Een dag buiten Zürich genieten van de Zwitserse natuur. Dat doet Saskia tijdens haar Interrail-reis waarbij ze vooral steden bezoekt. Wandelen bij de Uetliberg, met een gondel, een bezoek aan Langenberg Wildlife Park en tot slot met de boot terug naar Zürich. Dat kan allemaal in één dag.
Met de trein vanuit Zürich naar de Uetliberg
De Uetliberg is dé berg bij Zürich. Wil je van een mooi uitzicht over de Zürichsee en de omgeving genieten, dan moet je daarheen. Bij helder weer kun je vanaf hier de besneeuwde bergtoppen van de Alpen zien.
Wij nemen vanaf Zürich Hauptbahnhof de S10 naar de Uetliberg. In Triemli moeten we overstappen, maar de volgende trein komt binnen 5 minuten op hetzelfde perron. Dan gaan we verder omhoog. “Is dit echt een trein?” vraagt C. als we rustig door het bos rijden. Hij geniet nu al van de omgeving en vindt het maar wat bijzonder dat de trein zo dicht langs de bomen rijdt.
Op de Uetliberg
Vanaf het station is het zo’n 15 minuten lopen naar de top van de Uetliberg. Het pad is breed en goed begaanbaar. Op de berg lopen we naar een van de vele plekken waar vandaan we de Zürichsee kunnen zien liggen. G. wil graag nog hoger en beklimt zelfs de uitkijktoren die bovenop de berg staat. Een kaartje hiervoor kost 2 euro (prijspeil 2018).
Ligging Uetliberg:
Wandelen op de Uetliberg
Vanaf de Uetliberg zijn er meerdere wandelingen mogelijk. Wij kiezen ervoor om zo’n 5,5 kilometer naar de Felsenegg te lopen. Een route die makkelijk en vlak is volgens de bordjes. Dat Zwitsers een ander begrip van vlak hebben dan wij, merken we tijdens de wandeling wel. Af en toe gaat het pad toch hele stukken flink omhoog. Zeker in de brandende zon geen pretje. Maar voordat we daar zijn moeten we eerst heel wat trappen af.
Drinkpunt en afkoelen
Zoon C. huppelt voor ons uit en is al druk bezig met het zoeken naar stokken. Dochter M. gaat wat langzamer, ze heeft last van haar hamstring blessure en dat voel je met al dat stijgen en dalen wel. Opeens roept C: “Kijk, daar kun je afkoelen met water.” Hij heeft een kraantje met waterbak ontdekt. We vullen de waterflesjes bij en de kinderen maken zichzelf nat met het koude water.
Toilet en horeca langs de wandelroute
Een stukje verder komen we zelfs een toiletgebouwtje tegen, wat een luxe zo midden in de natuur. Maar dat niet alleen. Op ongeveer 1/3 van de wandeling wijst er een bordje naar een theehuis op zo’n 5 minuten lopen vanaf de wandelroute. De prijslijst laat hele vriendelijk geprijsde drankjes zien, het zijn on-Zwitserse tarieven. Wij zijn er buiten het hoogseizoen en dus is het theehuis helaas gesloten.
Bij het bordje dat naar het theehuis verwijst is het mogelijk om het gewone wandelpad even rechts te laten liggen en via een smaller pad omhoog te gaan. Terwijl M. en ik voor de makkelijke route kiezen, gaan C. en zijn vader voor de avontuurlijke variant. Volgens hen kom je daarbij een nog mooier uitzicht tegen. De twee paden komen in ieder geval weer bij elkaar.
Bankjes langs de wandelroute
Langs de route van de Uetliberg naar de Felsenegg-gondel staan heel wat bankjes. We komen op ongeveer 2/3 nog een kraantje met waterbak tegen. Opnieuw vullen we onze waterflesjes en we houden een korte pauze op een van de bankjes die erbij staat. Dan beginnen we aan het laatste stuk en hier gaat het pad bijna continu omhoog. Niet mega steil, maar voor onze Hollandse benen is de stijging goed voelbaar. Ik zou deze route zelf niet vlak noemen….
Op het moment dat M. en C. voor de derde keer vragen hoe ver het nog is, zien we opeens het gebouwtje van de Felsenegg kabelbaan.
Met de Felsenegg kabelbaan
In de meivakantie gaat de kabelbaan elke 20 minuten. Ik kan me voorstellen dat deze frequentie in de zomer wat hoger ligt, maar weet niet of dat echt zo is. Wij hebben geluk, de gondel vertrekt 5 minuten nadat we zijn ingestapt. We zoeven zo naar beneden, super relaxed!
Onderaan de Felsenegg-baan staat het station van Adliswil al aangegeven. Het is circa 5 minuten lopen. Vanaf Adliswil nemen we de S4 naar Wildpark-Höfli. Deze trein gaat meestal elke 20 minuten. Onze rit is kort, na 8 minuten kunnen we alweer uitstappen.
Naar Langenberg Wildlife Park
Vanaf station Wildpark-Höfli zijn er pootafdrukken op de stoep gemaakt. C. springt van afdruk naar afdruk en weet ons zo makkelijk naar Langenberg Wildlife Park te brengen.
We komen het park binnen via een achteringang. Meteen staat ons een fikse klim te wachten. Een beetje een tegenvaller, zeker ook omdat we het eerste stuk helemaal geen dieren zien. M. en ik zijn het omhoog wandelen aardig beu.
Gelukkig zien we dan de eerste dieren: hertjes. C. spot meteen een jong en begint een soort non-verbale communicatie met het dier waarbij ze elke keer oogcontact hebben. Mooi om te zien hoe hij hiervan geniet. Onze wandeling blijkt nog een heel stuk omhoog te voeren. Met wat pijn en moeite komen we uiteindelijk op het hoogste punt aan.
Uitleg over de beren
Inmiddels zijn we vlak bij het hoofdgebouw. Hier is ruimte voor kinderen om te spelen, er is een barbecueplaats en er staat zelfs een draaimolen. We zijn wel wat teleurgesteld over de hoeveelheid dieren die we zien. Een deel houdt zich goed verstopt in de schaduw van het bos.
Net als we besluiten ons bezoek hierbij te laten, ziet G. twee medewerkers die uitleg geven over de dieren. Ze hebben er zelfs een echt berenvel liggen dat we mogen aanraken. C. pakt de klauw van de beer beet en raakt zijn vader’s arm aan: “Whoah, ik pak je” doet hij alsof hij een hongerige beer is. M. is meer geïnteresseerd in het voelen van het vel. Diep tussen de haren is zo’n beer best zacht. Ondertussen vertelt de medewerker meer over beren en laat zelfs een schedel zien. Bere interessant!
Rustende wolven
We krijgen de tip om langs de wolven te lopen. Ze hebben net eten gekregen en zullen wel goed zichtbaar zijn. Het eten van de wolf zien we inderdaad liggen. Niet de wolf smult van de reebok, maar kraaien doen zich er tegoed aan. De wolf ligt in de schaduw te slapen. C. is in ieder geval helemaal door het dolle heen dat hij de wolf heeft gezien.
Muizenhuis
Dan vallen er opeens regendruppels naar beneden. We schuilen in het muizenhuis. Wat een toffe plek is dat. Er is achter glas een keuken nagemaakt en daar hebben de muizen vrij spel. Het is net alsof de muizen in je eigen keuken lopen… Door de glazen wand en de inrichting die aan beide kanten doorloopt vormt de ruimte een echte eenheid.
Dan is het tijd voor ons om te gaan. We hebben zo’n 2,5 uur doorgebracht in Langenberg Wildlife Park en slechts een deel gezien. Bij de uitgang kijken we naar de steenbokken en dan is het echt tijd om verder te gaan. Je kunt je in dit (gratis!) wildpark prima een halve dag vermaken.
Ligging Langenberg Wildlife Park:
Met de bus naar Thalwil
Wij gaan met bus 240 naar Thalwil. Deze bus vertrekt elk uur op .37 vanaf een halte* op zo’n 10 minuten lopen vanaf Langenberg Wildlife Park (tijdstip uit 2018). Een stukje verderop stopt bus 140, ook deze bus gaat naar Thalwil Bahnhof en kun je dus nemen. Na ongeveer 20 minuten zijn we bij het station. Vanaf hier zouden we met de S-bahn terug kunnen gaan naar Zürich Hauptbahnhof. Dat doen we niet. We volgen de bordjes naar de waterkant om de boot te nemen.
*Om deze bushalte te vinden loop je vanaf de hoofdingang via de Wildparkstrasse het Langenberg Wildlife Park uit. Voor het tunneltje ga je naar links, je komt nu op een parkeerplaats. Hou links aan en blijf deze weg volgen. Net na de bocht zie je de bushalte aan de overkant van de straat.
Varen over de Zürichsee
Vanaf Thalwil vaart er meerdere keren per uur een boot naar Zürich. In zo’n 30 tot 45 minuten sta je midden in het centrum op de kade. Wij moeten eerst 20 minuten wachten. Dat is absoluut geen straf hier. Er staan draaibare ligbedden op de steiger. Ik ga daar heerlijk van het uitzicht genieten. Aan de overkant van het meer is het inmiddels aan het onweren, de dreigende luchten maken het landschap extra mooi. C. draait ondertussen zijn ligbed alle kanten op en M. danst op de steiger. Veel te snel komt de boot er aan.
Op de boot zoeken we een plekje op het buitendek. Het koelt inmiddels aardig af, maar dit laatste half uurtje mooi weer willen we absoluut meepakken. We genieten van de mooie huizen op de oevers, de zeilbootjes in het water en de heerlijke frisse lucht. Wat een heerlijke afsluiting van een top dag!
Een dag buiten Zürich: handig om te weten
Al deze bezienswaardigheden en activiteiten zijn met elkaar te combineren op één dag. Wij gebruikten de Zürich Card voor het openbaar vervoer waaronder ook de gondelbaan en de boot. Zorg er wel voor dat je niet te laat weggaat, anders kom je aan het einde van de dag tijd tekort bij het Wildlife Park. Ons advies is om ergens tussen 9 en 10 uur de trein naar de Uetliberg te nemen. Wil je tussendoor uitgebreid op een terrasje zitten of picknicken? Dan is 9 uur vertrekken wel zo prettig.
Vooraf alle tijden uitzoeken is niet persé noodzakelijk. De meeste vervoersmiddelen gaan meerdere keren per uur en wachten is in deze prachtige omgeving helemaal niet erg. Alleen de bustijd is wel handig om in de gaten te houden, deze gaat maar 1x per uur.
Op meerdere plekken kom je gratis openbare toiletten tegen. Sowieso op 1/3 van de wandeling, maar ook bij het onderstation van de Felsenegg en in het Langenberg Wildlife Park. Horeca tref je op en bij de Uetliberg, op 1/3 van de wandeling bij het theehuis en in het wildpark.
De wandeling van de Uetliberg naar de Felsenegg is circa 5,5 kilometer. Als je bij de Uetliberg de planetenroute aanhoudt dan is deze wandelroute ook met wandelwagen te doen. Wij volgden de bordjes richting Felsenegg en kwamen daarbij de trappen tegen. Deze zijn niet te doen met een kinderwagen.
Wist jij dat er zo’n leuke dagtrip mogelijk is buiten Zürich?
Meer lezen
Op zoek naar meer leuke informatie over Zwitserland? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Fifa World Footbal Museum in Zürich
- Interrailen naar Oostenrijk, Hongarije en Zürich
- Direct naar alle blogs over Zwitserland
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Zürich. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.
Misschien kun je de route beter andersom lopen, als je liever meer daalt dan stijgt. Of heb ik dat mis?
Dat heb je mis ;-). Zoals wij ‘m hebben gelopen is de manier waarop je minste omhoog loopt. We liepen namelijk van bovenop de berg naar beneden richting het meer.
Zijn er alternatieven voor het stukje route van de kabelbaan?
Oei, dat weet ik niet meer precies… Het is al een tijdje geleden dat we daar waren. Volgens mij is de andere optie om lopend verder te gaan, maar waar je dan weer op het openbaar vervoer kunt stappen zou je misschien via Google Maps kunnen vinden.