Rondreis Denemarken met kinderen: route en kosten

10
1901

Overweeg je een rondreis Denemarken met kinderen? Dan lees je in dit blog onze uitgebreide ervaringen. Welke route hebben we gevolgd? Wat hebben we gezien? Was het duur? En hoe was Legoland? Op al deze vragen én meer geeft Saskia in dit blog over een familierondreis in Denemarken uitgebreid antwoord.

Dit blog is uit 2015 en in 2024 geactualiseerd.

Rondreis Denemarken met kinderen: de voorbereiding

Omdat we vast zitten aan het hoogseizoen en accommodaties wilden huren, zijn we op tijd begonnen met de voorbereiding van onze rondreis door Denemarken. We bedachten wat we wilden zien en knoopten dit logisch aan elkaar.

We begonnen in oktober met de voorbereiding en het zoeken van campings met kampeerhutten. Daarna probeerden we de hutten te boeken, maar dat ging niet allemaal even snel. Uiteindelijk hadden we half december alles rond en konden we met een gerust gevoel van de kerstvakantie gaan genieten.

Wil je een volledig verzorgde reis boeken en dus niet alles zelf regelen? Boek dan een complete rondreis. Onze favoriete reisbureaus zijn:

Dit zijn onze favoriete reisgidsen voor Denemarken:

Route rondreis Denemarken

Onze rondreis Denemarken met kinderen duurde 3 weken. We sliepen op 7 campings in kampeerhutten, variërend van 2 tot 4 nachten per camping. De reis bevat afwisseling: de mooie stad Kopenhagen, de stranden van Jutland, kastelen, pretparken, de beroemde witte krijtrotsen en het merengebied.

Route van onze rondreis Denemarken met kinderen in de zomer van 2015.
Route van onze rondreis Denemarken met kinderen in de zomer van 2015.

Dagplanning rondreis Denemarken met kinderen

Leuk zo’n kaartje, maar hoe ziet zo’n rondreis Denemarken met kinderen er per dag uit? Ons reisschema was als volgt:

Dag 1: van Deventer naar Keldby Camping op Møn gereden, incl overtocht met Scandlines.

Dag 2: Bezoek aan het GeoCenter bij de krijtrotsen en een boottocht langs de rotsen.

Dag 3: Van Keldby Camping naar Absalon Camping bij Kopenhagen, onderweg stopten we twee keer en aan het einde van de middag bezochten we Den Bla Planet.

Dag 4 en 5: Kopenhagen.

Dag 6: van Absalon Camping naar Hillerød Camping, met tussenstop bij Jaegersborg Dyrehave, pretpark Bakken en Frederiksberg kasteel.

Dag 7: Rustig aan dagje, met wandeling in de tuinen van Fredenborg Slott.

Dag 8: Helsingør, met bezoek aan het Maritiem Museum en Kronborg kasteel.

Dag 9: van Hillerød Camping naar Grønnehave Strandcamping op Funen, met tussenstop in Roskilde.

Dag 10: Kasteel Egeskov.

Dag 11: van Grønnehave Strandcamping naar Skyttehusets Camping bij Silkeborg, met tussenstop bij twee UNESCO Werelderfgoed plaatsen.

Dag 12: Djurs Sommerland.

Dag 13: rondvaart merengebied Silkeborg en bezoek aan Himmelbjerget.

Dag 14: van Skyttehusets Camping naar Guldager Camping.

Dag 15: wandelen naar het strand bij de camping.

Dag 16: bezoek aan Skagen, Grenen en Rubjerg Knude.

Dag 17: van GuldagerCamping naar Bjerregaard Camping.

Dag 18: bezoek aan Legoland.

Dag 19: fietsen in de duinen en naar het strand bij de camping.

Dag 20: bezoek aan Rømø en Ribe (o.a. Vikinge center).

Dag 21: van Bjerregaard Camping naar Deventer.

Kosten rondreis Denemarken met auto

Ik zal jullie een zo compleet mogelijk inzicht geven in de kosten van deze familiereis in Denemarken. Daarbij wil ik wel vooraf eenkanttekening plaatsen. Wij vinden het heel erg leuk om tijdens de vakantie veel te zien en te doen. Een gemiddeld gezin zal hier veel meer een keuze in maken. Lees vooral onze ervaringen met de verschillende bezienswaardigheden zodat jullie zelf een keuze kunnen maken. Voor een doorsnee gezinsvakantie is de optelling vande bedragen die genoemd staan bij de activiteiten dus niet representatief.

Alle kosten zijn gebaseerd op een gezin met 2 volwassenen, 1 kind van 6 jaar en 1 kind van 7 jaar. We reden met een personenauto met dakkoffer, maar wel een hybride. Hierdoor ligt het verbruik van de auto lager dan bij een gewone diesel- of benzineauto.

Alle bedragen zijn omgerekend van Deense Kronen naar Euro’s. De wisselkoers in de zomer van 2015 was ongeveer: 100 DKK = 13,40 euro. Voor de overzichtelijkheid hebben we sommige bedragen afgerond, hierdoor kunnen er soms verschillen zijn tussen de bedragen die genoemd zijn in de afzonderlijke blogs en dit overzicht.

Reiskosten

Volgens Google Maps was onze route van huis en via de 7 verschillende campings weer terug 2250 kilometer. Tijdens onze rondreis in Denemarken volgden we natuurlijk niet de kortste route en we maakten uitstapjes vanaf de campings. Inschatting is dat we in totaal 3250 kilometer hebben gereden. Aan benzine gaven we 278euro uit. De benzine was circa 1,50 euro per liter (op dat moment in NL 1,65 euro) en we tankten dus 185 liter. Ons verbruik zat hiermee op 1:18, zonder dakkoffer rijden we 1:22 met onze hybride auto.

De overtocht van Puttgarden naar Rødby kost 91 euro met een Economy Extra ticket. De tolbrug naar Funen kost voor een personenauto 31,50 euro.

Totaal reiskosten: 400,50euro

Ook leuk om te lezen: ons blog waarin we de reiskosten naar verschillende Europese vakantiebestemmingen met elkaar vergelijken. Denemarken kwam er heel goedkoop uit!

Overnachten

We hebben op 7 campings overnacht en kozen daarbij voor kampeerhutten omdat we geen zin hadden om elke 3-4 dagen de tent af te breken en weer op te zetten. We sliepen op de volgende campings:

Naast de overnachtingskosten betaalden we soms extra voor het douchen, internet, elektra en/of gebruik van wasmachine. Voor de totale periode was dit 46euro.

Totaal overnachten: 1607 euro

Rondreis Denemarken met kinderen boeken

Vind je alles zelf boeken en uitzoeken te veel gedoe? Boek dan een complete reis bij een van de onderstaande organisaties:

De rondreis ‘Rondje Jutland‘ is een aanrader, evenals de 15-daagse reis ‘Scandinavië in een Notendorp‘, waarbij je Noorwegen, Zweden en Denemarken combineert.

Inmiddels heeft Landal meerdere vakantieparken in Denemarken. Ook die zijn goed met elkaar te combineren om er zo een mooie rondreis Denemarken met kinderen van te maken.

Ook leuk voor gezinnen: dit arrangement waarbij je Ribe Byferie Resort verblijft en LEGOLAND en WOW Park Billund bezoekt.

Wil je liever toch alles zelf boeken van tevoren? Vergelijk dan de prijzen van verschillende accommodaties op Booking.com – zij bieden vaak de optie om tot kort voor vertrek te annuleren tegen een geringe meerprijs.

Tip: bij TUI heb je ook de mogelijk om een verblijf in Lalandia Billund los te boeken!

Boodschappen enzo

Boodschappen zijn zo persoonlijk. De een gaat vaak uit eten tijdens de vakantie en pakt regelmatig een terrasje, de ander kookt elke avond zelf en neemt een eigen lunch mee. Wij hadden gehoord dat de boodschappen in Denemarken heel erg duur zijn, dus hadden we de vrije ruimte in de auto opgevuld met basis etenswaren uit onze voorraadkast thuis.

De kosten voor boodschappen bleken achteraf wel mee te vallen (zie ook onze blog over de kosten van boodschappen in de verschillende vakantielanden), tenminste, als je goed oplet wat je koopt. Je kan de boodschappen heel makkelijk een stuk duurder maken. We hebben de meeste avonden zelf gekookt, maar hebben o.a. in Kopenhagen ook buiten de deur gegeten. Daarbij gingen we wel voor de low-budget variant.

We gaven 235 euro uit aan de dagelijkse boodschappen in de supermarkt en bij de bakker. Daarnaast spendeerden we 54 euro aan de aankoop van regenlaarzen voor de kinderen, een tafeltennissetje en meer van dat soort dingen. Uit eten gaan, ijsjes en andere etenswaren buiten de deuren hebben in totaal 332 euro gekost.

Totaal boodschappen enzo: 621 euro

Bezienswaardigheden en activiteiten

Let op: dit gedeelte bevat dus een overdosis die niet representatief is voor een gemiddelde gezinsvakantie.

  • GeoCenter Mons Klint: 54 euro
  • Boottocht langs de krijtrotsen: 61 euro
  • CopenhagenCard 72 uur (zie blog over citytrip Kopenhagen met kinderen om te ontdekken wat we allemaal met deze kaart hebben gedaan): 158 euro
  • Maritiem Museum Helsingor: 30 euro
  • Kronberg Castle Helsingor: 36 euro
  • Kasteel Egeskov: 73 euro
  • Boottocht Silkeborg merengebied: 56 euro
  • Djurs Sommerland: 142 euro
  • Fietsen in de duinen: 28 euro
  • Legoland: 168 euro (let op: dit is zonder kortingsacties)
  • Ribe Vikingcenter: 40 euro
  • Diverse kleine entreekosten: 82 euro
  • Parkeerkosten: 38 euro

Totaal bezienswaardigheden en activiteiten: 966 euro

We hebben ook activiteiten gedaan die gratis of heel goedkoop waren, hieroverlees je meer in een blog over goedkope en gratis uitstapjes in Denemarken.

Een deel van het UNESCO Werelderfgoed van Denemarken is ook gratis te bezoeken. We hebben alle 7 plekken die in 2015 op de lijst staan bezocht en via de link lees je wat er te doen is.

Kan een vakantie in Denemarken goedkoper?

Ja. Het begint er al mee als je er voor kiest om op 1 of 2 plekken te blijven en te kamperen met je eigen kampeermiddel. Dat scheelt je in de overnachtings- en reiskosten. Wij zijn voor ons doen best vaak uit eten geweest, ook hier kan je makkelijk op bezuinigen. In Denemarken is het heel gewoon om je eigen lunch mee te nemen. Je treft overal picknicktafels en kan zelfs op veel plekken barbecuen. Tot slot zijn wij altijd mega actief op vakantie, dat kan voor de meeste mensen best wat minder en daarmee goedkoper.

Wij bezochten Denemarken in het hoogseizoen. Als je in het laagseizoen gaat (meivakantie, tweede helft augustus of herfstvakantie) dan zijn de huuraccommodaties erg voordelig omdat ze in Denemarken dan geen vakantie hebben. Attracties en bezienswaardigheden hanteren vaak een verschillend tarief voor hoog- en laagseizoen. Omdat Denemarken helemaal niet zo ver rijden is, is het land ook erg geschikt voor een vakantie van een week.

Ben je al eens in Denemarken op vakantie geweest? Waar ging je heen en hoe zat het bij jou met de kosten?

Meer lezen

Denemarken is een kindvriendelijk vakantieland. Je leest er meer over in alle blogs die we al hebben geschreven over Denemarken en de blogs die er nog bijkomen. Alle blogs over Denemarken met kinderen lees je hier of klik op de links in dit blog.

Tip: bij TUI heb je ook de mogelijk om een verblijf in Lalandia Billund los te boeken!

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenTwitter.

10 REACTIES

    • Oh, dat is suf zeg! Ik was/ben aan het dubben of ik naar naar TBEX in 2016 ga en dat is in Stockholm ;-). Ik ga het direct aanpassen.

  1. Ik woon zelf in Denemarken (vlak bij Aalborg) en ik kan van harte ook attractiepark Fårup Sommerland, in Blokhus, aanraden. Ook de brede zandstranden van Blokhus, Løkken en/of Lønstrup zijn heel mooi en een bezoekje waard.
    Daarnaast loopt de route langs natuurgebied Fosdalen, bij Slettestrand (ja echt, zo heet het 😉 ) en daar zijn hele mooie wandelroutes en schitterende natuur. Ook een bezoekje waard!

    • P.S. Bij Blokhus zit ook een van de weinige campings met 5 sterren: Jambo Camping. Zeer kindvriendelijk, maar misschien wel iets aan de duurdere kant….

  2. Leuk filmpje, zoiets ook maar is een keer doen. Zit ook aan een drone te denken. Bij zoiets zie je helemaal gave dingen voorbij komen 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.