Stedentrip Leiden met kinderen, een bezoek aan de stad van Rembrandt

2
614

Een stedentrip Leiden met kinderen is een reisje voor op de bucketlist. Karijn ging samen met haar gezin op ontdekkingstocht door het groene, historische en waterrijke Leiden.

Dit blog is voor het eerst geschreven in 2018 en in 2020 voorzien van een update

Waarom een stedentrip Leiden met kinderen?

Leiden bezocht ik lang geleden een keer zonder kinderen. Het beeld van het water, de botanische tuin en gezellig drukke terrasjes stond me nog altijd goed voor de geest. En als we zien dat er veel kindvriendelijke musea zijn, weten we het zeker: het is de hoogste tijd om Leiden te bezoeken, samen met onze kinderen van 7, 5 en 2 jaar oud.

Tijdens een prachtig weekend in juni reizen we af naar Leiden om (hernieuwd) kennis te maken met het oude centrum van de stad. Vanuit Deventer is het zo’n 1,5 uur rijden naar de sleutelstad in Zuid-Holland.

Ligging Leiden

Leiden sleutelstad

Tijdens de autorit kletsen we wat over de plek waar we naar toe gaan. Als ik vertel dat Leiden de sleutelstad wordt genoemd, volgt onmiddellijk “Maar waarom dan?” Dat antwoord heb ik niet paraat, maar gelukkig biedt een rondje Google uitsluitsel.

De sleutels blijken te verwijzen naar Sint Pieter (Petrus), één van de twaalf apostelen en beschermheilige van de stad Leiden. In de Bijbel wordt verteld dat Sint Pieter de sleutels van de hemel heeft gekregen. Het stadswapen van Leiden bestaat uit de twee gekruiste sleutels.

De sleutels zijn het symbool van Leiden en vind je dan ook overal terug
De sleutels zijn het symbool van de stad

Weekendje Leiden met kinderen

Als we in Leiden zijn hebben we een druk programma vol kinderactiviteiten: de stad staat bol van de interessante musea voor kinderen, en wij willen meer weten over de oudste universiteitsstad van Nederland en de belegering ervan door de Spanjaarden. We kunnen niet alles doen, dus we maken een planning: we bezoeken Rijksmuseum Boerhaave en het Rijksmuseum voor Oudheden. Ook maken we een stadswandeling en varen we door de grachten.

Rijksmuseum Boerhaave

We hebben snel onze bagage bij ons hotel gedropt, waarover later meer, en rijden naar het centrum van Leiden. We parkeren onze auto bij de de Lammermarkt. Dit blijkt een hele centrale locatie te zijn, op loopafstand van alle bezienswaardigheden. We lopen via oude straatjes naar het Rijksmuseum Boerhaave dat net achter het centrum ligt. Boerhaave is een museum over geneeskunde en de wetenschap. Wij bekijken wat er te doen is en focussen op het wetenschapsgedeelte. Op de begane grond worden allerlei wiskundige en natuurkundige verschijnselen op interactieve wijze inzichtelijk gemaakt.

Wetenschappelijke experimenten

Ook al begrijpen onze kinderen van 5 en 2 jaar oud nauwelijks waar ze mee bezig zijn, ze hebben veel plezier bij de experimentjes die ze kunnen uitvoeren.

Onze middelste van 5 gaat op in de knikkerbaan. Ze laat twee knikkers tegelijk van elk een andere helling af rollen om te ontdekken welke helling het snelste is. Die in een rechte streep in een hoek van zo’n 60 graden of die als een parabool naar beneden gaat.

De oudste vindt het leuk om patronen te ontdekken en die na te maken aan een grote tafel. En onze peuter heeft schik met het verschuiven van poppetjes voor een lichtje. Want wat gebeurt er met de schaduw van de figuren als je het poppetje dichterbij haalt of verder weg zet? Eindeloos beweegt hij de poppetjes op en neer en bekijkt wat er gebeurt.

Waterspeeltuin

Alledrie vinden ze de waterspeeltuin waar ze dammen kunnen bouwen, water kunnen scheppen en bootjes laten varen geweldig. En terwijl de kinderen spelen eten wij op het terras verse broodjes mozzarella. De kinderen werken gauw een tosti naar binnen, want sneller eten = meer tijd in de speeltuin.

Als we het museum verlaten omdat we een rondvaart hebben geboekt, zijn we nog niet uitgekeken en uitgespeeld. Museum Boerhaave blijkt een goede start van onze stedentrip Leiden met kinderen. Wil je meer lezen? Een apart, completer blog over Boerhaave staat hier.

Entreetickets en openingstijden Museum Boerhaave

Museum Boerhaave is van dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur geopend. Volwassenen betalen 13 euro, kinderen van 4 t/m 17 jaar 5,50 euro (prijspeil 2020). Met een Museumkaart is de toegang gratis. Je kunt met een buggy door het museum maar handig is het niet. Er is een museumcafé waar je wat kunt eten en drinken en in de binnentuin kun je heerlijk zitten op het terras.

Voor de ingang van museum Boerhaave
Voor de ingang van het museum

Rondvaart door de Leidse grachten

Ook een leuk uitje in Leiden met kinderen: een rondvaart. We lopen naar de Apothekersdijk, op zoek naar de Leidse Rederij. Met deze maatschappij zullen we Leiden vanaf het water ontdekken. Aan een smaller gedeelte van de Rijn vinden we het pandje waar we ons moeten melden. Onze middelste, die nog geen zwemdiploma heeft, krijgt een zwemvest aan. Omdat onze peuter inmiddels in slaap is gevallen in zijn buggy, tillen we hem met buggy en al in de boot. Handig, zo’n boottochtje is meteen zijn middagslaapje.

Meer leren over de geschiedenis van Leiden

Met een goed gevulde boot varen we over de Oude Rijn en de Vliet. De schipper/gids is oud-docent die graag vertelt over de geschiedenis van Leiden. In het Engels en Nederlands, en zelfs nog even in het Duits vertelt hij over de bezienswaardigheden waar we langs varen. Zijn verhalen zijn doorspekt met sterke anekdotes.

We horen over hoe Leiden bevrijd werd van de Spanjaarden en het uitdelen van haring en wittebrood aan de Leidse bevolking. Als we langs de vroegere Zeevaartschool varen die ooit dienst deed als gevangenis, grapt hij dat het pand nu nog steeds boeven herbergt: advocaten.  Ondertussen bukken we af en toe als we onder een brug door gaan. De molens, de geboorteplek van Rembrandt, de universiteitsgebouwen: we passeren ze allemaal.

De met bloemen behangen bruggen maken de grachten nog mooier
De met bloemen behangen bruggen maken de grachten nog mooier

Verhalen over Willem-Alexander in Leiden

Een uur lang weet de schipper ons te boeien, hoewel de kinderen het na een tijdje wel welletjes vinden. Onze middelste van 5 is zelfs zo moe dat ze tijdens de rondvaart even in slaapt valt. Onze oudste vindt vooral de verhalen over Willem-Alexander interessant.

De schipper wijst aan waar hij woonde tijdens zijn studententijd en waar de koning afspraakjes had met allerlei studentes uit het ‘Kippenhok’ een studentenhuis van studentenvereniging Minerva. “Maar woonde Maxima hier dan niet?” vraagt ze. Dat er nog een heleboel verkeringen waren voordat de koning zijn Maxima vond, dat vindt ze maar gek.

Na een uur zijn we weer terug bij de aanlegplaats. Blij met de boottocht: wij horen van alles over de geschiedenis van Leiden, terwijl de kinderen een beetje luisteren en ook bijkomen van het slenteren door de stad en het museum. We gaan terug naar ons hotel, om daar te eten en daarna te slapen.

Kaartjes reserveren voor de rondvaart

Iedere dag zijn er rondvaarten van de Leidse Rederij te boeken. Volwassenen kopen een kaartje voor 12 euro, kinderen onder de 10 betalen 10 euro (prijspeil 2020). Kinderen die nog op schoot kunnen mogen gratis mee. Reserveren kan direct op de site van de Leidse Rederij.

Stadswandeling Leiden met kinderen

Na een heerlijk ontbijt pakken we de koffers en gaan fris het centrum van Leiden weer in. We starten met een stadswandeling die speciaal voor jonge kinderen is ontwikkeld. Mijn oudste dochter komt niet meer bij als ze de titel van het boekje leest dat we bij de VVV hebben opgehaald: Paardenpies, pastinaak en penselen. Als ze er tijdens de wandeling achterkomt dat de paardenpies gebruikt werd om lappen stof tot lakens te bewerken, trekt ze een vies gezicht. Dat mensen met hun voeten in de urine moesten staan, ze kan het niet geloven.

De jongere jaren van Rembrandt

We wandelen door de jeugd van Rembrandt van Rijn die tot zijn 26e in Leiden woonde. We komen langs oude speelplekjes, de plek waar de molen van zijn vader stond en de plek waar ooit zijn huis stond. Op het plein daarnaast staat een standbeeld dat kijkt naar een zelfportret van Rembrandt. Of het Rembrandt zelf is die naar zijn schilderij kijkt, dat blijft mysterieus. Onze oudste ziet Japanse toeristen met het standbeeld op de foto gaan en wil dat dan ook!

Hofjes in Leiden

Ook komen we langs verschillende hofjes, waarvan de stad er maar liefst 35 heeft. De hofjes, die ooit door rijken gebouwd werden om arme, oude mensen een goed onderkomen te bieden, zijn letterlijk stillevens. Ook al zijn ze bewoond, de tijd lijkt er verstild. De huisjes gelegen aan groene pleintjes zijn zo mooi.

Elke keer als we er eentje passeren willen onze kinderen de grote zware toegangsdeur naar het hofje openen om te zien wat er achter te vinden is. Sowieso zijn we verrast door het groen in de stad. Niet alleen in de hofjes, maar ook op de pleinen staan overal bomen en aan de bruggen en lantaarnpalen hangen bakken met vrolijk bloeiende planten.

Op zoek naar de sleutels van Leiden

De kinderen hebben na een tijdje wel genoeg van de wandeling, maar we hebben nog een stukje te gaan. Na de volgende “Hoe lang is het nog?” bedenken we een spelletje. Als de kinderen tien keer het symbool van de stad hebben gevonden, krijgen ze een snoepje. Dat heeft effect. Fanatiek speuren ze  muren en bruggen af, op zoek naar de gekuiste sleutels. Na een kwartier hebben ze er tien gevonden, maar ook na het beloofde snoepje blijven ze even fanatiek zoeken.

Ook aan de lantaarnpalen hangen de mooiste bloemen
Ook aan de lantaarnpalen hangen de mooiste bloemen

Young Rembrandt Studio

Via de Sint Pieterskerk en de Latijnse school waar Rembrandt les kreeg komen we op de Langebrug terecht. Op nummer 89 wandelen we het huis binnen waar Rembrandt ooit schilderles kreeg van Jacob van Swanenburgh. Achterin het pand is een gave ‘experience’ gebouwd, zo hoorden we van een medewerker van de VVV. Wat het was, moesten we zelf maar bekijken. Nieuwsgierig als we zijn, willen we die experience meemaken.

Een medewerkster neemt ons mee naar achteren waar een atelier is nagebouwd. We nemen plaats op de stoelen die er staan. Links staat een dressoir en op de muur is de rest van het atelier geprojecteerd. Er hangen lege doeken aan de muur, er staat een stoel. En naast de muur staat een echt doek op een ezel. Als het gordijn sluit, de lichten uitgaan, vindt onze peuter het wel spannend. Hij kruipt wat dichter tegen papa aan.

De stem van een heer op leeftijd klinkt door de ruimte. Het blijkt Jacob van Swanenburgh, de meester uit Rembrandts jeugd. Hij vertelt over Rembrandt en de andere beroemde leerlingen die hij onder zijn hoede had. Tegelijkertijd worden de doeken op de muur gevuld met de portretten van Rembrandt en zijn vrienden. In 7 minuten voltrekt zich een fascinered schouwspel waarbij projecties en echte objecten in elkaar overlopen. De schilderijen komen tot leven als de kleuren op het palet op het dressoir op de schilderijen springen. Onze kinderen kijken met open monden naar wat er gebeurt.

En ondertussen blijkt dat allerlei bekende figuren uit de kunst, vrienden of kennissen van Rembrandt waren. Het is knap hoeveel informatie op een hypermoderne manier in een verhaal van 7 minuten verteld wordt. De Rembrandt Young Studio mag je absoluut niet overslaan tijdens een stedentrip Leiden met kinderen.

Je vindt de studio op Langebrug 89. Voor in het pand zit een Tourist Information Point van de VVV. De medewerker van het TIP doet de voorstelling voor je aan als je wil. De voorstelling is gratis.

Boekjes met stadswandelingen zijn bij de VVV en de verschillende TIP’s verkrijgbaar. Bekijk de site voor locaties en openingstijden.

Dit zijn geen echte schilderijen, maar projecties op een grote wand
Dit zijn geen echte schilderijen, maar projecties op een grote wand

Rijksmuseum van Oudheden

Onze weekendje Leiden met kinderen sluiten we af met een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden. Gewapend met het speurtochtboekje ‘Help, de farao is zijn spullen kwijt!’ dat we bij de balie hebben afgehaald, bezoeken we de Egypte tentoonstelling. De meisjes mogen telkens als ze een voorwerp of een teken hebben ontdekt in de zaal een sticker plakken op het lijf van een farao. Ook maken ze verschillende opdrachten. Zo komen ze er achter dat arme Egyptenaren wel op een bijzondere manier hun hoofd ondersteunden tijdens het slapen.

 

Tijdens de speurtocht komen we langs tempels en sarcofagen waar de kinderen geïnteresseerd naar kijken. Maar de mummies blijken fascinerend maar ook eng, “Zitten daar echte mensen in?!” vraagt mijn dochter vol ongeloof. Dat is toch wel iets anders dan de in wc-papier verwikkelde mummies die zij kennen. Als alle stickers geplakt zijn, is de farao weer geheel in stijl gekleed en is de speurtocht voltooid.

Tijdelijke tentoonstelling Studio RMO

Als we het museum bezoeken is er de tijdelijke tentoonstelling Studio RMO. Beelden van oude Grieken zijn tentoongesteld en er is een tekenatelier. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen met een speciaal tekenboekje door de tentoonstelling. Jongere kinderen mogen met papier en potlood de oude beelden natekenen. Vooral onze dochter van 7 heeft er veel plezier in om een oude Griek na te tekenen. Zorgvuldig tekent ze lijntjes voor de borstkas, zijn torso en ook de edele delen die niet ongeschonden zijn, worden exact nagetekend.

Lichtshow bij de tempel

We kijken nog even wat rond, maar weten ook dat we om 15.30 uur klaar moeten zitten bij de tempel bij de ingang van het museum. We nemen plaats op één van de trapjes. Al gauw worden de lichten gedempt en verschijnt er op de levensgrote tempel een lichtshow. De tempel verandert in een kleurrijk geheel. Egyptenaren komen er tot leven. Gebiologeerd kijken we naar de show op de tempel. Wauw, opnieuw zo’n staaltje high-tech dat hand in hand gaat met historie. Dat willen we vaker zien!

Lees in dit blog meer over het Rijksmuseum van Oudheden.

Entreetickets en openingstijden

Het Rijksmuseum voor Oudheden is op dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur geopend. In schoolvakanties gelden ruimere openingstijden. Volwassenen betalen 12,50 euro entree, kinderen tussen 5 en 17 jaar 4 euro. Een familiekaart voor twee volwassenen en twee kinderen kost 29 euro. Met de museumkaart mag je gratis naar binnen (prijspeil 2020). Bekijk de site voor verdere informatie over het museum.

Fascinerend, maar ook een beetje eng
Fascinerend, maar ook een beetje eng
Wauw, hoe gaaf als de tempel ineens helemaal ingekleurd is?
Wauw, hoe gaaf als de tempel ineens helemaal ingekleurd is?

Nog meer kindvriendelijke musea in Leiden

Leiden kent nog meer interessante musea die zeker een bezoekje waard zijn tijdens een dagje uit in Leiden met kinderen. Lees ook over Naturalis, het Leidse museum over natuur of Corpus waar je alles te weten komt over het menselijk lichaam. Ook het museum voor Volkenkunde schijnt de moeite waard te zijn, die moet op ons lijstje voor een volgend bezoek aan Leiden met kinderen.

Moe maar voldaan lopen we terug naar de auto. We zijn het er over eens, gezinnen die gek zijn op stedentrips moeten Leiden gezien hebben!

Hotel met familiekamer

Wij verblijven tijdens ons weekendje Leiden in het hotel Holiday Inn, dat op 10 minuten rijden van het centrum gelegen is. Dit hotel is is sterk gericht op families. Met zijn vijven betrekken we twee kamers die via een tussendeur met elkaar verbonden waren. Op de ene kamer liggen de kinderen, wij op de andere. Zo kunnen we ’s avonds nog even lezen of tv kijken zonder de kinderen te storen.

Het hotel heeft een jungleclub waar kinderen zich kunnen uitleven op de voetbaltafel, in de ballenbak of in het kasteel met glijbaan. Op gezette tijden worden er zelf activiteiten georganiseerd. Als wij er zijn kunnen de kinderen aan de tekentafel een masker komen knutselen. Ook is er een zwembad in het hotel. En dat vindt mijn oudste dochter toch wel het hoogtepunt van ons weekend weg.

’s Avonds kunnen gezinnen gebruikmaken van het familiebuffet. Kinderen van 5 t/m 12 jaar eten voor 12,50 mee, volwassenen betalen 25,50 euro per persoon (prijspeil 2020). Kinderen tot 4 jaar zijn gratis. En ’s ochtends is er een ontbijtbuffet. Beiden zijn ruim en heerlijk. Kortom, dit hotel met familliekamers is een prima uitvalsbasis voor een stedentrip Leiden met kinderen. Binnenkort lees je in een apart blog meer over het leuke concept van dit hotel.

Een hotel met eigen speelclub, Holiday Inn
Een hotel met eigen speelclub, hoe tof is dat?!

Meer lezen

Wil je meer lezen over andere leuke stedentrips met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Leiden Marketing. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Super leuk stuk! En Leiden wordt nóg leuker voor mensen met kinderen. Najaar 2018 opent er een lunchroom die speciaal is ingericht voor mensen met kinderen: Kleine Planeet aan de Botermarkt 24-26.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.