Getest: met een Greenwheels auto eropuit

0
530

Een paar weken geleden vertelde ik jullie over de veranderingen bij Greenwheels en dat je er nu heel makkelijk incidenteel een auto kan gebruiken. Maar KidsErOpUit zou KidsErOpUit niet zijn als we het niet in de praktijk gingen testen. Dus maakte ik een Greenwheels-account aan en gingen we eropuit met een Greenwheels auto. Nieuwsgierig naar mijn ervaringen? Lees dan verder.

Een Greenwheels account aanmaken

Voordat ik met een Greenwheels auto op stap kan, moet ik een account aanmaken. Ik kies voor abonnementsvorm ‘Soms’ omdat ik minder dan 1 keer per maand er gebruik van ga maken. Als borg kan je kiezen voor een reservering op je credit card of een bedrag overmaken via iDeal. Greenwheels werkt met een pasje. Heel handig is dat je Greenwheels kan koppelen aan je ov-chipkaart. Dat scheelt weer een pasje in m’n portemonnee. Heb je geen ov-chipkaart? Dan kan je een Greenwheels Card aanvragen.

Een auto reserveren bij Greenwheels

Het reserveren van een auto is echt heel simpel. Je zou het bij wijze van spreken door je kinderen kunnen laten doen. Via de Greenwheels-app of de website is direct te zien welke auto’s er in de buurt beschikbaar zijn. Met een druk op de knop is de reservering gemaakt.

Greenwheels heeft drie type auto’s: een kleine stadsauto. een stationwagen en een bestelbusje. In mijn woonplaats Deventer staan alleen kleine stadsauto’s. Dat vind ik jammer, want zeker met kinderen biedt een stationwagen meer ruimte. Toch snap ik de keuze wel. Greenwheels is vooral op de Randstad georienteerd. Dat is de regio waar het openbaar vervoer een fijnmazig netwerk heeft en mensen minder de noodzaak hebben om een (tweede) auto aan te schaffen. Daar zitten dus meer potentiele klanten. Aan de andere kant: Deventer tikt ook bijna de 100.000 inwoners aan. Daar zou toch markt moeten zijn voor op z’n minst 1 stationwagen van Greenwheels?

Greenwheels auto in Deventer, nog met het oude logo er op.
Greenwheels auto in Deventer, nog met het oude logo er op.

De auto ophalen

Ik besluit de Greenwheels auto in m’n eentje op te halen. Ik wil zo’n eerste keer rustig kijken hoe het werkt zonder dat de kinderen er omheen stuiteren. Vooraf heb ik de instructies op de website een keer goed gelezen. Het lijken veel handelingen die ik moet verrichten, maar dat blijkt in de praktijk reuze mee te vallen.

Mijn ov-chipkaart hou ik voor het kastje dat achter de voorruit zit. Klik, de ontgrendeling van de auto springt eraf. In het dashboardkastje ligt een apparaatje met de sleutel en de tankpas erin. Ik pak de sleutel, start de auto en rij weg. Hoe makkelijk kan dit zijn?

OV-chipkaart voor het raam en hup, de deuren ontgrendelen.
OV-chipkaart voor het raam en hup, de deuren ontgrendelen.
Pincode intoetsen en sleutel pakken.
Pincode intoetsen en sleutel pakken.
Klaar voor de start!
Klaar voor de start!

Greenwheels auto gebruiken met kinderen

Thuis verzamel ik de spullen die ik mee wil nemen. De achterbak is niet heel erg ruim, maar ik kan goed inpakken en krijg alles makkelijk mee. Heb jij kinderen waarvoor je een kinderwagen mee wilt nemen? Dan gaat het krap worden in de stadsauto’s. Een buggy past wel. Een andere optie is om te kiezen voor de stationwagen als die bij jou in de buurt beschikbaar is.

De auto’s van Greenwheels hebben geen autostoeltjes. Dochter M. en zoon C. zitten op een zitverhoger. Die kan je makkelijk onder je arm meenemen als ze direct mee gaan om de auto op te halen. Zitten jouw kinderen in een autostoel? Dan zou ik ervoor kiezen om eerst de auto op te halen (desnoods de avond tevoren) en dan de autostoel erin te zetten. Anders is het zeker met meerdere kinderen een heel gesjouw.

De rode kleur van de Greenwheels auto spreekt mijn kinderen erg aan. Het is grappig om te merken wat zo’n opvallende kleur met ze doet. Onze eigen auto is in een saaie donkere kleur. Ze vragen vrolijk: “Gaan wij met dat rode autootje?”. Eh ja. Het zijn soms bijzondere dingen waar je kinderen een plezier mee doet!

Met de Greenwheels auto naar onze bestemming voor dit weekend.
Met de Greenwheels auto naar onze bestemming voor dit weekend.

Tanken met de Greenwheels auto

Voor het gebruik van de Greenwheels auto betaal je een all-in tarief. Dus inclusief brandstof. Maar de benzine komt er niet vanzelf in. Als de tank voor 1/4 gevuld is moet je tanken. Hiervoor staat ook een duidelijke instructie op de website. Ik noteer de kilometerstand, pak de tankpas, onthoud de pincode die op het apparaatje verschijnt en ga afrekenen. Dat werkt dus net zo makkelijk als het reserveren en ophalen van de auto.

Tanken gaat erg makkelijk.
Tanken gaat erg makkelijk.

Terugbrengen van de auto

De Greenwheels auto’s hebben gereserveerde parkeerplaatsen. Terugbrengen gaat mede daardoor makkelijk en snel. Ik zet de auto neer. Steek de sleutel in het kastje. Stap uit en hou mijn ov-chipkaart voor de kaartlezer achter de voorruit. Klik, de auto zit dicht.

Vernieuwing van het Greenwheels-wagenpark

Ik rij tijdens mijn testrit in een Peugeot. Dit is een oud model van Greenwheels. Veel auto’s zijn al vervangen door Volkswagens. Mocht je de keuze hebben, dan adviseer ik je om voor een Volkswagen te gaan. Je herkent ze aan de nieuwe huisstijl van Greenwheels. De Volkswagens zijn voorzien van airco. Dat vond ik bij de Peugeot waar ik mee op pad was een groot gemis.

Greenwheels auto met het nieuwe frisse witte logo.
Greenwheels auto met het nieuwe frisse witte logo.

Kosten van rijden met een Greenwheels auto

Nu willen jullie vast weten wat het rijden met een Greenwheels auto kost. Ik vind dat lastig aan te geven. Ik vertelde eerder al wat de abonnementen kosten en dat je deze maandelijks kan upgraden of downgraden. Afhankelijk van hoelang je een auto reserveert, heb je een aantal kilometers vrij te gebruiken. Je betaalt daarbij voor de tijd dat je de auto hebt en eventueel voor extra kilometers als je veel rijdt. Die prijs per tijdseenheid varieert weer per abonnement. Nu klinkt dit misschien heel ingewikkeld, toch heb ik dit niet zo ervaren. Ik kon op de website van Greenwheels heel duidelijk zien wat de kosten in mijn geval zouden zijn. Kijk dus vooral even in hun handige prijstabel.

Blijf ik Greenwheels gebruiken?

Ja, ook met 2 auto’s voor de deur zitten we elders in het land wel eens verlegen om een auto. Wij reizen graag met het openbaar vervoer. Alleen kan je dan niet altijd komen waar je wilt zijn. Als we een stedentrip in eigen land doen gaan we meestal met de trein, maar soms willen we ter plaatse naar een bezienswaardigheid die veel beter met de auto te bereiken is. Op dat moment gaan we ons Greenwheels ‘Soms’-abonnement gebruiken. Zo willen we in de kerstvakantie weer naar Rotterdam (ja, 4e stedentrip Rotterdam in 2 jaar tijd…). We gaan dan een Greenwheels auto gebruiken om naar het bezoekerscentrum op de Tweede Maasvlakte te rijden. Met ov is dat best een onderneming. Met Greenwheels juist erg makkelijk.

Nu ben ik wel nieuwsgierig, zou jij Greenwheels gaan gebruiken nu het zo makkelijk blijkt te zijn?

Meer lezen

Op zoek naar meer handige tips om je gezin te vervoeren? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Greenwheels. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.