Stedentrip Oslo met kinderen, inclusief tips voor gratis bezienswaardigheden

0
845

Tijdens haar rondreis door Noorwegen in 2016 heeft Annemiek één hoogtepunt overgeslagen: Oslo. Hoog tijd voor haar om met haar gezin een bezoek te brengen aan deze mooie en veelzijdige stad. Waarom een stedentrip Oslo met kinderen haar zo goed bevallen is, lees je in dit blog. Inclusief tips voor gratis bezienswaardigheden.

Stedentrip Oslo met kinderen

De stad Oslo ligt aan het einde van het Oslofjord. Geen fjord met hoge pieken links en rechts, maar zeker een prachtig fjord met vele eilandjes en doorkijkjes. Als je er, net als wij, met een ferry naartoe reist, zie je de stad in eerste instantie vanaf het water. De haven, de vesting en vooral ook enkele fabrieken vallen direct op.

Als je daarna de stad bezoek, kom je steeds opnieuw terug in de haven. Markante gebouwen zoals het stadhuis en de opera zijn zo opvallend dat je ze van een afstandje wel herkent. Ook de Aker Brygge, een soort promenade langs de haven, is vanaf verschillende punten uitkijkpunten te herkennen. Met mooi weer heb je zicht tot de Holmenkollen skischans.

Stadscamping Bogstad is een ideale uitvalsbasis om de stad te verkennen. Boek hier direct via Booking.com

Al deze genoemde bezienswaardigheden hebben wij bezocht tijdens onze stedentrip Oslo met kinderen en in dit blog vertel ik je graag meer over onze ervaringen.

Vanaf het water kun je de vesting en het kasteel goed zien liggen
Vanaf het water kun je de vesting en het kasteel goed zien liggen

Oslo Pass: een prima basis om de stad te bezoeken

We maken tijdens ons bezoek gebruik van de Oslo Pass. Deze online pas geeft je 24/48/72 uur lang toegang tot openbaar vervoer, musea en bezienswaardigheden. Ook krijg je korting bij bepaalde winkels en restaurants. Maar let op: zoals ik al aangaf in de titel van dit blog, zijn veel plekken gratis te bezoeken. Veel musea zijn voor kinderen sowieso gratis toegankelijk, dus bedenk vooraf wat je wil doen tijdens je bezoek aan Oslo voordat je een pas aanschaft. Uitgangspunt zou bijvoorbeeld het weer kunnen zijn: bij slecht weer ben je mogelijk meer aangewezen op musea en is zo’n pas voordelig. Bij goed weer kun je beter even nadenken wat je wil gaan doen en verwacht uit te geven. Grote kans dat het goede weer je stedentrip een stuk voordeliger maakt. Wij hebben de pas vooral gebruikt voor het openbaar vervoer en de toegang tot enkele musea.

Een tip is om de pas te activeren precies op het moment dat je bijvoorbeeld in de bus, metro of het museum stapt. Als dat om 11 uur is, heb je tot de dag daarna 11 uur om nog een andere plek te bezoeken. Zo hebben wij met onze 48-uurs kaart op de derde dag nog een bezoek aan de skischans kunnen brengen, nèt binnen de tijd.

Vanaf de vesting kijk je naar het strandje op het puntje van de Aker Brygge
Vanaf de vesting kijk je naar het strandje op het puntje van de Aker Brygge

Het eiland Bygdøy

Onze stedentrip Oslo met kinderen begint op het (schier-)eiland Bygdøy. Of eigenlijk aan pier 3, vlak voor het stadhuis en Nobel Peace Center. Hier vertrekt namelijk de veerdienst die je naar het eiland brengt. Je Oslo-pass verschaft je direct toegang tot het bootje. Op Bygdøy vind je verschillende musea en monumenten en je kunt er met gemak een hele dag doorbrengen. Het Noors Volksmuseum, een soort openluchtmuseum en het Holocaustcentrum slaan we over. We richten ons op drie musea die alledrie verschillende soorten schepen tentoonstellen: het Vikingskiphuset, het Kon-Tiki Musea en het Fråm Poolschip. De musea liggen op loopafstand van elkaar en de borden langs de weg wijzen je de goede kant op.

Het Vikingskiphuset

Het Vikingschipmuseum ziet er uit als een kerk met vier zijbeuken. In twee van deze ‘beuken’ staat een oud vikingschip, volledig van hout en voorzien van prachtig gedatetailleerd houtsnijwerk. Trapjes in de hoeken van de ruimtes geven gelegenheid het schip van enige hoogte te bekijken. In een derde zijbeuk wordt regelmatig een animatie getoond. Hierin wordt uitgelegd hoe deze schepen vroeger gemaakt en gebruikt werden, hoe religie een rol speelde en een schip uiteindelijk als vikinggraf zou dienen. Licht en geluid, geprojecteerd op de muren en waarbij gebruik is gemaakt van de tentoongestelde opgravingen, leveren een interessant schouwspel. Wij vonden het de moeite van het kijken waard.

Het Vikingmuseet op het eiland Bygdøy
Het Vikingskiphuset op het eiland Bygdøy
Het Vikingmuseet op het eiland Bygdøy
Een van de schepen die te bezichtigen zijn in het Vikingmuseet op het eiland Bygdøy
Het Vikingmuseet op het eiland Bygdøy
Kijken bij de oude vikingschepen

Het Kon-Tiki Museet

In het Kon-Tiki Museet worden twee vlotten tentoongesteld die na de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt voor de expedities van Thor Heyerdal richting Polynesie en het Caribisch gebied. Het geeft een indruk van hoe basale en destijds moderne technieken werden gecombineerd om wereldzeeën te trotseren. De dagboeken die zijn bijgehouden geven informatie over de zeedieren die onderweg gezien werden. Wij vonden het vooral bijzonder om te zien hoe met een relatief eenvoudig vlot zeker 8000 kilometer over zee kon worden afgelegd.

Het Kon-Tiki vlot van Thor Heyerdahl
Het Kon-Tiki vlot van Thor Heyerdahl

Het Fråm Poolschip

De Fråm is een schip dat in de 19de eeuw gebruikt werd voor verschillende poolexpedities. Het schip staat in zijn geheel tentoongesteld in een speciaal gebouwd gebouw. Via stalen trappen klim je langs de romp van het schip naar boven en op de tweede verdieping aangekomen, kun je het schip betreden. Binnen in het schip kun je zien hoe de bemanning leefde en rondlopen door het ruim. We moesten goed opletten dat we ons hoofd niet zouden stoten of zouden struikelen over de balken. De geur van hout hangt in het hele schip en doet je beseffen hoe oud het schip is.

De Fråm is zo groot dat het niet op de foto past
De Fråm is zo groot dat het niet op de foto past

Terug naar het vasteland: Aker Brygge

Aan de kade naast het Fråm Poolschip kun je weer opstappen op het veerbootje. Met een beetje pech is het druk en moet je 20 minuten wachten op de volgende boot. Wij hebben geluk en mogen nog net als laatsten instappen.

Aangekomen bij pier 3 slaan we linksaf en lopen richting Aker Brygge. Eerder was hier een scheepswerf, maar tegenwoordig vind je er een jachthaven en veel restaurants en barren met terrassen direct aan het water. Het is een populair uitgaansgebied en de gebouwen zijn een mix van oude en nieuwe architectuur. Naast de opmerkelijke klok ligt een klein speeltuintje en verderop staan bankjes klaar die uitnodigen om even te gaan zitten. Helaas komen meeuwen meteen een kijkje nemen en hebben ze direct in de gaten of je eten bij je hebt of niet. Wij vinden het niet zo relaxt en lopen door tot het einde.

Tip: lees bij collega-blogger Reislegende meer over Aker Brygge.

Spelen op een strandje, midden in de stad

Helemaal aan het einde van Aker Brygge vinden we een nog veel leukere speelplaats: een strandje. Mijn kinderen klimmen op de stenen en zouden het liefst het water in gaan. Helaas hebben we geen handdoeken bij ons en zullen ze zich moeten vermaken met de stenen en het zand. Wie interesse heeft in hedendaagse kunst kan een bezoek brengen aan het Astrup-Fearnleymuseum voor Modern Kunst dat ook hier gevestigd is. Met je Oslo Pass krijg je zonder extra kosten toegang tot dit museum.

De Aker Brygge in Oslo
Vanaf de Aker Brygge heb je goed zicht op de haven en het stadhuis
Spelen op de Aker Brygge tijdens je citytrip Oslo met kinderen
Spelen op de Aker Brygge tijdens je citytrip Oslo met kinderen
Op het uiterste puntje van de Aker Brygge vind je een strandje waar kinderen heerlijk kunnen spelen
Het strandje op het uiterste puntje van de Aker Brygge

Gratis bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Oslo met kinderen

In Oslo hoef je niet voor alles veel geld neer te leggen. Er zijn volop prachtige gebouwen te bezichtigen, zoals het Koninklijk Paleis en het vestingpark of je brengt een bezoek aan het gratis toegankelijke Vigeland beeldenpark.

Na onze wandeling over de Aker Brygge lopen we de stad in richting Koninklijk paleis. Het is al later op de middag en we zijn te laat voor de wisseling van de wacht, die dagelijks om half twee plaatsvindt. We kijken rond op het plein voor het paleis en pauzeren even op de trappen. Van hieruit heb je goed zicht op de stad en de grote winkelstraat Karl Johans Gate.

Als onze benen genoeg rust hebben gehad lopen de de trappen verder af en gaan terug richting stadscentrum. We komen bij het parkje achter het Nationaal Theater en bekijken de vele standbeelden en fonteinen. Inmiddels is het tijd om een restaurantje te zoeken en dat blijkt lastiger dan gedacht. Wij kiezen voor Peppes-pizza, een keten die je op verschillende plaatsen in de stad tegenkomt met een redelijke prijs-kwaliteit verhouding. Wil je geen fastfood eten, dan zul je duurder uit zijn dan in een gemiddeld Nederlands restaurant.

Het Koninklijk Paleis mag je niet overslaan tijdens je citytrip Oslo
Het Koninklijk Paleis mag je niet overslaan tijdens je citytrip Oslo
Vanaf het Koninklijk paleis kijk je zo de grote winkelstraat in
Vanaf het Koninklijk paleis kijk je zo de grote winkelstraat in

De Tijger en de Opera

Op de tweede dag van ons bezoek aan Oslo gaan we met de metro richting Centraal Station. Buiten het station op het plein vind je onder andere het toerisme informatiecentrum en een groot standbeeld van een bronzen tijger. De kinderen klimmen op zijn staart en poseren graag bij dit enorme beest. Dan lopen we door richting het marmer witte operagebouw. Het weerkaatsen van het felle licht doet pijn aan onze ogen en we moeten goed uitkijken dat we niet struikelen, want overal zijn trapjes, richels en gootjes gemaakt.Vanaf het dak kijk je uit over de haven en door het heldere weer heb je goed zicht op het fjord.

Het witte operagebouw van Oslo vraagt erom beklommen te worden
Het witte operagebouw van Oslo vraagt erom beklommen te worden
Vanaf het dak van de Opera heb je prachtig uitzicht op een deel van de haven
Vanaf het dak van de Opera heb je prachtig uitzicht op een deel van de haven

Akershus Kasteel en Vesting

We lopen verder richting Akershus Festning. Dit kasteel stamt uit de 13de eeuw en diende ter bescherming van de stad. Het kasteel is officieel militair grondgebied en dat merk je onder andere aan de militairen die de wacht houden bij de ingang van het kasteel. In het kasteel zijn enkele ruimtes te bezichtigen, waaronder een eetzaal, de kapel en het mausoleum. Helaas is er geen Nederlandstalige audiotour beschikbaar, maar met een boekje in de hand kom je aardig wat te weten.

Rondom het kasteel kun je wandelen over de stadsmuren en heb je een prachtig uitzicht op de haven en de stad. Met een beetje geluk krijg je, net als wij, de kans om een enorm cruiseschip van heel dichtbij te zien. Deze leggen namelijk vlak naast de vesting aan.

Natuurlijk brengen we tijdens onze citytrip Oslo met kinderen een bezoek Akershus Kasteel
Natuurlijk brengen we tijdens onze citytrip Oslo met kinderen een bezoek Akershus Kasteel
Bij de Akershus vesting kun je gratis door het park wandelen
Bij de Akershus vesting kun je gratis door het park wandelen
Ooit willen we eens met zo'n schip op vakantie
Ooit willen we eens met zo’n schip op vakantie

Vigeland Beeldenpark

Na de lunch gaan we met het openbaar vervoer richting Vigeland Sculpturepark, oftewel een beeldenpark. Volgens veel mensen is dit een echte must-see en daar zijn we het helemaal mee eens tijdens ons bezoek aan Oslo met kinderen. Zoals gezegd is het park gratis toegankelijk en zeker met mooi weer is het er goed vertoeven. Het park staat vol beelden van blote mensen in allerhande poses: mensen dansen, springen, tillen elkaar op of liggen als een stapel op elkaar. We kijken onze ogen uit en proberen de beelden na te doen.

Het park bestaat naast beelden uit fonteinen, waterpartijen en veel bloemperken en naast de ingang is een grote speeltuin. Het is een heerlijke plek en de kinderen komen ons steeds halen om nieuwe ontdekkingen te delen en trucjes te laten zien.

Holmenkollen skischans

Op de laatste ochtend van onze citytrip Oslo brengen we een bliksembezoek aan de beroemde skischans: Holmenkollen. De Oslo Pass geeft ons zonder extra kosten toegang tot de expositie en we kunnen met de lift helemaal naar boven. Maar voordat we boven zijn, moeten we geduld hebben. Per lift kunnen maar 14 mensen mee en de lift doet er best lang over om boven én weer beneden te komen. Uiteindelijk wachten we ruim een half uur voordat we in de lift stappen en als haringen in een ton naar boven gaan.

Boven aangekomen kijken we eerst aan de achterkans van de schans door een glazen wand naar beneden. Dit is hoog! Via een smalle gang kunnen we ook aan de voorkant naar beneden kijken. Daar waar de skischansspringers klaar staan om te gaan, staan wij te kijken naar de hoogte. Brrr… ik geloof niet dat ik hier naar beneden durf.

De skisimulator laat je ervaren hoe het is om van de schans af te springen
De skisimulator laat je ervaren hoe het is om van de schans af te springen
Brrrr.... Hoog!
Brrrr…. Hoog!

Genieten van een prachtig uitzicht op Oslo

Een stalen trap brengt ons nog een stapje hoger en op de top van de schans kijken we rond over de stad, het fjord en het achterland. We maken foto’s en selfies en mijn zoon wil graag op de winnaarstrap staan. Wauw, wat is dit hoog! Na terugkomst beneden rijden we om de schans heen om van onderaf ook nog te kijken naar de schans. Dit is bijna net zo indrukwekkend als het beeld dat we boven hadden, al is het moeilijk te beseffen hoe hoog het eigenlijk is als je niet boven bent geweest.

Vanaf de Holmenkollen skischans genieten we van het uitzicht op de stad Oslo en het fjord
Vanaf de Holmenkollen skischans kijken we naar de stad Oslo en het fjord

Dan is het tijd om afscheid te nemen van de stad en we verlaten Noorwegen om nieuwe avonturen te beleven. We weten zeker dat we nog een keer terug gaan komen want er is nog zoveel te zien: streetart in de Ingens Gate, de waterval bij Molla, het Kragstotten uitzichtpunt, de trol van Holmenkollen en de Barcode-wijk. En wat zouden we de stad graag eens in de winter bezoeken.

Praktische informatie stedentrip Oslo met kinderen

Een stedentrip Oslo met kinderen is een aanrader. Maar er zijn wel een aantal praktische zaken om rekening mee te houden.

Hoe kom je in Oslo?

Wij varenmet de Colorline vanuit Kiel rechtstreeks naarOslo. Je vertrek ’s middags rond 14 uur (wat betekent dat je rond 12 uur moet inchecken) en komt de volgende dag tegen 10 uur in hartje Oslo aan. De boot van ColorLine biedt veel luxe extra’s, zoals een zwembad, cocktailbar, casino en nachtclub. We kijken onze ogen uit.

Het zwembad lijkt aantrekkelijk, vooral omdat het bestaat uit enkele glijbanen, een stroomversnelling en twee bubbelbaden, maar meer dan dat is het niet. Realiseer je dat je er apart voor moet betalen en je dan 1 uur mag zwemmen. Wij vonden het behoorlijk druk in het zwembad en waren achteraf gezien snel uitgekeken. Maar hé, hoevaak krijg je de kans om te zwemmen op een boot?

Andere routes naar Oslo

Je kunt ook met Stenaline vanuit Kiel naar Göteborg (Zweden) en dan verder met de auto. Het voordeel van deze route is dat je minder lang op de boot verblijft, wat de overtocht sowieso goedkoper maakt. Daarnaast wordt deze route bevaren door een goedkopere cruisemaatschappij, met minder luxe extra’s. Bij aankomst in Zweden zul nog zo’n 300 kilometer moeten rijden om in Oslo aan te komen.

Andere mogelijkheden om in Oslo te komen zijn de overtochten van Denemarken naar Noorwegen, gebruik maken van de brugverbinding tussen Denemarken en Zweden of kiezen voor een fly-drive.

Op deze boot begon ons Oslo-avontuur
Op deze boot begon ons Oslo-avontuur
Kijk! Daar ligt Oslo!
Kijk! Daar ligt Oslo!
We kijken we onze ogen uit op de ferry. Wat is het hier groot en mooi!
We kijken we onze ogen uit op de ferry. Wat is het hier groot en mooi!

Gebruik de Oslo Pass tijdens je stedentrip Oslo met kinderen

De Oslo Pass is online te koop via de website van Visit Osloen de uitleg over de Oslo Pass app. Op deze sites vind je informatie over de prijs, de musea en bezienswaardigheden die zijn aangesloten en de gebruiksvoorwaarden.

Wij betaalden voor een 48-uurs pas 64 euro per volwassene en 32 euro per kind (prijspeil 2017).

Overnachten in Oslo met kinderen

Oslo biedt verschillende mogelijkheden voor verblijf. Wij hebben gekozen voor en kampeerhut opcamping Bogstad. De camping is groot en weinig charmant, maar biedt ruime plekken voor tenten, caravans en campers. Er zijn veel kampeerhutten te huur en er zijn goede voorzieningen voor kampeerders zonder eigen kookgelegenheid. Het sanitair is ruim opgezet en alleen toegankelijk met een gastenpas. Er is een leuke speeltuin en er wordt een activiteitenprogramma voor kinderen aangeboden. Overnachten in een vierpersoons kampeerhut (twee stapelbedden, tafel en stoelen, geen koelkast, keukenspullen of fornuis) kostte ons 85 euro per nacht (prijspeil 2017).

Boek makkelijk via Booking.com een kampeerhut op camping Bogstad

Direct naast de camping is een supermarkt en bij het tankstation naast de camping hebben ze prima koffie. Vanaf de camping is een goede OV-verbinding. Wij namen de bus richting Metrostation Røa en stapten daar over op de metro naar het centrum.

De speeltuin van Camping Bogstad in Oslo bestaat voor een deel uit kleine speelhuisjes
De speeltuin van Camping Bogstad in Oslo bestaat voor een deel uit kleine speelhuisje

Ben jij al eens in Oslo geweest? Wat is jouw hoogtepunt van deze stad?

Meer lezen

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over Noorwegen? Of wil je graag een stedentrip Oslo met kinderen doen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenTwitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het toeristenbureau Visit Oslo. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.