Pretparken in Denemarken met kleine kinderen: Djurs Sommerland of LEGOLAND?

2
702

Denemarken kent in Jutland twee grote pretparken: LEGOLAND en Djurs Sommerland. De ene heel bekend, de ander wat minder. Maar wat zijn leuke pretparken in Denemarken met kleine kinderen? Blogger Iris D. bezocht met haar kinderen van 3 en 5 jaar, beide parken en vertelt je wat het leukste pretpark is om met jonge kinderen te bezoeken.

Dit blog is geschreven in 2018 en voorzien van een update in 2020.

Pretparken in Denemarken met kleine kinderen

LEGOLAND staat voor ons Nederlanders synoniem aan Denemarken. Iedereen kent het en voor veel vakantiegangers is het een reden om naar Denemarken te gaan. Djurs Sommerland is een wat onbekender park, maar zeker niet minder leuk. Beide pretparken lopen over van de leuke attracties, daarover lees je meer in deze blogs:

Maar welk pretpark in Denemarken bezoek je met kleine kinderen?

Dat zoeken we uit in dit blog, waarbij ik eerst iets meer vertel over de thema’s in LEGOLAND en Djurs Sommerland. Daarna ga ik in op de achtbanen, attracties, speeltuinen en het personeel van beide parken.

Themazones in LEGOLAND

LEGOLAND is opgedeeld in negen themazones. Daarvan is Duploland echt gericht op de kleinere kinderen. Het is eigenlijk een grote speeltuin met allemaal levensgrote Duplohuisjes om in te spelen. Maar er is ook een treintje, er zijn vliegtuigjes om in te vliegen en een reuzenrad. Vooral onze peuter vindt het hier helemaal te gek. Hij staat eindeloos te bellen in de brandweerkazerne.

De Imagination Zone en Miniland zijn twee andere themazones die volledig familieproof zijn. Miniland is een soort Madurodam, maar dan van Denemarken, Nederland, Duitsland en andere bijzondere gebouwen van over de hele wereld. Je loopt er dwars doorheen. Dat klinkt misschien saai, maar omdat het op ooghoogte van kleine kinderen is, zien zij perfect alle details. Ze zien figuurtjes die iets doen, autootjes die rondrijden en ga zo maar door. Ook alle andere attracties die je hier vindt zijn toegankelijk voor het hele gezin.

In de Imagination Zone is het heel leuk om door het aquarium Sealife heen te wandelen. De combinatie van vissen en LEGO-figuurtjes is heel grappig om te zien. Kinderen worden uitgedaagd om echt op onderzoek uit te gaan.

Heerlijk spelen in Duploland. LEGOLAND is zeker een van de leuke pretparken in Denemarken met kleine kinderen.
Heerlijk spelen in Duploland. LEGOLAND is zeker een van de leuke pretparken in Denemarken met kleine kinderen.
De hoogste gebouwen van de wereld bekijken.
De hoogste gebouwen van de wereld bekijken.
Er is zelfs LEGO onder water te zien in Sea Life.
Er is zelfs LEGO onder water te zien in Sea Life.

Themalanden in Djurs Sommerland

Djurs Sommerland bestaat uit acht verschillende themalanden. Elk land is een minipretparkje op zich. Compleet met attracties, achtbanen, speeltuin en eetgelegenheden. In Bondesgårdsland (boerderijland) leven I. en A. zich lekker uit. Het loopt hier over van de mini-attracties zoals trekkerrijden, vliegende dieren, draaimolens, treintjes, botsautootjes en bootjes. Er zijn ook wat spannendere attracties waar onze dochter blij van wordt. In de andere zeven themalanden zijn voornamelijk spectaculairdere en grotere attracties en achtbanen te vinden.

Bij Djurs Sommerland hoort ook een aquapark, dat alleen in de zomermaanden geopend is. Hier hoort een zwembad bij met vier grote waterglijbanen en waterattracties.

Achtbanen en attracties in de pretparken in Denemarken met kleine kinderen

Achtbanen en attracties vormen de kern van zowel LEGOLAND als Djurs Sommerland. Maar met kleine kinderen weet je nooit of ze wel overal in mogen en of alle attracties wel geschikt zijn voor kleine kinderen.

Op het moment dat wij de pretparken in Denemarken met kleine kinderen bezoeken is onze dochter 1.10 meter en onze zoon 0.90 meter.

LEGOLAND is voor iedereen

In elk van de themazones in LEGOLAND zijn achtbanen te vinden. Er zijn in het hele park maar vier achtbanen te vinden waar I. met haar 1.10 meter niet in mag. In alle acht andere mag ze, onder begeleiding van een volwassene, wel. Vooral The Dragon in Knight’s Kingdom vind ze helemaal te gek! Wat ik vooral prettig vind, is dat er in de buurt van elke achtbaan altijd wel een familie-attractie te vinden is. Als één van ons met de oudste in de achtbaan zit, kan de ander met onze peuter een andere leuke attractie in! Zo krijgt wachten een hele andere lading voor de peuter.

Er zijn in elke themazone ook attracties te vinden voor het hele gezin. Deze zijn stuk voor stuk helemaal te gek. Veel ervan zijn interactief en daarbij moet iedereen meedoen. De Fire Brigade waar je een brandweerwagen moet verplaatsen en een brandje moet blussen is favoriet. Twee bloedfanatieke kinderen die ons aanmoedigen, geweldig! Maar ook The Temple, waarbij iedereen met zijn eigen laserpistool op doelen moet schieten, of The Maze, waarbij je een parcours moet afleggen zonder de laserstralen aan te raken, zijn tof.

De attracties waar iedereen in kan, zijn zeer geschikt voor kleine kinderen. Ze zorgen voor interactie tussen de gezinsleden. Soms is er competitie, soms verbinding en altijd gezamenlijk beleven. De enige echt spannende attractie is Ninjago The Ride, maar omdat de kinderen zo opgaan in het spel, hebben ze niet echt aandacht voor wat ze eigenlijk zien.

Uitkijken voor de piraten tijdens een spannend boottochtje.
Uitkijken voor de piraten tijdens een spannend boottochtje.
Als echte brandweermannen een brandje blussen bij de Fire Brigade.
Als echte brandweermannen een brandje blussen bij de Fire Brigade.
Geen achtbanen, maar wel genoeg andere attracties voor kleine kinderen in LEGOland, zoals dit schommelschip.
Geen achtbanen, maar wel genoeg andere attracties voor kleine kinderen in LEGOland, zoals dit schommelschip.

Toegang tot attractie op basis van lengte in Djurs Sommerland

Lengte is echt belangrijk in Djurs Sommerland. Bij elke attractie staat duidelijk aangegeven met kleurtjes of je wel (groen) of niet (rood) in de attractie mag. Bij een oranje kleur mag je er onder begeleiding van een volwassene in.

Dit is voor ons wel een ding. De minimumlengte is (heel vaak) 1.10 meter, wat betekent dat de oudste wel in een attractie mag en de jongste niet. Een paar keer wachten is niet erg, maar als hij doorkrijgt dat hij overal moet wachten is onze zoon er snel klaar mee. Dat is natuurlijk helemaal niet leuk. Er zijn wel overal speelplekken, maar de attracties zien er toch veel gaver uit en we zien aan zijn koppie dat hij baalt.

Verspreid over het park zijn er dertien attracties waar hij wel in mag. Sommigen daarvan vind ik niet per definitie heel geschikt voor kinderen van 3 jaar. Bijvoorbeeld de wildwaterbaan, daarin zit je niet vast, dus dan moet je je kind heel goed vasthouden. Verder is A. bang voor hoogte en durft hij in zeker de helft van deze attracties nog niet. Piratfisken vindt hij wel superleuk, hij gilt het uit als het bootje naar beneden gaat.

Dochter I. daarentegen vindt het park te gek. Voor het eerst in haar leven mag ze in de achtbanen en hoewel ze het een beetje spannend vindt, wil ze wel. Ze mag overal onder begeleiding van een volwassene in, en dat vindt ze stiekem wel fijn. Onze 7-jarige gilt elke keer de longen uit haar lijf. Het liefst wil ze alle achtbanen proberen, maar dat is soms lastig als haar broertje geen zin heeft om te wachten.

Op bootsafari in Afrikaland.
Op bootsafari in Afrikaland.
Trek jezelf omhoog voor een mooi uitzicht over Vikingland!
Trek jezelf omhoog voor een mooi uitzicht over Vikingland!
Klaar voor de splash in de favoriete attractie van onze kinderen: Piratfisken!
Klaar voor de splash in de favoriete attractie van onze kinderen: Piratfisken!

Speeltuinen

Als je naar een pretpark gaat met kleine kinderen zijn speeltuinen een heerlijke uitlaatklep. Ook als er genoeg te doen is, willen ze soms gewoon even uitrazen en lekker spelen.

Speelplekken in LEGOLAND

Eigenlijk zijn er in LEGOLAND niet echt speeltuinen te vinden, op Duploland na. Hier staat tegenover dat er in elke themazone wel plekken te vinden zijn waar je iets kunt doen. Zoals klauteren op een interactieve klimmuur in Ninjago World. Ook zijn overal bakken met LEGO geplaatst om mee te bouwen, tijdens het wachten bij een attractie of zomaar tussendoor.

In LEGOLAND is ook genoeg te zien. Het park is helemaal in thema gebouwd en alles klopt. In het hoogseizoen vinden er regelmatig shows plaats op diverse podia, kun je LEGO-figuren ontmoeten in het park of kun je mooie LEGO-bouwwerken bekijken.

Op rustige dagen, zoals toen wij er waren in de meivakantie, is dit extra vertier eigenlijk niet nodig. De rijen zijn dan dusdanig kort, dat je vrijwel nergens lang hoeft te wachten. Daardoor kun je veel attracties doen en is extra spelen overbodig.

Op de interactieve klimmuur in Ninjago World.
Op de interactieve klimmuur in Ninjago World.

Themaspeeltuinen in Djurs Sommerland

Djurs Sommerland loopt over van de toffe speelplekken. Elk themaland heeft een eigen speeltuin. En dan niet een kleintje, maar een grote, uitgebreide speeltuin in het thema! Wat denk je bijvoorbeeld van een jungle parcours compleet met hindernissen over water? Of een enorme zandbak en speeldoolhof in cowboy style? In het midden van het park bevindt zich nog een grote, algemene speelzone met trampolines, klimtorens en een springkussen.

Verder zijn er op verschillende plekken in het park doe-dingen te vinden. Zoals bijvoorbeeld goud zoeken of een broodje bakken boven het vuur. Of wat dacht je van even lekker een stukje kanoën, skelter rijden of midgetgolfen? Je hoeft nergens extra voor te betalen, hoe fijn is dat?

Klimmen naar het kraaiennest in Piratland.
Klimmen naar het kraaiennest in Piratland.
Even een pauze op de trampolines in de grote speeltuin en picknickweide van Djurs Sommerland.
Even een pauze op de trampolines in de grote speeltuin en picknickweide van Djurs Sommerland.

Personeel

Het personeel verdient in beide parken een dikke pluim voor de interactie die ze met de kinderen zoeken.

Het personeel is in beide parken helemaal gekleed in de stijl van het thema. In Djurs Sommerland gaan de personeelsleden zo ver dat ze de kinderen ook aanspreken in het thema. Dus de piraten zeggen iets in de trant van: “Ahoy pirate!” In veel attracties zoeken ze, terwijl deze draait, contact met de kinderen. En als de kinderen uit de attractie stappen krijgen ze, zonder uitzondering, bij elke attractie, een high five, een grapje of een vraag of nemen ze de tijd voor een selfie. De kinderen voelen zich zo echt gezien in het park, heel fijn.

LEGOLAND of Djurs Sommerland met kleine kinderen?

Welk van deze twee pretparken in Denemarken is nu het leukste met kleine kinderen? Vooropgesteld: beide parken zijn echt gaaf. De thema’s zijn tot in de puntjes uitgewerkt. De parken zijn ruim opgezet en het personeel is heel vriendelijk.

Zowel LEGOALND als Djurs Sommerland hebben veel attracties en achtbanen. Ze zijn natuurlijk niet hetzelfde vanwege de aankleding en de verschillende thema’s, maar er is wel veel overlap te vinden in de typen attracties. Zo is er in beide parken een spannende boottocht te vinden, een schommelschip, een wildwaterbaan, een ritje in zelfbestuurbare bootjes/autootjes/dieren en ga zo maar door.

Kijk naar je kind: lengte, interesse en karakter

Welke pretparken in Denemarken met kleine kinderen het leukst zijn hangt van de lengte en de dapperheid van je kind af. Wij bezochten zowel LEGOLAND als Djurs Sommerland, maar als ik zou moeten kiezen zou ik een lichte voorkeur hebben voor LEGOLAND. Dit omdat in Djurs Sommerland vooral A., die de meter nog niet haalde, bij lange na niet aan zijn trekken kwam. En als je dan naar de entreeprijs kijkt en ziet dat je dat voor hem eigenlijk alleen betaalt voor de speeltuinen, dan is dat behoorlijk prijzig.

Aan de andere kant, als je kinderen net iets groter zijn, zoals I., dan is Djurs Sommerland echt te gek. Er zijn daar veel meer attracties en achtbanen dan in LEGOLAND en in de zomer komt daar het aquapark nog eens bij. Je kind hoeft zeker geen echte thrillseeker te zijn, want geen enkele achtbaan gaat er over de kop.

Onze dochter kon achteraf niet kiezen. Ze vond de achtbanen zo ontzettend leuk in Djurs Sommerland, maar als enorme LEGO-fan vond ze LEGOLAND ook supergaaf.

Praktische informatie

LEGOLAND – Een kaartje voor volwassenen kost 50,90 euro en voor kinderen van 3-11 jaar 48,25 euro (prijspeil 2020). Als je vooraf online boekt, krijg je korting en er zijn ook familietickets die je wat voordeel opleveren. Parkeren kost 8 euro per dag (prijspeil 2020). Ook dit kaartje kun je al online bestellen en uitprinten. Het park is geopend van eind maart tot eind oktober, echter niet elke dag van elke week. Het park is open van 10 – 18 uur, op hoogseizoendagen tot 20 uur. Het is raadzaam om vooraf goed op de site van LEGOLAND te kijken voor actuele prijzen en openingstijden.

Djurs Sommerland – Een kaartje voor volwassenen kost in het hoogseizoen 40 euro voor iedereen van 3 – 64 jaar (prijspeil 2020). Het park is geopend van eind april tot eind oktober, grofweg van de meivakantie tot de herfstvakantie, van 10 – 18 uur. In de zomervakantie is het park tot 20 uur ’s avonds geopend. Het aquapark is open van begin juni tot half augustus. Kijk voor actuele informatie op de site van Djurs Sommerland.

In beide pretparken kun je bolderkarren of duwkarren huren. Dit is voor kleine kinderen wel handig. Zowel in LEGOLAND als Djurs Sommerland kun je genoeg te eten en te drinken kopen. Let wel op dat dit voornamelijk fastfood is en dat de prijzen er niet om liegen. Daar staat tegenover dat er in beide parken enorm veel heerlijke picknickplekken zijn, waar je lekker je eigen broodjes op kunt eten.

Ligging van de bezochte pretparken in Denemarken met kleine kinderen

Vanuit ons schitterende en ruime vakantiehuis in Odder waren beide pretparken prima aan te rijden. LEGOLAND was 1 uur en 15 minuten rijden vanaf ons vakantiehuis en Djurs Sommerland 1 uur een 30 minuten.

Ligging LEGOLAND

Ligging Djurs Sommerland

Meer lezen

Ben je van plan om het mooie Denemarken te bezoeken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Feriepartner Denemarken. Zoals jullie van ons gewend zijn delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Hoi hoi,

    Wij gaan in de mei vakantie naar Djurs Sommerland. Kan je daar alleen online tickets kopen? Het staat allemaal in kronen weet niet hoe ik dat dan kan doen online.
    Of kan je ook aan de kassa tickets kopen?

    Groetjes

    • Beste Angela,
      Je kunt daarvoor het beste contact opnemen met Djurs Sommerland. Die kunnen je dat het beste vertellen. Veel plezier in ieder geval!
      Groetjes Saskia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.