Salzbergwerk is de naam van de zoutmijn in Berchtesgaden, in het zuiden van Duitsland. Saskia ging er ondergronds om meer te leren over zoutwinning én om met de toffe glijbanen te gaan.
Zoutmijn in Berchtesgaden
“Hoe kan het dat er zout in de bergen te vinden is?” vraagt dochter M. terwijl we naar Salzbergwerk, de zoutmijn in Berchtesgaden, rijden. “Vroeger kwam de oceaan tot hier. Door verandering van het landschap ontstond er een zout binnenmeer dat uiteindelijke helemaal is verdwenen toen de Alpen ontstonden” vertel ik op hoofdlijnen. “Het zout kwam zo in de bergen terecht en werd zo’n 500 jaar geleden weer ontdekt.” Dit herinner ik me van ons bezoek aan de zoutmijn in Hallein, net over de grens in Oostenrijk. Gelukkig wordt dit verhaal bevestigd tijdens de rondleiding in de zoutmijn in Berchtesgaden.
Lees hier het blog over de zoutmijn in Hallein
Ligging Salzbergwerk, de zoutmijn in Berchtesgaden:
Ondergronds gaan bij Salzbergwerk
Voordat we de zoutmijn in Berchtesgaden in gaan, moeten we eerst een beschermend pak aantrekken. Vooraf heb ik dit de kinderen al op een plaatje laten zien, dus ze zijn er op voorbereid. We hebben allemaal een lange broek, shirt met korte mouwen en zomerjas aan. Daarover doen we de overall die we uitgereikt krijgen. Dat blijkt een goede combinatie, want we krijgen het in de zoutmijn van 12 graden Celcius niet koud.
Geen foto’s maken maar wel een Nederlandse audioguide
Dan is het tijd om plaats te nemen op het treintje dat ons 600 meter de berg in gaat rijden. Voordat we vertrekken worden er foto’s gemaakt. Helaas mogen we zelf in Salzbergwerk geen foto’s maken, maar als je via deze link doorklikt naar het blog over Salzwelten in Hallein dan krijg je een indruk.
We krijgen nog snel een audioguide met Nederlandse audiotour om ons nek gehangen en dan vertrekken we echt.
Met het treintje de zoutmijn in
“Handen en voeten binnen boord” klinkt het in het Duits en Engels. Het treintje rijdt door een smalle gang, dus zeker geen overbodige boodschap.
We stappen uit in een grote ondergrondse ruimte. Daar begint de rondleiding met een lasershow over zout water en zoutkristallen. Stiekem hebben we al even naar links gekeken, yes, daar is een glijbaan.
Glijbaan naar beneden
Met maximaal vier personen tegelijk mag je de glijbaan af. De kleinste vooraan en de rest erachter. In de instructievideo zien we dat we elkaar vast moeten houden, benen gestrekt naar voren en iets naar achteren leunen. “Wel lachen he, hier maken ze een foto” instrueer ik de kinderen. Dat komt helemaal goed, want zo met z’n drieën naar beneden roetsjen is echt iets om heel hard bij te lachen (of te gillen…).
Durf je niet met de glijbaan? Dan is het mogelijk om naar beneden te lopen. Je mist dan een van de leukste onderdelen van de rondleiding. Dit geldt ook voor de tweede glijbaan die je onderweg tegen gaat komen.
Leren over zoutwinning en de mijnbouw
De rondleiding door de zoutmijn in Berchtesgaden is erg afwisselend. We leren meer over de zoutwinning en hoe een zoutmijn wordt ontgonnen. Ging dat vroeger met de hand, tegenwoordig gebruiken ze daarvoor stoere machines. Dat gaat een stuk sneller. Al deze informatie krijgen we op een hele beeldende manier gepresenteerd, met gebruik van filmpjes, het tonen van de apparaten die ze gebruiken en een schaalmodel van de zoutmijn.
Dankzij onze Nederlandstalige audioguide kunnen we alle verhalen in onze eigen taal horen. Erg handig als je met kinderen bent of zelf moeite hebt met Duits.
Het spiegelmeer
Opeens komen we bij een bijzonder ondergronds meer. “Kijk, je kunt de bodem zien” wijs ik de kinderen aan. Dat blijk ik helemaal verkeerd te hebben, het meer spiegelt zo erg dat ik de weerkaatsing van het plafond aanzag voor de bodem van het meer. Daar komen we pas achter als we in het bootje zitten en de naam van het meer zien.
We varen heel rustig naar de overkant en krijgen ondertussen een lichtshow te zien. Geometrische figuren verschijnen en verdwijnen. Ze doen aan de vorm van zoutkristallen denken. Ondertussen krijgen we een glimp te zien van de uithoeken van de ruimte waar we doorheen varen.
Zoutkristallen
Midden in een van de laatste ruimtes waar we aankomen staat een zuil met zoutkristallen. “Zijn ze echt?” vraagt zoon C. Ja, dat zijn ze. Tenminste, het zijn brokken zout die natuurlijk weer opgebouwd zijn uit heel veel kleine zoutkristallen. Op de wanden wordt een film getoond waarin we zien hoe het zout uiteindelijk bij ons op tafel komt te staan en in welke producten het wordt gebruikt.
Met de lift omhoog
Door de twee glijbanen zijn we een aardig stuk afgedaald. Nu is het tijd om met een lift weer omhoog te gaan. Terug naar het treintje dat ons naar de uitgang brengt. Daar moeten we onze overall weer inleveren en kunnen we de twee foto’s kopen die van ons zijn gemaakt.
Handig om te weten: openingstijden en entreeprijzen
De rondleiding door de zoutmijn in Berchtesgaden duurt iets langer dan een uur.
De start van de rondleidingen is op vaste tijdstippen. Als je vooraf je kaartje online koopt, dan kun je zelf een starttijd kiezen. Zorg dat je er zeker een kwartier van tevoren bent zodat je genoeg tijd hebt om de overall aan te trekken. Als je op de bonnefooi gaat kan het zijn dat je moet wachten totdat er plek is bij een van de rondleidingen.
Entreeprijzen (2018):
- Volwassenen: 17 euro
- Kinderen 4 to 16 jaar: 9,50 euro
- Familieticket 2 volwassenen en 1 kind: 40 euro, elk volgend kind kost 5,50 euro
Daarnaast zijn er combinatietickets te koop, dit is zeker interessant om te bekijken als je ook naar andere bezienswaardigheden in de omgeving wilt.
Gedurende de zomermaanden is Salzbergwerk vanaf 9 uur geopend. Om 17 uur vertrekt de laatste rondleiding. In de winter gaan de rondleidingen minder frequent en zijn de openingstijden beperkter.
Bekijk voor je bezoek de website van Salzbergwerk om de actuele entreeprijzen en openingstijden te checken.
Parkeren bij Salzbergwerk kan aan de overkant van de straat. Voor maximaal vier uur parkeren betaal je 3,50 euro. Voor de foto’s betaal je 5 euro per stuk (prijspeil 2018).
Zorg ervoor dat je je rugzak en andere grote tassen in de auto laat. Deze mogen niet mee de zoutmijn in en er zijn ter plaatse alleen kleine kluisjes waar een dagrugzak niet in past.
Meer lezen
Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Berchtesgaden? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Zauberwald en Hintersee
- Wimbachklamm
- Adelaarsnest van Hitler
- Königssee
- Direct naar alle blogs over Duitsland
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en de regio Berchtesgaden. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.