Slaapmatjes zijn te koop in veel soorten en maten. Blogger Annemiek zoekt uit of er veel verschil is tussen de Obelink Sleepwell slaapmatjes van 10 cm en 7,5 cm en deelt in dit blog haar ervaringen.
Op zoek naar nieuwe slaapmatjes
Comfort lijkt steeds belangrijker te worden in de kampeerwereld. Niet voor niks groeit het aantal Glamping-accommodaties aanzienlijk en zijn de safaritenten meestal uitgerust met boxspringmatrassen.
Zelf kamperen we nog steeds het liefst met onze tent en dat betekent dat we onze eigen slaapplek kunnen inrichten. Al zolang ik weet, slapen we op een zelfopblaasbaar matje van hooguit 5 cm dik en dat is altijd voldoende comfortabel geweest. Hoewel? Nu ik ouder word, merk ik dat mijn lijf begint te protesteren als ik ’s morgens moet opstaan. Mijn heup voelt na een week kamperen beurs en steeds vaker gaan mijn gedachten uit naar een dikker matje. Zou dat echt meer comfort bieden? En welke dikte zal dan genoeg zijn?
Gelukkig worden de kinderen ouder, en langer, dus is er bij hen ook behoefte aan andere matjes. Dat betekent dat er nieuwe matjes moeten komen. De grote doorschuif-truc wordt toegepast: de kinderen krijgen onze oude, dunnere matjes en wij testen de dikkere slaapmatjes van Obelink Sleepwell.
Om goed het verschil te kunnen ervaren, kamperen Michiel en ik beide een week op een matje van 7,5 cm en een week op een matje van 10 cm. Halverwege onze vakantie ruilen we om.
Obelink Sleepwell: comfortabele kampeermatjes van 7,5 en 10 cm dik
Wat opvalt zodra we de nieuwe matjes in huis hebben, is het formaat. Naast elkaar gezet, valt het helemaal op: de nieuwe matten zijn beduidend groter in omvang. Logisch natuurlijk, want ze zijn een stuk dikker. Toch hebben wij daar vooraf onvoldoende bij stilgestaan. Zeker als je de nieuwe matjes vergelijkt met de matjes die nu niet meer gebruikt gaan worden.
Bij het inpakken van de auto, blijkt dat we een andere inpakroutine moeten kiezen. Met passen en meten lukt het uiteindelijk de matjes een plek te geven, maar veel reserveruimte blijft niet over.
Ruime afmetingen, zowel opgerold als uitgepakt
In de tent blijkt eveneens dat de nieuwe slaapmatjes van Obelink meer ruimte innemen dan de oude. Dat komt dit keer niet door de dikte maar juist door de oppervlakte. Daar waar de oude matjes makkelijk naast elkaar passen en voldoende ruimte bieden binnen het tentgordijn voor de tassen, blijken de nieuwe behoorlijk breder en langer. Daardoor steken ze onder het gordijn uit en passen de tassen niet meer op de gebruikelijke plek. Opnieuw zoeken we een nieuwe indeling en nemen genoegen met twee uitstekende kampeermatjes. Na een dag zijn we er aan gewend en valt het ons niet meer op.
Het gebruiksgemak van Obelink Sleepwell
Zelfopblaasbare slaapmatjes zijn over het algemeen erg makkelijk in het gebruik. De matjes van Obelink hebben twee ventielen die ieder bestaan uit twee delen: een klein en een grote opening. Wat daar precies het nut van is, wordt ons niet geheel duidelijk.
Bij het uitrollen van de slaapmatjes draaien we alles open en al snel zuigt de mat zich vol met lucht. Ooit heb ik geleerd dat je ze niet mag bijblazen, omdat er dan vocht uit je adem in de matjes komt. Geduldig wachten we daarom tot de mat zich volledig heeft volgezogen. Hoe lang dat precies duurt, hebben we niet gemeten, aangezien we normaliter de ventielen pas sluiten bij het naar bed gaan.
Als het bedtijd is, draaien we de dopjes dicht en blijken de matjes goed gevuld te zijn met lucht. Behoefte om bij te blazen hebben we niet. Het is wel even goed opletten dat je alle dopjes goed aandraait, anders lig je ’s nachts alsnog op de grond.
Gedurende de vakantie draaien we op warme dagen de slaapmatjes overdag open en ’s avonds weer dicht. In dit geval is het wel handig om de kleinste ventielen daarvoor te gebruiken.
Gaat het oprollen van een slaapmatje net zo makkelijk als het uitrollen?
Helaas, zo makkelijk als het uitrollen gaat, zo makkelijk gaat het oprollen niet. Deze dikkere slaapmatjes vergen de nodige spierkracht. Onze kinderen zouden het niet zelfstandig kunnen. De tactiek is om het in drie etappes te doen: allereerst draai je de grote ventielen open en klap je de mat twee of drie keer dubbel om de eerste lucht te laten ontsnappen. Bij deze etappe kunnen kinderen overigens prima helpen…
Voordat je start met de tweede stap, draai je eerst de ventielen dicht, anders loopt het slaapmatje meteen weer vol en kun je stap één herhalen. Als de ventielen dicht zijn, vouw je de mat open en begin je met strak oprollen. Naarmate je verder komt met oprollen, merk je dat de lucht zich verplaatst en ophoopt. Dit is het moment om één van de twee ventielen open te draaien en verder te rollen.
Zodra de slaapmat is opgerold, draai je het ventiel weer dicht en start stap 3: de herhaling van stap 2, maar dan probeer je de mat nog strakker op te rollen. Dit is het deel dat vraagt om behoorlijk wat kracht. Eerlijk is eerlijk: onze oude, dunne matjes zijn veel makkelijker op te rollen en onze kinderen kunnen dat zelfstandig.
Voel je verschil tussen slaapmatjes van 7,5 cm en 10 cm?
De grote vraag in deze test is natuurlijk: slaapt een dikke mat beter dan een iets dunnere mat? Op die vraag kan met zowel ‘ja’ als ‘nee’ geantwoord worden. Wij hebben ervaren dat je eigen postuur van grote invloed is op het slaapcomfort van de slaapmatjes van Obelink.
Ok, nu ga ik misschien iets te persoonlijk worden, maar eerlijk is eerlijk: ik ben zwaarder dan Michiel. Beide slapen we graag op onze zij en bij mij zorgt dat ervoor dat ik al snel de grond voel ter hoogte van mijn heup. Michiel daarentegen slaapt zonder klachten. Zoals ik eerder al benoemde, had ik bij onze oude, dunnere matjes al direct last van een beurse heup. Mijn voorkeur ging daarom meteen uit naar het dikste slaapmatje, dat van 10 cm. En dat bleek een goede keuze! Die eerste week heb ik heerlijk geslapen en niets gevoeld.
Na een week ruilen we de matjes om en al vrij snel merk ik het verschil. Het blauwe, dunnere matje van 7,5 cm is net te dun voor mij. Nog steeds ervaar ik genoeg comfort en is er van een beurse heup geen sprake. Maar ik voel wel het verschil ten op zichte van de groene, dikkere mat.
En Michiel? Die voelt geen verschil tussen 7,5 cm en 10 cm. Hij vindt beide matjes van Obelink wel beduidend prettiger dan de oude, maar hij heeft geen voorkeur voor blauw of groen. Gelukkig voor mij dus. Na twee nachten ‘afzien’, ruilen we weer om en slaapt deze prinses op de erwt heerlijk op haar 10 cm dikke matras.
Onze mening over de Obelink Sleepwell slaapmatjes
We zijn erg enthousiast over de Sleepwell slaapmatjes van Obelink. Ze bieden veel comfort en dat blijken we inmiddels steeds belangrijker te vinden. Maar dat comfort ook nadelen kent, kunnen we na deze test beamen. Met name het formaat blijkt voor praktische problemen te zorgen. Niet iedere tent biedt genoeg ruimte voor matjes met deze oppervlakte en ook de bagageruimte in je auto, kar of dakkoffer is sneller gevuld met deze dikkere matjes.
Praktische informatie
Beide Sleepwell slaapmatten zijn te koop bij Obelink, zowel in hun stenen winkel in Winterswijk als in dewebwinkel.
Bekijk hier de prijs van de Obelink Sleepwell 7.5 slaapmat
Bekijk hier de prijs van de Obelink Sleepwell 10 slaapmat
Er zijn bovendien nog diverse andere varianten waaronder een duomat voor twee personen, bekijk hier alle opties, prijzen en beschikbaarheid.
Beide matjes zijn gemaakt van 30D stretch dat erg zacht en comfortabel aanvoelt. De onderkant is van polyester gemaakt en zodoende steviger dus beter bestand tegen scherpe voorwerpen. De vulling bestaat uit schuim dat zich automatisch volzuigt zodra de ventielen worden geopend. Bijblazen zou moeten kunnen, maar zelf doen we dat niet en het lijkt niet noodzakelijk te zijn. Ieder matje is voorzien van een ruime hoes en een reparatiesetje.
De blauwe Obelink Sleepwell 7,5 heeft een afmeting van 198 x 76 x 7,5 cm en weegt 3,06 kg. De groene Obelink Sleepwell 10 heeft een afmeting van 198 x 76 x 10 cm en weegt 3,69 kg. Opgerold zijn beide matjes nagenoeg even dik, maar als je je best doet kun je de blauwe, dunne mat iets strakker oprollen zodat deze iets kleiner van volume wordt.
Deze matjes zijn bedoeld voor mensen die meer comfort verlangen tijdens een kampeervakantie of logeerpartij. Wil je een trektocht maken, bijvoorbeeld te voet of met de fiets, dan is deze mat uiteraard niet geschikt.
Tot slot nog een tip. Om matjes een lange levensduur te gunnen, is het aan te raden om ze thuis uit de hoes te halen en uitgerold, met open ventiel, op een droge plek op te bergen. Liever dus op zolder dan in de kelder. Over bijblazen bestaan verschillende theorieën. Op internet vind je adviezen om het vooral niet te doen, maar zijn ook ervaringen te vinden van mensen die al jarenlang probleemloos hun matjes bijblazen.
Niet wat je zoekt? Bekijk dan hieronder de opties bij andere winkels:
-
Meer lezen
Op zoek naar meer handige kampeerproducten of een goede slaapmat voor je kind? Klik & kijk voor meer inspiratie:
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Bewaar op Pinterest!
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Obelink. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.
Na jaren slapen op een canvas luchtbed, hebben wij vorig jaar ook 2 slaapmatjes aangeschaft. Ze slapen heerlijk. Daar ging het om. En inderdaad we hebben geruild met de kids van slaapcabine omdat ze er anders niet in pasten. En het was even passen en meten in de auto. We dachten zonder dankoffer te kunnen ivm grotere auto, maar hebben de koffer toch maar weer gebruikt. Maar ik heb het er voor over wij hebben ook niet bijgeblazen, en hebben hem nu met open ventielen op zolder liggen.