 2 ruime 2-persoons bedden (1.65×2.00 en 1.55×2.00m) met lattenbodems, met in het midden een tussenruimte met bankjes en twee ondertentjes waar ook nog kinderen zouden kunnen slapen (wie weet als Lucas nog eens een vriendje wil meenemen). Een ruime voortent (tunnel) en nog een luifel met zijwanden. Eigenlijk best een gevaarte, want hij is ruim 8 meter lang en 5 meter breed. Maar ja, je wilt wel wat leefruimte hebben.

Wat kost deze vouwwagen ongeveer?

Wij hebben onze nieuwe vouwwagen, een Jamet Dakota All Season in september van 2012 gekocht voor ca. € 6.500,- (inclusief alle opties). Dit scheelde flink met het nieuwe model dat toen net geïntroduceerd was. We hoefden de wagen pas in maart 2013 op te halen bij de dealer.

Waarom zou je de Jamet Dakota All Season aan anderen aanraden?

Op de camping is het ideaal voor onze zoon; zodra hij wakker is pakt hij zijn step om bij de speeltuin te kijken of er al vriendjes zijn, wat ons de gelegenheid geeft om even rustig aan de dag te beginnen. Het ontbijt was meestal rond 10 uur, een tijdstip waarop ik er thuis zowat al een halve dag op heb zitten.

We hebben gemerkt dat het voor ons het fijnst is om 3 weken lang op dezelfde camping te blijven, dus dan is de Jamet Dakota All Season voor ons de ideale vouwwagen. Als we meer campings tijdens een vakantie zouden willen bezoeken dan moeten we een andere vouwwagen aanschaffen, maar voorlopig is dat niet aan de orde. Dus de komende jaren kunnen we nog genieten van het luxe kamperen, want zo voelt het toch wel. Grote bedden met lattenbodems, van de grond af, dus geen vocht of kou in je bed, ventilerend tentdoek, lekker veel leefruimte, stromend water, een praktisch fornuis, een ruime absorptiekoelbox die ook koud blijft als buiten de mussen van het dak vallen en voldoende ruimte om zelfs de strandbedden mee te nemen.

Soms lokt het gemak van een caravan, maar als ik dan op een warme dag in de benauwde caravan van mijn ouders sta zie ik dat voor de zomervakanties in Zuid Europa niet zitten. Daarnaast zouden we dan waarschijnlijk ons BE rijbewijs moeten halen en wordt de reis ook heel anders. Met de vouwwagen die wij hebben kunnen (en mogen) we in Frankrijk 130 km/uur en dat is, zeker op de autoroutes, nog verantwoord ook. Voor Duitsland hebben we een tempo-100 keuring gehad, maar voorlopig rijden we naar of door Frankrijk.

Op zoek naar een nieuwe tweedehands vouwwagen of caravan? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.