Drie musea in één. Dat vind je op Texel. Het Kaap Skil museum in het vissersdorpjeOudeschild is een juttersmuseum, maritiem museum en een openlucht museum. Hier ontdek je het echte vissersleven van Texel in een prachtig mooi gebouw van moderne architectuur. Suzanne is onder de indruk van dit museum en haar kinderen zijn net zo enthousiast. Waarom? Dat lees je hier.
Kaap Skil museum van jutters & zeelui
Kaap Skil museumvan jutters & zeeluiin Oudeschild verdient een bezoek tijdens je vakantie op Texel. Je komt hiermeer te weten over het Texelse vissersleven, overstrandjutters, de historieen de scheepvaart uit de Gouden Eeuw. Ik ben zelf erg nieuwsgierig naar het museum, maartwijfel of Kaap Skil museum leuk is voor onze kinderen. Daarombesluiten we pas aan het begin van de middag naar Oudeschild te vertrekken. We parkeren in de haven en starten met een gebakken visje bij vispaleis Van der Star BV,de beste viswinkel van Texel, gevestigd naastKaap Skil museum.
Het prachtig museumgebouw van Kaap Skil
Het museumgebouw van Kaap Skilis eenmodern gebouw (uit 2012) van Mecanoo architecten uit Delft.De houten gevel illustreert de eeuwenoude traditie van hergebruik. De houten lamellen zijn gemaakt van de hardhouten damwanden uit het Noordhollands Kanaal. Dit staat symbool voor het tweede leven dat alle aangespoelde collectiestukken van het museum ook krijgen. De inrichting aan de binnenzijde is net zo modern. Open, licht en strak vormgegeven. Deinrichting is, net als de buitenkant, een lust voor het oog. De kinderen valt het niet op. Die willen zo snel mogelijk weer via de achterkant naar buiten. Want daar lonkt een oude molen en nog veel meer moois.
Openluchtmuseum Kaap Skil
Het buitenterrein is klein en overzichtelijk. De molen is helaas dicht, maar er is genoeg te zien. De oude vissershuisjes zijn open en in één van de huisjes vertelt een vrouw hoe vroeger waren verkocht werden in de kruidenierswinkel. De uitleg is ontzettend leuk voor kinderen. Ze luisteren met volle aandacht. Na de kruidenierswinkel lopen we naar de andere huisjes. Hier zien we een smederij, een bakkerij en een paar vissershuisjes. Verwonderd kijken de kinderen rond. “Leefden ze vroeger echt zo?” vragen ze met verbazing. Na de huisjes lopen we verder.We zien een demonstratie touw slaan. Twee touwslagers laten het publiek zien hoe dikke scheepstouwen worden gemaakt. De kinderen mogen om de beurten helpen.
Juttersmuseum
Achter de molen staat een grote schuur meteen bak met jerrycans, boeien en scheepsmotoren. Dat is allemaal aangespoeld op het Texelse strand. Nieuwsgierig geworden, gaanwenaar binnen gaan. De schuur blijkt stampvol te staan met jutterswaren. Alle muren en plafonds hangen vol met de meest vreemde juttersvondsten. Van schoenen in alle maten en kleuren, tot beeldschermen en babyflesjes. Wanden met planken vol flesjes, gerangschikt op kleur, in allerlei vormen en maten. Gigantisch veel en bijzonder om te zien. We kijken onze ogen uit.
Varen voor Texel
In een volgend gebouw is Varen voor Texel te zien,een leuke interactieve expositie over 100 jaar veerdienst tussen Texel en Den Helder. De eerste stoomboot is te zien, maar ook het laatste dubbeldekschip. Op een computerzuil doen de kinderen een simulatiespel waarbij ze de TESO veerboot mogen beladen. In het TESO opstelspel moeten alle opstelstroken vol geladen worden met auto’s en vrachtwagens.Het schip moet natuurlijk in evenwicht blijven. Bij ongelijkeverdeling van de voertuigen kapseisthet en is het spel voorbij. Natuurlijk valt dit ontzettend in de smaak bij onze jongens.Gelukkig is het rustig en kunnen ze het spel allebei meerdere keren spelen. Na drie keer zijn ze volleerd schippers en weten ze precies hoede vracht verdeeld moet worden. Even verderop mogen ze in een simulator de boot zelf besturen. Voor de allerkleinsten is een houten veerbootspel op de vloer aanwezig.
Duikbootsimulator
Buiten, naast de schuur met jutterspullen staat een onderzeeër opgesteld. In deze duikboot gaan we mee onder water op zoek naar oude VOC schepen die op de zeebodem liggen. Via een trap dalen we af in de onderzeeër. De duik onder water verloopt niet heel soepel, maar leuk is het wel. De kinderen gaan meteen nog een keer. Daarna klimmen ze de “dinghy” in, die achter de duikbootsimulator staat. Deze “dinghy” is een echt reddingsvlot zoals die vroegerbij zeeschepen aanwezig was.
De visserij
In het gebouw Visserij staat een levensgroot scheepswrak opgesteld. Via een looproute eromheen kijk je door het verweerde hout heen naar de binnenkant van de romp. De route leidt naar een trap achterin het gebouw. Deze brengt ons naar een expositie over de visserij van Texel. Met grote puzzelstukken wordt de groei van de vissershaven van Texel in beeld gebracht en in grote vissersnetten is te zien met welke vissen de vissers allemaal terug kwamen van zee. Eenmaal weer beneden ontdekken de kinderen een echte stuurhut van een oude vissersboot waar ze een tocht over de zee mogen maken als kapitein van een schip. Natuurlijk vinden ze het enorm stoer om als een echte schipper achter het roer in de stuurhut te mogen staan.
De Reede van Texel
Inmiddels hebben we nog maar een uur te gaan en dan sluit het museum. De tijd vliegt voorbij. We besluiten snel naar binnen te gaan, want in het gebouw zijn ook exposities. In de kelder is de Reede van Texel te zien,de belangrijkste ankerplaats uit de Gouden Eeuw. De rijk beladen schepen van en naar Amsterdam ankerden bij Texel. In Kaap Skil is de Reede volledig nagebouwd. Eengrote maquette staat opgesteldmiddenin de ruimte. Rondom de maquette staan kijkers waarmee je kan inzoomen oponderdelen van de maquette. Via de kijkers hoor je het verhaal bij de close-up. Onze oudste heeft op school net geschiedenisles over de Gouden Eeuw gehad en luistertnaar elk verhaal. Ik ga op de bank zitten en kijk naar de achterwand, waar een indrukwekkende film wordt vertoond van de vloot die in een storm op zee terecht komt, waarbij een deel van de vloot vergaat. Ondertussen heeft onze jongste een interactief spel ontdekt, waar je als schipper van een schip de zee moet trotseren.
Verborgen schatten uit het palmhoutwrak, “de jurk”
In 2016 was het groot nieuws: op de bodem van de Waddenzee bij Texel hebben duikers in een wrak een volledig gave jurk uit de 17e eeuw gevonden. De vondst was uniek en wordt in Kaap Skil museum tentoongesteld. Weinigzeggend voor kinderen misschien, maar zo’n bijzondere vondst hoor je natuurlijk wel te zien als je een bezoek brengt aan Kaap Skil museum. Andere schatten uit het wrak liggen eveneens in Kaap Skil. Het onderzoek naar de jurk en de schatten zal nog vele jaren duren.
Archeologie onder water
Op de eerste verdieping van het museumgebouw is de tentoonstelling archeologie onder water, waar we snel een blik werpen op eenindrukwekkende verzameling van archeologische vondsten in de zeebodem. Helaas hebben we niet veel tijd meer. En vooral onze oudste vindt dat erg jammer, want die luistert met interesse naar de toelichtingen bij de vondsten.Dit deel van de expositie lijkt minder geschikt voor jongere kinderen. Maar al snel ontdekt onze jongstede genummerde ladekasten aan de wand.De nummers zijn allemaal in de computerterug te vinden, samen met een beschrijving van de vondst die indebetreffende ladekast zit. Zijn nieuwsgierigwint het en enthousiast begint hij metladesteopenen en in de computer na te zoeken wat er in de lade zit. Het interactieve maakt hetjuist leuk voor hem.Uiteindelijk worden we gedwongen het museum te verlaten, vanwege sluitingstijd. De tijd is voorbij gevlogen. En we zijn het er allemaal over eens: Kaap Skil museum isaantrekkelijk en leukvoor alle leeftijden.
Wat je verder nog wilt weten over Kaap Skil museum
Regelmatig zijn in het Kaap Skil museum vele activiteiten te doen. Voor iedereen is er wel wat, van touwslaan tot een workshop juttersstukken maken en van juttersverhalen tot netten boeten. Kijk hier voor een overzicht van alle activiteiten.
Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag. In de vakanties is het museum ook op maandag geopend. Kijk hier voor de openingstijden.
Met een museumkaart is de entree gratis. De bereikbaarheid met de fiets is prima. Ben je met de auto, dan kun je (betaald) parkerenin het centrum of de haven van Oudeschild. Meer informatie over parkeren op Texel vind je hier.
Ben jij wel eens in Kaap Skil museum van jutters & zeelui geweest? Was jij ook zo verrast door dit museum?
Meer lezen?
Op zoek naar leuke musea of uitjes op Texel? Klik & kijk voor meer inspiratie: