Natuur, speuren en iPad. Dat klinkt als ingrediënten van het ideale uitje voor onze kinderen. In The Nature Game in N.P. De Hoge Veluwe komt dit allemaal samen en ga je op zoek naar het Mysterie van het Nooit Gebouwde Museum. Nieuwsgierig? Wij wel en dus besluiten we dit spel zelf te spelen.
The Nature Game in N.P. De Hoge Veluwe
Ik heb dochter M. en zoon C, beloofd dat we een weekend niets gaan doen. Maar als ik ze de trailer laat zien van The Nature Game zijn ze beide direct enthousiast. “Wanneer gaan we dat doen? Dit weekend? Jaaaa!”. Pfieuw, gelukkig, vooraf goedgekeurd. Niet gek ook, laat deze trailer maar aan je kinderen zien en voor je het weet staan jullie met iPad op de Veluwe.
We parkeren onze auto bij het Bezoekerscentrum in N.P. De Hoge Veluwe. C., onze grootste iPad-liefhebber, rent voor ons uit. Bij de balie moeten we even op onze beurt wachten en overleggen M. en C. wie de iPad vast mag houden. Ze komen er zonder geruzie samen uit en M. (8) krijgt deze belangrijke taak. “Ik zoek de weg ondertussen en loop voorop” zegt C. (6).
Voordat we op stap kunnen krijgen we extra informatie mee. Een kaart met de route, voor het geval dat de iPad ermee op zou houden, en een briefje over een onderdeel dat mogelijk niet goed werkt. The Nature Game is pas twee dagen oud, kinderziektes zijn niet uitgesloten. We vinden het vooral netjes dat we zo goed voorbereid op pad worden gestuurd.
Buiten drukken we op ‘start’ en worden we al snel naar de startsteen gestuurd. De iPad heet nu Spectator en via het interactieve scherm worden we directhet Mysterie van het Nooit Gebouwde Museum ingetrokken. Het voelt eventjes raar om middenin het bos naar een filmpje te kijken. Toch klopt het. Via de filmpjes maken we kennis metAnton en Helene Kröller-Müller, de grondleggers van het Nationaal Park. Zij hebben in hetzelfde bos gelopen als waar wij nu staan. We zien zelfs hun graf liggen en kunnen op hetzelfde bankje zitten alsHelene Kröller-Müller.
Het Mysterie van het Nooit Gebouwde Museum
De Spectator begeleidt ons tijdens het wandelen. Soms met een spannend muziekje en regelmatig met leuke opdrachten. M. en C. gaan helemaal in het verhaal op. Heel af en toe helpen we even, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Zeker M. redt zich er prima zelf mee. Dan blijkt het Nooit Gebouwde Museum echt te bestaan. We zien stenen liggen en via een klein pad lopen we erheen. Zouden deze stenen echt bij het Nooit Gebouwde Museum horen? Ja hoor en een stukje verder zien we een muur. M. en C. klimmen er op. Ik loop een stukje verder en sta opeens tussen twee hoge muren. Wow, dit zijn restanten van het Nooit Gebouwde Museum!
Virtueel museum
Vanuit het bos lopen we de zandvlakte op. In het echt dan. Virtueel lopen we in een museum en zoeken we de favoriete schilderijen van Helene Kröller-Müller. “We zijn er bijna, ik denk dat het schilderij achter die bomen staat” zegt M.. Virtueel klopt dat als een bus en we zien een schilderij van Vincent van Gogh in ons beeld verschijnen. Wat een rare ervaring…. Al lopend ontdekken we hoe groot het Nooit Gebouwde Museum moest worden. Heel groot!
Actief leren in de natuur
Onze route gaat verder. M. heeft nog steeds de iPad vast en vertelt me: “Dit is heel leuk, hier kan je iets leren over de geschiedenis en het ook meteen zien”. Ik ben het helemaal met haar eens. In The Nature Game komt alles terug wat wij belangrijk vinden: actief bezig zijn en spelenderwijs leren.
We komen bij het sporenspel. Dit is het punt waarvoor we zijn gewaarschuwd dat er nog wat opstartproblemen zijn. En ja hoor, wij hebben pech en onze iPad loopt vast. We zijn bijna terug bij het startpunt en via de kaart vinden we onze route makkelijk. Bij het inleveren vraag ik het even na. De andere gezinnen die deze dag The Nature Game hebben gelopen, hadden er geen probleem mee. Ons iPad-nummer wordt genoteerd. Dit gaat vast goed opgelost worden.
Ik zou zeggen: The Nature Game is voor herhaling vatbaar! Maar dat klopt niet. Als je ‘m eenmaal een keer hebt gedaan dan weet je wat er gaat gebeuren. Een tweede keer is vast minder leuk. Maar we kunnen The Nature Game wel aanraden aan iedereen die ‘m nog niet heeft gedaan. Zo krijg je de beeldscherm-generatie met gemak de bank af en de natuur in.
Praktische informatie
Om The Nature Game te spelen huur je bij het Bezoekerscentrum voor 15 euro een iPad. Dit is exclusief de entree voor het Nationaal Park. Op de website van N.P. De Hoge Veluwe kan je meer informatie vinden over toegangsprijzen en openingstijden. Trek gerust een hele dag uit voor een bezoek aan het Nationaal Park, want er is meer dan genoeg te doen. Zelfs zoveel dat je een jaarkaart zou kunnen overwegen.
Wil je zeker weten dat er een iPad beschikbaar is, dan kan je deze vooraf reserveren. Het is niet mogelijk om een app van The Nature Game op je eigen iPad te zetten. Zo zorgt De Hoge Veluwe ervoor dat het niet te druk wordt op de route. De totale ontdekkingstocht duurt circa 1,5 uur en is 2 km lang. Volgens de website kunnen kinderen vanaf 8 jaar The Nature Game zelf spelen en kinderen vanaf 6 jaar met hulp van een volwassene. Wij zijn het hiermee eens. Heb je een jonger kind bij je? Dan kan je de buggy beter thuislaten, de route is daarvoor niet geschikt.
Zouden jouw kinderen The Nature Game in N.P. De Hoge Veluwe leuk vinden?
Meer lezen
Nieuwsgierig wat er nog meer in N.P. De Hoge Veluwe te beleven is? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Kinderactiviteiten in N.P. De Hoge Veluwe
- Wandelen in N.P. De Hoge Veluwe met kinderen
- Je eigen kerstboom omzagen in december
KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met N.P. De Hoge Veluwe. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.