Dordogne met kinderen: dit mag je niet missen!

8
838
Kanoën op de Dordogne met de kinderen.
Kanoën op de Dordogne met de kinderen.

Blogger Suzanne bracht een heerlijke zomer door in de Dordogne met kinderen. Een vakantieregio die erg geliefd is bij Nederlandse gezinnen. Nieuwsgierig wat je hier niet mag missen? Lees dan verder.

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie naar Dordogne met kinderen

Dordogne met kinderen

Een aantal jaren geleden zijn we in de zomervakantie naar de Dordogne geweest. De Dordogne is een erg toeristische regio in het zuiden van Frankrijk waar veel Nederlanders (jaarlijks) heen gaan. Niet voor niets! De Dordogne heeft enorm veel te bieden. Er is een ongelofelijke ruime keuze uit verblijfsaccommodaties. Wij verbleven op camping Le Clou in Coux-et-Bigaroque, maar ook de camping Le Grand Dague is een kampeerparadijs voor gezinnen. Beide campings bieden allerlei soorten accommodaties: bungalows, stacaravans, huurtenten en standplaatsen voor eigen tent/caravan. De campings liggen centraal in de regio zodat je veel leuke activiteiten en bezoekjes kan doen. Maar ook op de campings zelf is voldoende vertier voor kinderen.

Bekijk hier meer leuke opties voor campings in de Dordogne

Must do in de Dordogne: kastelen

Mijn kinderen zijn gek op kastelen. Dan kom je in de Dordogne zeker aan je trekken. De Dordogne heeft wel meer dan 1.000 kastelen. Wij hebben er twee bezocht. Chateau Castelnaud staat volledig in het teken van ridders en Middeleeuwse wapens en is daarom een geweldige leuk bezoek voor kinderen.

Chateau de Beynac ligt boven op een berg en is toegankelijk via een steile weg door het dorpje Beynac. De weg ernaartoe is al een belevenis op zich. Een flinke klim, die je het beste in de koele ochtenduren kunt doen. Eenmaal boven wordt je klim beloond met misschien wel één van de mooiste uitzichten op het landschap van de Dordogne en een prachtig bewaard gebleven kasteel dat absoluut een bezoek waard is. Na de bezichtiging van het kasteel kun je via de andere kant naar beneden lopen richting de rivier de Dordogne, waar je heerlijk op een terrasje kunt vertoeven terwijl de kinderen zich vermaken met het kijken naar de vele kano’s die voorbij komen.

Chateau Castelnaud met een echt riddermuseum.
Chateau Castelnaud met een echt riddermuseum.
Klim omhoog naar chateau Beynac.
Klim omhoog naar chateau Beynac.
Chateau Beynac.
Chateau Beynac.
Uitzicht vanaf chateau Beynac.
Uitzicht vanaf chateau Beynac.

Must do in de Dordogne: Kanoën met kinderen

Ga je naar de Dordorgne, dan moet je beslist een kanotocht met je kinderen gaan maken. Jesse vonden we nog wat te jong (die kon nog niet zwemmen), dus daarom heeft Steef samen met Mika een kanotocht gemaakt. De opstap was in Le Buisson de Cadouin en samen zijn ze over een traject van ongeveer 8 kilometer naar Limeuil (waar de Vézère op de Dordogne uitkomt) gevaren. Ondertussen vermaakte ik mij in Limeuil samen met de jongste langs de oevers van de rivier met stenen gooien, dammen bouwen en in het water spelen.

Vanuit een kano beleef je de Dordogne weer op een hele andere manier.
Vanuit een kano beleef je de Dordogne weer op een hele andere manier.

Must do in de Dordogne: waterpret in de rivier

De rivier de Dordogne biedt vele mogelijkheden. Behalve kanoën, kun je ook prima zwemmen op vele plekken. Het water verkoelt, het is schoon, er zijn voldoende strandjes met sanitaire voorzieningen (wij gingen altijd naar Le Buisson de Cadouin) en er is altijd wat te zien en te doen. Wij namen ook altijd schepnetjes mee om vissen te vangen (die natuurlijk veel te vlug waren, maar leuk was het wel).

Naast zandstranden zijn er ook vele plekken/oevers met stenen. Als we een tochtje maakten, gingen we regelmatig picknicken langs de rivier. De kinderen vermaakten zich prima met het bouwen van dammen, het gooien van stenen en het zoeken naar bijzondere stenen.

Zwemmen in de Dordogne.
Zwemmen in de Dordogne.

Must do in de Dordogne: mooie stadjes beleven

De Dordogne kent vele mooie Middeleeuwse stadjes. Wij brachten een bezoek aan Sarlat en Monpazier. Sarlat is een prachtige stad met mooie Middeleeuwse bouwwerken, vele antiekwinkels, kunst en cultuur op straat en is ook nog eens dé winkelstad van de Perigord (als onderdeel van de regio Dordogne). Je kunt hier makkelijk een dag doorbrengen en lekker rondslenteren in de stad. Ook leuk voor kinderen!

Monpazier is een bastide, dat zich kenmerkt door vele monumenten, kleinschaligheid, gezelligheid en rust. Het Middeleeuwse karakter is bijzonder goed bewaard gebleven en de vele smalle steegjes en straatjes zijn een lust om doorheen te wandelen. Alle straten leiden naar het centraal gelegen plein, waar allerlei (toeristische) winkels en horeca een plaats heeft gekregen. Monpazier is dan ook verkozen tot een van de mooiste (Plus Beaux Villages de France) dorpjes van Frankrijk. In de maanden juli en augustus is hier bijna iedere dag en avond wel iets te doen: variërend van gemeenschappelijke maaltijd, muziek en dans op het dorpsplein tot concerten en wandelingen.

Hier zijn nog meer tips te vinden voor mooie dorpen en stadjes in de Dordogne.

Het Middeleeuwse stadje Sarlat.
Het Middeleeuwse stadje Sarlat.
Sarlat is een gezellig stadje.
Sarlat is een gezellig stadje.
Cultuur en theater op straat in Sarlat.
Cultuur en theater op straat in Sarlat.
Monpazier, een van Frankrijks mooiste stadjes.
Monpazier, een van Frankrijks mooiste stadjes.
Monpazier.
Monpazier.

Must do in de Dordogne: terug naar de prehistorie

De Dordogne kent ook veel restanten uit de prehistorie. Er zijn diverse prehistorische bezienswaardigheden, maar wij bezochten Roc de Gazelle bij Les Eyzies. Roc de Gazelle is met name interessant voor jonge kinderen en dus een ideaal gezinsuitje! Dit is een rotswand die lange tijd bewoond is geweest, van 40.000 jaar tot 40 (!) jaar geleden. Die bewoning staat centraal in de Grottes du Roc Cazelle. Overal zijn natuurgetrouwe exposities te zien, waar kinderen kunnen ontdekken hoe het leven van onze voorouders is geweest. Langs de route staan bovendien allemaal opgezette dieren die als speurtocht ontdekt kunnen worden (moeilijk vanwege de schutkleuren en de locaties) en aan het eind van de route ligt een speel- en klimgedeelte.

Een kijkje in de prehistorie bij Roc de Gazelle.
Een kijkje in de prehistorie bij Roc de Gazelle.
De geschiedenis van de prehistorie.
De geschiedenis van de prehistorie.
In Roc de Gazelle: een maquette van de grotwoningen die tot 40 jaar geleden nog werden bewoond.
In Roc de Gazelle: een maquette van de grotwoningen die tot 40 jaar geleden nog werden bewoond.

En nog veel meer….

Behalve alle genoemde dingen is er nog veel te zien in de Dordogne! Eén vakantie is echt niet genoeg om alles te ontdekken. Zo zijn er ook nog druipsteengrotten (voor elk kind leuk), festivals, markten en braderieën en prachtige tuinen en parken. Echt grote pretparken heeft de Dordogne niet, wel vind je op veel plekken (kleinschalige) dierentuinen, kinderboerderijen en leuke klimparken. Dordogne met kinderen is echt de moeite waard! Of je nu van een actieve vakantie houdt of van een culturele vakantie.

Lees bij een collega-blogger over kamperen en logeren in de Dordogne.

Ben jij al eens op vakantie naar de Dordogne met kinderen geweest? Deel jouw leukst tips in een reactie hieronder, dat vinden we leuk om te lezen!

Tip: boek je camping ruim van tevoren zodat je gegarandeerd bent van een plek in de zomer. Wij boeken graag via:

Meer lezen

Twijfel je nog welk deel van Frankrijk je gaat bezoeken? Klik & kijk voor meer Frankrijk inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

8 REACTIES

  1. Leuk om te lezen en herkenbaar! Onze kinderen waren ook heel enthousiast over een prehistorisch park met nagemaakte oermensen en dieren uit deze tijd. Het was niet zo groot, kinderen hebben samen het rondje met bezienswaardigheden nogmaals gelopen. Ook waren er tegen extra betaling verschillende workshops passend bij deze periode in de geschiedenis.

  2. Ook een absolute aanrader, in veel dorpjes in de Dordogne heb je een marche gourmande. Hier staan op het centrale plein allemaal lange tafels, en daaromheen kraampjes waar je je eten koopt, vlees, vis, fruit, salades wijn, allemaal vers bereid en van locale mensen. Vooral gezellig omdat je met vreemden aan tafel zit. Maar waar mensen ook zelf wijn en fris meenemen en iedereen dat prima vind. Super gezellig!!

    • Oh ja, die ken ik uit de Lot et Garonne. Echt heel gezellig en makkelijk om zo met kinderen uit eten te gaan.

  3. Wij bezochten een deel van jullie tips. Castelnaud is inderdaad een mooi kasteel, maar is slachtoffer van zijn eigen succes… het was er bij ons bezoek superdruk en benauwend in de smalle gangetjes. Beynac vonden we daarom veel aangenamer.
    Wij bezochten ook Réserve Zoologique de Calviac: niet druk, kleinschalig, maar een aangenaam uitje in de schaduw, dicht bij de dieren.
    Alternatief voor Grottes du Roc Cazelle is La Roque Saint-Christophe: minder uitgewerkte prehistorische scènes, maar groter, mooi uitzicht over de streek en meer info over de Middeleeuwse periode.

    • Oh jammer is dat he, als mooie bezienswaardigheden te druk worden. Zo te lezen hebben jullie wel hele mooie dingen gezien!

  4. Wij hebben veel van je genoemde locaties bezocht al eens bezocht. Ik kwam als kind al in de Dordogne. Heerlijk! Wij kiezen bewust voor de echte Franse camping. Een hele leuke tip die je nog mist is het dino park in Rocamadour!
    Super leuk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.