Het Deelerwoud heeft een mooie kindvriendelijke wandelroute van 4,5 kilometer. De jongens van blogger Mieke vinden het er fantastisch. Waarom? Omdat de Schotse hooglanders er een echt ‘poepparadijs’ van hebben gemaakt.
Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’
Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips.
Koop ‘Wandelen met kinderen’
Korte wandelroutes door het Deelerwoud
Het Deelerwoud op de Veluwe biedt wandelaars het echte Veluwe-gevoel: bos en heide. En heel belangrijk, de kans om wild te spotten is behoorlijk groot. Met kinderen zijn de kortere wandelroutes heel geschikt en deze zijn ook duidelijk gemarkeerd.
Natuurgebied het Deelerwoud ligt tussen de bekende Veluwse gebieden de Hoge Veluwe en Veluwezoom. We besluiten op een winterse zondagmiddag om hier een wandeling met de kinderen te gaan maken. Even een frisse neus halen en niet opgaan in de zondagse drukte bij de twee buur-natuurgebieden.
Parkeren bij het Deelerwoud en startpunt wandelroutes
We komen met de auto vanaf Hoenderloo richting Deelen. Op deze Delenseweg is in een scherpe bocht een parkeerplaats, waarop een groot bord van Natuurmonumenten ons attent maakt. De parkeerplaats ligt tegenover het Museum Vliegbasis Deelen.
Voldoende parkeerplaatsen en een duidelijk informatiebord zorgen voor een vlotte start. Aan het einde van de parkeerplaats staat een routebord: vanaf hier zijn twee gemarkeerde wandelroutes uitgezet, een rode route van 4,5 km en een groene route van 9 km. Beide routes zijn een rondje en keren dus weer terug bij de parkeerplaats.
Wandeling van 4,5 kilometer door het ‘poepparadijs’
Onze kleur vandaag is rood. Via een wildrooster lopen we het natuurgebied in. Behalve herten, reeën en wilde zwijnen hebben ook Schotse Hooglanders hier hun thuis gevonden. En vooral de laatstgenoemden laten overal hun ‘souvenirs’ achter in de vorm van uitwerpselen. Dit tot grote vreugde van de jongens. Er worden allemaal vieze spelletjes bedacht: poepspringen, poepprikken (met een stok, dat wel). We zijn blij dat de temperatuur tegen het vriespunt is.
Wat ons opvalt aan het Deelerwoud zijn de prachtig glooiende heidevelden. Dit moet helemaal mooi zijn tijdens de heidebloei. We besluiten ter plekke om in de nazomer terug te komen.
Museum Vliegbasis Deelen
Terug bij de parkeerplaats steken we de weg over, daar is Museum Vliegbasis Deelen gevestigd in – wat het lijkt – een voormalige boerderij. Dit blijkt een soort bunker te zijn met dikke muren en stalen luiken. Het luchtafweergeschut en een jachtvliegtuig buiten oogsten bewondering van onze jongens.
Daarna gaan we naar binnen, waar het museum is gevestigd. Volgens de folder krijgt de bezoeker hier een waarheidsgetrouw beeld van de ruim 100 jaar vlieg- en streekhistorie. Even een twijfel, maar we besluiten het voor gezien te houden. Het museum biedt niet veel voor (jongere) kinderen en de entree is behoorlijk: volwassenen 7,50 en kinderen (tot 12 jaar) 5 euro. Met onze dochter van 14 jaar erbij, is dat een bedrag van 32,50 euro.
In de gang voor de kassa staan enkele vitrinekasten met allerlei documenten, foto’s en gebruiksvoorwerpen die Duitse soldaten in WOII hier hebben achtergelaten. Dat is interessant om te bekijken, maar de aandacht is snel weg. Nog een keer kijken bij het afweergeschut buiten, dat is voor jongens van 4 en 6 jaar toch net iets interessanter.
Praktische informatie Deelerwoud
In het restaurant (of op het terras tijdens mooi weer) van het museum kan je op zaterdag en zondag terecht voor een kopje koffie of thee of een frisdrank en een koek. Dit kan zonder het museum te bezoeken en entree te betalen, maar bij voorkeur wel.
Rustpunt Writsaert Hoeve ligt op enkele meters van de parkeerplaats en wordt aangegeven met een bord op de parkeerplaats. Dagelijks geopend van 8 tot 20.30 uur.
Parkeerplaats Delenseweg ligt in een scherpe bocht, er staat een groot bord van Natuurmonumenten. Op onderstaande kaart is de marker geplaatst op de plek van deze parkeerplaats:
Natuurmonumenten heeft een folder met een wandelroute uitgegeven. De wandeling start op de Kop van Deelen. Tegenwoordig ligt de westingang van het Deelerwoud iets zuidelijker dan voorheen. Het is aangegeven met een bord in de scherpe bocht van de Deelenseweg. Aan de oostzijde van het Deelerwoud is er een ingang bij Groenendaal, via de tunnel onder de A50. Daar zijn drie gemarkeerde wandelroutes, van 3,5, 8 en 10 km. Meer informatie over het Deelerwoud is te vinden op de website van Natuurmonumenten.
Zou jij een keer willen wandelen in het Deelerwoud met je kinderen?
Meer lezen
Op zoek naar meer mooie wandelingen op de Veluwe? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Wandelen op de Posbank
- Met kinderen naar N.P. De Hoge Veluwe
- Wandelen bij Kootwijkerzand
- Direct naar alle blogs over wandelen met kinderen
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).