Toerist in eigen land: naar het Mauritshuis met kinderen

0
491

Sommige musea zijn meer in trek bij toeristen dan bij Nederlands. Dat geldt ook voor het Mauritshuis in Den Haag, het museum waar het ‘Meisje met de parel’ van Vermeer hangt. Saskia is benieuwd wat dit museum met Nederlandse schilderijen uit de Gouden Eeuw voor kinderen te doen heeft. Met de doe-tas gaat ze het Mauritshuis met kinderen ontdekken.

De collectie van het Mauritshuis

Het Mauritshuis ken je waarschijnlijk wel van naam. Maar weet je ook wat er te zien is? In dit museum is het ‘Koninklijk Kabinet van Schilderijen’ gevestigd. Er hangen naast de schilderijen uit de Gouden Eeuw ook enkele topstukken uit de 18e eeuw. De totale collectie bevat zo’n 800 schilderijen.

In 2007 is het gebouw gerestaureerd aan de buitenkant. Vijf jaar later ging het museum voor 2 jaar dicht om een grote verbouwing mogelijk te maken. Via een ondergrondse gang werd het Mauritshuis verbonden met het gebouw van de Sociëteit De Witte. De collectie was toen deels in het Gemeentemuseum te bekijken. Een ander deel van de collectie reisde de wereld over.

Naast de vaste collectie is er altijd een tijdelijke tentoonstelling in het Mauritshuis. Wij hebben alleen de vaste collectie bezocht.

Het Mauritshuis is te vinden naast het Torentje van de premier.
Het Mauritshuis is te vinden naast het Torentje van de premier.

Naar het Mauritshuis met kinderen: de doe-tas

Bij de balie van het Mauritshuis vragen we of ze speurtochten of iets dergelijks voor kinderen hebben. Nee, die hebben ze niet, maar wel een doe-tas. Dat klinkt leuk! Voor beide kinderen gaat er een schetsboek in en we krijgen een korte uitleg. In de tas zitten opdrachten en attributen die daarbij horen zoals een blinddoek, dierenhuiden en een muziekdoosje. Nu zijn we heel erg nieuwsgierig geworden.

Uitleg over de doe-tas.
Uitleg over de doe-tas.
Het gebouw zelf is al een bezoek
Het gebouw zelf is al een bezoek

Aan de slag met de opdrachten uit de doe-tas

In verschillende zalen zijn er opdrachten voor de kinderen. We beginnen met het bestuderen van een schilderij dat door Brueghel en Rubens samen is gemaakt. Er staan heel veel dieren op, maar hoeveel kan je er daarvan onthouden? Een leuk geheugenspel, al zijn dochter M. en zoon C. vooral ongeduldig. Ze willen met het schetsboek aan de slag. Dat kan in de volgende ruimte. Nu gaat de blinddoek voor en moeten wij een schilderij beschrijven. “Het is een staand schilderij, met vooral zwart en heel veel kleuren zoals rood, groen, blauw en geel. Er staan bloemen in een vaas op” vertel ik. Daarna breng ik de geblinddoekte M. naar een andere ruimte en mag ze dit schilderij zelf gaan natekenen. Ook C. gaat aan de slag. Als ze klaar zijn gaan ze met hun tekening terug naar de zaal waar ze eerst geblinddoekt waren. Kunnen ze zien welk schilderij ze hebben nagetekend? “Deze is het!” roept C. al snel en ook M. heeft direct door welk schilderij zij had.

Aan de slag met een van de eerste opdrachten.
Aan de slag met een van de eerste opdrachten.

De doe-tas is ontzettend afwisselend. De opdrachten zijn goed uitgelegd en elke keer anders. We hebben vaker speurtochten gedaan, maar deze springt er echt boven uit. M. sjouwt ondertussen verder met de tas. Ze maken nog twee opdrachten en dan gaan we naar de tweede verdieping.

Een van de leukste opdrachten is nu om op zoek te gaan naar dieren op schilderijen. Niet zomaar dieren, maar dieren met dezelfde huid als de stukjes dierenhuid die op de doe-tas zijn genaaid. Wat ontzettend leuk bedacht. Alle schilderijen worden goed bekeken. Kan het stukje zwarte huid van dat paard zijn? Nee, dat voelt anders. Dus verder zoeken. Uiteindelijk weten ze alle dierenhuiden te matchen met een schilderij.

Met een opdracht in de hand is het anders kijken naar schilderijen.
Met een opdracht in de hand is het anders kijken naar schilderijen.
Terwijl de kinderen bezig zijn met de opdrachten hebben wij tijd om rustig naar schilderijen te kijken.
Terwijl de kinderen bezig zijn met de opdrachten hebben wij tijd om rustig naar schilderijen te kijken.

Het ‘Meisje met de parel’ van Vermeer

“Waar blijft dat meisje met die oorbel nou?” vraagt C. Hij heeft er even geen zin meer in. M. is echter niet te stoppen. In de zaal met schilderijen van Jan Steen mag ze zelf een verhaal verzinnen. Het liefst schrijft ze er een half boek over. Maar ook wij zijn benieuwd naar het ‘Meisje met de parel’. Dat beroemde schilderij moet in de volgende ruimte hangen. M. bedenkt snel een einde aan haar verhaal en dan kunnen we verder.

Het schilderij van het ‘Meisje met de parel’ is niet te missen. Er staan andere mensen voor, dus moeten we even op onze beurt wachten. C. loopt van links naar rechts voor het schilderij: “Ze blijft je overal aankijken, net als de Mona Lisa” zegt hij. Zo, dat is gecontroleerd, nu is hij klaar met het museum. M. onderwerpt het ‘Meisje met de parel’ aan een uitgebreidere studie. In het schetsboek uit de doe-tas maakt ze een ontwerp voor een oorbel.

Daar is ze eindelijk: 'Het meisje met de parel' van Vermeer.
Daar is ze eindelijk: ‘Het meisje met de parel’ van Vermeer.

Nog een opdracht is er over en die doen we in de laatste zaal. Het muziekdoosje komt tevoorschijn. Welk schilderij past bij de muziek die je hoort? Leuk, alweer een ander soort opdracht. M. kiest een vrij droevig schilderij uit. “Het muziekje was ook niet heel erg vrolijk” geeft ze als onderbouwing voor haar keuze.

Al met al zijn we zo’n 1,5 uur binnen geweest tijdens ons bezoek aan het Mauritshuis met kinderen. Sneller lukt bijna niet als je de doe-tas bij je hebt. Langzamer is zeker wel mogelijk.

Handig om te weten over het Mauritshuis

Volwassenen betalen 14 euro voor de entree en kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen, net als Museumkaart-houders. Voor de doe-tas betaal je 3 euro, dat is inclusief 1 schetsboek. Voor elk extra schetsboek betaal je opnieuw 3 euro. Na het bezoek aan het Mauritshuis mogen de kinderen dit schetsboek mee naar huis nemen.

Er is een garderobe in dit museum, alleen koffertjes mag je niet mee naar binnen nemen. Zeker iets om rekening mee te houden als je een weekendje naar Den Haag gaat en je bagage nog bij je hebt.

Het Mauritshuis is dagelijks geopend. Meer informatie over het Mauritshuis en de tijdelijke tentoonstelling is te vinden op de website van het museum, check daar ook altijd de actuele openingstijden en entreeprijzen. Alle door ons genoemde prijzen zijn van 2017.

Wist jij dat het Mauritshuis met kinderen zo leuk is als je de doe-tas gebruikt?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Den Haag te doen is met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.