Nieuw in Madurodam: Nieuw-Amsterdam, de interactieve familie attractie

0
488

Madurodam is de afgelopen jaren van een miniatuurstad uitgegroeid tot een themapark waarin de grote verhalen over Nederland worden verteld. Zo opende onlangs de interactieve familie attractie Nieuw-Amsterdam in Madurodam. Suzanne nam een kijkje en vertelt jullie wat ze ervan vond.

Madurodam: themapark over Nederland

Ik was voor het eerst (en voor het laatst) in Madurodam in de jaren ’80.Ik herinner me nog de miniatuurstadjes, de gebouwen met gevels,Schiphol met de taxiënde vliegtuigen en de rondrijdende treinen. Maar Madurodam is allang niet meer wat het toen was.

Madurodam is een themapark geworden dat de historie van Nederland laat zien. Met leuke interactieve attracties wordt aandacht besteed aan verhalen over Nederland. Eén van deze attracties is Nieuw-Amsterdam. Toen mijn kinderen de reclame zagen over deze nieuwe interactieve familie attractie besloten we een kijkje te gaan nemen.Ik ben ergnieuwsgierig naar het Madurodam van nu als themapark over Nederland.

Een dagje Madurodam

Mijn kinderen hebben heel veel zin een dagje Madurodam. Ze zijn benieuwd naar de kanonnen van de attractie Nieuw-Amsterdam. En ook de rest van Madurodam trekt. Ze hebben inmiddels al aardig wat gezien van Nederland en willen ons land wel eens in miniatuur zien. We gaan op een dag met mooi weer. Als we op tijd klaar zijn, kunnen we nog even naar het strand. Parkeren doen we naast de deur, maar goedkoop is het niet. Eenmaal binnen gaan we eerst naar de nieuwe attractie, Nieuw-Amsterdam.

Bij de ingang van Madurodam.
Bij de ingang van Madurodam.

Nieuw-Amsterdam in Madurodam: interactieve familie attractie

Er staat een rij, maar we hoeven niet lang te wachten. Er kunnen voldoende mensen per keer naar binnen waardoor het niet zo lang duurt. De jongste vindt het enorm spannend, vooral vanwege de harde knallen van de bommen.

We gaan naar binnen en stappen aan boordin het ruim van het schip De Vergulde Bever. Er hangen lampen, er staan kisten en we zien een grote kaart op dewand. Het verhaal dat wordt verteld neemt ons mee terug in de tijd, naar de 17e eeuw.Het schip vaart van Amsterdam naar Nieuw-Amsterdam, het huidige New York, waar we worden ontvangen door gouverneur Peter Stuyvesant. En dan begint het avontuur pas echt. De Engelsen willen Nieuw-Amsterdam veroveren en wij mogen helpen met het afvuren van de kanonnen. Als we hebben gewonnen zien we hoe de Nederlandse roots tot op de dag van vandaag nog in New York zichtbaar zijn. Neem de Dollar (afkomstig van Daalder), Cookies (koekjes)en Wallstreet (Walstraat).

De ingang van de attractie van Nieuw-Amsterdam in Madurodam.
De ingang van de attractie van Nieuw-Amsterdam in Madurodam.
In afwachting van wat komen gaat.
In afwachting van wat komen gaat.
Kanonnen ..... vuur!
Kanonnen ….. vuur!
Bij de kanonnen naar Peter Stuyvesant kijken.
Bij de kanonnen naar Peter Stuyvesant in Nieuw-Amsterdam kijken.
Prachtige beelden van New York, het vroegere Nieuw-Amsterdam.
Prachtige beelden van New York, het vroegere Nieuw-Amsterdam.

Nieuw-Amsterdam door de ogen van een 8-jarige

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat mijn kinderen (8 en 10 jaar) weinig van het verhaal begrijpen. Het is imponerend, de beelden en geluidseffecten zijn prachtig, maar het verhaal is vooral voor volwassenen. De kinderen leven zich uit op de kanonnen. Ze hebben snel in de gaten wanneer en hoe ze de kanonnen mogen afvuren en hoe. En als het klaar is, kijken ze met open mond naar de mooie skyline van New York en alle beelden.

Na afloop wil onze jongste nog een keer. “Wat vond je leuk?” vraag ik hem. Hij vertelt enthousiast zijn eigen versie van Nieuw-Amsterdam: “Toen moestenwe tegenvier boten op een scherm kanonnenafschieten.Dan moest je met een stok in een gaatje van het kanon prikken en dan ‘BOEM’, ging die af”. “En het geluid was helemaal niet hard”, voegt hij er nog aan toe. Ik ben blij dat ze het leuk vonden. Voor ons was het in ieder geval erg leerzaam.

Van miniatuurwereld naar themapark over Nederland

Madurodam is nu een themapark, maar begon ooit als miniatuurwereld. Het ontstaan van Madurodam wordt verteld met het verhaal van George. In een paviljoen direct na de ingang wordt op een groot scherm het verhaal van de heldendaden van George Maduro vertoont. De geschiedenis van Madurodam,het vrolijkste oorlogsmonument van Nederland.

Daarna lopen we de miniatuurwereld in. We zien veel plaatsenwaar mijn kinderen nog niet zijn geweest. Gelukkig blijft er genoeg over wat ze wel herkennen, waaronder de Erasmusbrug, Paleis ’t Loo en de Maasvlakte. Met mijn oudste ontdek ik het Anne Frankhuis in Amsterdam waar we onlangs samen zijn geweest. De jongste is vooral in de ban van alles wat beweegt. De varende bootjes, de treinen, de snelweg met auto’s. Bij alle gebouwen kijkt hij naar de geparkeerde auto’s.“Kijk mama, een Jaguar én een Porsche!” roept hij enthousiast. Ook de levensechte kermis die in beweging komt als je er geld in gooit en de klompenmakerij van Bertus Roessink, waar je een setje klompjes kunt krijgen,doen het goed.

Paleis 't Loo.
Paleis ’t Loo.
Miniatuurhuisjes tot in detail uitgewerkt.
Miniatuurhuisjes tot in detail uitgewerkt.
Genieten van de miniatuurwereld.
Genieten van de miniatuurwereld.

Treinen en auto’s spotten in Madurodam

Ook auto- en treinenfans komen in Madurodam aan het hun trekken. Mijn jongste kan niet stoppen met kijken naar de snelweg met auto’s die voorbij rijden. Ook de treinen doen het goed bij hem. We ziende randstadrail, goederentreinen, Intercity’s en de stations van Rotterdam, Utrecht, Groningen Centraal en Valkenburg zijn nagebouwd. De kinderen vinden het allemaal geweldig om te zien. Echte liefhebbers kunnen zelf een trein besturen bij een portal.

Onze jongste vindt de snelweg met echte rijdende voertuigen erg leuk.
Onze jongste vindt de snelweg met echte rijdende voertuigen erg leuk.
Treinen spotten lukt wel in Madurodam.
Treinen spotten lukt wel in Madurodam.

Interactief vermaak

Er is eenattractie waar je net als DJ Armin van Buuren zelf je muziek kan mixen. “Dit is echt cool!” roept de oudste. Dit valt duidelijk in desmaak. Evenals het Ganzenbord met VOC schepen. De jongens hebben geen uitleg nodig. Met grote afbeeldingen wordt duidelijk gemaakt wat de regels zijn. In no-time zijn de schepen naar de finish.

De topper is de Rotterdamse Haven. Terwijl de oudste geen genoeg krijgt van het laden en lossen van alle containers bij de APM Terminal, is de jongste lekker aan het spelen bij een waterbak. Hier kunnen de jongere kinderen schepen beladen met containers en ervoor zorgen dat ze niet kapseizen. De Oosterscheldekering is nagebouwd en zo aangelegd dat de kinderen ermee kunnen spelen. Het waterspel is een heerlijke bezigheid op deze mooie dag.

Cool! Zelf een plaatje mixen net als Armin van Buuren.
Cool! Zelf een plaatje mixen net als Armin van Buuren.

Speeltuin in Madurodam

Halverwege de dag eten we onze lunch in de speeltuin onder de schaduw van een boom. En terwijl wij daarna nog even lekker uitrusten, leven de kinderen zich uit in de leuke speeltuin, ingericht met het thema Waddenzee. Een glijbaan die vanuit een vuurtoren naar beneden gaat, een aantal klimtouwen, eenschip waar je in kunt klimmen en dat alles in het zand, dat de stranden aan de Waddenzee illustreert.

Een bekend fotomoment.
Een bekend fotomoment.

Binnen attracties in Madurodam

Behalve Nieuw-Amsterdam is nog een aantal binnen attracties aanwezig in Madurodam. We besluiten er nog eentje te doen en een bezoek te brengen aan “Zo groot is oranje”. Hier wordt een film vertoont van het EK1988 waarin Nederland Europees kampioen werd. De weg naar de overwinning is verfilmd en laat een stukje memorabele sporthistorie zien. Daarna mogen onze jongens het zelf proberen. In meerdere kooien zijn verschillende voetbaloefeningen te doen. Voor mijn niet-voetballers een flinke opgave, maar ze doen het wel.

Voetbalfans komen aan hun trekken in een voetbalattractie over de EK winst in 1988.
Voetbalfans komen aan hun trekken in “Zo groot is Oranje” een voetbalattractie over de EK winst in 1988.

Wat je verder nog moet weten over themapark Madurodam

Tickets voor Madurodam kosten 17,50 euro per stuk. Kinderen tot 3 jaar hebben gratis entree. Indien je hieronline vooraf je tickets besteld ontvang je 3 euro korting per kaartje. Voor 4 personen kun je ook een familie- of vriendenticket bestellen voor 49,50 euro (prijspeil 2017).

Parkeren bij Madurodam kan op het naastgelegen parkeerterrein tijdens openingsuren. De kosten van een parkeerticket bedragen 8,50 euro.

In Madurodam is aan allerlei voorzieningen gedacht. Het park is goed toegankelijk voor mindervaliden, er zijn familie w.c.’s, waar een grote en kleine wc-pot in één ruimte staan. Ideaal om met je kleintje samen naar het toilet te gaan. Honden zijn niet welkom, maar kunnen wel gratis wachten in de kennel tot je bent uitgekeken in Madurodam. Buggy’s en rolstoelen zijn te leen in het park.

Madurodam is elke dag geopend. Ook in de winter is er genoeg tebeleven in het park. Dat lees je in dit blog van Saskia. Kijk op hier voor de openingstijden van het park.

Ligging van Madurodam

Lijkt Nieuw-Amsterdam in Madurodam jouw ook zo’n bijzondere ervaring?

Meer lezen?

Op zoek naar meer miniatuur werelden? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Madurodam. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.