Op pad met een echte natuurpark-ranger! Tijdens onze mini-vakantie in het Duitse Emsland gingen we naar natuurgebied Bargerveen, onderdeel van het Duits-Nederlands NATURA 2000 gebied ‘Internationaler Naturpark Bourtanger Moor’. Camiel stond te stuiteren: “Gaan we met een echte boswachter? En heeft hij ook een verrekijker?”. Dat kwam helemaal goed en de bofkont mocht zelfs meerijden in de boswachtersauto.
Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’
Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips.
Koop ‘Wandelen met kinderen’
Internationaler Naturpark Bourtanger Moor
Internationaler Naturpark Bourtanger Moor ligt op de grens van Zuidoost Drenthe en Duitsland. Het is een grensoverschrijdend natuurgebied en beide landen investeren hier in natuurontwikkeling. Tot 1993 werd er nog veen gewonnen. Er is een klein stukje onvergraven hoogveen over, uniek in Nederland.Het Bargerveen heeft een grote variatie aan dieren en planten, dat ontdekten we tijdens onze excursie met de natuurpark-ranger. Er broeden honderden vogel soorten in het gebied. Als je in de winter bij zonsopkomst in het gebied bent, dan kan je zomaar 30.000 tot 40.000 ganzen zien wegvliegen die hier overnachten. Dat moet een indrukwekkend gezicht zijn. De komende jaren wordt het gebied verder uitgebreid. Landbouwgrond wordt stapsgewijsomgezet naar natuurgebied.
Excursie met natuurpark-ranger in Natuurgebied Bargerveen
We rijden vanuit Duitsland naar de uitzichttoren over het Bargerveen. Goed opletten, want je rijdt zo voorbij het bordje. Op de parkeerplaats ontmoeten we natuurpark-ranger Erik Bloeming. Hij neemt ons mee op excursie door het natuurgebied. Voordat we het door hebben staat Camiel al bovenin de uitkijktoren. We staan precies op de grens van Nederland en Duitsland. Als we later met de ranger-auto op pad gaan zien we de grenspalen langs de kant van de weg staan.
Onze eerste stop is bij een vogelobservatie plek. We zien hele grappige vogeltjes vliegen: pluizige bolletjes met een smalle lange staart. Natuurlijk ben ik de naam vergeten (sorry, zeef voor diersoorten!). Camiel vindt het ontzettend grappig: “Mama, er zit een gluurgaatje in die muur!”. Zijn gelach verraadt onze aanwezigheid. Een stukje verder vinden we een vogelobservatiehut. In het water liggen zomers plateaus waarop vogels nesten maken. Wij zijn er in de herfst en de plateaus zijn net weggehaald. Om het bevestigingspunt in het voorjaar weer terug te vinden heeft een inventieve boswachter nep eenden vast gemaakt. We zijn benieuwd hoeveel vogelspotters er al ingetuind zijn, want ze zijn net echt als je zonder verrekijker kijkt.
We rijden verder en komen langs het gedeelte van het Bargerveen waar de wandelingen zijn uitgezet. Er is bewust voor gekozen om de wandelingen in een gebied te clusteren zodat de dieren in de rest van het gebied rust hebben. Wij lopen naar het hoogveen. De natuur-ranger laat zien dat je op het hoogveen kan springen en dat je het dan ziet bewegen. Camiel springt enthousiast mee en kijkt vol verwondering naar het water dat omhoog komt.Maureen heeft inmiddels geleerd dat je er in weg kan zakken en kijkt ons aan alsof we een steekje los hebben. Uiteindelijk springt ook zij op het verende hoogveen. Veilig aan de hand van onze gids. Een kikker vlucht voor het springen en wordt gevangen door Camiel. Onze eigen mini-ranger!
We wandelen verder. Bij een vervallen huisje stoppen we. Het is een plek geworden waar dieren graag verblijven. De oorspronkelijke bewoners hebben zolang mogelijk in dit huisje gewoond, totdat het echt niet meer ging. Ook na de verhuizing kwam de oude eigenaar nog vaak terug op zijn oude stekje.
Een stukje verder stoppen we opnieuw. Onze gids loopt de bosjes in en komt terug met veen in zijn hand. Maureen en Camiel vinden het ontzettend interessant en luisteren goed naar de uitleg over het ontstaan van het veen. Beide mogen ze een stukje veen mee naar huis nemen. Maureen heeft het daarna bij Aardrijkskunde over Drenthe en neemt haar stuk veen mee.Zo komt het ontstaan van een deel van Nederland echt tot leven voor haar.
We stappen in de auto en rijden naar een ander uitzichtpunt. Nog even kijken we over de omgeving: wat een mooi stukje Nederland! Wat is Nederland ontzettend veelzijdig en wat hebben we veel mooie natuurgebieden.
Op de terugweg stoppen we nog even bij een klein bezoekerscentrum aan de zuidkant van het gebied. Hier komt vanaf 2016 ook een schaapskudde en het wordt mogelijk om als individuele bezoeker met een huifkar mee te gaan door het gebied. Genoeg redenen om een keer terug te gaan.
Bargerveen – the movie!
De meeste bezoekers aan natuurgebied Bargerveen zullen een van de uitgezette wandelingen doen. Vind je het leuk om te zien waar wij met de natuurpark-ranger zijn geweest? Kijk dan ons filmpje. In 2 minuten krijg je een goede indruk van het gebied.
Praktische informatie Bargerveen
Het Bargerveen gebied blijft in ontwikkeling. Op dit moment zijn er 4 parkeerplaatsen aan de rand van het gebied. Drie in Nederland en een in Duitsland. Bij de parkeerplaats Noord-Bargerveen starten de wandelingen, incl een korte wandeling met informatieve bordjes die geschikt isvoor het hele gezin. Je kan ook op de fiets het gebied verkennen of mee op excursie met een natuurpark-ranger. Bekijk voor de actuele mogelijkheden de website van Staatsbosbeheer.
Heb jij al eens met je kinderen gewandeld in Natuurgebied Bargerveen?
Meer lezen
Op zoek naar meer leuke activiteiten in Drenthe of net over de grens in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Hunebedcentrum in Borger
- Boomkroonpad in boswachterij Gieten Borger
- Meyer Werft in Papenburg: ontdek hoe cruiseschepen worden gebouwd
- Miniwelten Lathen: Playmobil miniwereld
- Vakantie in Emsland met kinderen (Duitse regio grenzend aan Drenthe)
KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de toeristenbureaus van Niedersachsen en Emsland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen. We bedanken natuurpark-ranger Erik Bloeming voor zijn inspirerende rondleiding!